RailTV item | Nationaal Onderduikmuseum Aalten
Item over het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, gemaakt voor RailTV, een initiatief van ProRail en NS. RailTV is te zien op schermen in de grotere NS stations in Nederland.
Welkom bij de Aaltense Musea | ErfgoedAalten.nl
De Aaltense Musea zijn twee musea die vertellen van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. De musea zijn voor de hele familie interessant. De drie gebouwen van de Aaltense Musea aan de Markt in Aalten zijn als rijksmonumenten aangewezen door het rijk.
Info & openingstijden:
Wandelen en fietsen door de pittoreske Achterhoek? Neem een cultuur-historisch route langs de mooiste plekjes en monumenten! QR codes op de informatieborden laten een filmpje zien van het gebied of monument.
- Routes:
- Meer info:
Scheveningse evacués in Aalten
Op 14 december 1941 besloot het Duitse opperbevel tot aanleg van een verdedigingslinie langs de bezette Europese westkust, de ‘Atlantikwall’. Vele bewoners van Scheveningen moesten vertrekken. Zo kwam op 12 januari 1943 een trein met 500 evacués in Aalten. Het waren veelal ouderen en met name ook vrouwen met kinderen, waarvan de mannen op zee waren. Ze werden bij de gezinnen - waar vaak ook onderduikers zaten - ondergebracht.
Na de bevrijding WO2 | Geestelijke vader Knokploeg Aalten
De geestelijke vader van de Knokploeg uit Aalten was Jan Wikkerink. Hij maakte de grote beslissingen.
Wil je meer weten over ons programma? ????
Website:
Facebook:
Instagram:
Twitter:
#oorlog #wo2 #verzet
Gelderse Museumdag in de Aaltense Musea 2012
Aalten- Zaterdag 20 oktober waren de Aaltense Musea gratis toegankelijk in het kader van de Gelderse Museumdag.
Deze dag stond in het teken van: 'Moet je horen'.
De oud-leerkrachten van de werkgroep 'Geschiedeniskoffer' organiseerden met medewerkers van de Aaltense Musea een dag over de taal als cultureel erfgoed. Dialect stond dus centraal in het museum. In de Freriksschuur was dit duidelijk te horen. Hier speelde 'Alles Anders'. Dit duo zong allerlei liederen in het dialect.
In het 'Klompenklasje'kon men in het dialect verhalen horen over hoe het er vroeger op school toeging.
Ook maakten velen van de gelegenheid gebruik om het museum te bekijken.
Veel aandacht was het voor het oorlogs- en verzetsmuseum. De jeugd had veel belangstelling voor de onderduikersruimte op de zolder van het museum.
Ook was er interesse voor de interessante expositie 'Knap Goed'.
Groeten uit Gelderland 6 augustus 2017 - Aflevering 3
Bas begint helemaal in het Oosten, in het plaatsje Kotten. Daar gaat hij ’s ochtends vroeg wijn drinken bij Henk Marmelstein van Wijngaard De Reeborghesch.
In Aalten is het Nationale Onderduik museum waar Bas de plek bezoekt waar mensen ondergedoken zaten in de Tweede Wereldoorlog. Daarna een uitstapje naar Duitsland, naar Kasteel Anholt. Bas gaat lunchen in het restaurant van het kasteel, Parkhotel Wasserburg. Op zijn bord verschijnt een Rembrandt, en Bas bezoekt na de lunch het museum in het kasteel, waar hij de échte Rembrandt, en nog meer mooie schilderijen, kan aanschouwen!
Daarna door op de fiets naar het Bergherbos waar loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog te zien zijn. En er is een prachtige houten toren op de Hulzenberg met een hoogte van 21 meter. Je kijkt helemaal uit van de Veluwezoom tot Elten en verder!
Olaf en zijn kinderen bezoeken het Openlucht museum in Arnhem en Ariane en Bas slapen in Landgoedhoeve Vosbergen in een prachtig gerenoveerde boerderij, nog in oude stijl.
Uit kan je in het Steengroeve theater in Winterswijk waar die week CINEMA het thema is. Op 11 & 12 augustus is Huntenpop in Ulft en op 12 en 13 augustus zijn de Maas en Waalse Oogstdagen met het NK Hooien!
Deze aflevering is zondag 6 augustus om 17.20 te zien bij Omroep Gelderland. Ieder uur herhaald.
Meer over deze aflevering:
Meer over dit programma:
Ruim 200 nabestaanden herdenken razzia in Aalten
AALTEN - Het was 75 jaar geleden wereldnieuws: de razzia op twee kerken in Aalten. Op zondag 30 januari 1944 verstopten in de Westerkerk 42 mannen zich op zolder, maar ze werden ontdekt door de Duitsers. Ook uit de Christelijk Gereformeerde kerk werden 6 mannen meegenomen door militairen. Vandaag is de razzia op Aalten herdacht met meer dan 200 nabestaanden.
Bijzonder item in collectie Atlantikwall Museum
De vrijwilligers van het Atlantik Wall Museum in Hoek van Holland kunnen hun geluk niet op. Sinds kort hebben ze deze claxon in de collectie. Gekregen van de nabestaanden van een oud verzetsheld uit het Westland.
Vrijwilligers gezocht!
Er is veel te doen in ons museum in Nieuw-Dordrecht (gemeente Emmen; Drenthe). Lijkt het jou leuk om ons een handje te helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, stuur een e-mail naar info@collectie-brands.nl of bel naar 0591-393400 (tijdens openingstijden).
Neem ook een kijkje op onze website: collectie-brands.nl
Informatieochtend vrijwilligers erfgoededucatie
Inspiratiefilm: Warda vertelt
Inspiratie voor vrouwen van ongeveer 30 tot 55 jaar die Nederlands spreken en hun basisvaardigheden willen verbeteren. Inspiratie voor vrouwen die graag (vrijwilligers)werk vinden of een opleiding willen volgen. Kijk ook eens op evaenik.nl
Biesbosch Museum - HLI Afl.12
Nationaal Militair Museum Soest
Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest is een museum waarin aandacht wordt besteed aan de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst met extra aandacht voor de collecties van land- en luchtmacht, afkomstig van het Legermuseum uit Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum uit Soesterberg, die in het NMM zijn samengevoegd. Het NMM is ondergebracht in de Koninklijke Stichting Defensiemusea (KSD).
Geschiedenis
Rond 2000 bleek dat zowel de expositiemogelijkheden als de condities van de depots voor de collecties van het Legermuseum in Delft en die van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg ontoereikend waren. In 2001 ontstond het plan voor een nieuw gezamenlijk museum op het terrein van de Bernhardkazerne in Amersfoort. Hiertoe werd op 13 februari 2003 parlementaire instemming verkregen. Nadat in 2003 bleek dat de Vliegbasis Soesterberg ten gevolge van een bezuinigingsoperatie bij Defensie zou sluiten, werd alsnog gekozen voor deze locatie.
In juli 2006 deelde de Staatssecretaris van Defensie aan de Kamer mee, dat de collecties van Legermuseum en Militaire Luchtvaart Museum naar Soesterberg zouden gaan. Het nieuwe museum zou niet alleen aandacht voor landmacht en luchtmacht hebben, maar ook een beeld van de gehele krijgsmacht geven. Gelijktijdig werd meegedeeld dat het nieuwe museum samen met het Marinemuseum in Den Helder, het Mariniersmuseum in Rotterdam, het Museum der Koninklijke Marechaussee in Buren en Museum Bronbeek in een gezamenlijke stichting zouden worden ondergebracht. Inmiddels is op 1 juli 2014 de Koninklijke Stichting Defensiemusea (KSD) opgericht, waar Museum Bronbeek alsnog geen deel van uitmaakt.
Op 1 september 2010 startte de aanbestedingsprocedure voor het nieuwe museum. Op 8 mei 2012 werd door Defensie met aannemer Heijmans een Design, Build, Finance, Maintain & Operate-constructie gesloten voor de duur van 25 jaar. In januari 2013 werd begonnen met de voorbereidingen voor de bouw gestart. Het Legermuseum is op 6 januari 2013. gesloten en het Militaire Luchtvaartmuseum op 30 juni 2013.
Het museum is op 11 december 2014 geopend door koning Willem-Alexander; voor het publiek ging het museum voor het eerst open op 13 december 2014.
Collectie
De collectie van het NMM omvat stukken vanaf pijlpunten uit het stenen tijdperk, via zwaarden en harnassen uit de middeleeuwen tot de huidige wapensystemen van de Nederlandse krijgsmacht aan toe. Er zijn vliegtuigen, kanonnen en tanks, waaronder zeven verschillende straaljagers in een 'dogfight', een Leopard 1V- en 2-gevechtstank, en een M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS). Een topstuk in de collectie is de V2, de raket waarmee de Duitsers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanuit Noord-Nederland de geallieerden in Zuid-Nederland, België en Engeland bestookten. Dit was de eerste operationele en bestuurbare raket. Nederland was het eerste land ter wereld van waaruit deze werd ingezet.
Het museum staat op een terrein van 45 ha op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. Behalve het nieuwe hoofdgebouw is er ook een groot depotgebouw gerealiseerd, zijn er diverse andere gebouwen, een arena, en diverse museumobjecten in het buitenterrein, waaronder het oudste luchtvaartgebouw van Nederland ('Gebouw 45'). Ook het reeds bestaande herdenkingsplein van de Koninklijke Luchtmacht is ingepast.
Het gebouw is ontworpen door architect Dick van Wageningen, in samenwerking met H+N+S Landschapsarchitecten, Kossmann.dejong en Heijmans. Het bestaat in wezen uit een grote platte doos met een volledig glazen pui van dertien meter hoog afgedekt door een overstekend dak van 110 bij 250 meter op een metalen vakwerkconstructie. Op het dak staan 3.240 zonnepanelen, die jaarlijks circa 750.000 kWh leveren, goed voor ongeveer 25% van de totale energiebehoefte. Een gedeelte van het interieur wordt gebruikt voor een soort 'zwarte doos' van twee verdiepingen met diverse tentoonstellingszalen (waaronder 'de Schatkamer'), workshopruimten en dergelijke, alsmede voor de entree en kantoren. De rest van de binnenruimte ('het Arsenaal') dient voor het exposeren van vliegtuigen, tanks en allerlei andere objecten.
In de pers werd het ontwerp van het museum positief beoordeeld, waarbij onder meer een vergelijking werd gemaakt met de neue Nationalgalerie in Berlijn van 1970 naar een ontwerp van Mies van der Rohe, met dien verstande dat het concept in Soest wèl zou werken. In 2016 werd de Nationale Staalprijs voor utiliteitsbouw toegekend.
Park Vliegbasis Soesterberg is een unieke plek in Nederland. Nergens anders vind je een samenspel tussen militair erfgoed, kunst en natuur zoals hier. Ga erop uit en ontdek de basis te voet of per fiets. Het landschap geeft langzaam zijn geheimen prijs: tussen de bomen stuit je zomaar op overblijfselen uit de militaire geschiedenis of kom je kunst tegen in een bunker
Vrijwilligers CRASH-museum emotioneel door nieuws over verhuizing uit fort
Verbijsterd, verdrietig en radeloos, zo voelen de vrijwilligers zich van het CRASH-museum. Hun luchtoorlog en verzetsmuseum in Aalsmeerderbrug moet het geliefde fort verlaten.
ASF Sommerlager in Osnabrück • Vlog
Hallo, ihr Lieben! Wir haben zwei Wochen in einem ASF Sommerlager nahe bei Osnabrück verbracht. ASF, die Aktion Sühnezeichen Friedensdienste, veranstaltet jährlich diverse Sommerlager und wir haben an der Gedenkstätte Augustaschacht gearbeitet. Leider konnten wir längst nicht alles filmen, also wenn ihr Fragen haben solltet, stellt sie gerne in den Kommentaren, und wir werden versuchen, sie zu beantworten.
•••
Fabrizio:
Lottas eigener Kanal:
Unser letztes Video:
ASF Website:
•••
Musik: Away - Geographer / Central Park - Quincas Moreira / Pink Horizon - Chris Haugen / Northern Lights - Chris Haugen
We don’t own any of the songs used in this video, nor do we make money with our content.
Weg naar de bevrijding – Oost Nederland
Openluchtmuseum commercial
Openluchtmuseum commercial