Kijk terug: Livestream Dodenherdenking Ereveld Loenen
Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers. In Gelderland wordt dit groots herdacht in Loenen.
Ereveld vol leven 2017 | Drone Video
Bekijk hier de indrukwekkende luchtbeelden gemaakt bij Nationaal Ereveld Loenen. Op maandag 1 mei 2017 kwam Nationaal Ereveld Loenen even tot leven. Vijfhonderd oorlogsslachtoffers kregen een gezicht, omdat ze werden vertegenwoordigd door leeftijdsgenoten (representanten).
Op donderdag 4 mei 2017 zendt RTL4 de documentaire Ereveld Vol Leven uit met beelden van dit unieke herdenkingsevenement in 2016 en 2017. In deze speciale TV-uitzending komen de verhalen aan bod die achter de stenen schuilgaan en is er aandacht voor Nederlands Indië waar meer dan 24.000 Nederlandse burgers in een oorlogsgraf hun laatste rustplaats hebben gevonden.
Langgekoesterde wens veteranen komt uit in Loenen
LOENEN - Naast je maten van toen begraven worden, ook als je als veteraan na je militaire carriere overlijdt. Het is al jaren een wens van veel Nederlandse veteranen. En nu komt die wens uit. Er komt een veteranenkerkhof naast het Nationaal Ereveld in Loenen. Vandaag werd de aftrap voor het bouwproject gegeven.
Opening ereveld Loenen door HKH Prinses Wilhelmina (18-10-1949)
Authentieke beelden van de opening van het ereveld Loenen door HKH Prinses Wilhelmina op 18 oktober 1949. De beelden zijn in zwart/wit en zonder geluid.
Video bezoekerscentrum Ereveld Loenen (Gld)
Representanten voor Ereveld vol Leven gezocht
Op maandag 1 mei 2017 komt Nationaal Ereveld Loenen even tot leven. Honderden oorlogsslachtoffers krijgen een gezicht omdat ze worden vertegenwoordigd door leeftijdsgenoten (representanten). Om dit initiatief te kunnen laten slagen is de organisatie op zoek naar een specifiek gezin: een man van 59 jaar, een vrouw van 56 jaar en twee jonge vrouwen van 20 en 23 jaar die de familie Wijler uit Apeldoorn willen vertegenwoordigen en dit gezin voor één dag een gezicht willen geven.
Wil jij representant zijn? Stuur dan een mail naar opwegnaar2020@gld.nl
Herdenking militair Ereveld Loenen
Herdenking militair Ereveld Loenen
Omgekomen soldaten worden weer mens | NOS op 3
Vandaag stonden zo'n 300 mensen op het Nationaal Ereveld in Loenen als levend symbool achter een graf van iemand die omkwam in een oorlog.
---------------------------------------------------------------
Wil je MEER VIDEO’S van ons?
Abonneer je dan NU via:
---------------------------------------------------------------
NOS op 3 maakt nieuws om te delen. nieuwsvideo’s die antwoord geven, die context bieden, die ver dichtbij halen. Ook maken we dagelijks eigen radionieuws op 3FM, FunX en op tv bij NPO3.
Heb je nieuws voor ons of wil je reageren? Stuur dan een mailtje naar nosop3@nos.nl of via Twitter @nosop3.
---------------------------------------------------------------
HET LAATSTE NIEUWS VOLGEN:
VOLG ons op Instagram
LIKE ons op Facebook
VOLG ons op Twitter
Google+
ABONNEER op YouTube:
Help us caption & translate this video!
donderdag 04052017 Dodenherdenking Ereveld Loenen
Reportage over het onderzoek
LOENEN - Onbekende Nederlander 1177, onbekende Nederlander 1178, onbekende Nederlander 1179. Op het Ereveld in Loenen liggen 103 oorlogslachtoffers zonder naam. Zonder dat hun familie weet waar hun laatste rustplaats is. De komende jaren gaan de Oorlogsgravendienst, de bergingsdienst van Defensie en de Nationale politie de '100 van Loenen' proberen te identificeren.
Zwolse verzetsheld krijgt plek waar hij voor altijd herinnerd kan worden
De Zwolse verzetsman Wilhelmus van Dijk is herbegraven op het Nationaal Ereveld in Loenen. Daarmee krijgt hij een plek waar hij voor altijd als verzetsheld herinnerd kan worden. Van Dijk is n van de vijf mannen die op 31 maart 1945, vlak voor de bevrijding, op de Meppelsestraatweg gefusilleerd is door de Duitse bezetter.
Bekijk het hele bericht op:
Herbegrafenis soldaat verbruggen
Soldaat Verbruggen uit Dreumel overleed in 1940 aan meningitis. Hij liep nekkramp op tijdens de mobilisatie in Limburg. Nu, september 2018, wordt hij samen met zijn vrouw herbegraven op het ereveld op de Grebbeberg.
Website:
Facebook:
Instagram:
Twitter:
L1LT
Stoffelijke resten van Duitse militairen die in Nederland sneuvelden en hier anoniem werden begraven, mogen sinds kort met een korte ceremonie worden herbegraven in het Limburgse Ysselsteyn. Tot voor kort vonden de bijzettingen op de Duitse militaire begraafplaats in Limburg plaats in stilte en zonder enige ceremonie, vaak ook zonder de aanwezigheid van nabestaanden. Inmiddels is de tijd rijp voor een andere houding tegenover Duitse oorlogsslachtoffers, zij het met respect voor de gevoeligheden van Nederlanders die de oorlog hebben meegemaakt. Rond de bijzettingen is voortaan een sobere ceremonie zonder militair eerbetoon. Morgen vindt de eerste herbegrafenis 'nieuwe stijl' van 17 Duitse militairen plaats. Daarbij zullen nabestaanden, een geestelijke, Nederlandse en Duitse autoriteiten, militairen en scholieren aanwezig zijn. Richard Schoutissen uit Deurne heeft meegewerkt aan de identificatie van enkele van de militairen en is bij de ceremonie aanwezig.
1956: In memoriam John Raedecker, maker Nationaal Monument in Amsterdam - ihkv Dodenherdenking 2019
Tijdens de bouw van zijn monument, overlijdt de ontwerper en beeldhouwer John Raedecker onverwachts op 70-jarige leeftijd. Tijdens zijn begrafenis rijdt de lijkstoet langs het nog onvoltooide Nationaal Monument op de Dam. Verder beelden van het Tooropmonument in Den Haag, het oorlogsmonument De gefusilleerde man te Waalwijk en bouwwerkzaamheden aan het Nationaal Monument op de Dam, o.a. tijdens de sneeuwstorm en de plaatsing van het centrale beeld in aanwezigheid van de twee zoons van Raedecker. Met archiefbeelden van Raedecker aan het werk aan gipsmodellen voor het Monument op de Dam en tijdens de plaatsing van de koepelvormige top op de pyloon van het monument.
Filmbeelden zijn geproduceerd door Polygoon-Profilti en worden beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De filmbeelden zijn aangevuld met een intro en een aftiteling, beide inclusief muziek.
Met verder o.a.: jaren '50/jaren vijftig/ Vijftiger jaren.
Remembrance Day 2015 (dodenherdenking)
Remembrance gatherings are held throughout the Netherlands. Every year, people dedicate two minutes of silence at 8pm (local time) on May 4 to pay their respects to soldiers and civilians who died during World War II, as well as other military conflicts and peace-keeping missions. Wreaths are laid at various places, such as the National War Memorial in Amsterdam.
Link:
Afmelden erewacht dodenherdenking 2019 (Grebbeberg)
Afmelden erewacht dodenherdenking 2019 (Grebbeberg)
Wilhelmina, je maintiendrai (part 2)
Theatre registration of a play by Ton Vorstenbosch, 1998, actors: Anne Wil Blankers, Cas Enklaar, Nettie Blanken, Laus Steenbeeke, Elsje Scherjon and others; director: Mette Bouhuijs, Producer: Impressariaat Jacques Senf
Oorlogskruizen postuum uitgereikt aan vermoorde KNIL'ers
LOENEN - De nabestaanden van zeven soldaten die in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indie op gruwelijke wijze werden vermoord, namen zaterdag op het Nationaal Ereveld in Loenen een oorlogskruis in ontvangst.
Interview Ereveld 04 05 2014
Interview met Coco Wemmenhove, Duncan van der Velden, Riëtte van der Linden en Robert Stolk na afloop van de Dodenherdenking op 4 mei 2014 op het Nationaal Ereveld in Loenen. Met dank aan de Oorlogsgravenstichting.
Apeldoorn herdenkt op het Ereveld in Loenen Zaterdag 4 Mei 2013
Lokale Omroep Apeldoorn; rtv loa; loawebtv;