MUZEUL DE ETNOGRAFIE BRAŞOV
Situat în centrul Braşovului, nu departe de celebra Piaţă a Sfatului, Muzeul de Etnografie Braşov ilustrează prin patrimoniul său valoros de peste 10.000 de piese, civilizaţia comunităţilor rurale din zona Bran, Rupea, Ţara Oltului şi Ţara Bârsei. Este o adevărată oază de linişte, un spaţiu cultural ce transpune turistul într-o frumoasă lume a satului.
Muzeul de Etnografie Braşov găzduieşte şi o serie de expoziţii temporare.
Unul dintre evenimentele de marcă, intrate recent, în programul muzeului din Braşov este Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie.
Muzeul de Etnografie Brasov
Muzeul de Etnografie sustine promovarea iei romanesti
Muzeul de Etnografie Brasov s-a alaturat comunitatii online La Blouse Roumaine ( care isi propune sa promoveze ia romaneasca pe plan international ca o valoare specifica tarii noastre.
Un prim pas catre promovarea mondiala a vestimentatiei traditionale romanesti a fost declararea, neoficiala deocamdata, a zilei de 24 iunie drept Zi Universala a Iei. In aceasta zi (din 2013), vedete din Romania si romani din 48 de tari din toate colturile lumii au imbracat si prezentat ii pe Facebook sau in comunitatile in care traiesc.
Desi poate parea surprinzator, ia romaneasca a fost deja remarcata de designeri si pictori celebrii din lume, care au adoptat-o ca model de inspiratie in creatiile lor. Femei de pe mai toate continentele poarta acum ii fara sa stie nici originea si nici vechimea acestui stil vestimentar.
Ia apare ca piesa de imbracaminte in infatisarile dacilor de pe Columna lui Traian si se considera ca etimologia cuvintului ie are origini in limba latina.
Mai exista popoare care au costume populare asemanatoare, insa bluzele romanesti, cu croiul si motivele lor specifice, sint unice in lume.
In vechime, iile au reprezentat si un cod prin care cei care le purtau transmiteau diferite mesaje legate de zona lor de provenienta, de statutul social sau de starea civila. Toate aceste semne erau brodate sau tesute pe bluzele sau camasile traditionale in coduri care puteau fi interpretate de toti membrii comunitatii.
Reprezentantii Muzeului de Etnografie Brasov considera ca ia poate fi cel mai bun brand de tara al Romaniei, intrucit este un produs unic in lume care pare sa placa oamenilor din culturi diferite.
Muzeul din Brasov a deschis o exopzitie cu cele mai valoroase ii din patrimoniul propriu care poate fi vizionata zilnic pina la toamna acestui an.
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Secretele Brasovului invitat dr. Valer Rus - managerul Muzeului de Etnografie Brașov prima parte
Secretele Brasovului 22 iunie invitat dr. Valer Rus - managerul Muzeului de Etnografie Brașov prima parte
Proiectul “Şezătoarea din bibliotecă” la Muzeul de Etnografie Brașov, prima parte
Femeile fac parte din proiectul “Şezătoarea din bibliotecă”, realizat şi pus în
practică de Biblioteca Orăşenească Avrig şi Asociaţia „Prietenii Avrigului”, prin care se
propune readucerea în atenţia opiniei publice, a comunităţii avrigeneşti, a frumosului
obicei al șezătorilor tradiţionale din lumea satului de odinioară.
Muzeul Etnografic Dimitrie Gusti - Dragus
Interviu cu dl. Cosmin Racu de la centrul de informare din Comuna Dragus. Despre calendarul activitatilor din comuna dar si despre obiceiuri si traditii, intr-un interviu acordat Agentiei de Dezvoltare.
muzeu de etnografie din chiscau
Începând de astăzi, telespectatorii români au la dispoziţie o noua sursă de inspiraţie pentru călătoriile lor - televiziunea Travel Mix.
Travel Mix îşi propune să promoveze turismul în toate formele lui: călătorie, afaceri, cultural, medical, religios, agroturism, ecoturism şi să ofere tuturor telespectatorilor posibilitatea să descopere noi destinaţii turistice.
Acest proiect de promovare a turismului românesc este rodul muncii unei echipe formate din 35 de oameni talentaţi, profesionişti în domeniu.
Postul Travel Mix are o tematică foarte diversificată: de la oraşele lumii, capitale europene, ghid de calatorie, destinaţii de lux, croaziere, destinaţii exotice, hoteluri de lux, restaurante de top, bar&pub, parcuri de distracţie, travel shopping, business travel, plaje de vis, pârtii de ski, trasee turistice, agenţii de turism, last minute, sporturi de vacanţă, locuri si oameni, jurnalist de ocazie, pescar în România, descoperă România, balneo turism, agro turism, muzee sub lupă, is
Muzeul Etnografic - RIMETEA (TOROCKÓ) - Ethnographic Museum (Transylvania, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește ”
Muzeul Etnografic din Rimetea (Torockó), situat în clădirea Primăriei, este unic și are o importanță deosebită pentru-că el oglindește o lume dispărută, care acum nu mai există. La sfârșitul secolului al XIII-lea, în această zonă locuită de secui, au fost aduși meșteri austrieci pentru exploatarea minereului de fier și prelucrarea avansată a fierului. Localitatea a evoluat rapid, devenind foarte cunoscută prin produsele sale de fier, de o calitate deosebită, vândute în Transilvania și în Ungaria. Localitatea atinge apogeul în secolele XVII și XVIII, devenind un important centru meșteșugăresc, comercial dar și cultural. De-a lungul secolelor XIV - XIX s-a produs un metisaj cultural și etnografic unic între populația secuiască și cea germană, rezultând ceva aparte care nu este nici maghiar, nici german. Epuizarea minereului de fier în secolul al XIX-lea a dus și la decăderea completă a localității. Au rămas însă unice amintiri ....
The Rimetea (Torockó) Ethnographic Museum, located in the building of the Town Hall, is unique and has a special importance for that it mirrors a missing world that is no longer there. At the end of the 13th century, in this area inhabited by the Szeklers, Austrian craftsmen were brought in for the exploitation of iron ore and the advanced processing of iron. The locality evolved rapidly, becoming well-known by its iron products, of outstanding quality, sold in Transylvania and Hungary. The settlement reaches its apogee in the 17th and 18th centuries, becoming an important craftsmanship, commercial and cultural center. Throughout the 14th and 19th centuries, a unique cultural and ethnographic melting between the Szekler and the German population, resulting in something special that is neither Hungarian nor German. The depletion of iron ore in the 19th century led to the complete decline of the locality. But there are memories that remain....
Muzeul de Etnografie și Artă Populară Oraștie
Scurtă prezentare video a Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Oraștie.
Vă așteptăm cu drag !
Muzeul etnografic IOAN GRAMADA Ethnographic Museum, Part. 4 (Câmpulung Moldovenesc, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Partea a IV-a: Camera mare - Part 4: The Big Room
În acest videoclip, Dl. Ioan Grămadă, realizatorul muzeului, ne poveste despre camera mare, numită și camera de curat, sau camera de oaspeți, situată în vechea casă bătrânească. În tradiția bucovineană, această cameră nu era destinată locuirii cotidiene, ci avea rolul de a etala bogăția proprietarului. Camera adăpostește în prezent și multe exponate de mare valoare.
Uimitoarea colecție etnografică situată în partea estică a orașului Câmpulung Moldovenesc împlinește anul acesta 40 de ani de când a fost inițiată de creatorul ei, domnul Ioan Grămadă. Cele 10.740 de exponate sunt grupate tematic în 14 săli și 13 spații de expunere acoperind cam tot ce înseamnă tradiția, istoria, meșteșugurile, spiritualitatea, arta tradițională, învățământul, cultura și viața de zi a bucovinenilor, dar nu numai a lor. Senzația este copleșitoare când exponatele prind viață în narațiunea ghizilor noștri, domnul Grămadă și soția dumnealui, ducându-ne de-a lungul istoriei din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, purtându-ne prin Bucovina, dar și pe alte meleaguri îndepărtate. Văzând exponatele și ascultând spusele lor refacem o întreagă lume, în bună parte acum dispărută, cu conexiuni dintre cele mai neașteptate. O lecție de cultură autentică, originală, redând inteligența și dragostea de frumos a bucovinenilor și a celor doi colecționari care i-au valorificat moștenirea. Pentru a înțelege mai bine, vă invit să urmăriți cu atenție subtitrarea.
In this video, Mr. Ioan Gramada, the museum's creator, tells us about ”the big room”, also called ”the clean room”, or ”the guest room”, located in the old house. In the Bucovina tradition, this room was not meant for everyday living, it was meant to show the wealth of the owner. The room now houses many exhibits of great value.
The amazing ethnographic collection located in the eastern part of Câmpulung Moldovenesc celebrates now 40 years since it was initiated by its creator, Mr. Ioan Grămadă. The 10,740 exhibits are thematically grouped in 14 halls and 13 exhibition spaces, covering almost everything that tradition, history, craftsmanship, spirituality, traditional art, education, culture and day-to-day life of Bucovina people, but not only their own. The sensation is overwhelming when the exhibits come to life in the narrative of our guides, Mr. Gramada and his wife, leading us through history from the oldest times to the present day, carrying us through all Bucovina but also on other distant lands. Seeing the exhibits and listening to their words, we rebuild a whole world, now largely gone, with the most unexpected connections. An authentic, original culture lesson, expressing the intelligence and the love for beauty of the Bucovinians and of the two collectors who have valorised the old cultural inheritance. For a better understanding, I invite you to watch the subtitles carefully.
Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului
Muzeul se afla intr-o cladire veche de sute de ani situata in Piata Sfatului din Brasov. Interioarele muzeului reconstituie spatii de locuit si de lucru din perioada secolelor XVII-XIX.
La subsol se afla o pivniţa de mărfuri de epocă sec XVII.
La parter -- spaţii comerciale reconstituite, aparţinând sec. XVIII: han, prăvălie cu mărfuri, prăvălie cu mirodenii.
La etaj -- spaţiu de locuit reprezentativ pentru orăşeni (sufragerie şi camera copilului), ateliere de modiste, atelier de fotograf, shop pentru suveniruri.
Mansarda - spaţiu multifuncţional pentru expoziţii tematice, desfăşurare de conferinţe, colocvii.
Pentru mai multe amanunte, program si tarife de vizitare, consultati:
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Muzeul Judetean de Istorie Brasov Radio #10
Muzeul Judetean de Istorie Brasov Radio #10
brasovistorie.ro/
Partea a doua: Proiectul “Şezătoarea din bibliotecă” la Muzeul de Etnografie Brașov
Muzeul de Etnografie din Targu Neamt
viziteazaneamt.ro
Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea
La 65 de km de Brașov, pe drumul ce leagă Brașovul de Sighișoara, în centrul orașului Rupea, se află Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea. Muzeul, găzduit de o clădire istorică din sec. al XVIII-lea, recent renovată, evocă lumea rurală din jurul localității Rupea, al cărei târg este atestat documentar din anul 1433.
Informatii interesante gasiti si aici:
Întâlnire cu urmașii mocanilor săceleni
Vorbesc dr. Ligia Fulga si dr. Alexandru Stănescu.
„Mocanii au fost oameni educați, mocanii au fost oameni îndrăzneți, au adus plus valoare foarte mare în localitățile unde au ajuns, ei au făcut biserici, școli, ei au ridicat nivelul satului pe unde au ajuns. Au fost un model de viață și de luptă,” a precizat dr. Ligia Fulga.
Manifestarea dedicata întâlnirii cu urmașii mocanilor săceleni, Cahul (Rep. Moldova) și cu cei din Săcele (România) face parte din proiectul „Pe urmele mocanilor săceleni în Basarabia”, inițiat de Muzeul de Etnografie Brașov, în parteneriat cu Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul, Rep.Moldova, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, București și Muzeul Brăilei „Carol I”.
Muzeul Etnografic Săcele
Parada de moda cu ie romaneasca, in Piata Sfatului
Muzeul de Etnografie Brasov sarbatoreste, maine, Ziua Internationala a Iei printr-o parada de moda in care vor fi prezentate bluze populare din tezaurul muzeului si o colectie speciala inspirata din motivele decorative ale iei romanesti creata de designerul vestimentar brasovean Stela Cartana.
Circa 40 de liceene si citeva manechine profesioniste vor prezenta piesele vestimentare linga fintina arteziana din Piata Sfatului. Turistii si brasovenii vor putea admira iile traditionale romanesti si lucrarile Stelei Cartana cu motive populare interpretate in propria viziune, incepind cu ora 18.00.
Organizatorii spera ca spectatorii sa incurajeze elevele de liceu care vor defila cu piesele de colectie, deoarece acestea se vor afla la prima lor prezentare de moda. Ele au sustinut un curs intensiv de modeling in ultimile saptamini si se vor stradui sa iasa totul bine.
Daca vremea va fi nefavorabila, prezentarea se va desfasura la sediul Muzeului de Etnografie Brasov, B-dul Eroilor nr. 21 A, incepind cu orele 19.00.
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Ziua Evreiasca la Muzeul Etnografic din Cluj
Reportaj realizat de TVR Cluj, cu prilejul expozitiei de intarsie Ernest Klein si concertului de muzica evreiasca din 16 februarie 2014, gazduite de Muzeul Etnografic din Cluj. Reportajul a fost difuzat in cadrul emisiunii Shalom - imagine Adrian Baciu, editori imagine Gabriela Giurgiu, Miklós Sándor, realizator Andrea Ghita
Muzeul etnografic din Vladimirescu, o adevărată comoară a folclorului românesc - VIDEO I
Muzeul Prima Scoala Româneasca - Brasov Romania (Documentar Video)
Documentar video despre Prima Scoala Roamneasca realizat de Springer &Jacoby Romania cu sprijinul Electromagnetica Bucuresti