Muzeul de Stiinte Naturale din Piatra Neamt
- Muzeul de Stiintele Naturii din Piatra Neamt a fost infiintat in anul 1960, in imobilul donat de Iulian Antonescu, ca urmare a initiativei dr. Mihai Ciobanu si are o suprafata de 350 mp. Muzeul a fost deschis publicului pentru vizitare la data de 15 noiembrie 1969, devenind in scurt timp unul din muzeele de referinta din Romania.
Muzeul de Stiinte Naturale din Piatra Neamt
Muzeul de Stiinte Naturale din Piatra Neamt - 2018, short.mp4
Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț 5
Muzeul de Stiinte Naturale din Roman - judetul Neamt
- Infiintat in anul 1962, Muzeul de Stiintele Naturii din Roman functioneaza intr-o cladire declarata monument de arhitectura din sec al XIX lea care a adapostit Fundatia Melchisedec Scoala de cantareti. Dispunand de un spatiu de 260 mp muzeul cuprinde exponate colectate ca urmare a cercetarilor efectuate dupa 1960, in zona de confluenta a Moldovei cu Siretul.
Muzeul de Istorie Piatra Neamt - jud Neamt
- Muzeul de Istorie Piatra Neamt a fost infiintat in anul 1934 de catre preotul Constantin Matasa (1878-1971) si a fost primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova. Initial, acesta a functionat in cladirea Casei Nationale Regina Maria, apoi in localul Scolii nr 1 din Piatra Neamt, iar din anul 1980 ocupa actuala cladire care este declarata monument de arhitectura (1912-1913)
Muzeul Cucuteni - Piatra Neamt jud Neamt
- Muzeul de arta eneolitica Cucuteni a fost inaugurat in vara anului 2005 si este primul muzeu Cucuteni din Romania. Acesta functioneaza in corpul B al Muzeului de Istorie si Arheologie Piatra Neamt si are expuse in jur de 300 de piese din Cadrul Culturilor Precucuteni Cucuteni, incluse in categoria „tezaur a patrimoniului cultural national. Cultura Cucuteni este ultima mare cultura cu ceramica pictata din Europa, iar comunitatile cucuteniene au dezvoltat aici o civilizatie care poate sta cu cinste alaturi de cele mai stralucite manifestari ale perioadei eneolitice din Asia Anterioara. Elementul caracteristic al Culturii Cucuteni il constituie ceramica pictata tricrom (alb, rosu si negru), care demonstreaza un adevarat simt al culorii si al formelor.
Muzeul de Etnografie Piatra Neamt
Casa Memoriala Calistrat Hogas - Piatra Neamt, judetul Neamt
- Muzeul memorial a fost amenajat in anul 1969 in casa in care a locuit scriitorul Calistrat Hogas (1847-1917). Avand un stil architectural deosebit casa, care a fost construita in anul 1885, este inscrisa pe lista monumentelor de arhitectura din Patrimoniul Cultural National. Cladirea muzeului a suferit doua perioade de restaurari si consolidari intre anii 1967 1969 si 1992-1994 dar, de fiecare data, s-a pastrat structura initiala.
Memoria Cetatii - Muzeul de Stiinte Naturale
Razvan Pop pentru Antena1 Sibiu - Ce buna-i dimineata!
Muzeul de Arta Piatra Neamt - jud Neamt
- In anul 1960 a fost fondata prima colectie de arta in cadrul Muzeului de Arheologie Neamt. Abia in anul 1980 aceasta colectie devine Muzeul de Arta Piatra Neamt si functioneaza ca institutie de separata din cadrul Complexului Muzeal Judetean Neamt. Cladirea in care se afla muzeul a fost construita in anul 1930 de catre italienii Carol Zani şi Vincenzo Puschiasis. Aici sunt expune obiecte de etnografie si arta populara (textile, ceramica, mobilier) care ilustreaza ocupatiile, obiceiurile si portul din zona Neamt
Muzeul de Istorie din Roman - Judetul Neamt
- Muzeul de Istorie din Roman a fost infiintat la data de 1 septembrie 1957 prin numirea domnului Vasile Ursachi ca director al unei institutii care nu avea nici un patrimoniu. Pana in anul 1988 muzeul a functionat in mai multe locatii, dupa care a fost mutat in Palatul Negruzzi unde se gaseste si astazi. Cladirea muzeului este declarata monument de arhitectura baroca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea care a fost pus in valoare prin ornamentatia plafonului, realizata de Ludwig Branner in anul 1884.
Expozitie de mamifere preistorice la Muzeul de Istorie din Piatra Neamt
Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț - episodul 6
Muzeul de Etnografie Piatra Neamt
MUZEE PIATRA NEAMŢ
MUZEUL CUCUTENI
Deschis doar de 10 ani, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni este unicat la nivel naţional, prin tematica abordată. Aici sunt expuse artefacte ce datează de la începutul mileniului al IV-lea înainte de Hristos. Vestigiile istorice descoperite pe teritoriul ţării noastre reprezintă cea mai importantă şi spectaculoasă civilizaţie europeană, ce rivalizează cu străvechile culturi din Orient. Recunoașterea acesteia este un important reper în contribuția pe care o are spațiul românesc în dezvoltarea societăţii mondiale. Bogăția, diversitatea și calitatea obiectelor dovedesc existența unei civilizații complexe care presupunea o formă superioară de organizare. Așadar, avem rădăcini puternice pe care trebuie să le cunoaștem și să le promovăm la nivel internațional.
MUZEUL DE ETNOGRAFIE
Cei care vor să descopere tradiţiile strămoşeşti din satele nemţene, dintre care unele se mai păstrează în anumite zone, trebuie să viziteze Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț, restaurat în urmă cu trei ani.
Costumele populare de pe Valea Bistriței, uneltele folosite în gospodării, la agricultură, oierit, prelucrarea lemnului sau țesut sunt mărturii vii ale ingeniozităţii şi îndemânării meşterilor şi priceperii sătenilor. Sunt ecoul unei bogate vieți spirituale ce a traversat de multe ori perioade tulburi ale istoriei.
MUZEUL NECULAI POPA
O altă filă de poveste autentic românescă este Casa-Muzeu “Neculai Popa” din Târpeşti, județul Neamţ. Acest loc desprins parcă din scrierile lui Ion Creangă este închinat renumitului meșter popular, scriitor și culegător de folclor. Peste 3.500 de exponate şi colecţii prind viaţă în acest spațiu. Cei care îi trec pragul sunt impresionați de măştile tradiţionale deosebit de colorate, obiectele de ceramică, sculpturile în piatră şi lemn, colecţiile de monede antice, porturile moldoveneşti, covoarele, ţesăturile şi împletiturile. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă în curtea gospodăriei-muzeu se organizează recitaluri de colinde, unde copii din Târpeşti şi din satele învecinate se adună şi susţin concerte, un spectacol care merită vazut.
Expozitie de fotografie veche la Muzeul de Istorie din Piatra Neamt
Muzeul memorial Calistrat Hogaş - Piatra Neamţ
Calistrat Hogaș, scriitorul-pedagog, este un exponent de seamă al clasicismului în literatura română. Chiar dacă nu s-a născut la Piatra Neamț, personalitatea sa este asociată definitiv cu aceste locuri, căsătorindu-se aici, profesând și petrecându-și o mare parte din viață în acest oraș.
Cele mai celebre opere ale sale, „În munții Neamțului” și „Amintiri dintr-o călătorie”, se petrec pe plaiuri nemțene și exprimă o îndrăgostire iremediabilă pentru tărâmurile adoptive. După cum spune chiar el, „Eu am fost întotdeauna amant nestrămutat al marilor priveliști ale naturii”.
Muzeul Memorial „Calistrat Hogaş” este singurul muzeu dedicat acestui scriitor complex și personalitate de seamă, chiar și adoptivă, a Neamțului.
© Descoperă Nord Est
20. Muzeul Olteniei - Sectia de Stiintele Naturii
Sectia de Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei a fost inaugurata la 2 decembrie 1923 sub denumirea de “Muzeul de Istorie Naturala al Craiovei”. A devenit sectie a Muzeului Regional al Olteniei 5 ani mai tarziu. Intre anii 1975-1986, din lipsa unui spatiu adecvat, activitatea expozitonala a sectiei a incetat. Ea s-a reluat la 13 martie 1986, in spatiul de la parterul imobilului din strada Popa Sapca nr. 8, unde functioneaza si in prezent.
In expozitie, s-au redat prin diorame cele mai reprezentative ecosisteme ale Olteniei. Poate cea mai interesanta parte este pestera artificiala, unde vizitatorii pot cunoaste diverse tipuri de speleoteme.
In cadrul sectiei mai sunt amenajate o expozitie de baza de paleontolgie “Oltenia Terra fossilis”, o expozitie de cosmogonie si un Planetarium.
Detalii:
Iata ce s-a intamplat cu ultimul elan din Romania
Elanul (Alces alces alces)
Cu siguranță ați auzit de acest mamifer ierbivor care la maturitate poate ajunge la o inaltime de pana la 2 metri si o greutate de pana la 600 de kg. Numit, in denumirea lui stiintifica Alces alces, la noi in Romania a trait subspecia alces. Astăzi Elanul trăiește în pădurile din emisfera nordică, în zona temperată și subarctică, acoperind un areal ce cuprinde Scandinavia, Siberia și jumătatea nordică a Americii de Nord.
Elanul este cel mai mare reprezentat al cerbilor si a fost cunoscut si vanat de stramosii nostri care il numeau Plotun, o denumire ce a disparut o data cu această specie in jurul anului 1800. Dupa acest an nici un manuscris istoric nu mai pomenste despre Plotun in fauna tarilor romane.
Dar cu toate acestea, undeva prin secolul 20 Plotunul apare sporadic în Romania cel mai probabil sunt exemplare rătăcite prin pădurile noastre. Astfel primul Plotun a putut fi fotografiat pe pamant romanesc in anul 1964 pe grindul Letea din Delta Dunarii. Apoi, in anul 1970 Ziarul scanteia anunta aparitia unui Plotun in padurea Frasinul din judetul Suceava. In anul urmator, o femela cu puiul sau sunt semnalati in Balta Ialomiței.
În octombrie 1973, un exemplar de elan a fost împuşcat în Neamţ. Padurarul care a vanat acest animal, nu cunostea specia si a crezut ca a vanat un ren insa ceva nu era in regula si pana a venit cineva din conducerea ocolului silvic sa identifice specia, atat satenii, cat si padurarul au crezut ca e ceva necurat la mijloc si au smuls barba elanului. Pentru ca da, elanul are barba.
Șeful Inspectoratului Silvic Judeţean din acea vreme a hotărât ca pielea şi trofeul să fie donate Muzeului de Ştiinţe Naturale din Piatra Neamţ.
După 5 ani de la acest incident are loc un caz de braconaj in fondul de vanatoare aflat la limita de nord dintre judetele Vrancea si Bacau in care este ucis ultimul Plotun din Romania.
De atunci nu au mai fost semnalati alti elani pe teritoriul Romaniei, Insa conform listei rosii a speciilor populatiile de elan nu sunt amenintate la nivel global, chiar exista o crestere a numarului de exemplare.
Însa pentru noi românii singura mostenire pe care o mai avem legata de acest animal extraordinar care a trait pe teritoriul tarii noastre, este acel exemplar de Plotun, fara barbă, care este naturalizat si expus la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ unde il puteti vedea si astazi.
Ma gasiti si pe adresa de e-mail: gabriel_lycosa_vlog@yahoo.com
Aboneaza-te Aici: - nu uita de Colopotel! Merci!
--------------------------------------------------------------------
Cu ce filmez:
Canon EOS 1300D
Canon PowerShot
Fujifilm Finepix s3300
EKEN H9 Action camera
Huawei P9 lite 2017
--------------------------------------------------------------------
Muzică:
YouTube: Bibliotecă audio
--------------------------------------------------------------------
Urmariți-mă și pe:
Facebook: Gabriel.Lycosa.Vlog
Instagram: gabriel_lycosa
--------------------------------------------------------------------
Imagine si montaj: Iosob Gabriel-Alin