Ode aan al onze museumvrijwilligers | Museum Veenendaal
Ode aan al onze museumvrijwilligers. Musea zijn plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Vrijwel alle Nederlandse musea werken met vrijwilligers en zelfs 16% van alle musea draait volledig op hun tomeloze energie. Van alle banen in de museumsector is ruim 40% onbetaald en daarin zijn 26.000 museumvrijwilligers actief. Voor zowel grote als kleine musea zijn vrijwilligers onmisbaar. Hun gepassioneerde inzet maakt dat elke museumbezoeker ons echte goud kan bewonderen in musea door het hele land. Samen met alle vrijwilligers verbinden musea ons met het verleden, met het nu, met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn. In dit portretje leren we er één beter kennen. In Museum Veenendaal.
RTL4 De Beste van Nederland - Shoelia Veenendaal
Stay in Touch Media BV is een mediabedrijf gespecialiseerd in video content voor televisie en online. Met een enthousiast en creatief team maken wij succesvolle programma’s voor RTL en SBS zoals: Trips & Travel, Da’s goed geregeld, De Beste van Nederland en de primetime talkshow Business 010. Daarnaast is Stay In Touch Media het eerste bedrijf in Nederland wat vloggen voor bedrijven heeft gelanceerd. Voor elk programma en videoproject hebben wij verschillende teams die met veel passie zorgen voor een pakkend eindresultaat.
Wil je niks missen van StayInTouch media? Volg ons dan ook via:
Facebook:
Website:
Zomertip - Poppenhuis Museum Veenendaal
Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 2: Marleen van de Pol tipt een bijzondere aanwinst van Museum Veenendaal: een poppenhuis gemaakt door het Veenendaalse tandarts-echtpaar de Nooij.
Het poppenhuis is tot en met 30 augustus te zien in de jubileumtentoonstelling 'Pracht en Praal'. Daarna maakt het onderdeel uit van de vaste collectie.
Afvalschatten Les 3 Schatzoeken bij Museum Veenendaal
Museum opent in cultuurhuis Veenendaal
Het nieuwe historische museum Viseum Veenendaal opent morgen haar deuren.
Het voormalig Klein Veenlo is tegenwoordig gevestigd in het nieuwe cultuurhuis aan het Kees Stipplein.
In het Cultuurhuis Veenendaal zitten ook de bibliotheek, de Kunstuitleen en de Historische Vereniging Oud-Veenendaal. In de toekomst zal er ook nog een muziekschool en een volksuniversiteit komen.
Het cultuurhuis opende 9 oktober haar deuren voor publiek. Om de opening te vieren is er op het KeesStipplein tegelijkertijd een festival.
Lijn 298 Veenendaal de klomp Utrecht de Uithof
4K CABVIEW HOLLAND [CINEMATIC] Rhenen - Utrecht SGM 2018
Cabview Holland Cinematic is a playlist with movies in anamorphic movie style quality. These are the best cab view movies on this channel. All movies in this playlist are featuring the following characteristics:
# 2.35:1 movie theatre screen aspect ratio
# cinematic color grading
# true 4K resolution - no upscaling
# clear windscreen
# no ugly gopro-like lens distortion
# no camera jitter
# best lighting conditions
Copyright © 2018 CABVIEW HOLLAND all rights reserved
Enjoy The Netherlands from a train driver's perspective! You can find more info about these trains here:
Watch more train cab view movies on my channels:
HISPEED HOLLAND
TRAINS IN HOLLAND
All my videos are copyrighted. Contact me at CabviewHolland@gmail.com for more information.
Song: Joakim Karud - Great Days
Music provided by BreakingCopyright:
Lijn 298 Utrecht de Uithof Veenendaal de Klomp
[Talks@ACM] Dutch Residents in Asia - Jan Veenendaal (Part 2 of 4)
Dutch Residents in Asia: Their homes and interiors, and their trade in works of art
Date of recording: 15 July 2014
Speaker: Jan Veenendaal
What furniture and works of art might you find in the home of a Dutch person living along the Tijgersgracht (Tiger canal) in Batavia in 1720? Jan Veenendaal attempts to answer that question. He will also discuss the kinds of art and furniture that the Dutch living in Southeast Asia and Sri Lanka during the colonial period brought home with them, focusing especially on some recently identified objects.
[Talks@ACM] Dutch Residents in Asia - Jan Veenendaal (Part 4 of 4)
Dutch Residents in Asia: Their homes and interiors, and their trade in works of art
Date of recording: 15 July 2014
Speaker: Jan Veenendaal
What furniture and works of art might you find in the home of a Dutch person living along the Tijgersgracht (Tiger canal) in Batavia in 1720? Jan Veenendaal attempts to answer that question. He will also discuss the kinds of art and furniture that the Dutch living in Southeast Asia and Sri Lanka during the colonial period brought home with them, focusing especially on some recently identified objects.
Illegaal zebrapad aangelegd in Veenendaal: Mensen stoppen nu wel voor ons [RTV Utrecht]
Dankzij een onbekende heeft het centrum van Veenendaal een extra zebrapad. De gemeente is niet blij; niemand heeft namelijk opdracht gegeven voor de oversteekplaats in de Tuinstraat.
Meer lees je hier:
Kijk voor het laatste (sport)nieuws, weer en verkeer, livestreams en onze radio en tv programma's uit de stad en provincie Utrecht op
(C) RTV Utrecht
Clubhuisdag Veenendaal - 29 november 2014
Eerste Clubhuisdag (incl ALV) in het nieuwe Clubhuis in Veenendaal. Rondje door de zaal, waarmee je een goede indruk krijgt welke kasten opgesteld staan. Voor meer info over openingstijden, zie nfvpinball.nl.
Spoorwegovergang Veenendaal-De Klomp // Dutch railroad crossing
Locatie: Nieuweweg-Noord, N418
Traject: Utrecht - Arnhem
Soort: AHOB
Rode lichten: 10
Voorwaarschuwingsseinen: 4
Oranje pijl: 1
Matrixborden: 1
Bellen: 4
Bomen: 2
Andreaskruisen: 2
Passeren:
- VIRM richting Schiphol
Video is gemaakt op 05-10-13
Modelspoorwegclub Veenendaal - Promotievideo
Promotievideo Modelspoorwegclub Veenendaal.
Muziek: Paul Eastham
(pre-order: )
Holland Railways: Rhenen - Utrecht CS (Veenendaallijn)
De Veenendaallijn is de bijnaam voor het gedeelte van de voormalige spoorlijn Kesteren - Amersfoort tussen De Haar en Rhenen dat in 1981 werd gereactiveerd, als aftakking van de Spoorlijn Amsterdam - Elten.
Hoewel de spoorlijn van Amersfoort naar Rhenen nog in gebruik was voor het goederenvervoer, kwamen er in 1966 al plannen om de spoorlijn te reactiveren voor het reizigersvervoer. Veenendaal werd steeds groter en had al meer dan 40 000 inwoners, waarvan velen baat zouden hebben bij een spoorverbinding met Utrecht. Tot de reactivering moesten Veense treinreizigers naar het station in De Klomp, ver buiten de kern van Veenendaal, om daar op de trein te stappen. Aanvankelijk zagen de NS en het ministerie van Verkeer en Waterstaat weinig heil in een reactivering. De toezegging van de nieuwbouw van 5000 woningen en een nieuw te openen station in Veenendaal-West bracht de NS op andere gedachten. Op 26 februari 1976 was er toestemming tot reactivering van de spoorlijn en de aanleg van de aansluiting op de spoorlijn Utrecht -- Arnhem. Voor het stationsgebouw van Veenendaal was het reeds te laat, een jaar voor de toestemming werd het gesloopt. Eerst zou Veenendaal het eindpunt worden van de spoorlijn, maar bij uitwerking van de dienstregeling bleek dat de treinen hier vrij lang zouden moeten wachten om weer terug te keren naar Utrecht en dat Rhenen als eindbestemming best mogelijk was, hiervoor zou ook de oude spoorverbinding met Rhenen moeten worden opgeknapt.
Om de sterk gegroeide forensengemeente Veenendaal een betere spoorverbinding met Utrecht te geven, werd het verlaten spoor tussen het viaduct over de spoorlijn Utrecht -- Arnhem bij De Haar en Veenendaal -- Rhenen opgeknapt en geëlektrificeerd voor heropening voor reizigersvervoer. Bij De Haar werd een aansluiting gemaakt op de lijn richting Utrecht. Op 31 mei 1981 werd de verbinding Utrecht -- Veenendaal -- Rhenen voor reizigersvervoer geopend. De hooggespannen verwachtingen voor het forensenverkeer zijn niet helemaal uitgekomen, daar de lijn wel een rechtstreekse verbinding biedt met Utrecht, maar niet met Ede-Wageningen en Arnhem. Eind jaren 80 bleek uit cijfers dat de spoorlijn behoorde tot de groep onrendabele spoorlijnen waar sluiting boven het hoofd hing, maar in 2005 liepen de reizigersaantallen zo hoog op dat in de spits wel een 15-minutendienst gewenst bleek en vanaf 2007 ook gerealiseerd is. Verder staat de spoorlijn op de nominatie om definitief afgestoten te worden, waarbij de provincie Utrecht de verantwoording gaat krijgen. Gemeente Veenendaal heeft in haar structuurvisie voor 2025 het idee opgenomen voor een nieuw station in de buurt van de oostelijke rondweg. Deze zou samen gerealiseerd moeten worden met een nieuw woongebied ten zuidoosten van de woonwijk Petenbos.
Sinds de heropening van de spoorlijn werd er op het traject Utrecht -- Veenendaal -- Rhenen een halfuurdienst gereden waarbij de treinen onderweg alleen stopten in Driebergen-Zeist en dus niet in Bunnik en Maarn. Halverwege de jaren 80 kwam daar een eind aan. Alle stoptreinen die om .23 uit Utrecht vertrokken zouden ook in Maarn gaan stoppen; alleen in Bunnik werd niet gestopt. De trein kwam dan om .48 in Veenendaal-West aan waar de tegenliggende trein naar Utrecht werd gekruist. De treinen die vanuit Utrecht om .53 vertrokken stopten niet in Bunnik en Maarn, en kwamen dan om .15 aan in Veenendaal-West waar gekruist werd. De stoptrein tussen Rhenen, Veenendaal en Utrecht werden zelf op de CTA-bakken op de stations Maarn en Driebergen-Zeist aangeduid als sneltrein, hoewel de treinen nooit echt de sneltreinstatus hebben gehad. Alleen in de vroege ochtendspits stopten er twee treinen vanuit Rhenen ook in Maarn en Bunnik. Verder reed eind jaren 80 de laatste stoptrein uit Den Haag CS niet door naar Veenendaal-De Klomp, Ede-Wageningen en Arnhem maar ging deze vanuit Driebergen-Zeist naar Maarn, Veenendaal-West, Veenendaal-Centrum en Rhenen.
De dienstregeling in de jaren 90 veranderde voor de Veenendaallijn doordat NS van start ging met de zogenaamde IC'90-projecten op de spoorlijn Utrecht -- Arnhem waarbij de stoptrein van Den Haag/Rotterdam -- Gouda naar Arnhem -- Zutphen/Nijmegen werd geknipt in Utrecht en deze tussen Arnhem en Utrecht alleen nog maar in de spits ging rijden. Om de reizigers in Maarn en in Bunnik toch een acceptabele stoptreintreinverbinding te bieden was de stoptrein vanaf de Veenendaallijn de aangewezene om de stroom reizigers op te vangen waarbij een einde kwam aan het doorrijden van de stations Maarn en Bunnik. Ook draaide NS de uurdienst in de stille uren weer terug en kreeg Veenendaal deels in de avond weer een halfuurdienst. Door verschuiving van vertrektijden om dit mogelijk te maken, kruisten de trein op de Veenendaallijn elkaar ergens tussen Overberg en De Haar Aansluiting en niet meer in Veenendaal-West.
Bijenmarkt in Veenendaal (1981)
Reportage over het nut van bijen. Op de bijenmarkt van Veenendaal wordt een cursus gegeven aan aspirant imkers.
Jouw TV-favoriet op DVD bestellen?
Ga naar:
[Talks@ACM] Dutch Residents in Asia - Jan Veenendaal (Part 1 of 4)
Dutch Residents in Asia: Their homes and interiors, and their trade in works of art
Date of recording: 15 July 2014
Speaker: Jan Veenendaal
What furniture and works of art might you find in the home of a Dutch person living along the Tijgersgracht (Tiger canal) in Batavia in 1720? Jan Veenendaal attempts to answer that question. He will also discuss the kinds of art and furniture that the Dutch living in Southeast Asia and Sri Lanka during the colonial period brought home with them, focusing especially on some recently identified objects.
[Talks@ACM] Dutch Residents in Asia - Jan Veenendaal (Part 3 of 4)
Dutch Residents in Asia: Their homes and interiors, and their trade in works of art
Date of recording: 15 July 2014
Speaker: Jan Veenendaal
What furniture and works of art might you find in the home of a Dutch person living along the Tijgersgracht (Tiger canal) in Batavia in 1720? Jan Veenendaal attempts to answer that question. He will also discuss the kinds of art and furniture that the Dutch living in Southeast Asia and Sri Lanka during the colonial period brought home with them, focusing especially on some recently identified objects.
Oud Veenendaal Gravenroute
Bruidsreportage / Trouwreportage van Sabine en Jeroen in Veenendaal op 11-09-2009
Zij trouwden in het gemeentehuis in Veenendaal, waar we de trouwreportage van de huwelijksplechtigheid hebben gemaakt. De daadwerkelijke bruidsreportage hebben we gemaakt langs de oevers van de Waal.
Het aansnijden van de bruidstaart geschiedde in de Klaveet in Achterveld nabij Leusden.
Bezoek ook eens onze website op:
Vind ons op de volgende social media sites:
*)
*)
*)
*)
*)
*)
*)
We zijn gevestigd op:
Allround Fotografie
Ketelboetershoek 14
7328 JE Apeldoorn
Tel. 087-7841336
Zie de video op: