Talent și Efort. Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva (07 09 2016)
Invitat:
Dr. Vasile Iosif Ferencz, cercetător științific, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva
expozitie inedita de jucarii la muzeul civilizatiei dacice si romane din deva
hunedoara tv AMINTIRI DIN COPILĂRIE la Muzeul Civilizatiei Dace si Romane Deva 2012
Amintiri din copilarie Muzeul Civilizatiei Dace si Romane Deva 07 11 2012
„CULORILE AFRICII LA MUZEUL DIN DEVA
Obiecte de cult, masti, statuete din lemn, suveniruri si tesaturi din rafie, toate provenite de pe continentul African, in special din Congo, sunt expuse la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva in cadrul expozitiei Culorile Africii. Artefacetele au fost aduse de la muzeul Franz Binder din Sibiu, singurul muzeu de etnografie universala din Romania, si vor putea fi admirate de hunedoreni pana la sfarsitul lunii aprilie.
MUZEUL DIN DEVA PE „RUTA ÎMPĂRAŢILOR ROMANI
Zilele trecute, Autoritatea Naţională pentru Turism din cadrul ministerului Economiei a trimis, Muzeului din Deva, răspunsul oficial prin care situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost selectat pentru a face parte dintr-un circuit turistic european, intitulat „Ruta împăraţilor romani.
„IPOSTAZE ALE FEMINITĂŢII, LA MUZEUL DIN DEVA
Martie este luna in care femeile sunt mai apreciate si mai rasfatate. Astazi, pe simezele Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, aproximativ 40 de lucrari de grafica, pictura si arta decorativa ale senioarelor artiste, au putut fi admirate de iubitorii de cultura. Majoritatea dintre artiste au mai bine de 5 decenii de activitate.
CASTRUL ROMAN MICIA, REVINE LA VIAŢĂ
Dupa mai bine de cinci ani in care nu au mai fost efectuate sapaturi in castrul roman de la Micia, situat in apropierea Termocentralei Mintia, din acest an reprezentantii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, impreuna cu Muzeul National de Istorie a Romaniei, au demarat un proiect pilot. Acesta consta in amenajarea sitului arheologic, care se presupune ca era o asezare romana cu un inalt grad de urbanizare. Mai mult decat atat, se va infiinta si un muzeu, la Vetel, unde vor fi expuse toate piesele descoperite in aceasta zona.
EXPOZIȚIE A MUZEULUI DIN DEVA LA VEȚEL
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României București și Primăria Comunei Vețel, a organizat, recent, versisajul expoziției Micia - Arc peste timp. Publicului vizitator îi sunt diverse artefacte, descoperite în cadrul cercetărilor arheologice desfășurate de-a lungul timpului în situl arheologic Micia sau donate de localnici, precum și alte informații istorice legate de castrul roman situat pe raza localității Vețel.
Blocuri dacice din situl arheologic Sarmizegetusa Regia
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva
LAPIDARIUL
Actuala clădire care adăposteşte expoziţia „Lapidariu” a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, a fost inaugurată în anul 2012 şi este situată în imediata vecinătate a Palatului Magna Curia. Expoziţia cuprinde cele mai reprezentative piese de lapidariu provenind din preistorie, din epoca dacică şi din perioada romană, aflate în patrimoniul MCDR.
Printre acestea se regăsesc cinci piese megalitice, descoperite în zona dintre localităţile Baia de Criş şi Ţebea (jud. Hunedoara). Trei dintre statui au fost descoperite în anul 1881, iar ultima dintre piese şi menhirul au fost scoase la lumină în anul 2000. Statuile au fost realizate dintr-o gresie de provenienţă locală, friabilă, foarte uşor de prelucrat. Descoperirea pieselor într-o cunoscută zonă minieră şi atributele figurate pe ele (sac-coş, topor-ciocan) au condus spre interpretarea lor în legătură cu mineritul aurifer.
O altă categorie de piese expuse în „Lapidariu” sunt cele rezultate în urma cercetărilor arheologice din zona capitalei Regatului Dac, şi anume blocuri cu cartuşe şi litere sau cu grupuri de litere greceşti. La Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie, Sarmizegetusa Regia şi la turnul de la Poiana lui Mihu, de lângă Blidaru, în zidărie s-au aflat blocuri incizate cu litere greceşti. Majoritatea celor aflate în patrimoniul muzeului din Deva au pe una dintre laturi, incizate, una sau 2-4 litere greceşti, combinaţii de litere cu cartuşe.
Reprezentative pentru epoca romană sunt reliefurile în marmură, printre acestea regăsindu-se o tablă mithriacă, cu reprezentarea zeului Mithras omorând ritual un taur. Alte piese semnificative sunt o coloană votivă dedicată zeului Nabarzes, o inscripţie inedită redactată în limbile latină şi greacă descoperită la Germisara (Geoagiu-Băi, judeţul Hunedoara), precum şi diverse inscripţii ale oficialilor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Într-o altă sală, vizitatorii pot admira statui de militari şi monumente funerare ale acestora, ca de exemplu un pilastru cu reprezentarea defunctului, un soldat, piesă descoperită în necropola de la Micia (comuna Veţel, judeţul Hunedoara). De un interes deosebit se bucură o inscripţie a unei întregi unităţi, depusă de Cohors II Flavia Commagenorum cu ocazia reparării băilor de la Micia. Şi arta funerară este bine reprezentată în Lapidariul devean, prin diferite tipuri de monumente funerare, cum ar fi stele, un leu funerar, un sarcofag sau singura aediculă descoperită întreagă pe teritoriul Daciei, tot la Micia.
În sfârşit, colecţia „Lapidariu” este întregită de o suită de statui, statuaria romană feminină şi masculină din patrimoniul muzeului devean fiind un foarte bun obiect de studiu în vederea stabilirii tipologiei vestimentaţiei romane. La acestea se mai adaugă şi reprezentări de zeităţi precum Iupiter tronans, Hekate triformis, Pan, Charon sau Venus, o piesă pe care meşterul sculptor şi-a inscripţionat numele.
Chiar dacă cea mai mare parte a timpului guvernatorul Daciei şi-a avut sediul la Apulum, chiar dacă a existat o mare concurenţă pentru supremaţie în provincie, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa nu a putut fi detronată de pe un loc câştigat înainte ca toţi concurenţii săi să se fi născut încă. Orice comunitate urbană romană trebuia să parcurgă o carieră pentru a atinge mult râvnitul statut de colonia. Or, Sarmizegetusa a fost fondată ca atare. Mai târziu a primit şi ius italicum, ceea ce însemna primirea unor privilegii suplimentare. Unele erau onorifice, prea puţini erau cei ce mergeau la Roma să voteze, însă scutirea de impozite era dezideratul oricărei comunităţi urbane din Imperiu. A fost singurul oraş din provincia Dacia care a primit epitetul metropolis.
Sarmizegetusa juca un mare rol strategic. Aşezată în colţul de vest al Ţării Haţegului, ea permitea accesul rapid spre Banat, prin Porţile de Fier ale Transilvaniei, de unde se putea trece în alte provincii romane aflate la Sud de Dunăre, Moesia Superior (în Iugoslavia de astăzi) sau Pannonia Inferior (în Ungaria de astăzi). În cazul unui atac dinspre răsărit sau chiar al răzmeriţei trupelor, acest magistrat îşi lua banii şi se putea muta într-una dintre cele două provincii. Prin reţeaua de drumuri bine pusă la punct, împăratul afla rapid situaţia şi, cu cele şase legiuni de la sud de Dunăre şi cele patru din cele două Pannonii, putea să intervină imediat.
EXPOZIŢIE TEMATICĂ
Dacă v-aţi întrebat vreodată din ce îşi confecţionau dacii obiectele de uz casnic sau chiar şi cele de luptă şi cât de de mult timp trebuiau să muncească pentru a le realiza, aveţi ocazia să aflaţi vizitand o expoziţie inedită vernisata astazi, la muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Prima de acest gen în românia si care se numeşte Artă şi meşteşug în epoca regatului dac.
”DOVLEACUL NĂZDRĂVAN”LA CE A DE A DOUA EDIȚIE
”DOVLEACUL NĂZDRĂVAN”LA CE A DE A DOUA EDIȚIE
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva
Deschiderea Scolii de Vara de Etnografie la MCDR Deva 3 iunie 2019
Podul de flori al etnografilor, între Deva și Chișinău
Cercetători în etnografie de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva s-au reunit în județul Hunedoara în cadrul unei Școli de Vară cu tema „Patrimoniul etnografic hunedorean în lumina cercetărilor din România și Republica Moldova”.
(În videoclipul atașat veți regăsi principalele momente și discursuri din deschiderea acestui eveniment extrem de interesant)
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc luni, 3 iunie 2019, în Palatul Magna Curia al Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Școala de Vară „Patrimoniul etnografic hunedorean în lumina cercetărilor din România și Republica Moldova”, organizată cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, se desfășoară în perioada 3-7 iunie 2019 și reunește grupul de cercetători format din specialiştii Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău - secretar științific CS dr. Andrei Prohin, șef Secție Etnografie, CS dr. Dorina Onica, CS II dr. conf. Elena Șișcanu, CS II dr. Sergiu Pană, CS drd. Elena Reșetnic, CS dr. Natalia Grădinaru - şi cei ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane – CS I dr. Gherghina Boda, CS III dr. habil. Dumitru-Cătălin Rogojanu şi referent ştiinţific Dorin Cărăbeţ.
Scopul acestei şcoli de vară este unul de cercetare etnografică şi de ştiinţele naturii, de extindere a relaţiilor interinstituţionale externe, de promovare a patrimoniului judeţului Hunedoara şi de schimb de informaţii şi practici muzeale. Activităţile de cercetare se vor desfăşura în arealul Bradului, Ţării Haţegului şi Ţinutului Pădurenilor, precum şi la sediul muzeului devean. Se vor desfăşura activităţi care vor viza îmbogăţirea cunoştinţelor de specialitate, atât prin cercetarea de teren, cât şi prin schimbul de bune practici, extrem de util pentru specialiştii ambelor instituţii muzeale.
Vor fi realizate vizite de lucru la muzee de profil şi monumente istorice şi naturale din judeţul Hunedoara. Rezultatele cercetării se vor concretiza în studii de specialitate publicate în reviste de profil din România şi Republica Moldova.
Imagine: INDEPENDENT HD -
Coloana sonoră:
Lansare Multimediahistory.org - Muzeul din Deva
In data de 26 februarie 2010, ora 18:00 a fost lansata expozitia „De la primele scrieri la multimedia. O scurta istorie a evolutiei comunicarii si mai mult. Evenimentul a avut loc la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.
Deva TV - Lansare Multimediahistory la Muzeul din Deva
In data de 26 februarie 2010, ora 18:00 a fost lansata expozitia „De la primele scrieri la multimedia. O scurta istorie a evolutiei comunicarii si mai mult. Evenimentul a avut loc la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.
Deschiderea expozitiei a avut loc vineri, 19 februarie 2010, la sediul Ministerului Afacerilor Externe in prezenta Ambasadorului Elvetiei in Romania dl. Livio Hürzeler si a Ministrului de Externe dl. Teodor Baconschi.
Noutatea expozitiei consta in faptul ca, pentru prima data in Europa, aceasta va putea fi vizionata cu telefonul mobil.
Pentru prima data în România, codul de bare 2D va fi utilizat pentru o expoziţie şi pentru toate materialele de suport, în care codul oferă o interfaţă uşoară (telefonul mobil internet) şi permite asigurarea unei punti între întreaga lume reală şi informaţiile din site-uri.
Vizitatorii isi vor putea folosi telefonul mobil pentru a afla mai multe informatii despre fiecare vitrină si fiecare temă in parte.
Expoziţia cuprinde 300 de obiecte de peste 12.000 de ani de istorie umană care provin de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Române din Deva, Muzeul Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie din Sighişoara şi Muzeul Unirii din Alba Iulia.
Expoziţia se va desfăsura, pe rând, si la celelalte muzee participante la proiect.
COSTUMUL, ÎN ATENŢIA ISTORICILOR
Zeci de istorici din tara, dar si din strainatate, se afla timp de doua zile in municipiul Deva pentru a-şi prezenta lucrarile si rezultatele cercetarilor pe tema „Costumul ca expresie a identităţii, in cadrul unui simpozion stiintific organizat de muzeul civilizatiei dacice si romane. Toate lucrările prezentate vor fi publicate într-un volum de studii.
AMINTIRI DIN COPILĂRIE LA MUZEU
Expoziţie inedită şi mai puţin obişnuită la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. 500 de jucării vechi, fabricate în perioada 1900 şi până la sfârşitul anilor 80, care cu siguranţă vă vor trezi amintiri plăcute, sunt expuse în incinta instituţiei de cultură. Printre acestea veţi găsi păpuşi, maşinuţe, animale de pluş şi multe altele, de diferite mărimi şi culori toate refâcând universul copilăriei altor generaţii.
ADEVĂRURI ISTORICE
Muzeografi, istorici şi cercetători din toate colţurile ţării s-au întâlnit la Deva pentru a participa la Sesiunea de comunicări ştiinţifice, organizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Prezentarea lucrărilor se desfăşoară pe şapte secţiuni respectiv arheologie, istorie, istoria culturii, etnografie, istoria cărţii şi tiparului, conservare-restaurare şi ştiinţele naturii
NOAPTEA ALBĂ A MUZEELOR
Noaptea Albă a Muzeelor, eveniment ce a avut loc la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, a atrad sute de vizitatori. Expoziţia cu peste 500 de fluturi, animale şi păsări împăiate, momentele muzicale, expoziţia de pictură, mobilierul vechi din secolul al XIX-lea, luptele dintre daci şi romani prezentate la acest eveniment ca pe o lecţie de istorie pe viu, dar şi arcaşii care au făcut, pe tot parcursul zilei, demonstraţii de măiestrie şi îndemânare, i-au făcut pe vizitatori să simtă „parfumul secolelor trecute. Copiii au fost cei mai entuziasmaţi, atât de animalele împăiate, cât şi de faptul că au avut ocazia să tragă cu arcul.
MAREA UNIRE, SĂRBĂTORITA ŞI LA CERCUL MILITAR
Ziua Unirii a fost sarbatorita astazi si de catre militarii hunedoreni in rezerva, printr-un simpozion organizat la Cercul Militar din Deva. Au sustinut alocutiuni despre Marea Unire specialisti din cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.