A taste of 4524. Sluis, Holland-4k-i Phone 8 plus -Dji Mavic Pro
Voor een dagje shoppen ga je naar Sluis toe. Sluis sluit nooit! De winkels zijn er 7 dagen per week open. Sluis , postcode 4524 ,is een heerlijke stad in West-Zeeuws-Vlaanderen voor de echte Bourgondiër. Voor iedere smaak is er wel wat te vinden. Niet zo’n shopper? Bezoek dan het Belfort of maak een wandeling over de wallen van Sluis.
Vestingstad én winkels op zondag altijd open!
Vanwege de strategische ligging werd Sluis in 1382 een vestingstad. De bloeitijd van Sluis duurde tot 1450, waarna het verval intrad door de verzanding van het Zwin. De stad speelde nog wel een rol in de Staats Spaanse Linies, maar werd verder een plaats zonder belangrijke rol. In het begin van de 20e eeuw kwamen diverse Franse kloosteroorden naar Sluis. De leerlingen op die internaten werden op zondag door hun familie bezocht. Daaraan dankt Sluis de winkelopenstelling op zondag. Wat overigens ook steeds meer Belgisch winkelend publiek aantrok. In de Tweede Wereldoorlog werd Sluis grotendeels verwoest door een geallieerden bombardement op 11 oktober 1944. Hierbij vielen 61 slachtoffers. Na de oorlog is alles in ere hersteld.
1280: ontstaan van Sluis
1290: Sluis krijgt stadsrechten
Uniek Belfort van Sluis
Het enige Nederlandse stadhuis met een belfort, een Vlaamse klokkentoren, staat in Sluis. En in dit oorspronkelijk 14de eeuwse gebouw vind je een interactief museum voor jong en oud. Maak kennis met de geschiedenis van Sluis en Johan Hendrik van Dale.
Jantje van Sluis: de held van Sluis
In het Belfort bevindt zich de oudste klokkenist van ons land, Jantje van Sluis. Dit houten beeld van rond 1424 is een zogenoemde 'hannekin', een 'Johannetje'. Deze mechanische 'clochemans' zorgen ervoor dat elk héél en half uur de voorslag van de stadsklok weerklinkt. De legende van Jantje van Sluis is alom bekend in de vestingstad. Jantje is de held die Sluis van de ondergang redde tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hij keek te diep in het glaasje en vergat de klok te luiden. Zo wachtten de Spanjaarden tevergeefs op het sein van de klok en zagen hun aanvalsplan mislukken.
Vestingwallen, oude stadspoorten én Van Dale
Overal kom je herinneringen aan vroeger tegen zoals de vestingwallen en oude stadspoorten. Op het Walplein staat het borstbeeld van Johan Hendrik van Dale. Hij gaf zijn naam aan het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal. Maar behalve dit werk, waarmee hij in het Nederlandstalig gebied beroemd is geworden, was hij in Zeeland ook een gerespecteerd schoolmeester, archivaris en publicist.
Bizarre uitvindingen in Bizarium
Je kijkt je ogen uit. Het Bizarium is een museum vol bizarre uitvindingen. Je komt de meest bijzondere dingen tegen. Een vliegfiets, de haargroeihelm, de zwemparaplu en een snorrenlepel. Voor wie het museum nog niet heeft bezocht: zeker doen!
Shoppen in Sluis
Sluis heeft niet alleen een rijke geschiedenis. Je vindt er ook veel winkels, restaurants en cafés. Het winkelaanbod varieert enorm en dat maakt winkelen in Sluis juist zo leuk. En in Sluis zijn de winkels altijd open, het hele jaar door!
Molen de Brak
Molen de Brak, een korenmolen uit 1739, dankt zijn naam aan het Franse jachthondenras ‘Braque’. Jachthonden steken hun neus in de wind bij het jagen, net zoals de molen zijn wieken tegen de wind richt voor een optimaal rendement. De molen is nog regelmatig in bedrijf. Er is eigen gemalen meel verkrijgbaar in de souvenirwinkel. Ook is er een brasserie en tearoom gevestigd.
#studiodont#cinematic#4k