Johannes van den Bosch op bezoek | Museum De Koloniehof | Frederiksoord | Werelderfgoed Unesco
Stem op:
Een film van |
Oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid, Johannes van den Bosch, is afgereisd in de tijd om het voor de BankGiro Loterij Museumprijs genomineerde Museum de Koloniehof een hart onder de riem te steken in z'n strijd om de overwinning.
We schrijven zondag 24 maart, een week voor het eind van de stemperiode, als hij in hoogsteigen persoon verschijnt in het museum om een groep rond te leiden en de bezoekers op te roepen te stemmen via museumprijs.nl/museumdekoloniehof.
Trailer Kolonieverleden Verteld
Vanaf april 2015 in Museum de Koloniehof: 'Kolonieverleden Verteld'. Een expositie van zestien unieke videoportretten die een inkijkje bieden in het authentieke kolonieleven in en rond Frederiksoord. Een initiatief van de Maatschappij van Weldadigheid, mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, gemeente Westerveld, VSB-Fonds en het Drents Archief.
De Schat van Drenthe - Frederiksoord
Villa de Bakkerij - Nederland - Frederiksoord in Drenthe
Zoals de naam doet vermoeden was Villa de Bakkerij vroeger een bakkerij met een winkel. Hier werd centraal het brood gebakken voor de kolonie. In 1860 werd besloten het bakken van brood uit te besteden en werd het pand verkocht aan de familie Spikman die tot 1999 de bakkerij hebben gerund. In 2005 is het pand verbouwd en sinds 2008 is het in gebruik als woonhuis, bed and breakfast en vakantieverblijf.
Villa de Bakkerij heeft 5 ruime lichte kamers. Iedere kamer heeft de beschikking over een gezellig zitje, flatscreen tv en een eigen douche, toilet en wastafel.
Villa de Bakkerij is ook te boeken als groepsaccommodatie. Daarbij heb je de beschikking over 5 slaapkamers met ieder een eigen badkamer.
Wat is er te doen?
Geschiedenis : Breng een bezoek aan Museum Koloniehof en kom meer te weten over de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord.
Natuur : Wandelen of fietsen in de nabij gelegen natuurgebieden Holtingerveld, Dwingelderveld, Weerribben-Wieden, of Drents-Friesche Wold.
Hapje eten : s’Avonds eten wat de pot schaft voor €12,50 (hoofdgerecht) of €20,- (3 gangen) of uiteten bij een restaurantje in de buurt.
Liefs,
Jannette en Myrthe
nederlanderswereldwijd.nl
Nieuwe koloniewoningen in Frederiksoord
FREDERIKSOORD - Voor het eerst sinds honderdvijftig jaar worden er weer koloniewoningen gebouwd in Frederiksoord en Wilhelminaoord. De Maatschappij van Weldadigheid heeft deze week de tiende verkocht.
De huisjes lijken op de oude koloniewoningen, maar zijn voorzien van alle moderne gemakken. De Maatschappij bouwt in fases ongeveer zestig van deze woningen terug in het gebied van de voormalige armenkoloniën rondom Frederiksoord en Wilhelminaoord.
Het ontwerp is gebaseerd op de vele monumentale koloniewoningen in de regio. Inmiddels is aan de Molenlaan in Frederiksoord begonnen met de bouw van de eerste zeven energiezuinige huizen. In mei moeten de eerste woningen klaar zijn.
Leven op de kolonie
Mien Hoogenkamp-van Weert, Anton Vogelzang en Annie Bollen-van der Linde vertellen over het leven in de kolonien.
Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord
Koloniën van Weldadigheid _ ondertiteld
1.3 De IJzeren Eeuw - Land zonder paupers; Johannes van den Bosch.
De IJzeren Eeuw.
Nederland, 1818. Bedelaars en dronkaards, weesjes en ontheemde gezinnen ontsieren het straatbeeld. Het prille koninkrijk staat er slecht voor. Een reeks mislukte oogsten heeft een groot deel van de bevolking in de armoede gestort. Wat te doen met al die paupers? Bij gebrek aan een verzorgingsstaat moet het initiatief komen van kerk en welgestelden. Verreweg het meest ambitieuze project om armoede en moreel verval de wereld uit te helpen, is de Maatschappij van Weldadigheid van Johannes van den Bosch.
Zijn idee: de armoedzaaiers in afgelegen landbouwkoloniën verheffen tot modelboeren. Het initiatief begint voortvarend. Maar al snel zijn er ook strafkoloniën nodig om de paupers op het rechte pad te krijgen en houden. De vraag dringt zich op: hoe maakbaar is de mens?
Aflevering 3 van de IJzeren Eeuw voert de kijker langs de voormalige koloniën in Frederiksoord, Veenhuizen en Ommerschans. Centraal staan Johannes van den Bosch en kolonist Klaas Visser. Sprekers zijn o.a.: de huidige directeur van de Maatschappij Weldadigheid, een nazaat van Klaas Visser, en ex-premier Ruud Lubbers, ook nazaat van een kolonist.
Johannes van den Bosch
Video Software we use:
Ad-free videos.
You can support us by purchasing something through our Amazon-Url, thanks :)
Johannes, Count van den Bosch was a Dutch officer and politician.He was Governor-General of the Dutch East Indies , commander of the Royal Netherlands East Indies Army, Minister of Colonies, and Minister of State.He was officer in the Military William Order.
---Image-Copyright-and-Permission---
About the author(s): Zscout370
License: Public domain
Author(s): Zscout370 (
---Image-Copyright-and-Permission---
This channel is dedicated to make Wikipedia, one of the biggest knowledge databases in the world available to people with limited vision.
Article available under a Creative Commons license
Image source in video
Koloniewoning van de Toekomst
| Het bouwteam, bestaande uit Bouwbedrijf Broekman, Stichting Maatschappij van Weldadigheid, B+O Architecten, installatiebedrijf Dick Sjabbens en Cleanfield Duurzaam Advies, realiseren Koloniewoningen van de Toekomst. Filmproductie
De Koloniewoningen van de Toekomst worden zoveel mogelijk gebouwd op locaties waar door de eeuwen heen de oorspronkelijke woningen verloren gingen. Met dit herbouwproject wordt vormgegeven aan het streven van de Maatschappij van Weldadigheid om het unieke en historische koloniegebied te behouden voor de toekomst door het te ontwikkelen. Doel is om de herkenbaarheid in landschap en bebouwing zoveel mogelijk te herstellen. Deze nieuwe koloniewoningen passen dan ook prachtig binnen het authentieke beeld van de karakteristieke lintbebouwing in de Koloniën van Weldadigheid. Maar hoe nostalgisch ook: ontwerp, materiaalgebruik en energieverbruik zijn helemaal anno straks. De Koloniewoning van de Toekomst loopt qua comfort, duurzaamheid en energiebeheer ver vooruit op de huidige eisen. Dit bouwproject maakt dan ook deel uit van het overheidsprogramma Excellente Gebieden.
De Koloniewoning van de Toekomst voorziet op de best denkbare manier in een comfortabel leefklimaat in combinatie van een minimaal energieverbruik Voor een prettig en stabiel binnenklimaat met verwarming in de winter en koeling in de zomer, is gekozen voor toepassing van aardwarmte/koelte middels een warmtepomp. Warmte en koelte worden afgegeven via vloerverwarming. De dagelijks door de zon afgegeven warmte wordt via een zonnecollector op het dak verwerkt door een zonneboiler die voorziet in de warmwaterbehoefte. Deze installaties gebruiken stroom die wordt opgewekt door een eigen zonnecelinstallatie, die buiten op het erf staat opgesteld. Hierdoor is een gasaansluiting overbodig. De woning is voorzien van een kierdichte 'schil' om de energievraag zoveel mogelijk te beperken en van een uitgebalanceerd ventilatiesysteem dat 's winters de inkomende lucht opwarmt door warmte die aan de uitgaande lucht onttrokken is. 's Zomers werkt dit precies andersom.
De eerste acht Koloniewoningen van de Toekomst worden gebouwd aan de markante Molenlaan nabij het centrum van Frederiksoord. De volgende zes woningen zullen langs de pittoreske van Naamen van Eemneslaan gerealiseerd worden.
Email Ali Yanuar - Dunia Kita Ep. Museum Natural History 29 Januari 2010
Dunia Kita episode ini menjawab email video dari Ali Yanuar di Bogor yang menanyakan mengenai tanggapan warga Amerika terhadap kesenian Indonesia seperti gamelan, wayang kulit, dan sebagainya.
Trip to Drenthe
Dit is in de Koloniehof
(dekoloniehof.nl) waar je de fascinerende wereld van de stichter van de veenkolonien, Jeroen van den Bosch, tot je kan nemen. Hulde voor Jessica omdat ze meeging!
Beschermde status Koloniën van Weldadigheid deert boer niet
De Koloniën van Weldadigheid in onder meer Frederiksoord kunnen over een jaar de titel Europees Erfgoed krijgen. De boeren die in het gebied land pachten van de Maatschappij van Weldadigheid hebben in een convenant vast laten leggen dat zij in de toekomst niet beperkt worden in hun bedrijfsactiviteiten.
Landgoed Frederiksoord Wilhelminaoord 23 november 2013
Gevarieerd landgoed in de gemeente Westerveld (Drente).
Making Off - Virtual Reality Experience - Welkom in Weldadig Willemsoord
Maak een virtuele tijdreis terug naar het jaar 1825. In een acht minuten durende Virtual Reality Belevenis komt u als pauper aan in Kolonie III. Bekijk de Making Off van deze VR Experience. De volledige film kunt u zien in Eetcafé De Steen in Willemsoord. Uitgave van: Stichting Weldadig Oord.
Opening 2e editie Vikingfestival Spokeplas Noordwolde fr.
2 editie Vinkingfestival Spokeplas Noordwolde fr.
Opening door Cor Trompetter wethouder van Weststellingwerf
Vrijdagmorgen 4 juli 2014.
DEMO MEMBANTAH KEBIADABAN MP BELANDA HINA ISLAM 7
Demo membantah kebiadaban ahli parlimen Belanda anjuran DPPP pada 4 April 08 bermula di Masjid Tabung Haji seterusnya berarak ke k Demo membantah kebiadaban ahli parlimen Belanda anjuran DPPP pada 4 April 08 bermula di Masjid Tabung Haji seterusnya berarak ke kedutaan Belanda. Wahai umat Islam, bangunlah dari tidur anda. Agama kamu semakin hari semakin dihina oleh golongan kuffar. Allahu Akbar!!!
Werelderfgoed Suriname Maaswaalcollege 2012
Filmpje van Unesco over het Werelderfgoed van Suriname van Niels, Pien, Geertje en Sjoerd.
Muziek:
Jean Cocteau in Design Museum Den Bosch
#JeanCocteau #DesignMuseumDenBosch, exhibition with catalogue #nai010, #decorative arts, #gayculture, #crafts, #film, #poetry, #literature, #France, #vanity, #Alleroogen KINO
'Rotte kies' van Frederiksoord wordt eindelijk aangepakt
REDERIKSOORD - Eindelijk! Inwoners van Frederiksoord reageren opgelucht dat er een bestemming is gevonden voor het Inforium in het dorp. Het pand staat al meer dan tien jaar leeg en heeft meer tegenspoed, dan voorspoed gekend. Het pand komt in handen van de Maatschappij van Weldadigheid.
De Maatschappij wil er een bezoekerscentrum van maken waar alles te vinden is over de armenkoloniën die ooit in 1818 op die plaats werden gesticht door generaal Johannes vd Bosch. De armenkoloniën staan op de nominatie om, samen met Veenhuizen, Willemsoord, Ommerschans, Wortel en Merksplas, werelderfgoed te worden. Het Inforium midden in Frederiksoord moet het startpunt worden voor een bezoek aan het gebied.
Jarenlang keken de buren tegen een leeg pand aan waar weinig onderhoud aan werd gepleegd. Het gras stond hoog en het speelhuisje en het oude paviljoen van de gehandicaptentuin naast het Inforium vielen ten prooi aan vandalen. De eigenaren, Grontmij en Friso Bouw, keken er bijna niet naar om. Dit tot grote ergernis van de dorpsbewoners.
Voor Grontmij en Friso Bouw is de aankoop van het gebouw en de terreinen daar omheen geen succes geworden. Zo ontwikkelden ze plannen om er een zorghotel te vestigen en zorgappartementen te bouwen. Van al deze plannen is niets terecht gekomen. Ze hebben alleen maar geld gekost. Maar verkoop zat er niet in, omdat de Maatschappij van Weldadigheid te weinig bood. Er zat een verschil van enkele tonnen tussen de vraagprijs en het bod van de Maatschappij van Weldadigheid.
De twee eigenaren wilden eigenlijk een bedrag van zo rond een miljoen voor alles. De Maatschappij van Weldadigheid wilde niet verder gaan dan zo'n vijf ton. De onderhandelingen liepen dan ook op niets uit. Op aandringen van de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld zijn de partijen nogmaals om tafel gegaan. Hoe de financiering nu geregeld is, blijft geheim.
Uiteindelijk hebben ze een overeenstemming bereikt. En dat is voor de omwonenden het meest belangrijke. Eindelijk gaan we in Frederiksoord stappen zetten, zegt voorzitter Ronald Visser van het bloemencorso in het dorp. Hij heeft een kantoor naast het Inforium. Met energie en het werelderfgoed in het vooruitzicht moet het gaan lukken, volgens Alice de Boer uit Frederiksoord.