Muzeul Olteniei Craiova a inaugurat expoziția permanentă Preistoria Olteniei
Muzeul Olteniei Craiova a inaugurat expoziția permanentă Preistoria Olteniei
Oltenia la zi - 07 APR INSERT muzeul olteniei
Povestea Tezaurului de la Craiova
Tezaurul de la Craiova, compus, astazi, din 58 de piese din argint aurit atribuite artei si civilizației traco-getice de la mijlocul secolul IV i.Hr. este expus din 1971, la Muzeul Național de Istorie a României din București.
Cumpărat de la Craiova a fost dus în Germania, fiind expus la Muzeul de istorie din Berlin până în anul 1926, revenind pentru o perioada scurta în Romania, la finalul celui de-al doilea război mondial ajunge în subsolurile unui important muzeu din Moscova.
Urmărește episoadele File din istoria Craiovei pe sau pe frecvențele Radio România Oltenia Craiova în fiecare joi la 11.40 sau duminica la 15.40
Un proiect Radio Oltenia Craiova în colaborare cu Muzeul Olteniei din Craiova.
Echipa File din istoria Craiovei
Voce : Mircea Liviu Goga
Asistent producție: Cristian Barbu
Concepția filmului, imaginea, comentariul, editare video: Alin Cîrțînă
muzeul olteniei craiova,expozitie permanenta,prioteasa,iovan,ridiche,daci,romani
muzeul olteniei craiova,expozitie permanenta,prioteasa,iovan,ridiche,daci,romani
20. Muzeul Olteniei - Sectia de Stiintele Naturii
Sectia de Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei a fost inaugurata la 2 decembrie 1923 sub denumirea de “Muzeul de Istorie Naturala al Craiovei”. A devenit sectie a Muzeului Regional al Olteniei 5 ani mai tarziu. Intre anii 1975-1986, din lipsa unui spatiu adecvat, activitatea expozitonala a sectiei a incetat. Ea s-a reluat la 13 martie 1986, in spatiul de la parterul imobilului din strada Popa Sapca nr. 8, unde functioneaza si in prezent.
In expozitie, s-au redat prin diorame cele mai reprezentative ecosisteme ale Olteniei. Poate cea mai interesanta parte este pestera artificiala, unde vizitatorii pot cunoaste diverse tipuri de speleoteme.
In cadrul sectiei mai sunt amenajate o expozitie de baza de paleontolgie “Oltenia Terra fossilis”, o expozitie de cosmogonie si un Planetarium.
Detalii:
19. Muzeul Olteniei - Sectia de Istorie si Arheologie (1905)
Edificiul a fost conceput la cererea Epitropiei Bisericii Madona Dudu, ca sediu al Scolii Centrale de Fete (si a functionat ca atare pana in anul 1948, fiind una dintre cele mai prestigioase scoli din Romania). Este construit dupa planurile arhitectului Toma Dobrescu, in anul 1905. Celebrul arhitect a mai proiectat Cazinoul Minerva si corpul principal de cladire al Colegiului Carol I, ambele din Craiova.
In prezent, Sectia de istorie si arheologie a Muzeului Olteniei detine peste 20 de colectii concretizate in aprox. 170.000 de piese cuprinzand numismatica si medalistica, documente, ceramica, arme, podoabe, manuscrise, carte romaneasca veche si straina, obiecte memoriale si fotografii. Muzeul Olteniei este unul dintre cele mai dotate muzee din tara in privinta artei medievale romanesti, cu reverberatii pana la inceputul sec. al XIX-lea.
Detalii:
File din istoria Craiovei - Vasele grecești de la Cernele
Urmărește episoadele File din istoria Craiovei pe sau pe frecvențele Radio România Oltenia Craiova în fiecare joi la 11.40 sau duminica la 15.40
Realizată, în anul 1976, întâmplător, descoperirea de o deosebită valoare de la Cernele, din care fac parte două vase grecești din bronz, respectiv o situla și o oinochoe este importantă prin faptul că astfel de obiecte se află pentru prima dată pe teritoriul Daciei.
Un proiect Radio Oltenia Craiova în colaborare cu Muzeul Olteniei din Craiova.
Echipa File din istoria Craiovei
Voce : Mircea Liviu Goga
Asistent producție: Cristian Barbu
Concepția filmului, imaginea, comentariul, editare video: Alin Cîrțînă
“Oltenia. Interferenţe culturale”
Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova a găzduit, astăzi, deschiderea celei de-a opta ediții a Conferinţei Naţionale “Oltenia. Interferenţe culturale”.La acest eveniment au participat oameni de ştiinţă din România și Bulgaria.
Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj și în parteneriat cu Universitatea din Craiova- Facultatea de Științe Sociale, organizează timp de 3 zile, cea de-a VIII-a ediţie a Conferinţei Naţionale „Oltenia. Interferenţe culturale”.
OLTENIA LA ZI - 29 OCT INSERT MUZEUL OLTENIEI
ZIUA PORŢILOR DESCHISE LA MUZEUL OLTENIEI
Craioveni de toate vârstele au vizitat astăzi gratuit cele 3 secţii ale Muzeului Olteniei, cea de Istorie Arheologie, Ştiinţele Naturii şi secţia de Etnografie. Numeroasele expoziţii puse de muzeografi la dispoziţia publicului i-au încântat pe vizitatori şi i-a făcut pe mulţi să cunoască mai în amănunt zona Olteniei. La Secţia de Ştiinţele Naturii oamenii au vizionat filme atractive de la Planetarium.
PREISTORIA OLTENIEI
Istoria Olteniei din epoca pietrei şi metalelor până la perioada neolitică – este ceea ce vor putea vedea cei care de mâine vor vizita Muzeul Olteniei din Craiova. Noua expoziţie permanentă inaugurată astăzi cuprinde obiceiuri, ritualuri şi condiţii de viaţă ale locuitorilor din regiune.
MUZEUL DE ARTĂ CRAIOVA
Clădire emblematică a Craiovei, Muzeul de Artă din Cetatea Băniei este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură ale oraşului. Unic prin bogăţia ornamentală interioară şi exterioară, Palatul Jean Mihail găzduieşte astăzi importante colecţii de sculptură şi artă decorativă, fiind absolut ilustrativ pentru istoria picturii româneşti.
Un monument deosebit de valoros pentru craioveni şi pentru România, ce conferă reşedinţei Doljului un loc fruntaş în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
În perioada 2009-2015, muzeul a intrat într-un amplu proces de reabilitare, fiind executate lucrări de consolidare şi restaurare. Proiectul a aparţinut Consiliului Judeţean Dolj. Investiţiile s-au cifrat la aproximativ 25 de milioane de lei, iar banii au fost în mare parte europeni.
O clădire ce merită vizitată, care împrumută celui ce-i trece pragul un crâmpei din somptuozitatea cu care domină Craiova de peste un secol.
Casa Băniei - secția de etnografie a Muzeului Olteniei, prima parte , TS TV
Casa Băniei - secția de etnografie a Muzeului Olteniei,Craiova, interviu Cornel Bălosu - prima parte - arta creativă, ceramica , reportaj TS TV
traditiesisanatate.ro
‘’Școala altfel” la Muzeul Olteniei
A început săptămâna ‘’Şcoala altfel”. Programul, derulat sub genericul ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” îşi propune implicarea elevilor în activităţi extracurriculare care să le valorifice aptitudinile în domenii diverse şi interesante. Muzeul Olteniei a pregătit o serie de expoziţii tematice de impact și tururi ghidate în toate cele trei secții expoziţionale: Secţia de Istorie-Arheologie, Secţia de Etnografie-Casa „Băniei” și Secţia de Ştiinţele Naturii.
Orele de curs au fost altfel astăzi pentru câteva mii de elevi din Craiova și județul Dolj care, împreună cu profesorii lor, au ales ca în cadrul săptămânii ‘’Şcoala altfel” să viziteze cele trei secții ale Muzeului Olteniei. Copiii au fost purtaţi de către ghizi într-o călătorie simbolică în locuri, vremuri şi timpuri arhaice din Oltenia, căci temele expoziţionale: “Facerea pâinii” şi “Ritmurile vieţii” aduc în atenţia publicului obiceiuri, tradiţii, unelte, obiecte, toate rostuite în sensul lor iniţiatic.
De-a lungul întregii săptămâni, la Secţia de Etnografie-Casa „Băniei” vor fi organizate și ateliere meșteșugărești (pictură pe sticlă şi pictură religioasă pe lemn, sculptură în lemn, bijuterii) care se vor desfășura în aer liber.
Voluntari la Muzeul Olteniei
Se caută volutari! „I like the museum” este numele celui mai nou program derulat de Muzeul Olteniei care se va desfăşura în perioada iulie-decembrie. Conceput exclusiv pentru persoane pasionate de natură, copii, creaţii handmade, programul se adresează adolescenţilor şi adulţilor care doresc să participe la diferitele activităţi ale muzeului.
Realizarea stagiului de voluntariat presupune implicarea cu idei şi soluţii în organizarea, promovarea şi desfăşurarea Şcolii de Vară „Bios Art în vacanţă”, creativitate şi muncă în echipă, invitaţii la evenimentele Muzeului Olteniei, îmbogăţirea portofoliului de activităţi. Ca beneficiu, voluntarii vor avea şi gratuitate la vizitarea muzeului pe toată perioada stagiului.
Pentru înscriere se va trimite un CV la adresele muzeulolteniei@yahoo.com sau lilagima@yahoo.com ori se depune personal la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii, din strada „Popa Şapcă” nr. 8. Pentru înscrierea adolescenţilor este necesar acordul scris al părinţilor.
Muzeul Iluziilor/Muzeul Olteniei - Craiova - partea 4
Secretul din spatele LEVITATIEI
aur si argint, muzeul olteniei craiova
aur si argint, muzeul olteniei craiova
BUCOVINA TRADITIONALA EXPUSA LA MUZEUL OLTENIEI
Daca nu v-ati programat concediul sau nu mergeti in Bucovina, atunci puteti face o vizita la Casa Baniei, unde a fost vernisata expoziția „Bucovina Tradițională”. Textile, obiecte de mobilier, decoratiuni, toate cu motive traditionale, sunt expuse pentru ca publicul sa calatoareasca în cultura și civilizația populară a acestei regiuni.
un nou sediu al muzeului olteniei craiova 10.03.flv
Ambasadorul Marii Britanii, în vizită la Muzeul Olteniei
Eveniment de marca ieri, la Muzeul Olteniei Craiova, unde a avut loc vernisarea expozitiei Interferențe istorice româno-britanice în Oltenia. La eveniment au luat parte autoritatile judetene, precum si Excelența Sa Paul Brummell. Ambasadorul Marii Britanii în România a fost primit cu paine si sare la Secția Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei.