20. Muzeul Olteniei - Sectia de Stiintele Naturii
Sectia de Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei a fost inaugurata la 2 decembrie 1923 sub denumirea de “Muzeul de Istorie Naturala al Craiovei”. A devenit sectie a Muzeului Regional al Olteniei 5 ani mai tarziu. Intre anii 1975-1986, din lipsa unui spatiu adecvat, activitatea expozitonala a sectiei a incetat. Ea s-a reluat la 13 martie 1986, in spatiul de la parterul imobilului din strada Popa Sapca nr. 8, unde functioneaza si in prezent.
In expozitie, s-au redat prin diorame cele mai reprezentative ecosisteme ale Olteniei. Poate cea mai interesanta parte este pestera artificiala, unde vizitatorii pot cunoaste diverse tipuri de speleoteme.
In cadrul sectiei mai sunt amenajate o expozitie de baza de paleontolgie “Oltenia Terra fossilis”, o expozitie de cosmogonie si un Planetarium.
Detalii:
Muzeul Olteniei Craiova a inaugurat expoziția permanentă Preistoria Olteniei
Muzeul Olteniei Craiova a inaugurat expoziția permanentă Preistoria Olteniei
ZIUA PORŢILOR DESCHISE LA MUZEUL OLTENIEI
Craioveni de toate vârstele au vizitat astăzi gratuit cele 3 secţii ale Muzeului Olteniei, cea de Istorie Arheologie, Ştiinţele Naturii şi secţia de Etnografie. Numeroasele expoziţii puse de muzeografi la dispoziţia publicului i-au încântat pe vizitatori şi i-a făcut pe mulţi să cunoască mai în amănunt zona Olteniei. La Secţia de Ştiinţele Naturii oamenii au vizionat filme atractive de la Planetarium.
Oltenia la zi - 07 APR INSERT muzeul olteniei
Emil Racoviță, omagiat la Muzeul Olteniei
Muzeul Olteniei prin Secția de de Ştiinţele Naturii a organizat o conferință cu tema “Pe urmele lui Racoviță în cercetarea științifică a peșterilor”. Biolog de renume mondial, explorator polar, fondator al Biospeologiei ca ştiinţă şi al primului Institut de Speologie din lume, Emil Racoviță a fost omagiat, astăzi, în cadrul unui eveniment ce a cuprins expuneri și videoproiecții în care au fost evidențiate excepţionalele sale realizări ştiinţifice, dar și rezultatele actuale din domeniul biospeologiei românești.
La eveniment, biologul Oana Mirela Chachula, specialist în chiropterologie şi explorări carstice, dar și cu o experienţă speologică de peste 15 ani, le-a vorbit elevilor despre ceea ce a însemnat la nivel mondial Emil Racoviță, dar și despre nebănuitele frumuseți ale subteranelor din România și de pe mapamond.
Voluntari la Muzeul Olteniei
Se caută volutari! „I like the museum” este numele celui mai nou program derulat de Muzeul Olteniei care se va desfăşura în perioada iulie-decembrie. Conceput exclusiv pentru persoane pasionate de natură, copii, creaţii handmade, programul se adresează adolescenţilor şi adulţilor care doresc să participe la diferitele activităţi ale muzeului.
Realizarea stagiului de voluntariat presupune implicarea cu idei şi soluţii în organizarea, promovarea şi desfăşurarea Şcolii de Vară „Bios Art în vacanţă”, creativitate şi muncă în echipă, invitaţii la evenimentele Muzeului Olteniei, îmbogăţirea portofoliului de activităţi. Ca beneficiu, voluntarii vor avea şi gratuitate la vizitarea muzeului pe toată perioada stagiului.
Pentru înscriere se va trimite un CV la adresele muzeulolteniei@yahoo.com sau lilagima@yahoo.com ori se depune personal la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii, din strada „Popa Şapcă” nr. 8. Pentru înscrierea adolescenţilor este necesar acordul scris al părinţilor.
Lumea pesterilor, la Muzeul Olteniei
În cadrul programului “Şcoala Altfel”, Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei a adus în prim plan o lume prea puţin cunoscută: lumea de sub lumea noastră. Lumea peşterilor şi cum este sărbătorit Emil Racoviţă, evenimentul s-a potrivit de minune.
Despre Emil Racoviţă şi tot ceea ce a făcut acesta pentru ştiinţă, se pot scrie romane. O poveste pe scurt au spus-o cei de la Ştiinţele Naturii.
Şi de la Racoviţă, la lumea de sub pământ a mai fost doar un pas. A urmat o veritabilă călătorie prin peşterile româneşti.
Elevii au plecat încântaţi, sperând ca Şcoala Altfel să le mai aducă acest tip de cunoştinţe.
MUZEUL DE ARTĂ CRAIOVA
Clădire emblematică a Craiovei, Muzeul de Artă din Cetatea Băniei este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură ale oraşului. Unic prin bogăţia ornamentală interioară şi exterioară, Palatul Jean Mihail găzduieşte astăzi importante colecţii de sculptură şi artă decorativă, fiind absolut ilustrativ pentru istoria picturii româneşti.
Un monument deosebit de valoros pentru craioveni şi pentru România, ce conferă reşedinţei Doljului un loc fruntaş în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
În perioada 2009-2015, muzeul a intrat într-un amplu proces de reabilitare, fiind executate lucrări de consolidare şi restaurare. Proiectul a aparţinut Consiliului Judeţean Dolj. Investiţiile s-au cifrat la aproximativ 25 de milioane de lei, iar banii au fost în mare parte europeni.
O clădire ce merită vizitată, care împrumută celui ce-i trece pragul un crâmpei din somptuozitatea cu care domină Craiova de peste un secol.
‘’Școala altfel” la Muzeul Olteniei
A început săptămâna ‘’Şcoala altfel”. Programul, derulat sub genericul ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” îşi propune implicarea elevilor în activităţi extracurriculare care să le valorifice aptitudinile în domenii diverse şi interesante. Muzeul Olteniei a pregătit o serie de expoziţii tematice de impact și tururi ghidate în toate cele trei secții expoziţionale: Secţia de Istorie-Arheologie, Secţia de Etnografie-Casa „Băniei” și Secţia de Ştiinţele Naturii.
Orele de curs au fost altfel astăzi pentru câteva mii de elevi din Craiova și județul Dolj care, împreună cu profesorii lor, au ales ca în cadrul săptămânii ‘’Şcoala altfel” să viziteze cele trei secții ale Muzeului Olteniei. Copiii au fost purtaţi de către ghizi într-o călătorie simbolică în locuri, vremuri şi timpuri arhaice din Oltenia, căci temele expoziţionale: “Facerea pâinii” şi “Ritmurile vieţii” aduc în atenţia publicului obiceiuri, tradiţii, unelte, obiecte, toate rostuite în sensul lor iniţiatic.
De-a lungul întregii săptămâni, la Secţia de Etnografie-Casa „Băniei” vor fi organizate și ateliere meșteșugărești (pictură pe sticlă şi pictură religioasă pe lemn, sculptură în lemn, bijuterii) care se vor desfășura în aer liber.
Casa Băniei - secția de etnografie a Muzeului Olteniei, prima parte , TS TV
Casa Băniei - secția de etnografie a Muzeului Olteniei,Craiova, interviu Cornel Bălosu - prima parte - arta creativă, ceramica , reportaj TS TV
traditiesisanatate.ro
Voleibaliștii în vizită la muzeu
Voleibaliştii de la SCM-U Craiova au vizitat astăzi secţia de Ştiinte ale Naturii din cadrul Muzeului Olteniei. Sportivii pregatiți de Dănuţ Pascu s-au plimbat printre oase de mamut, de urs de peșteră ți au văzut păsările împăiate şi multe alte lucruri interesante.
BUCOVINA TRADITIONALA EXPUSA LA MUZEUL OLTENIEI
Daca nu v-ati programat concediul sau nu mergeti in Bucovina, atunci puteti face o vizita la Casa Baniei, unde a fost vernisata expoziția „Bucovina Tradițională”. Textile, obiecte de mobilier, decoratiuni, toate cu motive traditionale, sunt expuse pentru ca publicul sa calatoareasca în cultura și civilizația populară a acestei regiuni.
raritati la muzeul olteniei
Tocul cu care Nicolae Titulescu a semnat pactul de la Trianon, iataganul lui Iancu Jianu sau un craniu uman cu o vechime de aproximativ 30.000 de ani. Sunt câteva dintre cele mai valoroase obiecte ale Muzeului Olteniei din Craiova care pot fi admirate în cadrul expoziţiei „Rarităţi, la Secţia de Istorie -- Arheologie.
Salonul Național de Restaurare, la Muzeul Olteniei
Peste 100 de piese aparţinând patrimoniului cultural naţional, ce provin din colecţiile, depozitele şi expoziţiile a peste 27 de instituţii muzeale, religioase sau colecţii particulare din ţară sunt prezentate în cadrul Salonului Naţional de Restaurare, care s-a deschis astăzi la Craiova. Evenimentul este organizat de Muzeul Olteniei, prin Laboratorul de Restaurare şi Conservare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj.
Devenită tradiție în capitala Băniei, expoziția temporară Salonul Național de Restaurare prezintă publicului obiecte de patrimoniu de o valoare deosebită – din ceramică, porțelan, metal, lemn, dar şi picturi, textile, cărţi vechi şi diverse documente aparținând patrimoniului cultural național, circuitul expozițional fiind gândit astfel încât să reprezinte o incursiune valorică în vastul patrimoniu cultural naţional.
Reprezentanții Consiliului Județean au apreciat eforturile depuse de gazde pentru buna desfășurare a evenimentelor la instituția în care administrația județeană a investit în ultimii ani fonduri consistente în reabilitare, restaurare și dotare.
La deschiderea expoziției au participat mai multe personalități ale vieții culturale din România.
Restaurarea unei piese de muzeu nu este o muncă pe care să o faci în cadrul unui program sau într-un anumit timp. Sunt anumite momente, anumite etape şi tratamente prin care o piesă aflată în procesul de restaurare trebuie să treacă. Profesia de restaurator presupune meticulozitate şi pasiune.
Să protejăm mediul
Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova a organizat, astăzi, în cadrul proiectului educațional Muzeul – O școală altfel, un eveniment la care au participat elevii de la Colegiul Tehnic Costin Nenițescu. Aceştia au prezentat comunicări şi eseuri cu mesaje ecologice.
Tema evenimentului a fost “Zonele Umede – O lume de descoperit”, dar şi Protecţia şi utilizarea durabilă a zonelor umede, în contextul schimbărilor climatice.
Zonele umede din care fac parte râurile, lacurile, bălţile şi mlaştinile sunt componente ale patrimoniului natural cu mare valoare economică, estetică si de agrement. La acestea se adaugă incontestabila valoare ecologică, ele asigurând sursele trofice şi habitatul multor specii de plante şi animale, nevertebrate şi vertebrate.
Distrugerea şi degradarea zonelor umede, ca urmare a intervenţiei umane, fragmentarea şi pierderea lor au generat cele mai serioase ameninţări privind supravieţuirea florei şi faunei specifice acestor ecosisteme. Pentru a asigura conservarea biodiversităţii acestora sunt necesare cercetări ştiinţifice minuţioase privind inventarul florei şi faunei, identificarea factorilor distructivi, urmată de promovarea măsurilor de protejare.
un nou sediu al muzeului olteniei craiova 10.03.flv
ION CORNEL BĂLOSU, UN ETNOLOG ÎNDRĂGOSTIT DE SATUL OLTENESC
Casa Băniei, care găzduiește Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, își întâmpină vizitatorii cu o poveste frumoasă autentică a satului oltenesc spusă prin cele două expoziții permanente – Facerea Pâinii și Ritmurile Vieții. O poveste rescrisă în 2011 de echipa de muzeografi și etnologi de aici, dar, principalul artizan este considerat dr. Ion Cornel Bălosu, care peste 20 de ani i-a dedicat cunoașterii satului oltenesc de altădată și de azi.
Muzeul iluziilor, pentru prima dată la Craiova
19. Muzeul Olteniei - Sectia de Istorie si Arheologie (1905)
Edificiul a fost conceput la cererea Epitropiei Bisericii Madona Dudu, ca sediu al Scolii Centrale de Fete (si a functionat ca atare pana in anul 1948, fiind una dintre cele mai prestigioase scoli din Romania). Este construit dupa planurile arhitectului Toma Dobrescu, in anul 1905. Celebrul arhitect a mai proiectat Cazinoul Minerva si corpul principal de cladire al Colegiului Carol I, ambele din Craiova.
In prezent, Sectia de istorie si arheologie a Muzeului Olteniei detine peste 20 de colectii concretizate in aprox. 170.000 de piese cuprinzand numismatica si medalistica, documente, ceramica, arme, podoabe, manuscrise, carte romaneasca veche si straina, obiecte memoriale si fotografii. Muzeul Olteniei este unul dintre cele mai dotate muzee din tara in privinta artei medievale romanesti, cu reverberatii pana la inceputul sec. al XIX-lea.
Detalii:
Noaptea Europeană a Muzeelor
Muzeul Olteniei găzduieşte sâmbătă, între orele 19,00 – 3,00, evenimentul “Noaptea Europeană a Muzeelor”. Cei interesaţi pot admira expoziţiile permanente specifice: “Redescoperă Istoria”, la Secţia de Istorie-Arheologie, “Facerea Pâinii şi Ritmurile vieţii” la Casa Baniei, “Oltenia Terra Fosilis” la Secţia de Ştiinţele Naturii, precum şi expoziţii temporare.
Craiovenii sunt aşteptaţi, sâmbătă la “Noaptea Europeană a Muzeelor”, eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Pe lângă expoziţiile permanente specifice, iubitorii de cultură pot admira şi expoziţii temporare. La Casa Băniei, expoziţia “Sărbătorile primăverii în Oltenia”, pune în valoare costume tradiţionale de sărbătoare, precum şi artefacte religioase. Vizitatorii au posibilitatea să achiziţioneze din spaţiul etnografic al Muzeului Olteniei, forme tradiţionale ale ceramicii meşterilor populari din Oboga, precum şi ulcioare, străchini, căni, vaze sau solniţe. La Secţia de Ştiinţele Naturii va putea fi admirată şi o expoziţie internaţională “Imaginea culturilor tradiţionale din lume văzută prin ochii copiilor”. Aceasta cuprinde peste 200 de lucrări din România, dar şi din alte ţări. Expoziţia are ca tematici dansul şi costumul popular, nunta, arhitectura şi ocupaţiile tradiţionale din ţările de provenienţă. Totodată, la Secţia de Istorie-Arheologie, vizitatorii pot admira expoziţiile temporare “Portretul lui Vaclav Havel” sau “Toscana. Color. Monocrom. Experimental”. Intrarea la muzee este gratuită.