București - amprente europene. Muzeul „Theodor Aman” (01 11 2019)
Muzeul Theodor Aman
Material realizat de Digi24
Muzeul Theodor Aman, București.
Muzeul National Cotroceni -- Theodor Aman, pictor si gravor
Muzeul National Cotroceni găzduieşte, in Spatiile Medievale, expozitia Theodor Aman, pictor şi gravor. De la întoarcerea sa în ţară, în 1857, şi până la moartea survenită în august 1891, Theodor Aman a fost animatorul vieţii artistice bucureştene.
Expoziţia prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la naşterea şi 120 de ani de la moartea marelui pictor şi grafician, este organizată în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară: Muzeul Theodor Aman, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Complexul Muzeal Naţional Moldova, Iaşi, Muzeul de Artă Braşov.
Theodor Aman (1831-1891), a ţinut un atelier în Bucureşti, caracterizat de Al. Tzigara Samurcas ca singurul centru artistic în care se adună elita bucureşteană a timpului. Numele lui Th. Aman a rămas în istoria artei româneşti şi prin contribuţia avută la întemeierea primei Şcoli de Belle-Arte de la Bucureşti (1864), al cărei director şi prim profesor de pictură a fost.
Expoziţia organizată la iniţiativa Muzeului Naţional Cotroceni cuprinde peste 130 de lucrări (picturi, gravuri şi desene), precum şi un set de obiecte personale: sigiliu cu iscalitura pictorului, cutie cu pensule, paletă şi lauri oferită de elevii artistului cu dedicaţia Maestrului nostru Th. Aman de diua omastica 1891. Elevii Şcolei de Belle-Arte.
THEODOR AMAN Casa memoriala inainte de renovare, document de Corina Tudose
Cultura,educatie,,arte si artisti romani,pictor roman care a creat academia de arte frumoase ,MUZEUL AMANN DIN BUCURESTI
Mistere în pictura lui Theodor Aman - conferință susținută de Greta Șuteu, Muzeograf MMB
Joi, 25 octombrie 2018, ora 18.30, Muzeul Municipiului București vă invită la conferința de joi, „Mistere în pictura lui Theodor Aman”, susținută de Greta Șuteu, Muzeograf – Muzeul Municipiului București, la Palatul Suțu.
Casa memoriala Theodor Aman (Bucuresti)
Scurta prezentare istorica a Casei Memoriale Theodor Aman din Bucuresti. Emisiunea Simbolica, realizata in 2005.
Theodor Aman - „monseniorul” artelor româneşti | EU aleg România (2015)
După lecții de desen cu pictorul Constantin Lecca, la Școala Centrală din Craiova, pleacă, în 1850, la Paris, unde studiază pictura cu Michel Martin Drolling, apoi cu Francois Edouard Picot. Începe să picteze încă de pe atunci o serie de compoziții istorice, unul dintre genurile sale preferate, în care va excela. Sunt celebre lucrările Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul, Unirea Principatelor, Vlad Țepeș și solii turci și Izgonirea turcilor la Călugăreni.
Citeste continuarea pe
Muzeu „Theodor Aman”: Lecție de istorie pe un scriptoriu
Matricea Românească a făcut o vizită la Muzeul „Theodor Aman” din București, prima casă-atelier a unui pictor român.
Comori ale Ortodoxiei.Arta Nationala:De la Theodor Aman la Nicolae Griogrescu.(01 05 2015)
Invitat:Adrian Silvan Ionescu
Muzeul Amann din Bucuresti inaintea modernizarii si alte obiecte din epoca sa
Muzeul Amann ,casa memoriala din Bucuresti inaintea reabilitarii.Obiecte din Romania inceputului de secol
THEODOR AMAN si epoca sa (II)
O emisiune deosebit de interesantă despre o personalitate emblematică a culturii române.
Invitat: FLORIN ROGNEANU - directorul Muzeului de Artă din Craiova.
Zamfir -Black Rose + Paintings of Theodor Aman (romanian painter)
Paintings of Theodor Aman (romanian painter, 1831-1890). Picturi de Theodor Aman. Muzica: Zamfir Black Rose. Video realizat de prof. Laurentziu Rosu.
Theodor Aman (1831, nascut la Câmpulung-Muscel — 1891, București) - pictor și grafician, pedagog, academician român, întemeietor al primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București. Studiază la București la Colegiul Național Sfântul Sava, apoi la Paris. Profesor și întemeietor al Școlii de Arte Frumoase din București. Se dedică picturii influențat de maeștrii Renașterii italiene. Revenit pe meleagurile natale s-a inspirat din viața muscelenilor lăsând mai multe pânze cu peisaje din Câmpulung și împrejurimi. Numele său a rămas în istoria artei românești nu doar prin valoarea operelor semnate, ci și prin contribuția avută la întemeierea primelor școli de Arte frumoase, la București și Iași (1864). După lecții de desen cu pictorul Constantin Lecca, la Școala Centrală din Craiova, pleacă în 1850 la Paris, unde studiază pictura cu Michel Martin Drolling, apoi, din 1851, cu François-Édouard Picot. Prestigiul de care s-a bucurat Aman a fost sporit și de funcția sa de director al Școlii naționale de arte frumoase, încă de la înființarea acestei instituții, în 1863. În pictura sa de o rigoare academistă, simbolurile evocărilor istorice aduc o anume prospețime, în sensul situării artistului în actualitate. Noutatea pânzelor sale ține astfel mai mult de răspunsurile tematice la preocupări sociale și politice din perioada fondării statului național român.
THEODOR AMAN si epoca sa IV
O emisiune deosebit de interesantă despre o personalitate emblematică a culturii române.
Invitat: FLORIN ROGNEANU - directorul Muzeului de Artă din Craiova.
WWW.LIVIUANDREI.RO
TEODOR AMANN , CASA MEMORIALA DIN BUCURESTI inainte de renovare-modernizare
Cultura,educatie,,arte si artisti romani,pictor roman care a creat academia de arte frumoase ,MUZEUL AMANN DIN BUCURESTI
Paintings of Theodor Aman + Music: Zamfir - Ghost
Paintings of Theodor Aman (romanian painter, 1831-1890). Music: Zamfir - Ghost. Video by Laurentziu Ro.
Muzeul Storck
Material realizat de Digi24
PICTORUL TEODOR AMAN / fragment casa memoriala din BUCURESTI/promo TVR ART,
Cultura,educatie,divertisment,arte si artisti romani,
Poveşti neştiute ale muzeelor: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Episodul 9 din seria „Poveşti neştiute ale muzeelor”, difuzată pe TVR1, TVR3, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, în care telespectatorii au fost invitaţi să urmărească 10 scurtmetraje care surprind lucruri mai putin cunoscute despre marile muzee ale Capitalei. Lectura îi aparţine inconfundabilei actriţe Maia Morgenstern.
Amanda McBroom and Zamfir - Gloria di Vivaldi + Paintings of Theodor Aman
Paintings of Theodor Aman (1831-1890, romanian painter). Picturi de Theodor Aman -partea 5. Muzica: Amanda McBroom and Zamfir - Gloria di Vivaldi. Video de Laurentziu Ro.
Theodor Aman (1831, Câmpulung-Muscel — 1891, București) a fost pictor și grafician, pedagog, academician român, întemeietor al primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București.Studiază la București la Colegiul Național Sfântul Sava, apoi la Paris. Din punct de vedere al formației sale ideologice, trecerea lui Aman pe la liceul Sfîntul Sava a avut multă însemnătate. În acești ani se pregătea în Țara Românească revoluția de la 1848. Ideile ei, care trezeau conștiința națională militînd pentru înlăturarea feudalității, unirea Principatelor și întemeierea unui stat autonom, erau cu înflăcărare promovate de la catedră de profesori ca A. Treboniu Laurian, Costache Aristia și Aaron Florian (care îi fusese profesor și la Craiova).
Pe băncile școlii se împrietenește cu partizanii înfocați ai revoluției, ca de pildă George Cretzianu. Însuși fratele pictorului, Alexandru, student în Franța, era inscris în anii 1846 si 1847 în „Societatea studenților români din Paris”, care nu era decît filiala de peste hotare a „Asociației literare” din Muntenia, îndărătul căreia acționau de fapt revoluționarii pașoptiști. Între 1848-1850 colegiul Sfîntul Sava este închis.
Tînărul pictor nu avea motive să se întoarcă la București. Viața artistică era acum foarte redusă. Școlile de artă nu existau. „Meseria„ de artist continuă sa fie disprețuită; prejudecățile, ignoranța și totala lipsă de înțelegere a claselor dominante îngreunau calea dezvoltării picturii în Principate. Astfel, în 1850, Theodor Aman pleacă la Paris la studii. Aici, Aman se înscrie ca elev în atelierul lui Drolling și un an mai tîrziu – după moartea acestuia survenită la 9 ianuarie 1851 – în cel al Picot. În casa din București, în care a locuit pictorul, a fost amenajat Muzeul Theodor Aman.