Het bombardement bij Museum Rotterdam '40-'45 NU
Het voormalige OorlogsVerzetsMuseum heeft een make-over gekregen en heet nu Museum Rotterdam '40-'45 NU. Dit jaar herdenken we dat het 75 geleden is dat het bombardement op Rotterdam heeft plaatsgevonden en vooral nu is het verhaal van toen belangrijk. Voor de stad, maar vooral voor de nieuwe generaties.
Video: Valo Media
Montage door Frank Lindeman
Museum Rotterdam '40-'45 NU
Onno Poiesz, Guido Marsille, De Schaduw, Museum Rotterdam '40 - '45 NU, Rotterdam
bkor.nl:
Toen het voormalige OorlogsVerzetsMuseum van Katendrecht naar de Coolhaven verhuisde, kreeg Onno Poiesz opdracht van het CBK Rotterdam om een ontwerp te maken voor het markeren van de ingang van het museum, die enigszins verscholen onder de brug ligt.
De Schaduw is een gestileerd schaalmodel van een Heinkel bommenwerper. Met dit vliegtuig werd op 14 mei 1940 het bombardement uitgevoerd dat tot op de dag van vandaag een schaduw over de stad werpt.
Vanwege herinneringen hieraan leidde het kunstwerk gelijk al tot protesten van Rotterdammers, maar Poiesz heeft met zijn vliegtuig juist een link willen leggen tussen nu en het verleden. Daarom is het kunstwerk uitgevoerd in gegoten grijs beton, als verwijzing naar het beton waarmee de stad destijds is herrezen uit het puin.
Vliegtuigen vormden al langer een motief in het werk van Poiesz, omdat het symbolen zijn van onze tijd. Ze worden geassocieerd met vrijheid en met angst, met vooruitgang en met dreiging.
Die tegenstellingen verwerkte Poiesz in De Schaduw. Een vliegtuig midden in een stad is een vreemde eend in de bijt – is het neergestort of juist onklaar gemaakt? De locatie roept tegenstellingen op en de vormgeving van het werk ook.
Poiesz stileerde het vliegtuig en gaf het één kleur. Zo is het gereduceerd tot een afspiegeling van zijn eigen werkelijkheid, namelijk het schaalmodel. Het staat er als museumstuk dat het verleden herdenkt en tegelijk is het herkenbaar als speelgoed. Op deze manier hoopt Poiesz met zijn kunstwerk aan te zetten tot overpeinzingen over heden en verleden.
,,Het werk weegt wel vijf ton (5000 kilo)”, zei Poiesz woensdag, terwijl medewerkers met forse schroeven het gevaarte op een sokkel bevestigden. ,,Als oer-Rotterdammer kan ik die ophef goed begrijpen. Maar bedenk wel dat het een markering is, geen monument.”
Onno Poiesz (1974) is een Rotterdamse kunstenaar. Hij studeerde aan de Academie St. Joost in Breda (richting Monumentale Kunst) en aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Poiesz kiest symbolen van de moderne tijd als zijn onderwerp. In 2006 markeerde hij de gevel van het oude Centraal Station van Rotterdam met de letters EXIT in plakplastic.
4en5mei.nl:
De Duitste bommenwerper Heinkel HE-111 is het type bommenwerper dat door de Duitse luchtmacht ingezet werd bij het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940. De ontwerper, Onno Poiesz, heeft het toestel niet letterlijk vertaald, maar de kenmerken gebruikt in het beeld. Door beton te gebruiken, dat symbool staat voor de verwoesting van de stad én de wederopbouw, heeft het beeld een ruigere uitstraling gekregen.
Het Duitse bombardement op Rotterdam heeft een schaduw over Rotterdam geworpen. Die schaduw is tot op de dag van vandaag merkbaar. Voelbaar in de harten van de mensen, en zichtbaar in het centrum van de stad, waar de oude kern weggevaagd werd door het bombardement. Het rechtopstaande beeld werp een schaduw op de grond, net zoals de vliegtuigen dat in 1940 deden. Het bombardement heeft Rotterdam gemaakt tot wat het nu is, het dient als een koppeling tussen het heden en het verleden.
You can find more information at rotterdamart.org about art in public space in Rotterdam.
If you like to see statues in cities like Amsterdam, Berlin, Beijing, San Francisco, Shanghai, New Delhi etc. chose the YouTube channel Art AtSite.
Rotterdam 2019 Museum 40 45
Havo-2 2019 Rotterdamreis
Interview Rotterdam 40 45
Interview over het museum 40-45 in Rotterdam met havo-2
Maritime Museum - Leuvenhaven, Rotterdam, Netherlands
Nederlandse ondertiteling - English spoken
Abonneer hier - Subscribe here :
Het Maritiem Museum Rotterdam is een maritiem museum in Rotterdam, Nederland. Opgedragen aan de scheepsgeschiedenis, werd het in 1874 opgericht door prins Hendrik van Nederland. Naast het Maritiem Museum ligt de openlucht Maritieme Museumhaven, die in 2014 is samengevoegd met het Maritiem Museum. De Maritieme Museumhaven bevat een uitzonderlijke verzameling historische schepen en kranen die in werkende staat worden gehouden. De museumcollectie bevat 850.000 objecten uit zes eeuwen maritieme geschiedenis.
The Maritime Museum Rotterdam is a maritime museum in Rotterdam, The Netherlands. Dedicated to naval history, it was founded in 1874 by Prince Henry of the Netherlands. Next to the Maritime Museum lies the open-air Maritime Museum Harbour, which merged with the Maritime Museum in 2014. The Maritime Museum Harbour contains an exceptional collection of historic vessels and cranes which are maintained in working condition. The Museum Collection contains 850.000 objects from six centuries of maritime history.
Ooggetuige verslag bombardement Rotterdam. mei 1940
Vrouw van 86 beschrijft de twee Duitse bombardementen op Rotterdam van 10 en 14 mei 1940 en de gevolgen ervan op haar jonge leven.
Opgedoken capitulatiedocument Rotterdam
De directeuren van Museum '40-'45 NU en het Rotterdamse Stadsarchief vinden dat het originele document over de capitulatie van Rotterdam thuishoort in het archief van de stad. Maar het document bemachtigen? Dat is zo eenvoudig nog niet. Onderzoeksjournalist Gerard Groeneveld haalde het verloren gewaande, handgeschreven velletje over de overgave van Rotterdam op 14 mei 1940 boven water. Hij kocht het op een Duitse veilingsite. Het document was volgens Groeneveld voor het laatst gezien door de Rotterdamse burgemeester Oud bij de afhandeling van de capitulatie van Rotterdam.Oud verklaarde na de oorlog dat het document onvindbaar was. Groeneveld stuitte toevallig op het papiertje toen hij op zoek was naar unieke foto's voor zijn boek Rotterdam Frontstad. Het velletje met hanenpoten zat in de kaft van Kriegsbuch 1,samen met stafkaarten vol aanvalsplannen. Een Franse verzamelaar bood het materiaal aan op internet. "Het is een fantastisch document", reageert conservator Johan van der Hoeven het Museum '40-'45 NU.. "Dit is voor de stad zo belangrijk dat het in Rotterdam zou moeten blijven.""Dit heeft inderdaad grote symbolische waarde", zegt ook directeur Jantje Steenhuis van het Stadsarchief. Volgens Steenhuis zou het historisch beladen document ook op zijn plek zijn in het Nationaal Archief van Nederland of Duitsland. "Het gaat immers om een overheidsdocument."Journalist Groeneveld is bereid zijn internetvondst te verkopen. Voor welke prijs is niet bekend.Voor archivarissen is bieden op dit document echter not done. "Wij hebben een beroepscode ondertekend", zegt Steenhuis. "Daarin staat dat wij niet handelen of aanzetten tot handel in overheidsstukken."Het document zou dus alleen in Rotterdam terecht kunnen komen als journalist Groeneweg het aan de stad schenkt. Of als een weldoener het aankoopt en daarna cadeau doet aan het Stadsarchief.
Dutch Fotomuseum Rotterdam
100404 museum 40-45.wmv
Paul, Sophie en Lieke van Ruitenbeek brachten op 4 mei een bezoek aan het museum 40-45 in Groesbeek.
Rottergem #39 | Museum Rotterdam
Wat is jouw mooiste herinnering aan de uitgaansscene in Rotterdam? Win twee VIP-kaarten voor het openingsfeest van de nieuwe expo over de Rotterdamse uitgaansscene: Partypeople. ????????
Je hoort het maar al te vaak: ‘Leuke adresjes in Rotterdam? Ja, die zijn er volop, maar je moet ze weten te vinden.’ Iedere maand zetten we een nieuw adresje en de eigenaar in de spotlight. Deze week gaan we langs bij Museum Rotterdam in het Timmerhuis.
Up to date blijven van alles wat in de Binnenstad gebeurt? Check dan ook:
▶
▶
▶
#Rottergems #Rdambinnenstad
Dit is Arnhem Museum 40 45
Boek over Rotterdam in de oorlog
Lopen door Rotterdam met schrijver en historicus Hans van der Pauw is als lopen met een encyclopedie over de Tweede Wereldoorlog in de havenstad. Op elke straathoek kent hij een verhaal.
Lees meer: Oorlog in Rotterdam opnieuw in beeld gebracht
'Party People' bij Museum Rotterdam
Het is een feestje in Museum Rotterdam. Waar je ook kijkt zie je discoballen, poppen met extravagante kleding en logo's van oude uitgaansgelegenheden zoals Nighttown en Parkzicht. Vrijdagmiddag opent wethouder Said Kasmi de nieuwe tentoonstelling 'Party People'.Paul van der Laar, directeur van het museum, zat in de jaren '80 vooral met zijn neus in de boeken. "Ik was niet zo'n uitgaanstype... maar nu ik dit zie, zie ik wat ik heb gemist." Toch is de tentoonstelling te vinden in zijn museum. "We wilden een tentoonstelling maken die helemaal uit deze stad komt. Dus iemand die met een goed idee zou komen, kreeg de kans een tentoonstelling te maken."Niet veel later zat de museumdirecteur met stadsdichter Derek Otte op een terras. Daar zei Otte dat de museumdirecteur publiek binnen zou krijgen, dat hij nog nóóit eerder had gehad als er een tentoonstelling over het Rotterdamse uitgaansleven zou komen. "Dus ik zei: dat gaan we doen, wat heb je ervoor nodig?'". Zo ontstond de tentoonstelling 'Party People'.GabberVisueel ontwerpster Madje Vollaers hielp mee. Zij legt uit dat je met een koptelefoon door de tentoonstelling kan lopen, zoals een silent disco. "Bij de entree is wat je hoort vrij Rotterdams, met vooral mensen van nu", zegt Vollaers. Verderop in het museum komt ook gabber en terror voorbij. "Ten slotte kom je in de club, daar is dé muziek waarop je niet wil stoppen met dansen." In die laatste zaal mogen de voetjes ook daadwerkelijk van de vloer. In de club ligt een oude dansvloer die is opgeknapt. De zaal is gevuld met gabbers: poppen met kleding die Rotterdammers doneerden."We hebben mensen gezocht in Rotterdam, die een outfit van een bepaalde periode wilden doneren", legt Vollaers uit. Daardoor staan nu verschillende generaties in de zaal samen te 'dansen'. Volgens de ontwerpster moet Rotterdam trots zijn op het nachtleven. In de jaren '80 en '90 kwamen mensen van over de hele wereld naar Rotterdam voor de dancemuziek. "Nu is dat niet meer", blikt ze terug. "Maar er is nog steeds potentie, bijvoorbeeld in de hiphopscene."
Rotterdam Rijwielzaak Knoops
Tot het Duitse bombardement op Rotterdam van dinsdag 14 mei 1940 was op het adres Middensteiger 9-11 de bekende rijwielzaak van Knoops gevestigd.
Razzia van Rotterdam 75 jaar geleden
“Alle mannen in den leeftijd van 17 tot en met 40 jaar moeten onmiddellijk na ontvangst van dit bevel op straat gaan staan”. Dat is de mededeling die Rotterdammers op 10 en 11 november 1944 krijgen.Het zijn de dagen van wat later de razzia van Rotterdam is gaan heten. Het is de grootste razzia van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Het is 75 jaar geleden dat in twee dagen tijd meer dan vijftigduizend Rotterdamse mannen worden weggevoerd.De Duitse bezetter wil alle weerbare mannen uit Rotterdam weg hebben. “Het is een misverstand dat het om arbeidsinzet ging”, zegt Johan van der Hoeven van Museum Rotterdam ’40-’45 NU. Onder het mom van tewerkstelling worden de mannen die verzet kunnen plegen, weggehaald uit Rotterdam.VerzetIn de loop van 1944 rukken de geallieerden steeds meer op. Eind augustus is Parijs bevrijd. Daarbij breken zware gevechten uit tussen het Parijse verzet en het Duitse leger. Zo’n situatie willen de nazi’s voorkomen in Rotterdam. De weerbare mannen moeten daarom de stad uit.“De werkelijke reden was dat de Duitsers alle weerbare mannen die zich tegen de Duitsers zouden kunnen keren, uit Rotterdam wilden hebben, ” aldus Van der Hoeven. Op het bevel staat dat de mannen zich moeten melden voor de arbeidsinzet. “Ze werden wel tewerkgesteld, maar dat was niet het oorspronkelijke doel. Dat was echt het afvoeren van de weerbare mannen.”Geen ontkomen aanDe stad gaat op slot. Achtduizend Duitse militairen zijn op straat. Bruggen en wegen worden afgesloten. Op het bevel staat dat op hen die pogen te ontvluchten of weerstand bieden, zal worden geschoten. Verder mag niemand op straat zijn: alle andere bewoners, ook vrouwen en kinderen, moeten in de huizen blijven totdat de actie ten einde is.In een vitrine in het museum ligt het bevel naast twee foto’s. Op de ene foto staat Antje Swart-Petrejus. Op de andere haar twee dochters Renske en Johanna. Ze wonen in november 1944 in de Carnisselaan op Rotterdam-Zuid. De kinderen zijn dan acht en vijf jaar oud.DoodgeschotenVader Swart zit in de buurt ondergedoken. De zussen hebben de foto’s aan het museum geschonken. In de begeleidende brief beschrijven ze wat er op 10 november is gebeurd. Moeder ziet dat er mannen op de hoek van de straat worden verzameld. Ze is bang dat haar man toch is opgepakt. Ze schuift het raam open en leunt naar buiten.In de brief schrijft Johanna Swart: ‘Ineens horen Renske en ik een harde klap en ligt onze mamma achterover op de grond Er is een klein gaatje in haar voorhoofd waar bloed uitkomt.’ Johan van der Hoeven: “Ze is doodgeschoten door een Duitse soldaat. Je kan je voorstellen dat de kinderen voor het leven getekend zijn. Ik vind het één van de vreselijkste verhalen hier in het museum.”Die twee dagen in november 1944 worden er 52.000 mannen weggevoerd uit de stad. Met treinen en schepen worden ze naar Duitsland vervoerd. Daar worden ze in kampen onder gebracht. Vierhonderd van hen komen niet terug.[article:122093:Getuigenverhalen over de razzia en de periode erna]De razzia van 10 en 11 november 1944 wordt maandag om 13:00 uur herdacht in het Maasgebouw bij de Kuip in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb is daarbij aanwezig.
OorlogsVerzetsMuseum wordt '40-'45 NU
Al sinds augustus zijn de deuren van het OorlogVerzetsMuseum gesloten om aan een grote make-over te werken. Na openhartige gesprekken met scholen en leerlingen heeft het museum besloten zich te storten op het zo duidelijk en aantrekkelijk mogelijk brengen van het Rotterdamse bombardement van mei 1940. Vrijdag ging het museum weer open.
Netherlands during (tijdens) WW2 1940-45
The Netherlands were occupied by the Germans in May 1940. After 5 years of suffering they were liberated amongst others by Canadian troops. A fierce fighting took place. This film was made not so long after the war. See my other films of the Netherlands many years ago by searching with: michael rogge netherlands
Herdenking Bombardement op Rotterdam 14 mei 1940
75 jaar na dato dragen 75 Rotterdammers op 75 plekken op de Brandgrens simultaan het gedicht 'De Stroom' van Jan Prins voor.
Een spontane gebeurtenis op initiatief van 'Rotterdam Dicht' en naar het idee van Eric van Loon.
Tentoonstelling in Amsterdam over jodenvervolging en bezetting (1980)
In de Zuiderkerk in Amsterdam is een expositie te zien over de Duitse bezetting en de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling krijgt later een blijvende plaats in het voormalige vernietingskamp Auschwitz. Beelden van de Zuiderkerk, koningin Juliana bezoekt de expositie en een beeldengroep in brons van slachtoffers van Auschwitz van kunstenaar Nina Baanders.
Deze film bevat archiefmateriaal bestaande uit foto's van Duitse soldaten, joden met Davidster, joden worden op transport gezet naar Auschwitz, verbrandingsoven in vernietigingskamp Auschwitz, kleding en schoenen van mensen die in Auschwitz vermoord werden en de ontsmetting van gevangenen.
Deze video of jouw TV-favoriet op DVD bestellen?
Ga naar: