Konya Akşehir Turu ve Nasreddin Hoca gülmece Parkı
Türk-İslam Kültürü filozoflarından, büyük bilge ve gülmece ustası Nasreddin Hoca, 1208 yılında Eskişehir’in Sivrihisar İlçesine bağlı Hortu Köyünde, şimdiki adı Nasreddin Hoca Mahallesinde dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini, din görevlisi olan babasından alan Nasreddin Hoca daha sonraları Sivrihisar ve Konya Medreselerinde öğrenimine devan etmiştir. Kendi köyünde ve Sivrihisar’da imamlık ve vaizlik görevlerinde bulunmasının ardından ilim tahsilini tamamlamak üzere Akşehir’e gitmiştir. Burada Seyyid Mahmut Hayrani, Seyyid Hacı İbrahim Veli gibi devrinin tanınmış bilgin ve arif kişilerinden dersler almıştır.
Öğrenimin tamamlamasının ardından bir süre Akşehir’de ikamet etmiş daha sonra Anadolu’nun çeşitli yerlerinde hocalık, katiplik, müderrislik, kadılık ve mahkemelerde bilirkişilik yapmıştır.
Nasreddin Hoca milli kültürümüze mal olmuş bir halk filozofudur. Türk Dünyasında, İslam aleminde bilinir ve sevilir. Azerbaycan’da Molla Nasreddin, Kazakistan’da Koja Nasreddin ve Özbekistan’da Nasreddin Efendi olarak anılır.
Fıkralarının tamamında sağlam bir dünya görüşü olan Nasreddin Hoca, efsaneleşmiş bir halk insanıdır. Yıkıcı değil yapıcıdır. İnsanı önce güldürür, sonra düşündürür. Her sözünde bir hikmet vardır. Günlük hayatın her safhası onun fıkralarında yer alır. Nasreddin Hoca, Türk milletinin mizah anlayışının ve zekasının sembolüdür.
Fatih’in hocası ve İstanbul’un ilk kadısı Sivrihisarlı Hızır Bey, Nasreddin Hoca’nın torunudur. Nasreddin Hoca’nın günümüzdeki fıkralarında Ömer isimli bir oğlundan da bahsedilmektedir. Ancak Sivrihisar Ulu Cami avlusunda yapılan kazı çalışmalarında bulunan taş mezar sandukanın önceleri Nasreddin Hoca’nın oğlu Ömer’e ait olduğu düşünülmüş akabinde Taş Sandukanın bilimsel Doç. Dr. Mehmet Mahur Tulum’un bilimsel incelemeleri ve fiolojik çalışmalar sonucunda üzerindeki yazılardan sandukanın Nasreddin Hoca’ya ait olduğu anlaşılmıştır.
2003 yılında Ankara Salnamesinden yola çıkılarak Nasreddin Hoca’nın kızının mezarının Sivrihisar’ın eski giriş yolu olan Kumlu Yol üzerinde bulunan Tarihi Seydiler Hamamı’nın yanında olduğu tespit edilerek, Prof. Dr. Erol Altınsapan başkanlığında ki heyet tarafından 3 aylık kazı neticesinde kemiklerine rastlanmıştır. Uzmanların incelemeleri sonucunda kemiklerin o tarihlerde olduğu belirlenerek, belgelenmiştir. Doç. Dr. Mehmet Mahur tarafından mezar taşı tekrar okunan Nasreddin Hoca’nın kızının adı Hatun olarak tespit edilmiştir. Ayrıca Nasreddin Hoca’nın tam adının da Nasrüddin Hoca Nusrat olduğu incelemelerde ortay çıkmıştır. Bir kısmı kırık olan mezar taşı, kızı Hatun ‘un mezar taşının tam olarak okunmasıyla tespit edilmiştir. Hoca’nın adına dahil olan Nusrat kızının taşında da yer alıyor. Hoca’nın babasının adı da Şemsüddin Baba olarak okunmuştur.
Yazıya geçirilmiş ilk Nasreddin Hoca hikayesi 1480 tarihli Sauk’un hayatını anlatan Ebu’l Hayr Rumi’nin Saltuknamesinde bulunur. ‘Saltukname’, Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan’ın şehzadeliği esnasında verdiği talimat üzerine Ebu’l Hayr Rumi tarafından yedi senelik bir çalışma sonucunda Türk Sözlü geleneğinden toplanarak 1480 yılında tamamlanmış ve kitaplaştırılmıştır. Nasreddin Hoca hakkında yazılan ilk kitapta (Hikayat-i Kitab-ı Nasreddin) 43 fıkra varken, 1676 da yazılan kitapta 112, 1822 de 160, 1958 de ise 445 Nasreddin Hoca fıkrası tespit edilmiştir.
Unesco, 1996 yılını Nasreddin Hoca Yılı olarak ilan etti. Çeşitli etkinlikler, özel yayım ya da dergilerin özel sayılarıyla kutlanan yıl kapsamında, ülkemizde sempozyumlar düzenlendi. Sivrihisar, Nasreddin Hoca’nın hem doğumuna hem de ölümüne tanıklık eden topraklar olması bakımından önemlidir. Sivrihisar’da Hoca’mızın Eskişehir’le bağını gösteren evinin dışında, son yapılan kazılarda mezarı da bulunmuştur.
Her yıl 3-10 Haziran arası Nasreddin Hoca Şenlikleri düzenlenmektedir.
Nasreddin Hoca Mahallesi, Eskişehir'e 115km uzaklıktadır. Sivrihisar Belediyesine 19km uzaklıktadır. Eskişehir-Ankara Karayoluna 8 km uzaklıktadır.
İzlediğiniz için teşekkür ederim, Beğendiyseniz beğen butonunu tıklamayı, abone değilseniz abone olmayı unutmayın.
Beni Facebook'ta takip ediniz:
Instagram:
Kanalıma ABONE ol:
AKŞEHİR Gezisi | Nasrettin Hoca | Ulu Cami | Gülmece Parkı | KONYA Kasım 2019
Yerleşim
Cami Konya ilinin Akşehir ilçesinde Dudukadın caddesi üzerinde ve 38°21′22″K 31°24′42″D koordinatlarındadır. Akşehir Müzesi karşısındadır.
Tarihi
Yapılış tarihi kesin olmamakla birlikte, minarede yer alan kitabeye göre minarenin yapılış tarihi 1213 yılıdır. Minare Ebu Said İbrahim tarafından yaptırılmıştır. Bu tarih Anadolu Selçuklu sultanı I. İzzeddin Keykâvus (1211-1220) dönemine denk gelmektedir.[2] Buna göre cami binası daha da eski olmalıdır. I. Alâeddin Keykubad (1220-1237) döneminde cami genişletilmiştir. Seramik mihrap 15. Yüzyılda eklenmiş olup, kuzey duvara bitişik çeşme ve şadırvan Osmanlı dönemi eklentileridir. Çeşmedeki kitabeye göre bu eklentiler 1811 yılında Cihanbeylili Yaralı Yusuf adında bir kişi tarafından yaptırılmıştır.
Bina
Minare hariç, cami ve avlunun toplam taban alanı 1200 metrekaredir. Kuzey doğudaki minarenin taban alanı ise 4.8 metrekaredir. Yapı malzemesi olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır..
Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) - Konya
Konağı yaptıran Rüştü Bey, Akşehir mustantıkı (sorgu hâkimi)dır. İlçede kendi adına bilinen iki yapısı bulunmaktadır. Bunlardan biri 1904’de yaptırılmış Rüştü Bey Hanı, diğeri I. Dünya savaşı başlarında yapımına başlanan Rüştü Bey Konağıdır. Rüştü Bey, aynı parsel üzerinde bulunan, babası Mustafa Ağa’ya ait evi yıktırdıktan sonra, Ermeni ustalar tarafından yapımına başlanan Konak, Türk ustalar tarafından tamamlanmıştır. Bodrum ve zemin kat üzerine iki katlı, ahşap taşıyıcılı, kerpiç ve taş malzemeli ikiz ev olarak planlanan yapının bir bölümünde Rüştü Bey’in oğulları, bir bölümünde kendisi oturmuştur. Tarih boyunca farklı etnik grupların bir arada yaşadığı Akşehir ilçesinde karma bir kültür dokusu görülmektedir. Bu nedenle kentin mimarî dokusunda Geleneksel Türk Evlerinden farklı öğelere sıkça rastlanılmaktadır. Rüştü Bey Konağında da bu karma Kültürün izleri açıkça görülmektedir. Kültür Bakanlığı Yüksek Kurulunun 15.11.1985 tarih ve 1569 sayılı kararı ile tescil edilen Rüştü Bey Konağı 1989 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış 1992 yılında onarımına başlanmıştır. Daha sonra “Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi” olarak düzenlenen Rüştü Bey Konağı özgünlüğünü günümüze kadar korumuştur. İkiz ev plan tipinde yapılan konak, bodrum ve giriş kat üzerine iki katlı olarak inşa edilmiştir. Giriş katında toplam altı oda olup idarî birimlerle birlikte Etnografik ve Arkeolojik Eser Deposuda bu katta bulunmaktadır. İkinci kat Arkeolojik eserlerin sergilendiği bölümdür. Binanın her iki bölümünde üçer olmak üzere toplam altı oda bulunmaktadır. Kronolojik olarak dönemlere ayrılan odalarda eserler teşhir edilmektedir. Üçüncü kat Etnografik eserlerin sergilendiği bölümdür. Bir tarafta Nasreddin Hoca’nın fıkrasının, Sıra yarenlerinin canlandırıldığı oda ile Akşehir’e ait gelin odasının sergilendiği odalar vardır. Diğer tarafta ise etnografik nitelikteki eserler sergilenmektedir. Orta salonda,13. yy.’a ait ahşap işçiliği gösteren, Seyyid Mahmud Hayrânî Türbe kapısı ve Şeyh Eyüb Türbesi’ne ait sanduka teşhir edilmiştir.
Konya, Türkiye’nin sadece yüzölçümü olarak en büyük değil, geniş coğrafyasının farklı özellikleriyle de en ilgi çekici illerinden biri. Merkezde birbirinden güzel Selçuklu yapılarının yanı sıra Mevlana Celaleddin Rumi Türbe ve çevresi, Beyşehir’de tevazunun zarafetini cisimleştiren -ve bence- Anadolu’nun en güzel Selçuklu Camii olan Eşrefoğlu Camii, göl kıyısında Kubad’Abad Sarayı, Ereğli yakınlarında Hititlerin görkemli eserlerinden olan İvriz Kaya Anıtı, her biri başlıbaşına görmeye değer yerlerin ilk akla gelenleri.
Akşehir, bu geniş toprakların en yeşil ve en renkli köşelerinden biri, belki birincisidir. Bilirsiniz, dünyaca ünlü Nasreddin Hocamız burada yaşamış; yemyeşil bir yoldan girilen şehir mezarlığında karşınıza çıkan, her yanı açıkken orta yerinde kocaman bir kapı bulunan mezarın ona ait olduğu kabul edilir. Son yıllarda kabrin dört yanını demir korkulukla korumaya almışlar. Umarım Hoca’nın ruhu, -dünyanın ne kadar maddileştiğini anlayarak- onun mizahına yapılan bu iyi niyetli müdahaleyi bağışlar.
Akşehir Nasreddin hoca gülmece parkı
60. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri
Konya'nın Akşehir ilçesinde düzenlenen 60. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri kapsamında, Sanata Saygı Platformu üyeleri Akşehir Gülmece Parkı'nda atölye çalışmaları yaptı.
Nasreddin Hoca nın Hikayeleri. Gülmece Parkı
Nasreddin Hocanın Hikayelerinin anlatıldığı bir park. Bu parkın adı Gülmece Parkı. Hikayelerin heysele dönüştürülmüş hali. Akşehir' e uğrayanların gezmesi gereken bir yer. Meşhur kazan hikayesindeki kazanı çok büyük olarak orda görmeniz mümkün.
Etiketler:
nasrettin hoca fıkraları,nasrettin hoca masalları,nasrettin hoca fıkrası,nasrettin hoca hayatı,nasrettin hoca ya tutarsa,nasrettin hoca,nasrettin hoca hikayeleri,nasrettin hoca aç,nasrettin hoca araştır,nasrettin hoca belgeseli,1 gm,1GM,nasreddin hoca hikayeleri,nasreddin hoca kimdir,nasreddin hoca anlatımı,NASREDDİN HOCA,Animation,Nasrettin Hoca,Türkiye,Felsefe,Nasreddin Hoca Fıkraları,gülmece parkı,gulmece parkı,fıkra,masal,nasreddin hoca,gülmece,park
Nasrettin Hoca Hazretleri - Akşehir - Sufi Tur Aralık 2019
Akşehir’in de, ismini tüm dünyaya duyuran Nasrettin Hoca’nın anısını yaşatmak konusunda oldukça başarılı olduğunu söylemek gerekir. Özenli biçimde korunarak çevre düzenlemesi yapılmış Nasrettin Hoca Türbesi, Akşehir’in en çok ziyaretçi çeken anıtıdır. Nasrettin Hoca’nın ölüm yılı olan 1284 ibaresini taşıyan mezarını da burada görebilmeniz mümkün. Türbenin kendisi daha geç bir döneme 20. yüzyılın başlarına ait. Türbenin yanında ise Nasrettin Hoca???nın fıkralarının canlandırıldığı heykellerin yer aldığı Gülmece Parkı’nı da ziyaret etmenizi öneririz. Bunlarla da yetinmeyenler Nasrettin Hoca’nın en bilindik fıkralarına konu olan Akşehir Gölü’ne de bir ziyaret gerçekleştirebilirler. Bu göl ayrıca sonbahar ve kış aylarında farklı türlerde binlerce kuşa da ev sahipliği yapan ve bu özelliği ile kuş gözlem meraklıların da mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer. İlçeye Temmuz ayında gelenler; 01-04 Temmuz arasında Akşehir Kiraz Kültür ve Sanat Festivali’ne, 05-10 Temmuz arasında Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri’ne katılabilirler.
Akşehir’in ziyaretçilerine sundukları bunlarla da kalmıyor. Sultan Dağları’nın yamacında kurulması nedeniyle yamaç paraşütü sporuna da elverişli bir yer. 550 metre yükseklikteki pisti, gerek genişliği, gerekse hâkim rüzgâr sayesinde kalkış kolaylığı sağlamaktadır. 90 km. lik sırt hattı sayesinde yelken uçuşuna, geniş ovaları sayesinde ise termik uçuşlara oldukça elverişlidir. 6. Türkiye Yamaç Paraşütü Şampiyonası’nın 2006 yılında Akşehir’de gerçekleştirilmesi de bu avantajlarının ve yamaç paraşütüne olan uygunluğunun göstergesidir. Kalkış pistinin 10 km. uzaklıkta olması, her türlü kara aracı ile ulaşım imkanı, sporcuların sosyal ve sağlık hizmetlerinden kolayca faydalanabilmesini sağlamaktadır.
Nasreddin Hoca Parkı Toplantımız 13.10.2018
Akşehir Nasreddin Hoca Şenliğine davul zurna eşliğinde davet
Konya'nın Akşehir ilçesinde düzenlenen 60. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği, tellalların davul zurna eşliğinde halkı etkinliklere daveti ile başladı.
DÜNYANIN ORTASI AKŞEHİR'İ GEZDİK, NE YEMELİ, NERELERİ GEZMELİYİZ ?
Herkese merhabalarr, dünyanın ortasından Akşehir'den çektiğim bu videoda Akşehir'e gelince ne yemelisiniz , nereleri gezmelisiniz kısacası Akşehir hakkında herşeyi bu videoda bulabilirsiniz.Ve birde videoda bahsetmeyi unuttuğum her yıl düzenlenen Nasreddin Hoca Şenlikleride var.
Aşağıya bırakacağım linkte kapalı olduğu için giremediğimiz mekanları bulabilirsiniz.
Akşehir Evi: //aksev.org.tr/sayfa-40-aksehir-evi.html
Nasreddin Hoca'nın Mezarı:
Akşehir'e geldiğinizde yemeniz gereken yiyecekler:
Konya Şekeri, Şekerleme, Etli ekmek, Tahinli Pide,Tırnak Pide, Yağlıkuşlu, İrmik helvası, Şepit...
Gelecek olan yeni videolarımı kaçırmamak için kanalıma abone olabilir , bu videoyu beğenebilir ve sosyal medyadan beni takip edebilirsiniz.
SİZİ ÇOK SEVİYORUM!!!!
İNSTAGRAM:
TWİTTER:
İzlemek isteyebileceğiniz diğer videolarım:
1 AYDA8 KİLO NASIL VERDİM?
.
.
.
İNGİLİZCEMİ A1` DEN B2 `YE NASIL İLERLETTİM?
.
.
.
İSTANBUL'DA ÖĞRENCİ OLMANIN ZORLUKLARI VE KOLAYLIKLARI NELERDİR?
---ABONE OLMAYI UNUTMAYIN ---
----BENİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ---
Nasrettin Hoca *Anadolunun Mizahı * Akşehir
Akşehir de Nasrettin Hoca Türbesi . Bilmeyen görmeyen izlesin. Gitmenizi tavsiye ederim. Jackie Murat yollarda gönül dostlarıyla el ele ... By Jackie Murat Sunar...
Kültür Kervanı-Akşehir Nasreddin Hoca'yı Anma Şenlikleri
5 Temmuz 2017 tarihinde düzenlenen 58.Nasreddin Hoca'yı Anma Şenlikleri Tek ZRumeli Tv Yayın Kaydı
Akşehir'de
Akşehir'de gezdik
FAHRETTİN YOKUŞ'UN MECLİSTE AKŞEHİR KONUŞMASI
İyi Parti Milletvekili Fahrettin YOKUŞ un Akşehir Gölü ve Kıyı Kenar Çizgisi İle İlgili Konuşması...
Dünyanın Ortası Gülmece Başkenti : Akşehir
Akşehir Tanıtım Filmi - 2018
Akşehir Belediye Başkanlığı
Akşehir tanıtım-eTwinning
Created by VideoShow:
Akşehir Belediyesi TÜRK BAYRAĞI ANITI
Akşehir Belediyesi TÜRK BAYRAĞI ANITI 2018,kadem,yorem et lokantası , aksantaş
Zafer kavşağı
Meydan Mahallesi Fırat Sk. 42550 Akşehir/Konya AKŞEHİR CD.
Akşehir
Aksehir in güzellikleri
Tekkeköy Kalesi 2 Akşehir
Tekkeköy Kalesi 2 Akşehir
Nasreddin Hoca Türbesi (Konya-Akşehir)