Grote kerk Veere
Grote kerk Veere
De Arnemuidse Vissersvloot te Veere - Jaren 50
De Arnemuidse Vissersvloot te Veere - Jaren 50.
Een film van: Jhr W.L. Den Beer van Poortugael
Bewerking en Montage: Origin Media Venture
Beelden Veere ingepakt in netten
VEERE - Om de zeven beelden op de gevel van het stadhuis van Veere zijn donderdagochtend netten bevestigd.
Die moeten voorkomen dat onderdelen van de zandstenen figuren op straat vallen. In september worden de beelden van het stadhuis gehaald en in de Grote Kerk gezet in afwachting van restauratie die 200.000 euro gaat kosten. De totale restauratie van het Veerse stadhuis, inclusief de toren, gaat bijna 1 miljoen euro kosten. Voor een volledige restauratie en herbestemming zijn nog niet voldoende geld beschikbaar. Uiterlijk april 2013 is bekend of er voor het totaalplan subsidie te vinden is, aldus de gemeente.
1.8 De IJzeren Eeuw - Een vreemde kerk in de straat; Pierre Cuypers
De IJzeren Eeuw.
Na eeuwen van onderdrukking krijgt rooms-katholiek Nederland in de loop van de 19e eeuw steeds meer vrijheden terug. Er ontstaat onder de katholieken een hernieuwd zelfvertrouwen. Architect Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en het Amsterdamse Centraal Station, speelt een cruciale rol bij het vormgeven van dat nieuwe zelfbewustzijn.
Hij voert, samen met schrijver Alberdingk Thijm, een masterplan uit. Katholiek Nederland komt weer op de kaart, letterlijk door middel van gebouwen. Tot grote weerzin van andersdenkenden.
Brielle Vestingstad (Zuid-Holland) in 4K | Drone video
Brielle is een oude vestingstad en de bekendste bedevaartsplaats in Zuid-Holland. De grotendeels uit de 17e eeuw stammende vesting van Brielle is een rijksmonument en een van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland.
Voor meer informatie en contactgegevens check xlcreations.nl
Vloerverwarming in de Grote Kerk
In februari 2019 zijn de werkzaamheden gestart voor de aanleg van vloerverwarming in de Grote Kerk in Veere. Na archeologisch onderzoek, met een archeoloog stand-by. De Grote Kerk in Veere is tijdens een grote brand in 1686 vrijwel alle grafmonumenten verloren, door het instorten van het dak. Tijdens de Franse bezetting zijn de laatste grafstenen en ornamenten gebruikt om de zeewering en fortificaties te versterken. Toch komen er nog steeds vondsten uit de bodem. Daarom gaan we tijdens de verbouwing van de kerk zorgvuldig om met het erfgoed, hoe bruut zo'n graafmachine in een kerk er ook uitziet! Filmpje: Stichting Monumenten Bezit.
ZichtOp: Middelburg (NL) deel 1
Middelburg is al voor het midden van de 9e eeuw ontstaan. Rond die tijd bevond zich er een ringwalburg, die of als verdediging tegen de Vikingen bedoeld was, of juist gebouwd werd door de Viking-koning Harald zelf. Rond 1125 werd een abdij gesticht. Deze omvatte onder meer twee kerken, de 14e-eeuwse Koorkerk en de 15e-eeuwse Nieuwe Kerk. In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten van graaf Willem I van Holland en van gravin Johanna van Vlaanderen. Aanvankelijk was de ten oosten van de stad gelegen zeearm het Sloe nog bevaarbaar. Hierdoor kon Middelburg een welvarende handelsstad worden, de belangrijkste van de Republiek na Amsterdam. Zowel de VOC als de WIC hadden er een zogeheten Kamer. Veel Engelse en Franse schepen deden de Middelburgse haven aan. De namen van straten en oude huizen verwijzen vaak naar het buitenland.
In tegenstelling tot veel andere Zeeuwse plaatsen koos Middelburg na de inname van Den Briel in 1572 (evenals Amsterdam) voor de kant van de Spanjaarden, maar na een lang beleg door de geuzen moest de stad zich in februari 1574 bij de Prins aansluiten. Nadat de Staten-Generaal van de Nederlanden zich, in 1583, in de Noordelijke Nederlanden hadden gevestigd, kwamen zij aanvankelijk in Middelburg bijeen. Vanaf 1585 werd Den Haag de vergaderplaats. Middelburg was tot het einde van de 16e eeuw de grootste koopstad van de Noordelijke Nederlanden en t/m het derde kwart van de 17e eeuw de, op vier na, grootste stad (meer inwoners dan Den Haag en Utrecht) van het land. Middelburg speelde een belangrijke rol in de 17e- en 18e-eeuwse slavenhandel.
Middelburg had rond 1700 ongeveer 30.000 inwoners, en was daarmee de 5e stad van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De positie van Middelburg werd ondergraven door de Vierde Engelse Oorlog van 1780-1784 en de kort daarop volgende bezetting door het Frankrijk van Napoleon. Een ander probleem was dat het Sloe en het kanaal van Welzinge (dat aansloot op het oude Havenkanaal) steeds meer verzandde, waardoor de Middelburgse haven slechter bereikbaar werd.
De Abdij van Middelburg heeft een bijna 91 meter hoge toren, grenzend aan de Nieuwe Kerk en de Koorkerk, die de Lange Jan genoemd wordt en voor velen het symbool van Middelburg is. In de Nieuwe Kerk bevindt zich het marmeren graf van de Zeeuwse zeehelden Cornelis en Johan Evertsen. In de nabijheid van de Abdij staat de 15e eeuwse Munttoren. Het Abdijcomplex huisvest nu onder meer het Provinciehuis en het Zeeuws Museum. De oudste delen van het, tegenwoordig als universiteitsgebouw in gebruik, laatgotische Stadhuis aan de Markt dateren uit 1458. Acht leden van de Zuid-Nederlandse architectenfamilie Keldermans werkten hieraan mee. In de gevel bevinden zich beelden van de graven en gravinnen die over Zeeland geregeerd hebben. Naast het Stadhuis en de Abdij zijn enkele andere bekende monumentenpanden de Sint Jorisdoelen, het Van de Perrehuis (waarin thans gevestigd het Zeeuws Archief) en Huize 's-Hertogenbosch.
Ooit had - van de Nederlandse steden - Middelburg, na Amsterdam, de meeste historische gebouwen, daarna was het lange tijd, na Amsterdam en Maastricht, de derde monumentenstad. Ondanks de gevolgen van de oorlog (vernietiging van enkele honderden monumenten) en de sloop van veel oude panden in de jaren vijftig en zestig, is Middelburg met ruim 1100 rijksmonumenten de zevende monumentenstad van Nederland. De steden met de meeste rijksmonumenten zijn Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Leiden, Den Haag en Haarlem. Aan het begin van de jaren zeventig kreeg de restauratie van monumenten een impuls. In het internationale monumentenjaar 1975 werd Middelburg uitgeroepen als een van de voorbeeldsteden.
Canon van Zeeland, venster 25: Ondergang Reimerswaal, 1631
Door overstromingen verdronken in Zeeland in het verleden meer dan honderd kerkdorpen en één stad. Reimerswaal was destijds de derde stad van Zeeland, maar viel ten prooi aan stormvloeden en oorlogsgeweld. In 1631 vertrokken de laatste inwoners. Bekijk hier het venster in de Canon van Zeeland.
De Nieuwe Kerk Zierikzee
De Nieuwe Kerk Zierikzee is de ideale locatie voor congressen, exposities, manifestaties, personeelsbijeenkomsten, concerten en toneelvoorstellingen.
Niet zomaar een schuur
Als Arnoldus Ross uit Goes in 1806 de sloop van de kerk op de Ring afrondt, raakt het armoedige en vervallen Oud-Sabbinge bergruimte kwijt maar ook de tastbare herinnering aan het rampjaar 1572. Geuzen slopen in dat jaar de kerk. Hoewel het een gevaarlijk bouwval is, gebruiken Sabbingers de kerkresten voor opslag van materialen en voer en onderdak voor hun dieren. Het koor van de kerk wordt eind achttiende eeuw voor 2,40 euro per jaar verhuurd als bergplaats. Nog in 1865 (de nieuwe begraafplaats aan de Oudelandseweg is dan al 11 jaar open) wordt de laatste dode op de kerkbegraafplaats op de Ring aan de aarde toevertrouwd. A. Markussen, M. de Groote en M. Boone hebben dan al een jaar toestemming op het oude kerkhof een bergplaats te bouwen. Sabbingers zijn dus al eeuwen gewend aan een schuur in hun midden.
Wanneer begin vorige vorige eeuw automobilisten ook Oud-Sabbinge aandoen moeten ze op de Ring om de schuur voor de woning van Dies Vleugel heen. Voor een paard en wagen geen probleem maar ook dan hebben automoblisten al haast. Want Oud-Sabbinge biedt weinig om voor te stoppen. Landarbeiders en dijkwerkers wonen in gebrekkige huizen. Het is armoede troef. Om de vooruitgang te gerieven moet de schuur omstreeks 1925 verplaatst worden. Honderd meter verderop komt een stenen fundering. De schuur gaat op boomstammen en wordt meter na meter richting nieuwe plek geduwd. 's Nachts zijn de mannen tot het Slop (nu Prins Bernhardstraat) gevorderd. Rode lampen waarschuwen in het donker voor het obstakel. De volgende dag bereikt de schuur zijn nieuwe plaats naast de waterput. Arjaan Nijsse zag het als kind gebeuren: De schuur werd op zijn fundament getild. Toen was er meer ruimte voor de auto's.
Promotiefilm gemeente Vlagtwedde (korte versie)
De gemeente Vlagtwedde, hét verrassende Groningen. Tot de gemeente Vlagtwedde behoren de kerndorpen: Bourtange, Sellingen, Ter Apel en Vlagtwedde. Verder telt de gemeente nog een 54-tal kleinere dorpen en gehuchten. De totale grondoppervlakte bedraagt ruim 17.000 ha (land + binnenwater). Dit betekent ca. 1 ha grond per inwoner. Op 1 januari 2010 telde de gemeente Vlagtwedde 16.260 inwoners.
Het landschap van de gemeente Vlagtwedde biedt een grote variatie. Er wordt veel gedaan aan bescherming en ontwikkeling van gebieden met een natuurhistorische betekenis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een deel van het grondgebied van de gemeente Vlagtwedde maakt onderdeel uit van de EHS. De EHS koppelt de (wegens natuur- en landschapswaarden) interessante gebieden in Nederland aan elkaar.
Voor meer informatie kijk op vlagtwedde.nl
Tholen een stadje om van te houden
Tholen heeft een historische stadskern, die nog steeds grotendeels omringd is door wallen en vesten. De stadskern wordt daarnaast gedeeltelijk begrensd door een haven. Het gebied binnen de vesten is sinds 1991 beschermd stadsgezicht en is daarmee een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. Verder telt de stad tientallen rijksmonumenten.
Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk, een kruisbasiliek in de Brabants-gotische stijl, mogelijk ontworpen door Everaert Spoorwater, een Brusselse bouwmeester die in de Nederlanden vaak betrokken was bij de bouw van kerken in deze stijl. De bouw van de kerk is in circa 1404 gestart. Op de plaats van het huidige middenschip kende de kerk een voorganger van onbekende bouwdatum die rond 1360 gesloopt is. De toren is 49 meter hoog en het grondvlak is een zuiver vierkant van 8,50 meter. De straalkapellen van het koor zijn nooit afgebouwd, wel zijn de fundamenten gelegd en is bij het noordkoor aan de buitenkant een muuraanzet zichtbaar. Opvallend detail: de buitenzuilen van de koorkerk zijn dus ooit gebouwd als binnenzuilen.
Een ander opvallend gebouw is het voormalige stadhuis van Tholen uit de 15e eeuw, dat ontworpen is door leden van de beroemde architectenfamilie Keldermans. In dit stadhuis hangt het oudste carillonklokje van Nederland, eveneens uit de 15e eeuw. Het stadsbeeld wordt verder bepaald door twee molens binnen de stadskern, De Hoop, die op een van de wallen is gebouwd en molen De Verwachting die in 2009 volledig is gerestaureerd. Een ander historisch gebouw is de herbouwde Gasthuiskapel. Aan de Markt staat de rooms-katholieke Hemelvaartkerk uit het begin van de 20e eeuw.
Aan de noordkant van de bebouwde kom ligt over het Schelde-Rijnkanaal de Tholense brug, een witte boogbrug. Over deze brug ligt de provinciale weg N286. Deze weg is de belangrijkste ontsluiting van het eiland Tholen.
Ten zuiden van de brug ligt de haven van Tholen, in een bocht van de voormalige kreek de Eendracht. Deze bocht is, bij het graven van het Schelde-Rijnkanaal in de jaren '70, aan de noordelijke kant afgedamd. In 2005 is hier de opvallende wijk Waterfront voltooid, met villa's en appartementen direct aan het water. Ter hoogte van de oude stadskern ligt de jachthaven met een historische scheepswerf. Aan de zuidkant van de haven, bij de aansluiting met het Schelde-Rijnkanaal, is een vluchthaven voor de binnenvaart over dit kanaal.
Tussen de jachthaven en het centrum liggen nog enkele restanten van voormalige oesterputten. De oesterteelt verdween echter uit Tholen bij de voltooiing van de Oesterdam, toen het zoute water in de voormalige Eendracht zoet werd. Bij de voltooiing van de Oesterdam verloor de haven van Tholen ook haar functie als vissershaven, hoewel er nog steeds een aantal vissersschepen liggen gemeerd. Bij de Bergsediepsluis in de Oesterdam is een buitenhaven voor vissersschepen.
(bron Wikipedia)
Weert, iedere dag bijzonder 2
Weert in beeld, maar dan anders!
Fotoshops 2016 uit Wieërt, aldaag bezûndjer gemaakt door:
Muziek Wieërter Wâls verzorgt door:
Amusementswebsite:
Visserijdag 2018 Arnemuiden
Dronebeelden van de Visserijdag 2018 in Arnemuiden. Visserschepen uit verschillende tijden, lekker producten uit de zee, zoals vis, garnalen, haring, paling zijn verkrijgbaar.
Netherlands Zuid Holland Brielle Christmas fair Nederland Kerstmarkt in Brielle 2011
Brielle also called Den Briel (Brill in English) is a town and municipality in the western Netherlands, in the province of South Holland, on the north side of the island of Voorne-Putten, at the mouth of the New Maas. Brielle is a very old, fortified town. Its name is derived from the Celtic word brogilo (meaning closed area or hunting grounds). The oldest writings about Brielle indicate that the current location is the new Brielle. Den ouden Briel (Old Brill) must have been situated somewhere else on the Voorne-Putten Island. It received city rights in 1306. The city was for a long time the seat of the Count of Voorne, until this fiefdom was added to Holland in 1371. It had its own harbour and traded with the countries around the Baltic Sea. Brielle even had its own trading colony in Sweden.
About scleroderma:
Blog Cuba, Egypt, France, Italy and the Netherlands can be found at:
All about dollhouses and miniatures can be found at:
Over sclerodermie:
Artikelen over Cuba, Egypte, Frankrijk, Italië en Nederland zijn te vinden op:
Alles over poppenhuizen en miniaturen vind je op:
Brielle vroeger Den Briel, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland gelegen op het voormalige eiland Voorne. Brielle is gelegen aan het Brielse Meer, een afgedamd gedeelte van de Maas dat zich tot belangrijk recreatiegebied ontwikkeld heeft. Het ligt ten oosten van de oude vaargeul Brielse Gat.[1] Tot 1700 werd dit water gebruikt als verbinding naar Rotterdam, daarna trad verzanding op waardoor het Gat minder goed bevaarbaar werd. Het Goereese Gat was een alternatief. Brielle, in de middeleeuwen de vijfde stad van het gewest Holland, is een oude vestingstad en de bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland. De grotendeels uit de 17e eeuw stammende vesting van Brielle is een rijksmonument en één van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland. De naam gaat terug op het Keltische woord brogilo ('ingesloten gebied, jachtgebied') en uit de oudste geschriften blijkt dat de huidige locatie 'de nieuwe Briel' is. 'Den ouden Briel' moet ergens anders op het eiland Voorne gelegen hebben. Lange tijd was de stad de zetel van de graven van Voorne, totdat deze heerlijkheid in 1371 bij Holland gevoegd werd. Brielle had zijn eigen haven en dreef handel met het Oostzee-gebied, met name Danzig en de Baltische staten. De stad had zelfs een eigen factorij in Zweden.
Underwater GoPro Hero2 footage Veerse meer / Oranjeplaat Arnemuiden XerroR
Subscribe / Abonneer
Underwater GoPro Hero2 footage 26-08-2016
Veerse meer / Oranjeplaat Arnemuiden
Zeeland the Netherlands
XerroR Media (C)
GoPro Hero2
Resolution: 720p 50fps PAL
Soundtrack NCS: Ahrix - Moments
Zeilen van Stellendam naar Herkingen sept 2019
Zeil- en vaartocht met de Symphonie van Stellendam naar Herkingen, met tussenstops in Hellevoetsluis en Ooltgensplaat. Laatste deel van een reis van oude thuishaven Den Oever naar nieuwe thuishaven Herkingen. September 2019
Kerken in Peelland Aarle WMV
Waarschijnlijk had Aarle al in het jaar 1249 een kerk. Deze kerk lag op de kruising van de Laarstraat met de Hagelkruisweg. Het protestantse kerkhof is nog overgebleven van de oude kerklocatie. De protestanten hadden na de Reformatie van 1648 de katholieke kerk namelijk in gebruik genomen en daar in de 19e eeuw een eigen begraafplaats aangelegd, naast de oude katholieke begraafplaats in en rond de kerk. In 1800 stortte de kerktoren in na een hevige storm en verviel langzaam in de 19e eeuw. De middeleeuwse kerk werd gesloopt in 1847.
Zorgzame Kerk
Maureen van den Brink is betrokken bij de pilot Zorgzame Kerk in Oegstgeest. Zij vertelt in deze video waarom zij gelooft in delen.
meideun.wmv
In vroeger tijden was het carillon betrokken bij alle gebeurtenissen in de jaargetijden, hierbij was een belangrijke gebeurtenis het voorjaar wat met veel extra bespelingen op het carillon gevierd werd. In Veere was het zelfs gewoonte om van vijf tot zes in de ochtend een meibespeling te geven! In Schoonhoven was het tot het midden van de vorige eeuw nog gewoonte om van zeven tot acht in de ochtend te spelen. Hierbij werden voornamelijk meiliedjes gespeeld. Naast een aantal extra bespelingen met meimuziek was het gewoonte in Gouda dat automaat ook een meilied speelt in de maand mei. Deze traditie is ontstaan rond 1600, en tot de dag vandaag klinkt op het hele uur traditiegetrouw de Meideun op de Goudse beiaard van de Sint Janstoren. Deze melodie is bekend onder de titel De Fransche Courante en De mey die komt ons by, seer bly. Deze melodie was in vroeger tijden zeer populair. Adriaen Valerius nam deze melodie in 1626 op in zijn Neder-Landtsche Gedenck-cklanck. Dezelfde melodie is ook te vinden in het Liedboek voor de Kerken als Gezang 413.
Zie ook de website: