Muzeul Consumatorului Comunist (Timisoara)
Scartz - loc lejer... aici se gaseste mai exact. ;)
facebook.com/vladsmywayaround
twitter @VladChiciudean
Ovidiu Mihăiță prezintă: Muzeul Consumatorului Comunist #DrumuriAproape #Live @TVRTimişoara
Programul zilei la timisoara.tvr.ro. Live TV: 107 DIGI & 85 UPC (canale digitale, necesită re-scanare)
MUZEUL CONSUMATORULUI COMUNIST (QUICK VISIT 4'42 minuts)
A visit of the Comunist's Custemers Muzeum in TIMISOARA (Romania)
14th November 2016
Muzee altfel din Timişoara #DrumuriAproape @TVRTimisoara
Ce poţi face în Timişoara, într-o zi cu nori ameninţători care ar putea strica orice plan de petrecere a timpului liber? Ei, bine... poţi, de exemplu, să mergi la muzeu.
Şi nu, nu e vorba despre muzeele clasice, precum Muzeul de Artă sau Muzeul Banatului. Ci despre câteva muzee inedite, colecţii şi case particulare, ce ascund adevărate comori. Şi poveşti pe măsură.
Primul punct pe harta mea muzeală şi timişoreană: Muzeul Consumatorului Comunist, unde mă aşteaptă Ovidiu Mihăită, omul din spatele (şi din faţa) Teatrului Independent Aoleu, dar şi fondatorul muzeului în cauză. Unde, mea culpa, nu am fost până acum. Deşi e deschis în fiecare zi. Şi deschide poarta către o lume pe care unii n-au mai prins-o, alţii au trăit-o din plin.
De la telefonul cu disc, văzut în muzeu, şi până la smartphone-ul nostru cel de toate zilele a fost cale lungă, nu neapărat ca timp, câteva zeci de ani, ci ca boom tehnologic. Exact următorul meu punct pe hartă, anume o expoziţie, temporară deocamdată, organizată pentru a doua oară de către o companie de telecomunicaţii în cadrul Noptii Muzeelor de la Timişoara.
Ceasul de pe telefonul mobil îmi arată că e vremea să ajung la următorul punct de pe harta mea, anume un cabinet de optică. Nu pentru un consult, ci pentru adevăratele comori pe care Alfred Kosar le-a tot adunat acolo, de vreo 40 de ani de când are meseria asta. Dublat, evident, de pasiunea pentru ochelari. Mai ales cei vechi, cărora încearcă să le dăruiască o nouă viaţă.
O nouă viaţă capătă, cu fiecare eveniment pe care îl găzduieşte, şi următoarea mea destinaţie. Casa Triade, spaţiu cultural şi acasă pentru familia regretatului artist plastic Peter Jecza. Un muzeu casă, altfel decât o casă memorială, după cum îmi spune gazda mea, doamna Sorina Jecza. Mă bucur să îl găsesc acasă, unde are şi propria galerie, pe Andrei Jecza, tânărul cu educaţie desăvârşită la Londra şi cu sufletul profund legat de Timişoara, unde s-a întors să ducă mai departe povestea familiei. Finalul vizitei e în casa veche. Şi-n galeria veche, aceea găzduită în garajul de odinioară, dar care a găzduit, la rându-i, în ani, atâtea poveşti: expoziţii, piese de teatru, concerte, videoclipuri. Şi care mai spune, de ceva vreme, într-un colţ, şi povestea celui care i-a dat viaţă.
Trag linie şi adun. Ziua de azi dă cu plus. Un plus de emoţii de pus aşa, la păstrare. Să rămână şi pentru mai târziu. Aşa cum e mereu pe “Drumuri aproape”.
Muzeul figurilor de ceara la Timisoara
Statuia din ceara a Regelui Mihai la Timisoara, alaturi de alte personalitati, intr-un muzeu itinerant goo.gl/66yKbb
La Timișoara a fost inaugurat Muzeul Bibliei
Timișoara nu are un muzeu de istorie, dar se vrea Capitală Culturală Europeană
Timișoara nu are un muzeu de istorie, dar se vrea Capitală Culturală Europeană. CJT ar vrea fonduri europene, dar nu ştie dacă e în stare să facă proiectul
Castelul Huniade, una dintre instituțiile culturale reprezentative ale orașului de pe Bega, este în reabilitare de 10 ani. În ultimele trei luni, conducerea Consiliului Județean Timiş declară că a analizat în profunzime situația anumitor instituții culturale, care necesită atenție.
„Jucării de altădată”, expuse la Muzeul de Istorie
Începând de astăzi, 2 mai, Casa Fălcoianu a Muzeului de Istorie din Roman va găzdui, până pe 9 iunie, o colecție inedită a perechii tată-fiu Iulian și Ștefan Gorea din Piatra Neamț, intitulată „Jucării de altădată”.
S-a deschis Muzeul Ceauşeştilor
Unitatea militara de langa Targoviste, unde pe 25 decembrie 1989 au fost impuscati Nicolae si Elena Ceausescu, a devenit muzeu.
Muzeul comunismului
Dan Pârvu stă de vorbă cu Radu Preda presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Comunismul Cool: Ceausescu si turismul
HotNews prezintă trei inițiative turistice prin intermediul cărora străinii, dar și românii, pot descoperi cum a fost viața în comunism: Muzeul Traiului în Comunism din Brașov, Red Patrol și Ferestroika (ambele din București).
Ferestroika: Un muzeu privat al vieții din comunism. VIDEO
Dacă statul român nu reușește să deschidă un muzeu al comunismului, un cuplu din București a decis că nu e OK să aștepte.
Originally published at -
Muzeu al vietii cotidiene in comunism 28 Ianuarie 2015
In judetul vecin , Botosani, va fi realizat viitorul Muzeu al Vietii Cotidiene in Comunism. Pentru realizarea lui , Primaria municipiului Botosani si o Asociatie de profil au lucrat si au finalizat un proiect , care deja are forma finala.
Un altfel de muzeu în şcoala ta: Muzeul Comunismului - Filme câştigătoare
Proiect: ,,Garsoniera Popeștilor''. Elevi: Andrei Baltag, Alexandra-Paula Nistor, Ionuț Alexandru Radu Scurtu, Eva Todică, prof. coord.: Daniela Mătăsaru.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Fundația Konrad Adenauer a derulat, în perioada 6 februarie - 21 martie, concursul național de creație „Un altfel de muzeu în școala ta: Muzeul comunismului.
Concursul s-a adresat elevilor din clasele IX-XII din unitățile de învățământ din România care aparțin de Ministerul Educației Naționale. Concursul şi-a propus ca, printr-un exercițiu de creativitate, să atragă interesul elevilor asupra cunoașterii și studierii istoriei regimului comunist din România. Astfel, elevii au primit provocarea de a amenaja în școala lor un spaţiu dedicat istoriei comunismului în România, un muzeu care să prezinte prin intermediul exponatelor (fotografiilor, obiectelor, creațiilor artistice) percepția lor despre perioada comunistă.
În perioada 4-10 aprilie 2014, echipele câștigătoare ale concursului „Un altfel de muzeu în școala ta: Muzeul comunismului au participat la workshop-uri, prezentări, proiecţii de film şi alte activităţi culturale și sociale desfășurate la Bran, menite să atragă interesul tinerilor asupra cunoașterii și studierii istoriei regimului comunist din România.
Concursul, organizat în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, a atras participarea a 139 de echipe din toată țara, iar proiectele desemnate câștigătoare au surprins prin originalitate și creativitate.
Timișoara, anii '70
Un material pe format 8mm din arhiva cineclubului Vatra Dacilor pus la dispoziție de domnul Florin Beșliu.
Muzeul comunismului la Targoviste
Muzeul comunismului la Targoviste
Muzeul comunismului la Botosani
La Muzeul Județean de Istorie Botoșani s-a deschis, începând cu 30 octombrie, până pe 19 noiembrie 2014, expoziția „Muzeul vieții cotidiene în comunism”.
Promo Muzeul Comunismului
Muzeu privat gastit in caza unui timisorean
Muzeu privat gastit in caza unui timisorean
Tismaneanu Muzeul Comunismului Romanesc si adversarii sai