20 jaar Museum Kasteel Wijchen
Museum Kasteel Wijchen bestaat op 4 maart 2016 twintig jaar. Museum Kasteel Wijchen Wijchen heeft een lange bewoningsgeschiedenis. De afdeling Archeologie presenteert vondsten uit Wijchen en omgeving van de Steentijd tot en met de Middeleeuwen. Maquettes van huistypen geven daarbij een overzicht van het geleidelijke ontwikkelen van de woonomgeving. Vooral de Romeinse periode is uitstekend vertegenwoordigd met fraaie voorwerpen van glas en metaal naast het gebruikelijke keramiek.
Museum Kasteel Wijchen heeft een uitgebreide archeologische collectie welke haar oorsprong heeft uit de verzameling van de in 1952 overleden kousenfabrikant F.G.J. Bloemen.
Museum Kasteel Wijchen
Eind 14e eeuw werd de eerste versie van het kasteel gebouwd: de eerste vermelding dateert uit 1392. Tot aan de 17e eeuw was het voornamelijk een verdedigingswerk met een ander uiterlijk dan het huidige kasteel. Het kasteel was eerst eigendom van de Heren van Galen. Jacob van Galen verkocht het kasteel in 1535 aan een van de Heren van Bronckhorst, te weten Herman van Bronckhorst. Deze Bronckhorsten waren ook eigenaar van het kasteel in Batenburg en werden ook wel Heren van Batenburg genoemd. Ze speelden in de hele regio Gelre een belangrijke rol. In de loop van de tijd raakte het kasteel vervallen, waarna in 1595 Geertruid van Dalem het kasteel overnam van de van Bronckhorsten na financiële nalatigheid van hun kant.
In 1609, na de ruzie met haar broer Maurits van Nassau om de erfenis van vader Willem van Oranje, kochten Emilia van Nassau en haar man, Don Emanuel van Portugal kasteel Wijchen van de weduwe Geertruid van Dalem. Zij bouwden een nieuw kasteel op de oude fundamenten. Het huidige uiterlijk is het ontwerp uit die tijd. Emilia en Emanuel lieten hun 'handtekening' achter in de muurankers, die de vorm van een dubbele 'E' hebben.
In 1640 kocht Philips van Nassau, kleinzoon van Willem van Oranje het kasteel, waarna andere eigenaren volgden, onder meer de familie Osy die in 1771 het kasteel verkreeg. In 1903 ging het over in de handen van jonkvrouwe Van Andringa de Kempenaer, die het opnieuw verwaarloosde kasteel wilde herstellen. Een verwoestende brand in 1906 stak daar een stokje voor. De jonkvrouwe zag wel wat in het bouwen van een villa op dezelfde plek, maar dankzij interventie van Victor de Stuers werd dit voorkomen. De Nijmeegse architect F. A. Ludewig herstelde het kasteel op basis van de originele bouwplannen uit de 17e eeuw.
Na de dood van de weduwe van Andringa de Kempenaer ging het kasteel in de jaren dertig over in handen van de gemeente Wijchen, die het als raadhuis in gebruik nam. In de jaren negentig is het kasteel grondig gerestaureerd. Sinds 1996 zijn het Museum Kasteel Wijchen en de raad- en trouwzalen van de gemeente in het kasteel gehuisvest.
Bron:
Expositie in Museum Kasteel Wijchen: Wachters van het noorden
In Museum Kasteel Wijchen is de expositie 'Wachters van het Noorden - Romeinen in Wijchen - onlangs geopend.
In deze expositie vormt de Villa Tienakker het uitgangspunt.
Ben Teubner; conservator van het museum, vertel hierover.
Het Kasteel in Wijchen
NEDERLANDSE VERSIE / Dutch version;
For English version see: The Castle in Wijchen The Netherlands.
Het Kasteel in Wijchen in 204 foto's, met foto's van details, de binnenplaats, het museum tijdens de gratis museumdag, de kasteeltuin en omgeving in de herfst en het kasteel in de avond met verlichting.
Elk jaar in juli passeren er bijna 40.000 wandelaars die deelnemen aan de 4daagse van Nijmegen, maar het kasteel moeten ze noodgedwongen links laten liggen. Hier nu de mogelijkheid om het eens van dichtbij te bekijken.
In het Kasteel bevinden zich de raadszaal en een trouwzaal op de begane grond. De1e verdieping is minder in gebruik en de 2e verdieping herbergt het museum met een vaste en een wisselende collectie van archeologische vondsten uit eigen bodem. Daarnaast vinden er tentoonstellingen van eigentijdse kunst plaats.
In 1392 wordt voor het eerst melding gemaakt van een kasteel in Wijchen, maar het is onduidelijk of het op dezelfde locatie was. Waar nu het kasteel prijkt, kocht Herman van Bronckhorst-Batenburg in 1535 een bouwval. In 1609 kocht prinses Emilia, dochter van Prins Willem van Oranje het kasteel en voltooide het.
Emilia van Nassau was gehuwd met Don Emanuel van Portugal en het huwelijk werd ontbonden in 1925.
Emilia overleed in 1926 in Zwitserland.
In 1940 werd het kasteel verkocht aan Philip van Nassau, heer van Grimhuizen bij Ginneken. Het kasteel werd vererfd op het geslacht van Oostrum en kwam later in het bezit van de familie Perceval en weer later van de familie
Van Swansbel. In 1771 in het bezit van het geslacht Osy.
In 1863 wordt het kasteel geveild en gekocht door J.J.R. baron d'Osy.
In 1903 wordt Jonkvrouw A.W. van Andringa de Kempenaer uit Den Haag de eigenaresse.
In de nacht van 5 op 6 december 1906 brandde het kasteel volledig uit door een schoorsteenbrand. Alleen de muren stonden nog overeind. Op aandringen van Jhr. Mr. Victor de Stuers heeft de eigenaresse het kasteel laten herbouwen, onder leiding van de Nijmeegse architect
F.A. Ludeweg. De herbouw vond plaats van 1907 - 1908.
In 1926 erfden 2 neven A.E. en R.C. Van Humalda van Eijsinga het kasteel.
In 1932 werd het verkocht aan de gemeente Wijchen. Na restauratie onder leiding van Ir. J.G. Deur werd het kasteel in 1933 als raadhuis in gebruik genomen. Dat zou tot in 1981 zo blijven.
Van 1933 tot 1988 werd de Emilia-galerij, gelegen boven de ingang, bewoond door de fam. van Densen, dhr. van Densen was een bekende veldwachter in die jaren.
In 1995 vond opnieuw en ditmaal een ingrijpende restauratie plaats. Hierbij zijn alle moerbalken vervangen door stalen balken en alle vloerconstructies door betonnen vloeren. Door plafonds en dekvloeren weer uit te voeren in hout zoals het er eerst uitzag, is een brandveilig kasteel ontstaan met behoud van het originele karakter.
Er kwamen nieuwe moderne toiletvoorzieningen in de kelder, een lift naar het museum op de 2e verdieping en een glaswand om van de open galerij op de binnenplaats (jarenlang fietsenstalling voor de ambtenaren) een foyer te maken met de naam: d'Osy galerij.
Bronnen:
Het Rijk van Nijmegen, Westelijk gedeelte
De Monumenten van Geschiedenis en Kunst
door A.G. Schulte
uitgave: 1982 Rijksdienst voor de Monumentenzorg Zeist.
Vorstenhuis en volk in het Wijchens Kasteel
De geschiedenis van de bewoners van 1609 tot 1995
door Johan Jansen en Arno van Eldijk
Informatie over het museum:
museumwijchen.nl
Muziek bij deze video:
Medley: Maids of Naurne Shore / Where The River Shannon Flows
artiest: Jerry Fielding
album: A Bit of Ireland
Boekdrukkunst Museum kasteel Wijchen
Kasteel Wijchen
De geschiedenis van Kasteel Wijchen in het kort.
Kasteel Wijchen - Een kasteel voor een paarlen halssnoer
De beroemdste bewoners van het kasteel in Wijchen zijn Emilia van Oranje-Nassau en haar echtgenoot Emanuel van Portugal. In 1609 wilden Emilia en Emanuel het kasteel in Wijchen kopen. Om dit te kunnen betalen verkocht Emilia het paarlen halssnoer, dat zij geërfd had van haar moeder Anna van Saksen.
Met dank aan Rylana Seelen (Museum Kasteel Wijchen).
Castle in Wijchen The Netherlands
ENGLISH VERSION / Engelstalige versie;
Voor de Nederlanse versie zie: Het Kasteel in Wijchen
The castle in Wijchen shown by 204 photos, with photos of details, the courtyard, the museum during the day of admission free , the castle garden and environment in the autumn and the castle in the evening with lighting. Every year in July almost 40.000 people are passing by this castle at the 4Days marches of Nijmegen ; now you get the opportunity to see more of this beautiful castle.
In the Castle there are the Council Chamber and a wedding room on the ground floor. The first floor is less in use and on the 2nd floor you will found the museum with a fixed and a changing collection of archaeological finds from Wijchen. In addition, there are exhibitions of contemporary art.
In 1392 the first mention is made of a castle in Wijchen, but it is unclear whether it was at the same location. At the location of this castle, Herman van Bronckhorst-Batenburg bought a ruin of a castle in 1535 In 1609 Princess Emilia, daughter of Prince William of Orange did buy the Castle and completed it. Emilia of Nassau was married to Don Emanuel of Portugal and the marriage was dissolved in 1925. Emilia died in 1926 in Switzerland.
In 1940, the castle was sold to Philip of Nassau, Lord of Grimhuizen bij Ginneken. The castle was inherited by the family van Oostrum and later on it came in the possession of the family Perceval and later again of the familyVan Swansbel. In 1771 it was in the possession of the family d'Osy. In 1863, the Castle was auctioned and bought by baron J.J.R. d'Osy. In 1903 the Lady A.W. van Andringa Kempenaer from the Hague was the owner. In the night of 5 on 6 december 1906 the castle was totally burned down caused by a chimney fire. Only the walls were still standing. At the urging of Jhr. Mr. Victor de Stuers the owner has rebuild the Castle under the management of architect A. Ludeweg from Nijmegen.
The rebuilding happened from 1907-1908. In 1926 the two cousins of the Lady, A.E. and R.C. Humalda van Eijsinga got the Castle by inheritance. In 1932 it was sold to the municipality of Wijchen. After restoration under the managment of IR. J.G. Deur the castle was taken in use in 1933 as Council House . That continues until 1981. Between 1933 and 1988 the Emilia-Gallery, located above the entrance, was inhabited by the fam. van Densen, Mr. van Densen was a well-known constable in those years. In 1995 a major restoration took place again and this time it was far-reaching. All the wooden major joists are replaced by steel and all wooden floor constructions by concrete. The visible outside is made in wood again, you can't see the difference if you don't know these facts. It is a fire safe Castle now with preservation of the original character. There are new modern toilet facilities in the basement, a lift to the museum at the 2nd floor and a glass wall to the open gallery in the courtyard to create a foyer , named: d'Osy galerij.(for many years this was the place for put away the bicycles of the officials)
Sources:
Het Rijk van Nijmegen, Westelijk gedeelte De Monumenten van Geschiedenis en Kunst
by A.G. Schulte
editor: 1982 Rijksdienst voor de Monumentenzorg Zeist.
Vorstenhuis en volk in het Wijchens Kasteel
De geschiedenis van de bewoners van 1609 tot 1995
by Johan Jansen en Arno van Eldijk
Information about the museum: museumwijchen.nl
Music at this video:
Medley: Maids of Naurne Shore / Where The River Shannon Flows by: Jerry Fielding
album: A Bit of Ireland
Wijchen - Kasteel Wijchen
Emilia of Nassau & Castle Wijchen in Wijchen, The Netherlands
Castle Wijchen, The Netherlands for
Twitter:
Facebook:
Blog:
Kasteel Wijchen
Test animatie van het Kasteel van Wijchen.
Gemaakt door Pixelmotion (Wijchen)
AIRBORNE MUSEUM, BAND OF BROTHERS PLACES, NIJMEGEN BRIDGE! Europe Vlog / WW2 (Part 1 of Episode 5)
READ THE DESCPRITION!!!!
00:00 - 04:36 (EINDHOVEN WAR MEMORIES)
04:36 - 06:00 (101st AIRBORNE MEMORY, DRIVING TO MUSEUM)
06:00 - 19:19 (AIRBORNE MUSEUM AT BEST)
19:19 - 20:29 (ACTUAL LANDING ZONE FOR EASY COMPANY)
20:29 - 22:03 (LAST PART OF MUSEUM)
22:03 - 25:49 (WHERE EASY COMPANY LOST THE FIGHT AT NUENEN)
25:49 - 30:03 (NIJMEGEN BRIDGE AND THE FIGHTING THERE)
________________________________________________________________
Today was a long day, first of all we went through the city of Eindhoven looking at memories. Then we went to the Airborne Museum just outside the village of Best. After that we checked the Easy Company Drop zone and then where they got beaten by the Germans at Nuenen. Last in this part of the episode we visited Nijmegen and the bridge there!
_________________________________________________________________
Me and my dad decided to visit different World War 2-related Cities, places and museums throughout Europe.
The specific time-line that i've posted above is for you to skip to what you want to see in the different episodes.
This was one of the best journeys in my life and I would love to share it with all of you :) I hope you are as interested in travelling as you are with World War II.
Enjoy the video and have a Wonderful day!
Lancering Romeins rondje Wijchen - Nieuws
Museum kasteel Wijchen organiseerde een wandelroute speciaal gemaakt op de Romeinse geschiedenis te leren kennen. De Wijchense Omroep was erbij.
Oorlogsverhalen herinnerd in Wijchen: Straks zijn deze mensen er niet meer
Film,Oud Kasteel met veel Spanningen en een Poort
Een oude waterburcht. Er is hier heel veel gebeurd. De spanning is te snijden in de folterkamer. Iemand kan het niet uithouden op de zolderkamer en moet meteen terug naar beneden. De ketting aan het zolder luik rammelt als we er voorbij komen. We zijn hier duidelijk niet gewenst. Door de ridderzaal loopt nog een oude ridder en er zit een poort verstopt in de toren. Wacht is even, er is hier nog een geheim...
Wijchen 1945-2020
In ‘Wijchen 1945-2020’ zien we de groei die Wijchen in die jaren doormaakte. Deze animatievideo die speciaal voor het youtubekanaal van ‘Oud Wijchen’ is gemaakt laat op bijzondere wijze zien welke gebeurtenissen in welke perioden gebeurden. Ook maken we uitstapjes naar 1900 en zelfs 1800! Het is ook geen filmpje dat je zomaar even kijkt want iedere keer dat je de video opnieuw bekijkt zullen je nieuwe dingen opvallen. Bekijk de video dus zo vaak je wilt, spoel hem terug, zet hem op pauze en ontdek hoe jouw wijk is ontstaan en gegroeid!
De video is geproduceerd door het Wijchense videoproductiebedrijf Vortical. De bronnen waren de diverse boeken over oud Wijchen, de documentaire ‘Van boerengat tot kleine stad’ en de Wijchense plattegronden en luchtfoto’s van alle jaren.
facebook.com/oudwijchen
vortical.nl
boerengatkleinestad.nl
Rondleidingen in Kasteel Wijchen - Nieuws
Op de eerste zondag van de maand (zondag 6 augustus), werd er een open rondleiding verzorgd door Kasteel Wijchen. De deelnemers bezochte de historische Emilia van Nassau.
Oosterbeek Airborne museum The Netherlands
NIJMEGEN; Het Valkhof
Freilicht archeologische Museum am Waal in Nijmegen, Holland
rocklazy
Curiosafair bij kasteel Wijchen - Nieuws
Curiosafair Kasteeltuin Wijchen: met ruim 140 allermooiste Curiosa stands met allerlei uiteenlopende producten, zoals prachtige kroonluchters, meubels en servies. Of andere zeldzame producten gemaakt van aardewerk, porselein, glas, kristal, koper, zilver of goudkleurig... het is er allemaal! Dat de curiosamarkt geliefd is blijkt wel uit de duizenden mensen die wekelijks naar dit soort evenementen trekken. Op deze markt kon men natuurlijk weer even heerlijk 'terug in de tijd' en zich vergapen aan alle sfeervolle artikelen van vroeger. Naast deze markt is er nog volop amusement. Met onder anderen een roofvogelshow en een kleine streekproductenmarkt was er genoeg te doen. Verder was er nog een kunstenaarspleintje met schilderen, glas in lood.