Vikingstam in museum Wijk bij Duurstede
Bijzondere logés dit weekend in museum Dorestad in Wijk bij Duurstede. Een vikingstam van vijftien leden heeft het tentenkamp opgeslagen in de tuin van het museum.
Het gezeldschap van acteurs is afkomstig uit Vlaanderen. Zij laten zien hoe de vikingen daar vroeger leefden en wat hun werkzaamheden waren.
De Vikingen spelen een groot onderdeel in de geschiedenis van Wijk bij Duurstede. Museumdirecteur Daverschot vindt het toneelspel een goede aanvulling op de geschiedenisboeken.
Windmill at Wijk bij Duurstede (Dorestad) Netherlands sat 22 jul 2017
DUTCH HISTORY. The windmill at Wijk bij Duurstede, painting made by the famous Dutch painter Jacob Isaacksz. Van Ruisdael (ca. 1668-1670) is in the National Art Museum in Amsterdam
This video shows the location and this windmill now (22 july 2017).
Wijk bij Duurstede or Dorestad, litt. translationDore town is one of the oldest cities in the Netherlands. A quite small town, by the way. History goes back to the 7th century A.D. There is also history about Vikings entering Dorestad in the 8th century A.D. Dorestad is located at a crosspoint from 2 rivers: the NederRijn (litt. translation: lower Rhine) and the Lek and was an important trade center in the early history from the Netherlands, due to its central location at important rivers.
Other link regarding the subject:
All my videos about electronics that I have published on You Tube can be found via my Channel Trailer: Link is
In thematic order you can find these video’s under the “comments” section. My books about electronics are available via the website from “Lulu”, search for author “Ko Tilman” there.
Link is
My books are also available via Barnes and Noble and via Amazon. Regarding all my video’s: I constantly keep them actual, so the original video’s with the most recent information are always on YouTube. That is the source. When my video’s are reproduced or re-edited on other websites/channels you can not be sure about the original content (=really working electronics) and important adaptations to the circuits.
Dorestad | Wijk bij Duurstede | Rijswijk | Realm of Frisian King Redbad, 716 A.D. (2017)
‘Discovering’ the location of Dorestad (7th-9th century A.D.). Traveling from Wijk bij Duurstede, Utrecht to Rijswijk, Gelderland (Guelders/Gelre) across the river Rhine. This was also the location for the Roman castellum Duristate/Levefanum at the limes (Northern border of the Roman Empire).
Dorestad was attacked multiple times by the Vikings. It was also fought over by the Frisians and Franks. Dorestad was located at the position where the Lower Rhine, Lek and Crooked Rhine meet eachother.
The movie Redbad 754 A.D. about the Frysian King Redbad (Radboud), the monk/Saint Boniface (Bonifatius), the wars against the Franks and Dorestad by Dutch movie director Roel Reiné is expected to be released spring 2018 (754 A.D. Redbad, 754 After Christ Redbad, Redbad 754 na Christus). 754 A.D. is the year Boniface was murdered at Dokkum, Fryslan. 716 A.D. was the year Boniface first arrived in the Netherlands (
More info (Dutch language):
Ontdek je plekje: Wijk bij Duurstede
Wijk bij Duurstede is een stad en gemeente in het zuiden van de Nederlandse provincie Utrecht.
De gemeente telt 23.256 inwoners (31 dec. 2008, bron: CBS) op een oppervlakte van 50,3 km² waarvan 2,68 km² water. Door en langs Wijk bij Duurstede stromen de rivieren Nederrijn, Lek, Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal.Naamsverklaring
Voor het naamdeel Wijk worden verschillende verklaringen gegeven, zoals dat het onder meer herleid zou kunnen worden tot het Romeinse vicus, of het Germaanse wik wat weer bocht of inham betekent.[1] Het naamdeel Duurstede laat zich herleiden tot de vroegere handelsplaats Dorestad, welke naam op zijn minst deels van Keltische oorsprong is.[2]
[bewerken] Geschiedenis
Tijdens de Romeinse tijd bevond zich hier aan de Rijn een Romeins castellum, wellicht Levefanum. Ook liep de noordelijke grens (limes) van het Romeinse Rijk dwars door Wijk bij Duurstede.
Fibula van Dorestad uit circa 775-800 gevonden in een waterput van Dorestad, thans in het Rijksmuseum van Oudheden te LeidenIn de vroege middeleeuwen lag er één van de belangrijkste handelsplaatsen van Noordwest-Europa: Dorestad. Rond 850 viel Dorestad door aanvallen van de Vikingen. Zo was tot vrij recent de geschiedschrijving. Er wordt inmiddels echter ernstig rekening mee gehouden dat natuurlijke en (kerk)politieke factoren tezamen met de verschuivende machtsverhoudingen waarschijnlijk een belangrijkere rol speelden. De Rijnbedding zou zich wat verplaatst hebben, de haven zou op dat moment ook beginnen te verzanden en daarenboven kwam er een waterstijging. Het verval van Dorestad betekende bloei voor Tiel, Deventer en later Utrecht. Er zijn vele vondsten gedaan in en rond Wijk bij Duurstede uit deze geschiedenisperiodes, die te zien zijn in Museum Dorestad.
Wijk bij Duurstede kreeg in 1300 stadsrechten van Gijsbrecht van Abcoude en was gebouwd aan een in 1270 gebouwde woontoren die zou groeien tot kasteel Duurstede. Waarschijnlijk is kort daarop ter verdediging van de stad begonnen met het aanbrengen van een aarden omwalling en omgrachting waarbij voor de omgrachting deels gebruik werd gemaakt van de oude rivierbeddingen. Midden 14e eeuw werd de stad in oostelijke richting uitgebreid en vermoedelijk werd in dezelfde periode de stad voorzien van een stadsmuur die voorzien was van stadspoorten en versterkingstorens. De stadsmuur en omgrachting werden rond 1445 vernieuwd.[3]
[bewerken] Ligging
De stad uit de lucht, met linksboven de Nederrijn die overgaat in de Lek, en rechtsboven het Amsterdam-RijnkanaalDe gemeente Wijk bij Duurstede heeft een landelijke ligging boven de grote rivieren in het midden van Nederland. En ligt aan de kruising van het Amsterdam-Rijnkanaal met de Lek en de splitsing van de Nederrijn in de Lek en de Kromme Rijn.
[kasteel Duurstede
kasteel Groenesteyn
kasteel Hindersteyn
kasteel Leeuwenburg
kasteel Lunenburg
kasteel Rhijnestein
kasteel Sandenburg
kasteel Walenburg
kasteel Weerdesteyn
kasteel Zuilenburg
Archäologisches Museum Dorestad Teil 1
Teil 1 von 2 Slideshows vom Archäologischen Museum in Dorestad (Holland)
Rondleiding museum Dorestad www.museumdorestad.nl
Een rondleiding door museum Dorestad in vogelvlucht.
Facebook:
Twitter:
Verleden van Utrecht afl.2 Dorestad, een verdwenen wereldstad
Een grote stad met internationale allure, dat was Dorestad, vlakbij het huidige Wijk bij Duurstede. Het handelscentrum trekt mensen aan uit heel Europa, waaronder ook viking Torvalt. Het meisje Tilda wordt verliefd op hem. Maar hoe moet dat nu verder? En wat is er waar van de geruchten dat sommige scandinaviers op strooptocht zijn gegaan?
Langs de Romeinse Limes (5) - van Wijk bij Duurstede naar Nijmegen
Deze etappe langs de Romeinse Limes begint in Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede en eindigt in Museum Het Valkhof in Nijmegen. In Ommeren staat een Heemkundig Museum met Romeinse vondsten , in Arnhem komt een reconstructie van Castra Herculaneum. Bijzonder is de Romeinse tempel onder de kerk in Elst. De laatste is op afspraak te bezichtigen. Deze etappe is een mooie toertocht met de auto langs de zuidoever van de Neder-Rijn.
Beleg van Steenwijk
De Tachtigjarige Oorlog (de Opstand) in Overijssel. (6.34 min)
Netherlands Merovingian Period Dorestad
Friesenblut - Dorestad
2011: Urgeist
De Vikingen met hun schepen in Nederland
Deze minidocumentaire heb ik gemaakt omdat we op school bij “Samen op aarde” de Vikingen hebben behandeld. Ik leerde dat de Vikingen ook in Nederland zijn geweest, in Dorestad. Ik koos er voor om iets op te zoeken over de schepen van de Vikingen.
Ik stelde toen deze vraag:
Stel dat de Vikingen in 2017 vanuit het hoge noorden de reis naar Dorestad (Wijk bij Duurstede) nog een keer zouden maken?
In de documentaire worden de volgende vragen
beantwoord:
Zouden ze dan met hun schepen dezelfde route kunnen volgen?
Wat zouden ze nu tegenkomen op hun reis?
Zouden hun schepen voor deze reizen nu nog geschikt zijn?
Zouden hun uitrusting en die van de schepen nog wel hetzelfde zijn?
Zouden de Vikingen nu ook nog een rooftocht kunnen plegen?
Ik heb veel onderzocht en hoop dat je veel leert van dit filmpje.
Thijs Versluis, 3 februari 2017
Turfkoorts in de Ronde Venen
Verleden van Utrecht (seizoen 1, afl 4, Gouden Eeuw)
Gouden tijden voor Nederland: overzeese handel zorgt voor een economische toptijd, aan de Vecht verrijzen vele grote buitenplaatsen van rijke kooplieden.
Opening Romeins Restauratiewerf 'Operatie Zwammerdamchepen'
Op zaterdag 16 december werd de Romeinse Restauratiewerf Zwammerdamschepen feestelijk geopend in het Archeon. De restauratiewerkzaamheden zal in het nieuwe jaar 2018 beginnen.
Wekelijks logboek van Tom Hazenberg, projecteleider van `Operratie Zwammerdamschepen' en het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum in Museumpark Archeon.
Archeologisch centrum van Nederland. Dorestad tot in de details doorgenomen (NWO Odyssee 25)
Dorestad, de vroegmiddeleeuwse handelsplaats, is een van de beroemdste opgravingen in Nederland. De plaats was al beroemd voordat in 1840 de eerste archeologische vondsten werden gedaan. Vooraanstaande archeologen leidden in de jaren erna de opgravingen. Die leverden overstelpende hoeveelheden nieuwe gegevens op die maar gedeeltelijk konden worden uitgewerkt. Omdat Dorestad een cruciale rol speelt voor ons begrip van de ontwikkeling van vroegmiddeleeuws Nederland en West-Europa, werd een project uitgevoerd, onder leiding van dr. Wilfried Hessing (Vestigia bv), dat het ontstaan, de bloei en de neergang reconstrueert van deze stad in kaart brengt.
Interview met Wilfried Hessink van Vestigia bv
Bekijk alle filmpjes van het onderzoeksprogramma NWO Odyssee:
Bekijk andere films over onderzoek gefinancierd door NWO Geesteswetenschappen:
Meer over:
- NWO-onderzoeksprogramma Odyssee:
- NWO Geesteswetenschappen:
- Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek:
NWO op YouTube:
Dorestad raid 2015
Meer informatie? Zie natuurlijkvaren.nl
Dorestad boerderij in Amersfoort
gebouwd in 1986, staat er nog steeds prima bij
H14 Roven en ruilen: De Noormannen (Vikingen)
Tijdstip H14 Roven en ruilen. Educatief filmpje met beelden van BBCs serie Ancient Warriors Vikings. De Nerderlandse voice-over is ingesproken door Benjamin en Laudy uit groep 6.
Middeleeuws Frisia meer ‘Viking’ dan gedacht
Frisia, het kustgebied tussen Zwin en Wezer, was in de Vikingtijd (ca. 800-1050) meer verbonden met de Vikingwereld rond de Noordzee dan we dachten - vooral met Engeland en Denemarken. Dat stelt onderzoeker Nelleke IJssennagger die 23 november promoveert aan de RUG. Er was volgens haar sprake van een structurele relatie, en dus niet een incidentele aanval of handelsactiviteit. Dit laten oude en nieuwe metaaldetectievondsten zien, onder meer vondsten van types die we nog niet eerder hadden. Uiteenlopende teksten benadrukken op verschillende manieren dit beeld. Volgens IJssennagger nam Frisia een bijzondere positie in, doordat in de Vikingtijd zowel de Vikingwereld als de wereld van de Franken samenvallen in Frisia.
We kennen Vikingaanvallen en een enkele Vikingzilverschat, maar Frisia was tussen 800 en 1050 duidelijk onderdeel van het Frankische rijk, leren de geschiedenis en archeologie ons. Of toch niet? IJsssenaggers proefschrift bestudeert Frisia – het kustgebied van Zwin tot Wezer – binnen de Noordzeewereld van de Vikingen op basis van materiële en immateriële cultuur. Het richt zich specifiek op de wederzijdse en structurele relaties, samengevat als connectiviteit. Die blijkt er duidelijk te zijn geweest; Frisia was naast onderdeel van het Frankische rijk ook onderdeel van de invloedsfeer van de Vikingen. Er zijn metaaldetectievondsten, zoals sieraden en gewichten, die onmiskenbaar verwijzen naar de Vikingsfeer. Een aantal objecten zijn de eerste die we vinden op het continent of in Nederland. Tekstuele bronnen, soms gebaseerd zijn op mondelinge tradities, beschrijven dat er constant heen en weer gereisd wordt en schetsen een kader van een gedeelde geschiedenis rond de Noordzee. In de Vikingtijd valt Frisia volgesn IJssennagger zowel in de invloedsfeer van de Franken als Vikingen, waardoor het een centrale positie in intercultureel contact krijgt. Het is een overgangsperiode waarin Frisia langzaam wordt losgeweekt van het noorden. In de 13e eeuw wordt hiermee in de Friese bronnen afgerekend door het als één overgangs- en bekeringsmoment rond 800 te beschrijven, en het begin van de Friese Vrijheid eraan te koppelen. Hoewel we bij Vikingen meteen aan Scandinavië denken, waren de Britse eilanden ook van belang. Opvallend is de verbondenheid die er lijkt te zijn tussen de Vikingsfeer hier en het Friese gebied.
Nelleke IJssennagger werkt als Conservator Terpencultuur en Middeleeuwen bij het Fries Museum.
Archeologie van Nederland - animatie Dorestad
Animatie in de vaste opstelling 'Archeologie van Nederland' over Dorestad.
De afdeling 'Archeologie van Nederland' is een unieke vaste tentoonstelling. Nergens anders is een compleet overzicht van de archeologische geschiedenis van Nederland te vinden. Aan de hand van 75 belangrijke archeologische vindplaatsen loopt u door ruim 300.000 jaar geschiedenis. U volgt het pad van bodemvondsten door de tijd. Het begint in de vroege prehistorie, voert door de Romeinse tijd, doorkruist de vroege en late Middeleeuwen en komt tenslotte uit in de moderne tijd.