Muzeul „Badea Cârțan” din Cârtișoara, un alt loc superb din România ce trebuie vizitat
În anul 1968, în memoria vestitului Badea Cârţan, cioban din Cârţişoara, a fost inaugurat în centrul comunei un muzeu. Colecţia acestuia cuprinde icoane pe sticlă, cărţi din colecţia lui Badea Cârţan, fotografii vechi, ceramică şi lăzi de zestre.
➠ Abonează-te la canalul nostru:
Urmăreşte „Prietenii de la 11” şi pe:
➠ TV Antena 1, de luni până vineri, de la ora 11:15.
➠ Site:
➠ liveVIDEO şi emisiunea integrală doar pe AntenaPlay:
➠ Facebook:
YouTube network: Antena TV Group
Cartisoara , sat langa Transfagarasan - Muzeul Badea Cartan - Interviu cu ultimul urmas.
Daca ati pornit spre Transfagarasan, minunatul drum care leaga Muntenia de Transilvania si traverseaza muntii Fagaras,opriti-va la Cartisoara un sat frumos si linistit, din judetul Sibiu.Localitatea are traditii si obiceiuri vechi , unde veti descoperi povestea lui Badea Cartan,taranul autodidact,calator prin lume si luptator pentru unirea romanilor. Aici veti putea vedea turme de bivoli, foarte rari in Romania. Satul Cartisoara este o adevarata atractie turistica din judetul Sibiu pe care merita sa o vizitati in drum spre Valea Balii,iar de aici puteti face multe drumetii montane si nu numai.
_________________________________________________________________
Transfagarasan
Atractii turistice judetul Sibiu
Sibiu pitoresc
Badea Cartan
Muzeul Badea Cartan
Interviu cu urmasul lui Badea Cartan
Interviu Nicolae Cartan
Traseul Transfagarasan
Drumul spre Valea Balii
Muzeu Badea Cartan
English Version:
If you went to the Transfagarasan , Cartisoara stopped at a nice and quiet village in Sibiu county , full of old traditions and customs , where you will discover the story of Badea Cartan . Here you can herds of buffalo, very rare in Romania . Cartisoara village is a tourist attraction in Sibiu county that is worth a visit .
_________________________________________________________________
Transfagarasan
Attractions Sibiu
Sibiu picturesque
Badea Cartan
Museum Badea Cartan
Interview with Badea Cartan 's successor
Interview Nicholas Cartan
Transfagarasan route
Road to Valley Balii
Museum Badea Cartan
Muzeul Badea Cartan - Cartisoara
Daca vrei sa urci pe Transfagarasan dinspre Sibiu, vei remarca localitatea Cartisoara. Pe partea dreapta, o casa taraneasca albastra cu doua statui impozante iti vor atrage atentia. Aici este muzeul Badea Cartan din Cartisoara!
Badea Cartan a intrat in istorie pentru ca a luptat toata viata pentru unirea romanilor si pentru promovarea cartilor de limba romana in Transilvania! Era prieten cu mai toti oamenii mari si iubitori de cultura ai vremii: Nicolae Iorga, Duiliu Zamfirescu, Stefan Octavian Iosif, Octavian Goga, Ion Luca Caragiale, Alexandru Vlahuta.
Muzeul Badea Cartan din Cartisoara 2008 / 2
Muzeul Badea Cartan - Vis de vacanta
MUZEUL SĂTESC BADEA CÂRȚAN este amplasat în partea centrală a satului Oprea , pe o mică înălțime ce domină drumul care traversează satul Cîrțișoara, spre Valea Bâlii. Badea Cârțan este o legendă pentru cei vii, sau poate e prea puțin pentru exprimarea rezonanței pe care ciobanul transilvănean din Cârțișoara a avut-o asupra conștiinței naționale românești. Badea Cârțan a fost apogeul mentalității țăranului ardelean , dovada vie a iubirii de neam și a conștientizării apartenenței la națiunea română. Badea Cârțan a fost, poate, doar un simplu român.
Muzeul Badea Cartan din Cartisoara 2008 / 1
Țara Făgărașului. Cârța şi Badea Cârţan #IstoriiAscunse @TVRTimisoara
Cârţa şi Cârţişoara. Două localităţi din Ţara Făgărăşului aflate la doar 10 kilometri depărtare una de cealaltă; ambele ascund poveşti frumoase şi deopotrivă interesante.
La Cârța la începutul secolului al XIII lea ajung 13 călugări cistercieni. Venirea lor pe teritoriul actual al României avea să se dovedească în timp a fi unul benefic. Cistercienii aduc în zonă învățături pe care populația băştinasă nu le cunoștea. Astfel, viaţa cotidiană a locuitorilor din regiune se îmbunătăţeşte considerabil.
Pe drumul care merge spre interiorul masivului Făgăraș, la Cârțișoara găsim istorii din alte epoci şi personaje cu povești de viață fantastice. , iar Badea Cârţan este unul . De departe,
Pentru mentalul colectiv, Badea Cârțan este cel mai cunoscut țăran român, cel care a mers pe jos până la Roma pentru a descoperi și a înțelege originea poporului român. Cel care într-o perioadă grea pentru românii din Transilvania are curajul de a le aduce în această zonă cărți tipărite în Regatul României.
Acasa la badea Cartan in Cartisoara
Musai sa ascultati cu atentie la ce povestesc domnii din Cartisoara despre lucrurile din casa lui Badea Cartan. Aproape ca nu-ti vine-a crede ce minunatii de obiecte se foloseau odinioara. De la plugul cu talpica mobila pana la instrumente care sa ajute la pescuit, pe toate le-avea Badea Cartan in casa.
Despre Badea Cartan
Tare fain personaj o fost Badea Cartan. O adus in Cartisoara cam 3000 de carti, numa ca sa aiba si taranii lui ce citi in limba lor, insa cea mai cunoscuta si apreciata poveste de-a sa, pare-se ca ramane cea despre calatoria la Roma, cand Badea a luat-o pe jos pana-n Italia numa ca sa vada cu ochii lui columna lui Traian.
Emisiune Impact Tara Fagarasului - Acasa la Badea Cartan - 2 august 2016
Gust de România In satul lui Badea Cartan 2016
iYli.ro #CalatorinRomania- Muzeul Badea Cartan- ziua II
Ziua II #CalatorinRomania pe iyli.ro cu @baditaflorin, Andreea si @claudiubadita.
Suntem la Muzeul Satesc Badea Cartan din localitatea Cartisoara
Cine a Fost BADEA CÂRȚAN De Fapt
Azi va prezint povestea unui alt erou al Romaniei.
El nu si-a castigat numele de erou prin castigarea unor lupte, precum au facut alti eroi, ci printr-o lupta pasnica, distribuint carti si invatandu-i pe romanii din Transilvania despre trecutul lor.
Facebook:
Muzeul
Aici aveti sa vedeti si anumite carti pe care le-o adus Badea Cartan in sat ca sa demonstreze latinitatea poporului sau, dar si obiecte pentru tesut, fluiere de-odinioara si alte cate si mai cate minunatii.
BADEA CARTAN - UN DAC LA ROMA
Vă stăm la dispoziție cu cele mai importante relatări despre cele mai influente personalități si descoperiri din istoria lumii.
Vizionare placută!
Nu copia sau reposta videoclipul, dacă îți place adaugă-l la favorite!
Badea Cartan - viaggio verso Roma
Badea Cartan - viggio verso Roma
Badea Cartan - povestea unui roman in Italia
Se implinesc 100 de ani de cand Badea Cartan si-a dat ultima suflare. Ca patriot simt datoria morala sa scriu cateva cuvinte despre acest roman adevarat.
Gheorghe Cârtan (24.01.1849 - 07.08.1911)
La 24 ianuarie 1849 se nastea, in satucul Cârtisoara, de sub streasina Muntilor Fagaras, cel care îsi va împrumuta numele de la asezarea sa natala - Badea Cartan.
Badea Cârtan a fost un taran roman care dorind sa vada cu ochii lui momente ale marturiei istoriei poporului roman s-a hotarat sa plece pe jos la Roma. Ajuns acolo, Badea Cârtan s-a dus direct la Columna lui Traian. Cum era singur si al nimanui, cum se facuse seara, s-a asezat pe trotuar culcat la picioarele columnei. A doua zi dimineata, trecatorii, politistii, ziaristii, au avut o revelatie un dac a coborat de pe columna: cu plete, camasa, cusma, itari si opinci.
Badea Cârtan s-a stins la 62 de ani, a fost inmormantat in cimitirul din Sinaia, pe mormant fiind trecute cuvintele: „Badea Cârtan doarme aici visand intregirea neamului sau.
Mi-as fi dorit sa ofer mai multe imagini, dar din pacate muzeul era inchis. Sper ca aceasta mic montaj sa fie ca o frunza pe apa istoriei poporului roman.
econit@econit.ro
Emisiune Impact Badea Cartan 30 iului 2013
Badea Cartan Basarabeanul
De bun augur - Cartisoara
Traian ii pus pe fapte mari. Nici n-o ajuns bine in Cartisoara ca s-o si apucat de vizitat. Lantul Fagarasilor se vede tare frumos din clopotnita bisericii. Cica incolo are s-o porneasca si el.