Video historisch museum De Waag Deventer
Het historisch museum in Deventer ( wil een aantrekkelijk publiekspodium zijn voor erfgoed en kunstuitingen in het algemeen en van de Deventer geschiedenis en cultuur in het bijzonder. Het samenbindende, innovatieve en creatieve vermogen van erfgoed en kunst laat de musea functioneren als een cultureel oriëntatiepunt en draagt voor de bewoners en bezoekers van Deventer bij aan de zeggingskracht van de stad.
Historisch museum De Waag Deventer gered van ondergang
Historisch Museum De Waag in Deventer kan definitief voortbestaan. De gemeenteraad van Deventer heeft woensdagavond besloten dat het museum minder gekort wordt, dan het college van B&W had voorgesteld.
Tentoonstelling 1250 jaar Deventer in Museum De Waag
Deventer viert 1250 jaar geschiedenis. Museum De Waag doet dat met een overzichtstentoonstelling. Vanaf komende zondag is de tentoonstelling 1250 jaar Deventer open voor het publiek.
Bekijk het hele bericht op:
Netherlands Overijssel Deventer De Brink en de Waag Rijksmonument en oudste waag van Nederland
The Waag is a scale building on the Brink 56 in the town of Deventer. It is the oldest scale buillding in the Netherlands. It is a late Gothic building with three storeys, a stair tower, a clock and three pointed turrets. It was built from 1528 to 1531. In 1643, a front porch late mannerist built with three columns. On either side are stairs. The venture was in use until 1862. The building has various ornaments and embossed tiles. It is crooked and is approximately 80 cm vertical. In de Waag include the hearth of the house The Twelve Apostles (1623) and paintings by Hendrick ter Brugghen to see. On the wall hangs a copper kettle from 1434 in which the master of the coins Mr. Batenburg on charges of counterfeiting is cooked in oil. From 1913, the Take a city museum. Today there is the Historical Museum Deventer and tourist organisation located.
On the Brink is Friday market. Around the square you will find many terraces and restaurants, Bussink cake shop and Wilhelmina fountain.
About scleroderma:
Blog Cuba, Egypt, France, Italy and the Netherlands can be found at:
All about dollhouses and miniatures can be found at:
Over sclerodermie:
Artikelen over Cuba, Egypte, Frankrijk, Italië en Nederland zijn te vinden op:
Alles over poppenhuizen en miniaturen vind je op:
De Waag is een waaggebouw op de Brink in de binnenstad van Deventer. Het is de oudste waag van Nederland.
Het is een laatgotisch gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Het werd gebouwd van 1528 tot 1531. In 1643 werd aan de voorzijde een laatmaniëristisch bordes gebouwd met drie zuilen. Aan weerskanten zijn trappen. De waag was in gebruik tot 1862. Het gebouw heeft diverse ornamenten en reliëfstenen zoals Kiek in de Pot en Kiek uit de Pot. Het staat scheef en is circa 80 cm uit het lood.
In de Waag zijn onder andere de haard van het huis De Twaalf Apostelen (1623) en schilderijen van Hendrick ter Brugghen te zien. Aan de gevel hangt een koperen ketel uit 1434 waarin de muntmeester van de heer van Batenburg op beschuldiging van valsemunterij in olie is gekookt.
Vanaf 1913 is de Waag een stedelijk museum. Tegenwoordig zijn er het Historisch Museum Deventer en de VVV in gevestigd.
Op de Brink is vrijdag markt. Rondom het plein vind je veel gezellige terrassen en restaurants, de Bussink Koekwinkel en de Wilhelmina fontein.
Promotie video historisch museum De Waag Deventer door No Limit Media
valt onder No Limit Media en is voor al uw promotiefilm, promotievideo, video productie, video produktie, bedrijfsvideo, bedrijfsfilm, videoproductie, video marketing,
videomarketing, voorlichtingsfilm, woon video, youtube marketing, youtube video, reclame video, productie van video,
bedrijfspromotie, bedrijfs promotie video, bedrijfs video marketing, hoger scoren in youtube en google met video, promotie bedrijf,
bedrijfscommercial, web video bedrijf
De Waag in Deventer
De Waag is een waaggebouw op de Brink in de binnenstad van Deventer. Het is het oudste waaggebouw in Nederland dat als zodanig werd gebouwd.
Het is een laatgotisch gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Het werd gebouwd van 1528 tot 1531. In 1643 werd aan de voorzijde een laat maniëristisch bordes gebouwd met drie zuilen. Aan weerskanten zijn trappen. Het gebouw was als waag in gebruik tot 1862, hierna werd er onder meer een school in gevestigd. Vanaf 1915 was in de Waag het stedelijk historisch museum gevestigd, dat sinds 2014 voor onbepaalde tijd is gesloten. Hierdoor is alleen nog de begane grond te bezichtigen, waar de informatiewinkel van de VVV is gevestigd.
Tentoonstelling 'Deventer 1250 jaar' | 17 juni t/m 4 november 2018
1250 jaar geleden, in het jaar 768, bouwde de Angelsaksische missionaris Lebuinus een houten kerkje aan de oevers van de IJssel. De komst van Lebuinus betekende het begin van de ontwikkeling van Deventer; van een kleine nederzetting tot de stad van vandaag. In het kader van het jubileum van de stad toont Museum De Waag de hoogtepunten uit de geschiedenis van Deventer in de tentoonstelling Deventer 1250 jaar.De tentoonstelling biedt een reis door de tijd langs de rijke historie van één van de oudste steden van Nederland. Het geeft een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad. Van het moment dat de missionaris Lebuinus een kerkje sticht tot de tijd van de industriële bloei van Deventer in de 19de en 20ste eeuw. De tentoonstelling is een ode aan de jubilerende stad en laat zien dat het Deventer van nu gevormd is door 1250 jaar historie.
De Waag - Amsterdam
De Waag is een van de oudste gebouwen van Amsterdam. Het gebouw was de Sint Antoniespoort, een middeleeuwse stadspoort gebouwd in 1488. Nadat de stadspoort overbodig was geworden, werd hij ingericht als waaggebouw. Later kreeg het gebouw zeer uiteenlopende bestemmingen, van brandweerkazerne tot museum. Toen het gebouw in 1991 voor de tweede keer leeg stond, werd het gebouw gerestaureerd en werd gezocht naar een geschikte huurder. Tegenwoordig bevindt zich een café-restaurant op de begane grond en worden de bovenverdiepingen gehuurd door de Waag Society.
Deze video is onderdeel van de educatieve serie Amsterdam vroeger en nu gemaakt door ETV.nl.
© 2007 ETV.nl
Tentoonstelling 'Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel'
Handschriften, boeken en drukwerk uit Deventer vonden in de afgelopen twaalf eeuwen hun weg naar ontelbare lezers. In de stad leeft de rijke boektraditie nog steeds. Niet alleen door de grootste boekenmarkt van Europa maar ook door de aanwezigheid van grote uitgeverijen en drukkers en talloze antiquariaten. Achter deze hedendaagse boekcultuur gaat een belangwekkende geschiedenis schuil. De prachtige verhalen over de Deventer boekhistorie komen samen in de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel in Museum De Waag én de Bibliotheek Deventer.
Belangrijkste boekenstad van de Lage Landen
Sinds de komst van het christendom zijn er in Deventer sporen nagelaten in schrift. Onder invloed van Geert Grote en de Moderne Devotie werden talloze manuscripten geschreven en ook de uitvinding van de boekdrukkunst omstreeks 1450 werd in de Hanzestad snel nagevolgd. De eerste Deventer druk dateert al uit 1477. In de vijftiende eeuw beleefde de lokale boekcultuur een ware bloeiperiode en was Deventer de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen.
Museum De Waag toont de hoogtepunten van de boekhistorie in Deventer. Van de vroegste handschriften en oude drukken langs de atlassen en almanakken naar de hoogtijdagen van de grafische industrie in de 20ste eeuw. De topstukken uit de geschiedenis van de Athenaeumbibliotheek zijn te zien in de ‘Schatkamer van Deventer Boekenstad’ in de Bibliotheek. Het digitale boekenspoor door het nieuwe bibliotheekgebouw toont de actuele invloed van deze werken. Beleef de rijke historie van Deventer Boekenstad!
Informatie:
Looptijd: 18 november 2018 t/m maart 2019
Gratis rondleiding: elke zondag om 14.00 uur
Extra: Nederlandse audiotour en Engelse handout beschikbaar
Openingstijden:
dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Museum De Waag, Brink 56 in Deventer
Entreeprijzen
Volwassenen: € 9,00
Jeugd 13 t/m 18 jaar: € 2,50
Kinderen t/m 12 jaar: gratis
Gratis: Museumkaart, ICOM- kaart, Rembrandtkaart en leden Vereniging de Waag
Deventer in the Netherlands
Deventer in the Netherlands
Deventer was probably founded around AD 768 by the English missionary Lebuinus, who built a wooden church on the east bank of the river IJssel. In January 772 the sack and burning of this church by a Saxon expedition was the cause for the first punitive war waged by Charlemagne to the Saxons, in which, in retribution, the Irminsul (the Saxon sacred tree, probably near modern Paderborn) was destroyed. This was not the first human settlement at the location; between 1981 and 2006, remains of a Bronze Age settlement (dated to c.400 AD) were excavated at Colmschate, 4 km east of the current city.
The village of Deventer, already important because of a trading road crossing the river IJssel, was looted and burnt down by the Vikings in 882. It was immediately rebuilt and fortified with an earthen wall (in the street Stenen Wal remains of this wall have been excavated and restored).
Deventer received city rights in 956, after which fortifications were built or replaced by stone walls around the city for defense. Between 1000 and 1500, Deventer grew to be a flourishing trade city because of its harbour on the river IJssel, which was capable of accommodating large ships. The city eventually joined the Hanseatic League.
One of the commodities it traded in, dried haddock and cod from Norway, gave the citizens the nickname they carry to this day: Deventer Stokvis In the 15th century, Deventer had a common mint, where coins for the three IJssel cities Deventer, Zwolle, and Kampen were made.
Deventer is the birthplace of Geert Groote and home to his Brethren of the Common Life, a school of religious thought that influenced Thomas a Kempis and Erasmus in later times. Together with Haarlem it was among the first cities to have printing presses, dating back to as early as 1477. From around 1300, it also housed a Latin School, which became internationally renowned, and remained in service in changing forms until 1971. Its most well-known was the scholar Desiderius Erasmus, who was born in 1466 and attended the school from 1475 to 1484.
HOLLAND: Deventer city [HD]
Deventer is one the oldest towns in the Netherlands.
In medieval times Deventer was a very important and wealthy city. Her wealth was mostly thanks to trade along the river IJssel.
Many of the buildings erected in those profitable days still remain.
One of thoose buildings is De Waag (1528), a monumental building that now accomodates the Historical Museum Deventer and the Tourist Information Office. It is located on the edge of the market square De Brink.
'De Brink' has houses, shops, and cafes dating from 1575-1900.
Deventer was a member of the Hanseatic League, an economic alliance of trading cities and their guilds that dominated trade along the coast of Northern Europe in the later Middle Ages.
Deventer has its own Leaning Tower of Pisa, the building 'De Waag' leans over quite a lot.
During the production of the movie A Bridge Too Far all of the scenes taking place in nearby Arnhem were filmed in Deventer - as Arnhem itself had lost its historic center.
September 23, 2010
Laatste museumweekend voor Historisch Museum Deventer?
Het museumweekend heeft voor de medewerkers van het Historisch Museum Deventer een nare bijsmaak. Het zou zomaar de laatste kunnen zijn. Eind maart werd bekend dat het museum door een forse bezuiniging de deuren moet sluiten. De gemeente Deventer vindt dat de collectie van het museum beter op wisselende locaties getoond kan worden.
Lees meer bij RTV Oost:
Stadstour Deventer - Hanzestad Deventer, vooruitstrevend historisch
Deventer is één van de oudste Nederlandse steden. Zo vind je in Deventer het oudste stenen huis van Nederland en het oudste stadspark van Nederland (het Worpplantsoen). Deventer staat bij het grote publiek vooral bekend om de Deventer koek, de Brink, Boekenmarkt en Dickens festijn. Maar Deventer is nog veel meer en dat gaan wij ontdekken. Tijdens deze tour staan wij stil bij het oude en het nieuwe Deventer.
Ontdek het oude en nieuwe Deventer nu ook in ons uitgebreide verslag:
Schatkamer in De Waag in Deventer wordt gratis toegankelijk
Met een schatkamer vol pronkstukken uit de Deventer Collectie wordt De Waag het vertrekpunt voor bezoekers om de geschiedenis en cultuur van de stad Deventer te ontdekken. Voor de zomer moet de expositie open zijn.
Bekijk het hele bericht op:
Dubbelexpositie over historie boekenstad Deventer feestelijk geopend
De opening vond vanmiddag plaats in de gloednieuwe Deventer bibliotheek. De andere grote expositieruimte is museum De Waag.
Bekijk het hele bericht op:
Opening Museum Vriezenveen
Na een verbouw van het Museum in Vriezenveen (en dan voornamelijk de Russische afdeling), wordt het museum geopend door de Burgermeester van Vriezenveen (Cornelis Visser) en de Commissaris van de Koningin van Overijssel (Ank Bijleveld-Schouten). Nadat het museum officieel weer geopend was, was er een voor stelling van theatergroep barst wat ging over de handel van Vriezenveen en Sint Petersburg. Vriezenveen heeft namelijk in het verleden handel gedreven in Sint Petersburg.
(Site van het Museum)
(Artikel op Wikipedia over de Handel)
(Site van de Theater Groep)
(Site van het gebouw waar de voorstelling te zien was)
Netherlands Overijssel Deventer Walstraat bekend van Dickens festival Nederland Deventer
Walstraat in Deventer is a street in the old town center of Deventer. Walstraat is part of the Bergkwartier. Walstraat is a street full of energy.
Every year several activities organized by residents and shopkeepers of Walstraat in cooperation with the local tourist office. The well-known Dickens Festival, and the cozy Walstraatdag Flea markets are good examples.
THE HISTORY
Deventer formerly protected in any way against potential intruders. The enemy is far from the city and citizens to keep ditches were dug and walls, walls (elongated accumulations of soil) and solid gates constructed or built. From that state of defense was also dating from 1458 Walstraat. The street behind a stone rampart was constructed and it owes its name. Behind the stone rampart was formerly a canal, which was subsequently dried. When the shore as a defensive structure was no longer needed and they have had more trouble than convenience, it was decided to break the stone shore.
About scleroderma:
Blog Cuba, Egypt, France, Italy and the Netherlands can be found at:
All about dollhouses and miniatures can be found at:
Over sclerodermie:
Artikelen over Cuba, Egypte, Frankrijk, Italië en Nederland zijn te vinden op:
Alles over poppenhuizen en miniaturen vind je op:
De Walstraat in Deventer is een straat in het oude stadshart van Deventer. De Walstraat is onderdeel van het Bergkwartier.
De Walstraat is een straat die bruist van energie. Ieder jaar worden meerdere activiteiten georganiseerd door bewoners en winkeliers van de Walstraat in samenwerking met de plaatselijke VVV.
Het welbekende Dickens Festijn, De Walstraatdag en gezellige Brocante markten zijn daar goede voorbeelden van.
DE GESCHIEDENIS
Deventer beschermde zich vroeger op alle mogelijke manieren tegen eventuele indringers.
Om de vijand verre van de stad en burgerij te houden werden grachten gegraven en muren, wallen (langgerekte ophopingen van grond) en stevige poorten aangelegd of gebouwd.
Van die staat van verdediging maakte ook de uit 1458 daterende Walstraat, verbindingsweg tussen Brink en Bergkerkplein, deel uit.
De straat werd achter een stenen wal aangelegd en dankt daar haar naam aan. Achter die stenen wal lag vroeger een gracht, die later droogviel.
Toen de wal als verdedigingswerk niet meer nodig was en men er meer last dan gemak van had, werd besloten de stenen wal af te breken.
De Waag deel 01
De Waag deel 01
van poort tot kroeg
Trailer 'Palmyra. Stad van Duizend Zuilen in Deventer'
Vanaf 11 november is de tentoonstelling ‘Palmyra, Stad van Duizend Zuilen in Deventer’ te zien in Museum De Waag in Deventer. De tentoonstelling toont de Syrische stad door de eeuwen heen, van haar ontdekking door de Westerse wereld in de zeventiende eeuw, tot de recente dramatische gebeurtenissen die de stad wereldwijde bekendheid hebben gegeven.
deventerverhaal.nl/palmyra-stad-duizend-zuilen-deventer/