Het Belfort Museum in Sluis
Het Belfort Museum in Sluis is opnieuw geopend na een ingrijpende verbouwing die twee jaar duurde.
Sluis (NL), beiaard van het belfort (2).
Sluis (NL, Zeeuws-Vlaanderen/Zeeland).
Automatische melodieën van de beiaard. Er lijken meerdere melodieën geprogrammeerd te zijn, want ze zijn niet voor elk uur van de dag identiek. (Zie het verschil tussen de halfuurmelodieën hier en in de vorige video).
00:06 Eerste kwartier.
00:56 Halfuurmelodie, gevolgd door de halfuurslag (01:54).
02:03 Derde kwartier.
03:23 Uurmelodie, gevolgd door de uurslag (04:18)
De beiaard van Sluis werd in 1960 gegoten door Eijsbouts te Asten en zou uit 38 (of 36?) klokken bestaan. In 2012 werden er drie klokken aan de beiaard toegevoegd waardoor het aantal op 41 zou moeten komen. Het totale gewicht bedraagt 2.020 kg. Op het einde van de video (01:02) zijn de twee luidklokken van 400 kg en 970 kg te zien.
Le carillon du beffroi de Sluis (Pays-Bas, Flandre zélandaise/Zélande).
Bizarre uitvindingen in museum Sluis
Verslag van Omroep Zeeland over het Bizarium in Sluis. Uitgezonden in Zeeland Nu, januari 2017.
Belfort Sluis officieel heropend
Op 30 september 2013 zetten burgemeester Eberhard van der Laan en burgemeester Annemiek Jetten van Sluis als eersten hun handtekening in het gastenboek van het gerestaureerde en heringerichte Belfort in Sluis. Daarmee is het gebouw, uniek in Nederland, officieel heropend.
Wie was Jantje van Sluis?
Het is de legende van Sluis. Maar wie was Jantje van Sluis eigenlijk? Omroep Zeeland geeft u dagelijks inzicht in typisch Zeeuwse zaken. In de rubriek DNA van Zeeland gaan we in op kenmerken van Zeeland. Al die zaken bij elkaar maakt ons tot wat we zijn: Zeeuwen.
Legende
Volgens de legende was Jantje van Sluis de klokkensteller van het Belfort in Sluis die het stadje behoedde voor een inval van de Spanjaarden. En daardoor is Sluis een deel van Zeeland geworden.
Spanjaarden
In 1606 zouden de Spanjaarden Sluis aanvallen als de klok sloeg. Die bleef stil. Klokkensteller Jantje was naar de kermis geweest en had teveel gedronken. Zijn zoon en neef draaiden de klok daarom aan, maar ze deden dat te strak waardoor de klok niet sloeg. De Spanjaarden dachten aan verraad en vielen Sluis niet aan.
Beeldje
Tegenwoordig is Jantje van Sluis een houten beeldje uit 1424 dat de juiste tijd aangeeft door met een hamer op de klokken van het Belfort te slaan. Ook is Jantje van Sluis een populair streekbiertje.
KikkeTV- Wie is Jantje van Sluis!?
Sluis (NL), beiaard van het belfort (1).
Sluis (NL, Zeeuws-Vlaanderen/Zeeland).
Halfuurmelodie van de beiaard in het belfort, gevolgd door de halfuurslag.
De beiaard van Sluis werd in 1960 gegoten door Eijsbouts te Asten en zou uit 38 (of 36?) klokken bestaan. In 2012 werden er drie klokken aan de beiaard toegevoegd waardoor het aantal op 41 zou moeten komen. Het totale gewicht bedraagt 2.020 kg. Op het einde van de video (01:02) zijn de twee luidklokken van 400 kg en 970 kg te zien.
Le carillon du beffroi de Sluis (Pays-Bas, Flandre zélandaise/Zélande).
Chocotest: Ter Kade (Sluis)
De Zeeuwse Chocolademelktest brengt ons vandaag naar Sluis. Daar nuttigen wij de chocomelk met slagroom bij Ter Kade. Als we klaar zijn hebben ze een 7+. Het was met 3,60 euro de duurste chocolademelk tot nu toe. Wiert maakt zich druk over de hoeveelheid: hij meent dat we steeds minder krijgen. Reportage: Dimitri & Mandy.
Het dorpje SLUIS in Nederland heel gezellig
Het dropje SLUIS in Nederland heel gezellig
Hallo iedereen hier zijn we justlife met een video.
Deze keer bezoeken we het dorpje Sluis in Nederland.
Super gezellig daar, winkeltjes eet en drank gelegen heden in overvloed.
Voor ons niet zo heel ver rijden dus een leuke dag uitstap.
Vergeet ons video geen blauw duimpje te geven en abonneer op ons kanaal.
Muziek in deze video
Groetjes #justlife
A taste of 4524. Sluis, Holland-4k-i Phone 8 plus -Dji Mavic Pro
Voor een dagje shoppen ga je naar Sluis toe. Sluis sluit nooit! De winkels zijn er 7 dagen per week open. Sluis , postcode 4524 ,is een heerlijke stad in West-Zeeuws-Vlaanderen voor de echte Bourgondiër. Voor iedere smaak is er wel wat te vinden. Niet zo’n shopper? Bezoek dan het Belfort of maak een wandeling over de wallen van Sluis.
Vestingstad én winkels op zondag altijd open!
Vanwege de strategische ligging werd Sluis in 1382 een vestingstad. De bloeitijd van Sluis duurde tot 1450, waarna het verval intrad door de verzanding van het Zwin. De stad speelde nog wel een rol in de Staats Spaanse Linies, maar werd verder een plaats zonder belangrijke rol. In het begin van de 20e eeuw kwamen diverse Franse kloosteroorden naar Sluis. De leerlingen op die internaten werden op zondag door hun familie bezocht. Daaraan dankt Sluis de winkelopenstelling op zondag. Wat overigens ook steeds meer Belgisch winkelend publiek aantrok. In de Tweede Wereldoorlog werd Sluis grotendeels verwoest door een geallieerden bombardement op 11 oktober 1944. Hierbij vielen 61 slachtoffers. Na de oorlog is alles in ere hersteld.
1280: ontstaan van Sluis
1290: Sluis krijgt stadsrechten
Uniek Belfort van Sluis
Het enige Nederlandse stadhuis met een belfort, een Vlaamse klokkentoren, staat in Sluis. En in dit oorspronkelijk 14de eeuwse gebouw vind je een interactief museum voor jong en oud. Maak kennis met de geschiedenis van Sluis en Johan Hendrik van Dale.
Jantje van Sluis: de held van Sluis
In het Belfort bevindt zich de oudste klokkenist van ons land, Jantje van Sluis. Dit houten beeld van rond 1424 is een zogenoemde 'hannekin', een 'Johannetje'. Deze mechanische 'clochemans' zorgen ervoor dat elk héél en half uur de voorslag van de stadsklok weerklinkt. De legende van Jantje van Sluis is alom bekend in de vestingstad. Jantje is de held die Sluis van de ondergang redde tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hij keek te diep in het glaasje en vergat de klok te luiden. Zo wachtten de Spanjaarden tevergeefs op het sein van de klok en zagen hun aanvalsplan mislukken.
Vestingwallen, oude stadspoorten én Van Dale
Overal kom je herinneringen aan vroeger tegen zoals de vestingwallen en oude stadspoorten. Op het Walplein staat het borstbeeld van Johan Hendrik van Dale. Hij gaf zijn naam aan het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal. Maar behalve dit werk, waarmee hij in het Nederlandstalig gebied beroemd is geworden, was hij in Zeeland ook een gerespecteerd schoolmeester, archivaris en publicist.
Bizarre uitvindingen in Bizarium
Je kijkt je ogen uit. Het Bizarium is een museum vol bizarre uitvindingen. Je komt de meest bijzondere dingen tegen. Een vliegfiets, de haargroeihelm, de zwemparaplu en een snorrenlepel. Voor wie het museum nog niet heeft bezocht: zeker doen!
Shoppen in Sluis
Sluis heeft niet alleen een rijke geschiedenis. Je vindt er ook veel winkels, restaurants en cafés. Het winkelaanbod varieert enorm en dat maakt winkelen in Sluis juist zo leuk. En in Sluis zijn de winkels altijd open, het hele jaar door!
Molen de Brak
Molen de Brak, een korenmolen uit 1739, dankt zijn naam aan het Franse jachthondenras ‘Braque’. Jachthonden steken hun neus in de wind bij het jagen, net zoals de molen zijn wieken tegen de wind richt voor een optimaal rendement. De molen is nog regelmatig in bedrijf. Er is eigen gemalen meel verkrijgbaar in de souvenirwinkel. Ook is er een brasserie en tearoom gevestigd.
#studiodont#cinematic#4k
Hulst (Zeeuws Vlaanderen)
Hulst is een vestingstad in de Nederlandse provincie Zeeland, en hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Hulst. De stad heeft inclusief Absdale 10.726 inwoners (januari 2013) en is daarmee de zesde plaats van Zeeland.
Hulst wordt genoemd in het middeleeuwse Van den vos Reynaerde. Het feit wordt gememoreerd met een standbeeld voor Reynaert.
Hulst ontstond in de 11e eeuw als de nederzetting Hulust ter plaatse van de huidige Grote Markt. Hulst kreeg in 1180 stadsrechten van de Vlaamse graaf Filips van den Elzas en ontwikkelde zich tot een belangrijke vesting- en havenstad.
De Sint-Willibrordusbasiliek werd in de 15e eeuw gebouwd maar pas in 1535 opgeleverd. Bij de inname van Hulst door de Staatsen, in 1645, werd de kerk protestants, sinds de Franse tijd werd de kerk gedeeld met de rooms-katholieken. Sinds 1930 is het weer een rooms-katholieke kerk en werd het een basiliek. Kenmerkend is de betonnen torenspits die erop gezet werd in de jaren 50 nadat de vorige in de Tweede Wereldoorlog vernield werd.Het Reynaertmonument aan de Gentsepoort, werd vervaardigd in 1938 door Anton Damen. Het is een bronzen vos die in pelgrimskleren de trap bestijgt naar het hof van Koning Nobel, uitgebeeld op een kalkstenen plaat. Oorspronkelijk stond het op de Markt, en na 1945 werd het naar de Gentsepoort verplaatst.
Historisch Museum de Bevelanden (1)
Hans Oomen is directeur van het Historisch Museum de Bevelanden in Goes. Hij heeft ons vandaag een rondleiding gegeven. Omdat hij daarbij heel veel interessante dingen vertelde, maken we van zijn verhaal twee of drie filmpjes. Een vervolgverhaal, dus. Vandaag deel 1. Reportage: Dimitri.
Jantje van Sluis
Jantje van Sluis is al zeventig jaar stadsomroeper van Sluis. Vandaag werd hij in het zonnetje gezet door burgemeester Jacques Suurmond.
Sluis
Sluis staat bekend als een gemoedelijk en sfeervol winkelstadje. Deze oude vestingstad heeft een rijke historie en een Bourgondische sfeer. Het rijke verleden in combinatie met de vele winkels, restaurants en cafés zorgen voor een enorme aantrekkingskracht.De winkels en horeca zijn er zeven dagen per week open, dus ook op zon- en feestdagen.
Étape 2 - Les villes étapes 2012 : visitez Sluis (Nederland)
Les villes étapes 2012 : visitez Sluis (NL)
Sluis Hollande - Road Bastards (juin 2016)
petite journée moto dans le zeeland
Zeeland Cadsand-Bad en Sluis
Bespeling Museumbeiaard Klok & Peel Museum Asten
Klokken van François Simon (1635), Melchior de Haze, Noorden & De Grave en Eijsbouts, afkomstig uit de toren van Hattem.
Klok&Peel museum Asten
Zeg maar in de reacties wat de tonen zijn van deze klokken ! XD