Commewijne Tour
Access Suriname Travel is de meest complete touroperator in Suriname. Je vakantie in Suriname begint bij hun. Voor alle tours, trips, boottours, incentives en meer.
Vertrek
Op zo’n 8 km verwijderd van Paramaribo ligt de oude koffieplantage Leonsberg. Van hieruit start de avontuurlijke Plantage Tour. U vaart langs oude plantages. Dit district is een van de oudste van Suriname waar tal van overblijfselen van oude suiker-, koffie- en tabaks- en cacaoplantages te vinden zijn. Tijdens deze tour zie je niet zelden dolfijnen of maak je kans om de zeldzame rode ibissen te spotten.
Ligging
Commewijne is gelegen op de rechteroever van de Surinamerivier, direct ten oosten van Paramaribo. Commewijne wordt in het noorden begrensd door de Atlantische Oceaan, in het westen door de districten Paramaribo en Wanica, in het zuiden door het district Para en in het oosten door het district Marowijne. De hoofdplaats is Nieuw-Amsterdam.
Welke plantages en gebieden doet u o.m. aan?
U vaart langs de volgende plantages waarbij sommige worden bezocht: Reynsdorp te Bakkie, Magrita, Rust en Werk (veehouderij), Frederiksdorp, Landgoed Mariënbosch, en Kroonenburg. Verder vaart u door de Lotus Vallei en bezoekt u Braamspunt en Matapica aan de Atlantische oceaan.
Frederiksdorp
Frederiksdorp is een voormalige koffie- en cacaoplantage. De eerste eigenaar was een Duitser uit Pruisen, Johan Friedrich Knöffel aan wie de plantage tot op heden zijn naam te danken heeft. Frederiksdorp is het centrum van rechteroever van de Commewijnerivier.
Landgoed Mariënbosch
De vroegere cacaoplantage Mariënbosch is gelegen naast plantage Frederiksdorp. Deze plantage is vooral de laatste tijd bekend geworden door de speelfilm “Tuintje in mij hart”. De woning op het landgoed werd gebouwd in 1774, het jaartal is in baksteen gefigureerd in de betegelde stoep voor het huis.
Reynsdorp te Bakkie
Bakkie is een dorp en ressort gelegen aan de rivier Commewijne. Omstreeks 1902 werd de koffieplantage Reijnsdorp aangekocht door het gouvernement en verkaveld in kleinlandbouwpercelen voor immigranten die hun contract hadden uitgediend. Zo is het dorpje Bakkie of Baki ontstaan. In het jaar 2000 was het een van de weinige nog bewoonde plaatsen langs de rivier. Sinds 2007 is Bakkie in ontwikkeling. Sinds enkele jaren is er ook een museum te Bakkie.
Magrita
Magrita was een plantage aan de Commewijnerivier. Hij lag links bij het opvaren, stroomafwaarts naast plantage Elisabeth's Hoop en stroomopwaarts naast plantage Buitenrust. De plantage werd als een koffieplantage aangelegd door Johan Friederich Knöffel, de eigenaar van plantage Frederiksdorp, die naast Buitenrust lag.
In 1903 werd het aangekocht als vestigingsplaats voor kleine landbouwers. Om de bewoning te bevorderen werd 30 hectare ingericht als rijstpolder voor de daar wonende Javanen.
Kroonenburg
Kroonenburg is een voormalige koffieplantage en ligt aan de rechteroever van de rivier de Commewijne, tussen de plantages Brouwerslusten Rijnberk.
Tegenwoordig is de plantage als dorpsgemeente nog in gebruik. Er wordt door de lokale bevolking veel groenten en fruit verbouwd voor de plaatselijke markt. Op dit moment worden er op een aantal bedden onder meer tamarinde, noni (didibri-apra), bospapaya, peper en palm verbouwd.
Rust en Werk
Rust en Werk was een koffieplantage aan de Commewijnerivier. De plantage is in 1750 aangelegd door Wigbold Crommelin, die in 1749 als commandeur der troepen in Suriname was gearriveerd. Vanaf 1752 tot 1754 fungeerde hij als gouverneur ad interim en in 1757 werd hij officieel benoemd als gouverneur. Ook de naastgelegen plantages Lust tot Rust en Einde Rust werden op hetzelfde moment door hem aangelegd. Tegenwoordig is hier een grote veehouderij gevestigd die overigens wordt bezocht.
Braamspunt
Braamspunt is een zandtong aan de kust van Suriname. Het is de uiterste westpunt van het district Commewijne in de gemeenschappelijke uitmonding van de Suriname en de Commewijne. De punt heeft in de loop der tijd afwisselende perioden van kustafslag en aanslibbing gekend. Anno 2015 is Braamspunt door de overheid aangewezen als bijzonder beheersgebied omdat het van belang is voor bepaalde vogelsoorten en zeeschildpadden.
Lotus Vallei
De Lotus Vallei is een prachtig gebied waar u vaart door waterlelies (pankuku’s). Het is de vaarroute naar het kustgebied van Matapica.
Matapica
Matapica is een kustgebied dat grenst aan de Atlantische Oceaan. Het staat bekend als leggebied van beschermde zeeschildpadsoorten en valt onder het Noord-Commewijne/Marowijne Bijzonder Beheersgebied van de Stichting Natuurbehoud Suriname
Deze film is gemaakt door SuriVision -
Bezoek onze website en bekijk de vele inspirerende filmpjes.Vele ideeën voor een facinerende en onbezorgde vakantie.
Website:
Facebook: SuriVision
Plantation Reynsdorp (Bakkie) - Warappakreek
Toen Marsha Mormon (geboren in Renkum NL) begin 2007 hoorde, dat haar voorouders van een Surinaamse plantage kwamen, is ze begonnen de sporen te volgen, ze kwam op Plantage Reynsdorp, ook Bakkie genoemd. Ook in de Warappakreek vond ze alles vervallen, het parwabos heeft het gebied weer teruggenomen. Daarna ontstaat het idee om het gebied weer te herstellen, zelfs de dichtgeslibte kreek van bijna 10km wordt door hen weer opgegraven. Tijdens het graven is er veel gevonden en nu te bezichtigen in het Museum te Bakkie. Dankzij haar doorzettingsvermogen is het gebied nu weer toegankelijk en zichtbaar voor het grote publiek. Nu de overheid mee-investeerd is de toekomst zeker voor Bakkie en de Warappakreek.
When, in early 2007, Marsha Mormon (born in Renkum, NL) discovered that her ancestors hailed from a Surinamese plantation she started retracing their steps and came across the Reynsdorp Plantation, also known as Bakkie. Bakkie’s Warappa Kreek was collapsing and clogging as the forest reclaimed it; nonetheless, undaunted, Marsha had 10km of it dug out and dredged. During excavations, much of historical interest was unearthed, which is now on display in Bakkie’s museum. Thanks to Marsha’s perseverance the area is now accessible to the public. And thanks to government investment, the future looks bright for Bakkie and Warappakreek.
Frederiksdorp excursie naar Bakkie
Dagtrip vanuit plantage Frederiksdorp naar Bakkie museum met vaartocht door mangrove kreken tot aan zee. See more at frederiksdorp.com
Warrapakreek - Suriname
De “Warappakreek dagtrip” is een gevarieerde trip vol met historie, cultuur en natuur. De Warappakreek is een natuurlijke kreek van de Commewijne rivier die rond 1740 in cultuur is gebracht door de kolonisten die daar suiker-, katoen- en koffieplantages hebben gesticht.
Het laatste gedeelte van de kreek hebben de slaven met de hand uitgegraven tot aan de Atlantische oceaan.
Na de afschaffing van de slavernij zijn bijna alle plantages langs de Warappakreek verlaten. Met de tijd is deze kreek dichtgeslibd en was het meer dan 100 jaar onbevaarbaar. In 2007 is Marcha Mormon opzoek gegaan naar haar roots. Die bleken op een plantage langs de Warappakreek te liggen.
Samen met haar man Bas Spek zijn ze er naartoe gegaan, en zo kwamen ze erachter dat de Warappakreek eigenlijk geen kreek meer was, maar begroeid was met voornamelijk mangrovebomen. Met een sterk team hebben ze de 9 km lange kreek in ongeveer 6 maanden uitgegraven.
Tijdens het uitgraven zijn ze zoveel wonderbaarlijke dingen tegen gekomen dat een zoektocht naar de roots helemaal uit de hand is gelopen. Bas en Marcha hebben een stichting opgericht: Stichting “Warappa.” Deze stichting houdt zich bezig met het ontplooien van duurzame toeristische en educatieve activiteiten.
Bij deze trip verschillen de vertrektijden. Dit heeft te maken met het getij dat per dag steeds ongeveer een uur verschilt. Bij laag water is de kreek namelijk droog. U kunt verwachten dat we ergens tussen 6 uur en 10 uur vertrekken in de richting van Alkmaar. Dit is een oude plantage in het district Commewijne. Op Alkmaar nemen we een overdekte boot en varen de Commewijne rivier op.
Deze vaart zal ongeveer een uur duren. We komen dan aan op plantage Reynsdorp, in de volksmond ook wel “Bakkie” genoemd. Tevens is daar is ook de stichting Warappa gevestigd. Daar drinken we een kopje thee of koffie van Surinaamse bodem. We kletsen wat bij en lopen over de plantage waar het nationaal herbarium een botanische tuin heeft. We zien wat voor kruiden, planten en bloemen er groeien en lopen naar een klein museum waar kostbare stukken te zien zijn zoals oude pistolen, flessen en kaarten.
Ook krijgt u een oud Afrikaans bankje te zien die de kolonisten met de overtocht uit Afrika hebben meegenomen. Ook zien we originele betaalbewijzen uit 1863 voor slavenhouders. Die kregen slechts een tegemoetkoming voor de afschaffing van de slavernij en nog veel meer…
Daarna vertrekken we met de boot richting de Warappakreek.
We varen door een tunnel van mangrovebomen waarbij de gids u vertelt over de oude plantages die verlaten zijn en waar bijna niets meer van te zien is. Af en toe zien we in de jungle restanten van een sluis, pilaren en op een van de plantages is zelfs nog een ruïne van een James Watt stoommachine uit 1830 te zien.
Met een beetje geluk, kunnen we tijdens de tocht ook wat vogels spotten zoals: de rode ibis, de krabbenbuizerd, de zwartkopooievaar, de rode lepelaar en nog veel meer. Aapjes, kaaimannen, schildpadden, otters, en zelfs de jaguars zijn dieren die in de omgeving voorkomen en zijn gespot. (Ook zijn er speciale vogeltrips op aanvraag met een ornitholoog.)
We varen de kreek helemaal uit tot aan de Atlantische oceaan en als de waterstand het toelaat gaan we aan land om lekker uit te waaien en bezoeken we een volgelhut waar er met laag water veel vogels te spotten zijn.
Dit komt doordat er voor onze kust op bepaalde plekken grote modderbanken voorkomen die door slib van de amazonerivier met de guyanastroming voor de kust komt. Dit is voedselrijk voor honderden vogels die dan voor onze kust komen foerageren.
Tot slot varen we weer terug en gaan uitgebreid lunchen op plantage Alliance. Dit is een citrus plantage en een van de weinige plantages die nog steeds in werking is. Kortom, we nemen een duik in de geschiedenis en zien de schoonheid van de natuur en proeven de cultuur.
Deze film is gemaakt door ArtShots Video Producties in opdracht van Bondru Tours Suriname.
ArtShots Video Producties
-
Facebook: ArtShots Video Producties
Facebook: SuriVision
Suriname. Open Air Museum Fort Nieuw Amsterdam, Commewijne
VLOG-The Beauty of Suriname( Commewijne)
The road to commewijne and the historical museum
Marienburg2.avi
De plantage Marienburg in Suriname was ooit een bloeiend bedrijf waar suiker werd geproduceerd, alcohol gemaakt en de beroemde Black Cat rum gestookt. Nu is de plantage in verval. Hendrik Wirjosemito probeert de oude fabriek en de suikerplantage van de ondergang te redden door er een museum van te maken. Veel steun van de overheid krijgt hij niet. De oude machines worden als schroot verkocht.
suikerfabriek marienburg suriname
Mariënburg is een voormalige suikerplantage, -fabriek en kampong, gelegen in het Surinaamse district Commewijne.
Mariënburg is in 1745 als suikerplantage gesticht door Maria de la Jaille. Na diverse malen van eigenaar te zijn verwisseld, werd de plantage in de 19e eeuw een koffieplantage. In 1880 werd de plantage, die destijds verlaten was, gekocht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM). De NHM wilde hier een centrale suikerfabriek vestigen die het suikerriet van de omliggende plantages moest verwerken. Voor de aanvoer van het suikerriet werd een twaalf kilometer lange spoorweg aangelegd, de eerste spoorverbinding in Suriname. Op 23 oktober 1882 werd de suikerfabriek geopend.
De suikerfabriek produceerde naast rietsuiker ook rum en beschikte vanaf 1957 over een raffinaderij waarmee kristalsuiker kon worden geproduceerd. In 1964 werd de fabriek verkocht aan de N.V. Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam. Mariënburg leverde onder andere melasse aan Suriname Alcoholic Beverages (SAB) dat hieruit Mariënburg Rum produceerde.
De fabriek is in 1986 gesloten. Het fabrieksterrein en de fabriekshallen zijn nu een trekpleister voor toeristen ondanks de vervallen staat waarin het geheel zich bevindt. Tot de sluiting was Mariënburg een overheidsbedrijf en wettelijk zijn de ex-arbeiders nooit ontslagen. Zij leven onder armoedige omstandigheden in de krotten van de voormalige arbeiderswoningen.
onbijt plantage visserszorg
Deze video gaat over onbijt plantage visserszorg