Luchtbeelden Schokland
For English, see below
Luchtbeelden gefilmd vanuit een drone. Schokland is een dorp en voormalig eiland in de Noordoostpolder, Nederlandse provincie Flevoland, dat in 1859 werd ontruimd vanwege de onveilige situatie en omdat de instandhouding van het eiland te duur was. De gemeente Schokland werd per 10 juli 1859 opgeheven en bij de gemeente Kampen gevoegd.
Tot 1932 lag Schokland als een echt eiland in de Zuiderzee, die na de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 het IJsselmeer werd. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt Schokland deel uit van het vasteland.
Schokland ligt precies tussen de dorpen Nagele en Ens aan de N352. Het gebied wordt beheerd door stichting Het Flevolandschap. Op Schokland bevindt zich een museum waar de geschiedenis van het voormalige eiland zichtbaar wordt gemaakt. Jaarlijks bezoeken circa 40.000 mensen het museumdorp. Schokland werd in 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.
Schokland (Dutch pronunciation: [ˈsχɔklɑnt]) is a former island in the Dutch Zuiderzee that is located in the municipality Noordoostpolder. Schokland lost its status as an island when the Noordoostpolder was reclaimed from the sea in 1942. The remains are still visible as a slightly elevated part in the polder and by the still partly intact retaining wall of the waterfront of 'Middelbuurt'. On 1 April 2014, it had 8 inhabitants.[1]
As a result from the increasing sea-level Schokland transformed from an attractive settlement area in the Middle Ages to a place under continuous threat by floods in the 19th century. By that time the Schoklanders had retreated to the three most elevated parts, Emmeloord, Molenbuurt, and Middelbuurt. A major flood in 1825 brought massive destruction, and in 1859 the government decided to end permanent settlement on Schokland. The former municipality of Schokland was joined to Kampen on the mainland.
Today Schokland is a popular archeological site and host to the Schokland Museum. Schokland was the first UNESCO World Heritage Site in the Netherlands. According to Statistics Netherlands, there are five people living on the former island.
Museum Schokland 19 mei 2018
Museum Schokland 19 mei 2018
Ontdek Werelderfgoed Schokland
Op Werelderfgoed Schokland is de strijd tegen het water nog altijd voelbaar. Het eiland op het droge is ongeveer vier kilometer lang en ligt middenin het jonge polderlandschap.en eeuwenoud verleden, gewoon voor het oprapen.
Een verlaten eiland in een weids, vlak landschap. Een haven op het droge, waar ooit de Zuiderzee heer en meester was. Op Werelderfgoed Schokland ligt een eeuwenoud verleden klaar om ontdekt te worden. Wandel in de voetsporen van onze voorouders langs bloeiende graslanden en wel 10.000 jaar oude sporen van menselijk leven. Duik in de geschiedenis van onze aarde in het museum. Of ga aan de slag als een echte archeoloog.
Het hele eiland ontdekken? Begin bij De Gesteentetuin!
Begin het bezoek in de Gesteentetuin en verken van daaruit het hele eiland. Verscholen in het Schokkerbos, vind je het bezoekerscentrum. Van daaruit zijn er avontuurlijke rugzakroutes, leuke wandel- en fietsroutes en excursies die je het hele eiland laten zien. In de expositie is van alles te ontdekken over de geschiedenis van stenen en de aarde. En de kijk- en doezolder is een echte aanrader voor kinderen. Zij kunnen trouwens ook buiten hun hart ophalen tussen de miljoenen jaren oude zwerfstenen en het Schokkerbos.
Meteen de geschiedenis induiken? Begin bij Museum Schokland!
Centraal op het voormalige eiland ligt Museum Schokland op terp De Middelbuurt, op een steenworp afstand van De Gesteentetuin. De houten zeewering is al van ver te zien en het karakteristieke kerkje bij het museum is nog altijd een baken in het nieuwe land, dat ooit de drukbevaren Zuiderzee was.
De vaste presentatie van het museum neemt je mee in een reis van de ijstijd tot nu. De bijzondere archeologische vondsten maken de geschiedenis tastbaar. Dwalend door de eeuwen komt het verhaal tot leven. Eilandbewoners vertellen over hun thuishaven, die zij uiteindelijk noodgedwongen moesten verlaten. Jonge bezoekers kunnen zelf aan de slag als archeoloog of dijkbouwer.
Voormalige eiland
De verlaten haven van Emmeloord op de noordpunt en de ruïne van de Kerk van Ens op het uiterste zuidelijke puntje, markeren wat ooit een piepklein stukje land in de Zuiderzee was. Een bijzonder gebied, met zijn oorsprong in de voorlaatste ijstijd en ruim 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis. Schokland is een icoon van het waterverhaal van Nederland en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Cultuur, natuur en archeologie
Op Schokland is een wereld aan cultuurhistorie, archeologie en natuur te ontdekken en beleven voor jong en oud. Dat kan te voet of op de fiets. En er is meer dan genoeg gelegenheid om onderweg even tot rust te komen in bijvoorbeeld het bezoekerscentrum bij De Gesteentetuin of in het Museumrestaurant. In de Museumwinkel kun je terecht voor een mooi aandenken of cadeautje.
Emmeloord op het voormalig eiland Schokland 1999
Bezoek juli 1999 aan het eiland Schokland ( gedeelte vroegere Emmeloord)
Prototypedag Aeres VMBO Emmeloord 2019
Kunstvakdocenten Ingrid Suurland en Maris Lottman van Aeres VMBO Emmeloord gingen 28 maart met tweede- en derdeklassers GL naar Schokland. De leerlingen van de derde hadden de excursie voor de leerlingen voor de tweede georganiseerd.
Schokland 1840 - 3D-animatie
Schokland 3d-animatie
Het eiland Schokland was een klein eiland wat zich bevond in de Zuiderzee, nu IJsselmeer. Door stormen werd het eiland steeds kleiner, daardoor de verarmde de bevolking steeds meer. In 1859 moest de bevolking het eiland verlaten bij Koninklijk besluit. Het rest van kleine eiland ligt nu zonder water in de drooggemaakte Noordoostpolder.
Op Schokland bevonden zich de buurten Emmeloord, Zuidert en Ens, ook genoemd Middel- of Molenbuurt. Ronom het kerkje van Middelbuurt bevindt zich nu een interssant Museum.
─── The island of Schokland was a small island in the Zuiderzee (nowadays the IJsselmeer). Storms made the island smaller and smaller and the population became increasingly poorer. In 1859 the population had to leave the island on behalf of the king. The rest of the small island is now situated without water in the Noordoostpolder.
─── L'île de Schokland était une petite île du Zuiderzee (aujourd'hui l'IJsselmeer). Les tempêtes ont rendu l'île de plus en plus petite et la population est devenue de plus en plus pauvre. En 1859, la population dut quitter l'île au nom du roi. Le reste de la petite île est maintenant situé sans eau dans le Noordoostpolder.
─── Die Insel Schokland war eine kleine Insel im Zuiderzee (heute das IJsselmeer). Stürme machten die Insel immer kleiner und die Bevölkerung wurde immer ärmer. 1859 musste die Bevölkerung die Insel im Auftrag des Königs verlassen. Der Rest der kleinen Insel liegt jetzt ohne Wasser im Noordoostpolder.
─ Schokland - 3D animatie
-
Schokland
Bezoekje aan Schokland in de Flevopolder op zaterdag 8 april 2017. Een mooi binnen- en buiten museum.
© J.W. Stobbink, Hattem Netherlands
Met Aucke de polder door: Schokland
Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder neemt ons deze week mee de polder door. Hij stopt volgende week en is daarom voor één keer gastreporter voor Omroep Flevoland.
Schokland
Wie Noordoostpolder zegt, zegt Schokland, vindt de burgemeester. Het voormalig eiland is dan ook de eerste bestemming. Schokland is geschiedenis en dat proef je, dat ruik je. Van der Werff wil dat graag ook voelen en daarom doet hij met bodemdeskundige Tineke Heise een grondboring. Daarvoor moeten zij eerst door de zware klei. Die herkent de burgemeester nog. Aan het eind van de jaren zestig heb ik hier mijn eerste vakantiegeld verdiend met uien snijden. Ik voel de harde klei nog aan mijn knieën.
Trots
Van der Werff is trots dat het gebied Werelderfgoed is geworden. De strijd van de natuur tegen de mens; daar draait het hier om. Samen met Heise onderzoekt hij alle bodemlagen, van veen tot zand, en komt tot de conclusie dat het gebied zeker behouden moet blijven.
Dinsdag rijdt de burgemeester naar Agrico.
SUMMARY: Schokland, former Zuyderzee island (2018)
Voormalig Zuiderzee-eiland Schokland. Nu onderdeel van de Noord-Oost Polder in Flevoland. Met de dorpen Emmeloord, Middelbuurt en De Zuidert/Ens. Samenvatting van de Tour de Schokland-films (3 delen) op dit YouTube-kanaal. Ronde langs de grenzen/kust van het voormalige eiland.
Schokland used to be an island in the Zuyderzee (now: IJsselmeer) in the Netherlands. The island emerged in Medieval times and was inhabited until the 19th century. It is now part of the North East Polder in the Netherlands.
Bronnen:
Nederland Monumentenland (YouTube):
Historiek:
Graanbinden op Kampereiland
Tijdens de oogstdag op 16 augustus werden diverse werkzaamheden uitgevoerd met nostalgische machines.
Emmeloord Timelapse
Timelapse of Emmeloord, Noordoostpolder. Shot with a Canon 5D Mark II. Please watch in Full HD.
Unesco Werelderfgoed Schokland
Schokland is een dorp en voormalig eiland in de Noordoostpolder, Nederlandse provincie Flevoland, dat in 1859 om veiligheidsredenen ontruimd werd. De gemeente Schokland werd per 10 juli 1859 opgeheven en bij de gemeente Kampen gevoegd. Tot 1932 lag het als eiland in de Zuiderzee, na de voltooiing van de Afsluitdijk in het IJsselmeer. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt het deel uit van het vasteland.
Schokland ligt precies tussen de dorpen Nagele en Ens aan de N352. Het gebied wordt beheerd door stichting Het Flevolandschap. Op Schokland bevindt zich een museum waar de geschiedenis van het voormalige eiland zichtbaar wordt gemaakt. Jaarlijks bezoeken ongeveer 40.000 mensen het dorpje. Schokland werd in 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.
Nee toch, ja toch
Boodschap ter promotie en behoud van Kunst en Cultuur in de Noordoostpolder. In opdracht van Muzisch Centrum, Theater 't Voorhuys, Flevomeer Bibliotheek, Kunstuitleen Emmeloord en Museum Schokland. Bewerking van flashmob.
Agrariërs dupe van ambitieus plan voor Schokland
De gemeenteraad Noordoostpolder heeft maandagavond geen besluit genomen over de toekomst van Schokland. De discussie is uitgesteld naar januari omdat de politici te veel technische vragen hadden over het dossier.
Schade aan akkers door vernatting
Zo is er onduidelijkheid over de gevolgen van vernatting van de 211 hectare natuurgebied, dat deel uitmaakt van het plan. Volgens agrariërs zullen zij voor de schade opdraaien. Als het waterpeil omhoog gaat is er voor ons geen goede oogst meer te behalen en zullen veel bedrijven schade lijden. Die kostenpost is helemaal niet in het huidige plan meegenomen, aldus agrariër William Verkraaien.
Toeristische voorzieningen
De gemeente Noordoostpolder, de provincie en het Rijk willen nieuwe natuur en toeristische voorzieningen in het gebied rond en op Schokland realiseren, waaronder een nieuw bezoekerscentrum. Dit kost 34,4 miljoen euro. 7,8 miljoen daarvan wordt gedekt door grondverkopen. Dan blijft er 26,6 miljoen over die gesubsidieerd moet worden. 14 miljoen daarvan is toegezegd door de provincie, het ministerie van OCW, Flevo-landschap en het Waterschap.
2,5 miljoen uit Zuiderzeelijngelden
Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel om 2,5 miljoen euro uit de pot van de Zuiderzeelijn-gelden te halen. De laatste 10 miljoen moeten dan worden opgebracht door het Rijk, zo staat in het voorstel aan de gemeenteraad. Maandagavond zou dit voorstel worden besproken, maar dat ging dus niet door. Nu staat het besluit voor januari 2018 op de agenda.
Holland Urk
Urk, am Ijsselmeer, ist immer eine Reise wert...
Bijzondere theatervoorstelling op Schokland
Vanaf Zaterdag 23 september 2017 tot en met 1 oktober vindt er op Schokland een bijzondere theatervoorstelling plaats.
In de voorstelling Laaglanders zou met grote watereffecten het voormalig zuiderzee eilandje van eeuwen geleden weer tot leven worden gewekt stond er in een bericht gericht aan Kampenonline.
Reden voor Janita Tabak en cameraman Rudi Last om op bezoek te gaan bij de locatie waar de voorbereidingen in volle gang zijn.
Fietsroute Schokland
Fietsroute Schokland brengt u van Emmeloord naar Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee dat in 1859 vanwege voortdurende landafslag werd ontruimd. En nu midden in de Noordoostpolder ligt.
Schokland staat op de Unesco werelderfgoed lijst. En is een prachtige omgeving van Landbouw, natuurgebied en bos. Bovendien is er een museum die een bezoek zeker waard is.
Schokland - 12 miljoen voor Schokland
Het Rijk trekt 12 miljoen euro uit voor de plannen rond Schokland. Dat heeft minister Van Engelshoven maandagochtend bekend gemaakt tijdens een bezoek aan het voormalige eiland.
Het geld is bedoeld om archeologische vindplaatsen rond Schokland te behouden en om nieuwe natuur en toeristische voorzieningen aan te leggen. Behalve het Rijk trekken ook de provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder, Waterschap Zuiderzeeland en Flevo-Landschap hun portemonnee. Zij dragen samen 14,6 miljoen euro bij aan het project.
70 jaar Noordoostpolder, 10.000 jaar geschiedenis, Buitengewoon!
70 jaar Noordoostpolder, 10.000 jaar geschiedenis, Buitengewoon!
Met de inpoldering van de Noordoostpolder in 1942, kwam het eiland Schokland voorgoed op het droge te liggen. De oudste sporen van menselijke aanwezigheid bij Schokland dateren van zo'n 10.000 jaar geleden.
Schokland, eiland op het droge en symbool voor de strijd tegen het water, is UNESCO Werelderfgoed.
Schokland was een eiland in de Zuiderzee met een haven, een vuurtoren, twee kerken en veel woonterpen. Het eiland dreigde volledig in zee te verdwijnen.
Met de afsluiting en drooglegging van de Zuiderzee en de inpoldering van de Noordoostpolder in 1942, kwam het eiland Schokland voorgoed op het droge te liggen.
Er gingen stemmen op om het hele eiland maar af te graven en te egaliseren. Maar het voormalig eiland met zijn graven, terpen, dijken, verkaveling, landschap en natuur toont op een klein gebied de geschiedenis van laag Nederland en is gelukkig bewaard gebleven.
De contouren van het voormalige eiland zijn door geplante bomenrijen duidelijk herkenbaar in het vlakke polderlandschap.
Op de zuidpunt liggen nog fundamenten van de middeleeuwse Enserkerk.
Op de Middelbuurt werd het restant van de houten zeewering vernieuwd en op de terp Emmeloord, de Noordpunt, liggen de huisjes Lichtwachter en Misthoorn en werd de oude haven gereconstrueerd. De Noordpunt werd ook weer voorzien van een vuurtoren.
Broadcast format available at: - Music title Frost Waltz by Kevin MacLeod (incompetech.com) licensed under Creative Commons Attribution 3.0
© Fauna Film B.V.
25 weetjes: recordpogingen in Emmeloord
Het is inmiddels een begrip in Emmeloord en omstreken: de Nacht van Oranje, voorafgaand aan Koningsdag. Eén van de publiekstrekkers: de recordpogingen.
Het begon in 1997 met de langste oranjekoek ter wereld. Ook werd bijvoorbeeld de grootste pan soep gemaakt.
Jan Vroom stond aan de wieg van de Nacht van Oranje.
Museum en Ginkiestocht op Urk
Bezoek museum op Urk en daarna samen de ginkiestocht gelopen