Cum arată dar și ce putem vedea la Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia
Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia a fost inaugurat în anul 1959, după ce lucrările de modernizare ale orașului au scos la iveală nenumărate vestigii. Echipa Neatza cu Răzvan și Dani a dat o fugă până acolo să ne arate ce putem descoperi dacă mergem să vizităm acest muzeu.
#Neatza #NeatzaCuRazvanSiDani #Antena1
➠ Abonează-te la canalul nostru:
Urmăreşte cel mai iubit matinal şi pe:
➠ TV Antena 1, în fiecare dimineața, de luni până vineri, între orele 8:00 și 12:00.
➠ Site-ul „Neatza cu Răzvan și Dani”:
➠ liveVIDEO şi emisiunea integrală, doar pe
➠ Facebook:
YouTube network: Antena TV Group
Complexul Arheologic Callatis, Mangalia, Romania
Marturiile literare antice despre Callatis si teritoriul sau,si mai ales la data fondarii cetatii sunt putine si destul de expeditive Pseudo-Skymnos relateaza ca « Cetatea Callatis a aparut ca o colonie a heracleotilor la porunca unui oracol ;acestia au intemeiat-o cind Amyntas se instapineaza peste Macedonia ».Daca este vorba de Amyntas I (540-498 i.d.Hr),data intemeierii ar fi sfirsitul secolului VI i.d.Hr.
Colonia a fost fondata pe locul unei asezari getice cunoscuta sub numele de Acervetis sau Cerbatis,pe un teren fertil aflat in vecinatatea marii si a unui lac cu apa dulce,actualul Lac Mangalia.
In secolul IV i.d.Hr. cetatea inregistreaza o mare dezvoltare economica,social-politica,relevata atit de izvoarele scrise cit si de descoperirile arheologice.Orasul dispune de un teritoriu rural pe care-l exploateaza,atelierele sale produc din plin si se bucura de un regim democratic dupa modelul cetatilor-state din sudul egeean,in special al Megarei.Ridica acum puternicele ziduri care o apara dinspre uscat,se amenajeaza instalatii portuare,se construiesc temple,edificii publice si civile,se ridica monumente.
Dupa o perioada de dezvoltare independenta,Callatis impreuna cu celelalte cetati pontice va trebui sa accepte autoritatea statului macedonean care se intinsese in intreaga Peninsula Balcanica pina la gurile Dunarii.Situatia de dependenta se inrautatetste in timpul domniei lui Lysimach,regele macedonean al Traciei,astfel ca in anul 313 i.d.Hr. are loc o rascoala a coloniilor de pe coasta Traciei si a celor din Dobrogea,in fruntea lor situindu-se Callatis.
Cetatea si aliatele sale pontice se vor afla sub dominatie macedoneana pina in anul 281 i.d.Hr.la moartea lui Lysimach.
Callatisul se va alia cu Histria in jurul anului 260 i.d.Hr.,pentru a smulge orasului Byzantion controlul asupra portului Tomis.
Cucerind rind pe rind regiuni intinse din Peninsula balcanica si Orient,Imperiul Roman ajunsese in apropierea Dunarii.Pentru a se opune,lumea pontica sub conducerea lui Mithridates al VI-lea Eupator a organizat o vasta uniune la care a aderat si Callatis.
In anii 71-72 i.d.Hr. in cursul celui de-al doilea razboi dintre romani si aliatii pontici,orasele grecesti au fost cucerite de catre romani.O inscriptie descoperita la Mangalia cuprinde textul tratatului (foedus) incheiat cu acesta ocazie intre Roma si Callatis.
Fara a fi fortata,cetatea Callatis a acceptat protectia romana si impreuna cu celelalte colonii grecesti va face parte din imperiu.
Abandonarea orasului in primele decenii ale secolului VII d.Hr. s-a datorat in mare masura atacurilor avaro-slave din acesta perioada si caderii frontierei de la Dunare in urma rascoalei centurionului Phocas in anul 602 d.Hr.
Vestigii arheologice
In ceea ce priveste vestigiile arheologice,ceea ce cunoastem si a fost descoperit in urma sapaturilor,este zidul construit in vremea romana tirzie.Historia Augusta,cronica oficiala a Imperiului Roman,aminteste ca imparatul Gallenius 9253-268) a trimis doi arhitecti din Bizant,pe Cleodamos si Athenaios,sa refaca fortificatiile oraselor de pe coasta dobrogeana a Marii Negre.
In coltul de nord-est al cetatii se afla basilica.Ansamblul acesteia se compune din trei parti : basilica propriu-zisa,atrium-ul si palatul.Acesta dateaza din secolul al V-lea d.Hr..
Basilica propriu-zisa,servind ca lacas de cult crestin,orientata neobisnuit nord-sud,prezinta importante asemanari atit ca plan cit si ca tehnica constructiva cu edificii de acelasi tip din Siria,deosebindu-se in schimb de celelalte basilici din Dobrogea.Este se pare opera unui arhitect sirian si servea,probabil,drept sediu al episcopiei orasului.
In anii 1993-1994,Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia a initia in zona fostului Hotel Scala-acum President ample cercetari arheologice cu caracter de salvare ocazionate de lucrarile de reparatie ale hotelului.Pe o suprafata de 1000 mp au fost descoperite aspecte de urbanism de epoca romano-bizantina,ale unui cartier sudic al Callatisului
Sapatura arheologica efectuata in 1993 intr-unul din cei mai importanti tumuli cunoscut sub denumirea « movila Documaci »,a descoperit un complex funerar de mari dimensiuni.Complexul funerar este format dintr-un mormint de mari dimensiuni orientat est-vest si o constructie de forma rectangulara a carei functionalitate nu a putut fi stabilita inca.
Cu exceptia unui zgrafitto pastrat incomplet si care poate fi considerat o chrisma,in rest nu exista alte semne crestine intr-o perioada cind in necropola romano-bizantina intilnim nu numai semnul crucii dar si invocatii cu caracter crestin.
sursa:
MUZEUL DE ARHEOLOGIE CALLATIS
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia pune la dispoziţia publicului vizitator o variată ofertă culturală, începând cu exponatele aflate în expoziţia muzeului şi terminând cu monumentele arheologice aflate în zona municipiului Mangalia.
Astfel, în expoziţia de bază a muzeului, publicul vizitator poate remarca numeroase fragmente arhitectonice (coloane, capiteluri, arhitrave, frize cu metope, cornişe cu bucranii etc), vase ceramice (amfore, hidrii, kantharos, lekythos), opaiţe, apeducte, statuete de tip Tanagra, vase din sticlă, stele funerare, inscripţii, reprezentări ale unor divinităţi, podoabe, bijuterii, monede, obiecte din metal etc.
Intrând în muzeu, vizitatorii mai pot vedea vestitul mormânt cu papirus datând din secolul IV î.Chr., cercetat în anul 1959, restaurat şi conservat în cadrul expoziţiei de bază a muzeului. Mormântul fusese acoperit cu trei lespezi de piatră, iar în interiorul său a fost descoperit un papirus scris în limba greacă. Papirusul reprezintă cel mai vechi document din ţara noastră. Mormântul era înconjurat de un ring de piatră care se poate observa şi astăzi.
Tot în cadrul expoziţiei de bază a muzeului sunt conservate alte două morminte datând din aceeaşi perioadă.În apropierea muzeului, către centrul orașului, se poate vedea colţul de nord-vest al cetăţii Callatis, unde se află şi un turn de apărare. Lângă colțul de nord-vest al cetății sunt expuse, în parcul arheologic, coloane antice şi diverse fragmente arhitectonice, precum şi sarcofage din perioada romană.
Muzeul Callatis - Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia ...
muzeulcallatis.ro/muzeul-callatis
Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia găzduieşte o inedită expoziţie - Litoral TV
Studenți ruși, în vizită la Muzeul de Arheologie “Callatis” din Mangalia
Un grup de studenți ruși au vizitat municipiul Mangalia. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România este gazda unui eveniment care are ca principal scop prezentarea istoriei localității, discuțiile urmând să aibă loc în cadrul Muzeului de Arheologie din localitate. “ Grupului de studiu a venit din partea Universității Regionale de Stat din Moscova pentru a realiza un stagiu de pregătire practică în zona Mangalia în perioada 7 – 16 mai 2017
Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia - Litoral TV
Turnirul de Poezie de la Neptun - Poetii viziteaza Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia
Turnirul de Poezie de la Neptun s-a desfasurat in perioada 7 - 10 iulie 2016, eveniment la care au participat 24 de poeti de la filialele din Romania si Moldova.
Juriul a avut urmatoarea componenta: Nicolae Manolescu (presedinte), Gabriel Chifu, Angelo Mitchievici, Adrian Popescu, Traian Stef, Alex Stefanescu.
Poetii prezenti la acest eveniment au vizitat, in cursul zilei de vineri, 8 iulie, Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia.
Femei celebre la Muzeul de Arheologie „Callatis din Mangalia - Litoral TV
87 Situl arheologic de la Mangalia – “Oraşul antic Callatis
Detalii:
Ocaua lui Cuza, la Muzeul Callatis din Mangalia
Știre Etv - Noaptea Muzeelor în Mangalia | 18.05.2015
Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia a fost și el gazda celei de-a unsprezecea ediții a evenimentului devenit tradițional: Noaptea Muzeelor. Accesul în incinta instituției de cultură a fost gratuit între orele 18:00 și 24:00.
Iubiri Callatiene -Muzeul Callatis Mangalia by videodj.ro
Iubiri Callatiene -Muzeul Callatis Mangalia by videodj.ro
Expozitie tablouri si hand made ,Descriere despre sarbatoarea Dragobete la romani
videodj.ro fotografii de nunta,filmari,sonorizari dj,karaoke,lumini profesionale. Constantin tel .0722528017 Mangalia
youtube.com/videodjro facebook.com/videodjro twitter.com/videodjro
EECentre: Examene Cambridge la Liceul Teoretic CALLATIS, Mangalia
Pas cu pas, EECentre duce examenele Cambridge și în orașul Mangalia.
Elevii de la Liceul Teoretic CALLATIS au șansa să acceseze examenele Cambridge „chiar la ei acasă”, salvând astfel timp prețios pentru studiul continuu al limbii engleze.
Atât pregătirea, cât și sesiunile de testare Cambridge, organizate chiar în incinta liceului, sunt apreciate de elevii de la Callatis, deoarece le simplifică efortul în pregătirea școlară și le oferă oportunitatea unei educații de calitate.
#Cambridge #EnglishExams #EECentre
Aventura urbană - Mangalia
“Aventura urbană” ajunge pe malul mării, la Mangalia unde reporterul Gabriel Geamănu vizitează celebra herghelie a cailor pursînge arab şi, după demersuri îndelungate, reuşeşte să pătrundă în lumea exclusivistă a constructorilor de vapoare. Cunoaşte apoi spiritul lumii musulmane, la cea mai veche geamie din România şi îl convinge pe directorul Muzeului de Arheologie să scoată de sub cheie cel mai vechi papirus din Europa, întors de la ruşi.
În Bucuresti, Irina Luca stă de vorbă cu jurnalista Selma Iusuf despre vacantele petrecute pe malul marii, la bunici.
Reportaje de Gabriel Geamănu
Redactor Anda Docea
Producător Lidia Voicu
Realizator / Moderator Irina Luca
La muzeul Callatis - Mangalia 2015
Mangalia 2015
Cetatea Callatis - Bazilica
Lupte de gladiatori - Noaptea Muzeelor, Mangalia 2019
Direcția Cultură și Sport Mangalia a organizat sâmbătă, 18 mai, între orele 18.00 – 24:00, la Muzeul de Arheologie Callatis, cea de-a XV-a ediție a evenimentului ”Noaptea Muzeelor”. La ediția din acest an, spectatorii au avut prilejul de a urmări câteva demonstrații de lupte de gladiatori - ”Gladiatorii din Scythia Minor” de către Danais, proiect al Asociației ”România – Dacia Casa Noastră”.
muzeul de istorie si arheologie constanta
Începând de astăzi, telespectatorii români au la dispoziţie o noua sursă de inspiraţie pentru călătoriile lor - televiziunea Travel Mix.
Travel Mix îşi propune să promoveze turismul în toate formele lui: călătorie, afaceri, cultural, medical, religios, agroturism, ecoturism şi să ofere tuturor telespectatorilor posibilitatea să descopere noi destinaţii turistice.
Acest proiect de promovare a turismului românesc este rodul muncii unei echipe formate din 35 de oameni talentaţi, profesionişti în domeniu.
Postul Travel Mix are o tematică foarte diversificată: de la oraşele lumii, capitale europene, ghid de calatorie, destinaţii de lux, croaziere, destinaţii exotice, hoteluri de lux, restaurante de top, bar&pub, parcuri de distracţie, travel shopping, business travel, plaje de vis, pârtii de ski, trasee turistice, agenţii de turism, last minute, sporturi de vacanţă, locuri si oameni, jurnalist de ocazie, pescar în România, descoperă România, balneo turism, agro turism, muzee sub lupă, is
Lansarea proiectului «CALLATIS – patrimoniul numismatic»
La Muzeul de Arheologie Callatis a avut loc, luni, 1 iulie, lansarea proiectului Callatis - patrimoniu numismatic realizat și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul, în valoare de 46,515.99 din care finanțare nerambursabilă AFCN de 40.651.82 lei, are ca obiectiv promovarea patrimoniului numismatic callatian și creșterea publicului vizitator. În cadrul activităților proiectului se îmbină expoziția numismatică de monede și artefacte callatiene cu jocul cu lut care se adresează în special copiilor.
Perioada de desfășurare a proiectului cultural este 1 iulie – 30 noiembrie 2019.
Noi vestigii arheologice la Mangalia - Litoral TV