Muzeul Etnografic și de Artă Populară din Câmpulung Muscel - episodul 3 (02 10 2019)
Muzeul Etnografic și de Artă Populară din Câmpulung Muscel - episodul 2 (01 10 2019)
muzeul de etnografie campulung
intr-o cladire de patrimoniu sunt gazduite foarte multe obiecte etnografice din zona muscel
Muzeul Etnografic și de Artă Populară din Câmpulung Muscel - episodul 4 (03 10 2019)
Muzeul Etnografic și de Artă Populară din Câmpulung Muscel - episodul 1 (30 09 2019)
Muzeul etnografic IOAN GRAMADA Ethnographic Museum, Part. 4 (Câmpulung Moldovenesc, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Partea a IV-a: Camera mare - Part 4: The Big Room
În acest videoclip, Dl. Ioan Grămadă, realizatorul muzeului, ne poveste despre camera mare, numită și camera de curat, sau camera de oaspeți, situată în vechea casă bătrânească. În tradiția bucovineană, această cameră nu era destinată locuirii cotidiene, ci avea rolul de a etala bogăția proprietarului. Camera adăpostește în prezent și multe exponate de mare valoare.
Uimitoarea colecție etnografică situată în partea estică a orașului Câmpulung Moldovenesc împlinește anul acesta 40 de ani de când a fost inițiată de creatorul ei, domnul Ioan Grămadă. Cele 10.740 de exponate sunt grupate tematic în 14 săli și 13 spații de expunere acoperind cam tot ce înseamnă tradiția, istoria, meșteșugurile, spiritualitatea, arta tradițională, învățământul, cultura și viața de zi a bucovinenilor, dar nu numai a lor. Senzația este copleșitoare când exponatele prind viață în narațiunea ghizilor noștri, domnul Grămadă și soția dumnealui, ducându-ne de-a lungul istoriei din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, purtându-ne prin Bucovina, dar și pe alte meleaguri îndepărtate. Văzând exponatele și ascultând spusele lor refacem o întreagă lume, în bună parte acum dispărută, cu conexiuni dintre cele mai neașteptate. O lecție de cultură autentică, originală, redând inteligența și dragostea de frumos a bucovinenilor și a celor doi colecționari care i-au valorificat moștenirea. Pentru a înțelege mai bine, vă invit să urmăriți cu atenție subtitrarea.
In this video, Mr. Ioan Gramada, the museum's creator, tells us about ”the big room”, also called ”the clean room”, or ”the guest room”, located in the old house. In the Bucovina tradition, this room was not meant for everyday living, it was meant to show the wealth of the owner. The room now houses many exhibits of great value.
The amazing ethnographic collection located in the eastern part of Câmpulung Moldovenesc celebrates now 40 years since it was initiated by its creator, Mr. Ioan Grămadă. The 10,740 exhibits are thematically grouped in 14 halls and 13 exhibition spaces, covering almost everything that tradition, history, craftsmanship, spirituality, traditional art, education, culture and day-to-day life of Bucovina people, but not only their own. The sensation is overwhelming when the exhibits come to life in the narrative of our guides, Mr. Gramada and his wife, leading us through history from the oldest times to the present day, carrying us through all Bucovina but also on other distant lands. Seeing the exhibits and listening to their words, we rebuild a whole world, now largely gone, with the most unexpected connections. An authentic, original culture lesson, expressing the intelligence and the love for beauty of the Bucovinians and of the two collectors who have valorised the old cultural inheritance. For a better understanding, I invite you to watch the subtitles carefully.
stire 20 05 2019 Noaptea Muzeelor, la Câmpulung
Cu ocazia nopţii muzeelor, la Câmpulung au fost organizate de către angajaţii Muzeului Municipal trei expoziţii permanente. Două dintre acestea, „Sigilii şi ştampile din colecţia Muzeului Municipal Câmpulung” şi „Figuri emblematice ale regimentelor muscelene”, la secţia de istorie şi artă şi una „Estetic şi sinteză în portul popular românesc”, la secţia de etnografie şi folclor.
Călătorim în zona Câmpulung Muscel, la Exclusiv în România, pe #TVR1
Sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 13:00, la TVR1, Cristi Tabără şi echipa Exclusiv în România ne propun să descoperim locuri fascinante din zona Câmpulung Muscel.
Anul acesta, când sărbătorim 100 de ani de România mare, echipa emisiunii „Exclusiv in Romania” îşi propune să îi aducă în atenţia telespectatorilor pe toţi cei care au contribuit la realizarea acestui vis, eroi cunoscuţi sau anonimi, dar al căror sacrificiu cântăreşte la fel de mult. Aşa se face că în ediţia de sâmbătă, „turistul în misiune” Lorelei Mihală ajunge din nou în zona Câmpulung Muscel, de data aceasta la Mausoleul de la Mateiaş, ridicat în cinstea soldaţilor care au murit în luptele din primul război mondial.
În apropiere de Câmpulung, în comuna Lereşti, Lorelei va merge să îl cunoască pe unul dintre românii născuţi în 1918, chiar în anul Marii Uniri şi să afle cum se vede România din perspectiva celui care a trecut prin trei regimuri – monarhie, comunism şi democraţie. Secretul longevităţii ? Lipsa de excese, spune Paraschiv Şimăn, pe care vă invităm să-l cunoaşteţi sâmbătă.
Câmpulungul a fost în secolele trecute o adevărată bijuterie arhitectonică, iar frumuseţea clădirilor din oraş este şi meritul italienilor care s-au stabilit in zonă. Lorelei va merge, aşadar, şi pe urmele italienilor din Câmpulung, să stea de vorbă cu urmaşii lor, să descopere de ce acum mai bine de o sută de ani italienii au emigrat în România şi să vadă ce s-a mai păstrat din moştenirea lor.
Şi tot în această ediţie, telespectatorii sunt invitaţi să viziteze şi mănăstirile rupestre Nămăieşti şi Corbii de Piatră.
stire 14 04 2016 sc altfel muzeu
Pentru elevi, săptămâna viitoare poartă numele de „Şcoala altfel”. În această săptămână, elevii nu merg la cursuri, dar participă la activităţi extraşcolare. Cu această ocazie, Muzeul Municipal din Câmpulung, organizează întreaga săptămână activităţi de practică şi informare în cadrul Secţiei de Istorie şi Ştiinţele Naturii, Etnografie şi Artă populară şi la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş.
Etnografie la Muzeul din Caransebes sept
La Muzeul de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a avut loc prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Etnografie. Manifestarea a reunit specialişti în etnografie de la muzeele din vestul ţării dar şi reprezentanţi ai comunităţilor romaneşti din Serbia şi Ungaria. Citeste tu mai departe pe infocs.ro
Stire 12 08 2014 rembrandt
Premiera absolută la Muzeul Municipal Câmpulung. 273 de gravuri care aparţin marelui artist olandez Rembrandt sunt expuse în secţia de istoria a muzeului. Expoziţia se află pentru a doua oară în România, prima data fiind gazduită de Muzeul Etnografic din Cluj.
stire 26 02 2019 Arta copilăriei, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară
Timp de două luni, secţia de Etnografie şi Artă Populară din cadrul Muzeului Municipal din Câmpulung va găzdui o expoziţie realizată de copii, intitulată sugestiv: „Arta copilăriei de prin lume adunată”. Lucrările expuse au fost premiate în cadrul concursului internaţional de pictură ce s-a desfăşurat anul trecut la secţia Muzeului din Câmpulung şi a Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti.
DULAPUL MASA, OBIECTUL LUNII LA MUZEUL MUNICIPAL CAMPULUNG
Dulapul-masă, obiectul lunii la Muzeul Municipal
În această lună, secţia de etnografie şi artă populară a Muzeului Municipal Câmpulung, are ca exponat, aşa cum ne-a obişnuit, dulapul – masă. Această piesă face parte din camera mică, acolo unde femeia se îndeletnicea cu toate activităţile casnice. Obiectul expus are o vechime de peste 150 de ani şi este lucrat manual.
Stire 18 07 2017 Muscelul de-a lungul vremii
Muzeul Câmpulung Muscel - Secţia de Etnografie şi Artă Populară, propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Acesta este reprezentat de o „Fotă”, ce datează de la inceputul secolului XX.
ARO, PE SIMEZELE MUZEULUI MUNICIPAL CÂMPULUNG
Absolut TV!
Împreună suntem puternici!
absoluttv.ro
Stire 13 05 2014 expo muzeu
Vineri 9 mai, holul principal al Muzeului Municipal Câmpulung a fost gazda unui eveniment deosebit dedicat Zilei Europei. Un concurs interscolar a adus faţă în faţă elevi ai şcolilor din municipiu, istoria fiind tema de bază. Ca recompense pentru implicare şi curaj, elevi au avut parte şi de un tur al muzeului, pentru a admira colecţia impresionantă de arme pe care o deţine aceasta instituţie.
stire 01 10 2019 Început de an universitar, la Câmpulung
Atât pentru boboci, cât şi pentru studenţii din anii mai mari, dar şi pentru masteranzii de la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Spiru Haret din Câmpulung a răsunat cântecul „Gaudeamus”. Pentru cursanţii musceleni urmează un an în care studiul şi practica le va deschide noi orizonturi.
Scoala Altfel organizata de Muzeul Municipal Campulung
Mărturii și Evocări. Muzeul de Artă Populară Constanța - episodul 8 (29 11 2019)