Nore og Uvdal Bygdetun
Nore and Uvdal museum.
Stabbur - Uvdal Bygdetun
Spesialbyggesett av Prestegardsstabburet ved Uvdal Bygdetun
Uvdal Stave Church - bygdetun - exterior
More Uvdal? Click on user nadflah.
What: Exterior shot from the surroundings of the Uvdal stave church, a small wooden medieval stave church from the valley of Uvdal in Numedal, Norway.
The area around the stave church is a public museum with small wooden traditional buildings. Yes, visit the Numedal valley, which has the largest collection of beautiful medieval wooden buildings in Norway :D
Concept and ideas: Knut Morten Bjørnsrud
Music composer/performer: Ulf Meyn
Location: Uvdal, Norway
Camera/editor/director: Erik Meyn
Executive producer: Knut Morten Bjørnsrud
Production: Numedalsnett AS
slåttedag på bygdetunet i Nore og Uvdal 2016
Kari fortellere om hesjing
En hesje er et stativ for tørking av høy, brukt først og fremst i Norge og nordlige deler av Sverige.[1] Marktørking eller høysåter er vanlig der hvor klimaet er tørrere og varmere. Flere steder på Vestlandet brukes navnet hes. Hesja har loddrette hesjestaurer med hesjestreng (ståltråd) eller vannrette stenger imellom. «Å hesje» betyr å legge gras på hesja. Etter at graset er tørt kalles det høy.
Hesje med streng settes opp ved at en lager en rett linje med hull i bakken ved hjelp av spett, og så setter staur i hullene. For å få en rett linje kan en enten følge streng langs bakken, eller sikte slik at staur som er satt opp står overrett. Avstanden mellom hullene bør være rundt 1,8 meter, avstanden mellom staurene kalles et golv, hæsgolv.[1] En legger så første tråd på hesja og fyller den før en legger på neste tråd,[2] alternativt settes hele hæsen opp med alle strengene før en starter å hesje.Ifølge en lærebok om bondeyrket fra 1943 bruker en 4 eller 5 slike tråder[1], 6 og av og til 7 tråder er imidlertid også vanlig mange steder. Tråden festes til stauren enten ved omkast eller surres fast med snører, hæsband, og egen knyteteknikk, for permanente hæser kan det benyttes spiker/krampe.
Det kreves en spesiell teknikk for å få graset til å ligge slik at hvert lag får nok luft til å tørke. Det er forskjellige tradisjoner for hvordan man hesjer, noen bruker hendene og rive, andre bruker høygaffel. Det er viktig å riste opp graset godt før det legges inn i hæsa. Alt etter jordbunn og nedbørsmengde, må hesja støttes opp med skråstilte staur, skårer, som blir surret fast til de loddrette eller derskom skåra er tiltenkt med klyft står den uten surring. Hæsa må også forankres i begge ender til tunge steiner, trær eller godt nedslåtte påler, hæskogg .
Under hesjinga bruker man gjerne traktor med høyvender eller silosvans for å samle gresset langs hesjene. Tidligere brukte man hest og sleperive.[3]
Høy som blir hesjet bør ikke tas i hus før det har hengt i hesja minst 8 dager,[4] ofte tar det mye lenger tid før det er tørt. Når høyet er tørt rives det ut av hesja og kjøres inn på låve eller annet egnet lagringssted. Tidligere ble høyet tatt inn med hest og høyvogn, nå brukes helst traktor med høysvans.
I lange godværsperioder kunne det hende at graset bare ble spredt for å tørke på bakken. Før det ble hentet inn, var det vanlig å såte det. Graset ble spredt slik at stråene ble liggende hulter til bulter, og så lagt i en haug. Toppen ble gjerne jevnet ut slik at eventuelle byger ikke skulle trenge for langt ned. Høysåta var stor nok til å utgjøre ei bør med børetau for en voksen mann, og sørget for at regn ikke skjemte alt høyet(fra wikipedia).
Nore og Uvdal Kommune - Forslag til Kommunenplan 1983-1991 (HD)
Viser Rødberg Sentrum i 1983 fra diverse kameravinkler + mange andre steder og personer på den tiden. Lastet opp av Lars H R - med tillatelsve fra Video V - Viktor Olsen tlf 99 55 19 00 - Tatt op i 1983 (den er ikke digitalisert fra mastertape, men fra kommunens egen VHS videofilm) Viktor sitter på visst på mer.... (Hint til N & U Kommune om å kjøpe opp alt som har med kommunen som Viktor sitter på)
UVDAL - En snarvisitt i Uvdal stavkirke i 2012
En snarvisitt i Uvdal stavkirke 27. juni 2012. Mer om kirken her:
English:
Dato: 27. juni 2012
Location: Uvdal bygdetun, Nore og Uvdal kommune
Kamera: Canon EOS 5D MK II (stills)
Lyd: Nidarosdomen guttekor - Herre Gud, ditt dyre navn og ære
Eiendommer hos Fortidsminneforeningen:
Et ekte håndverk - a real craft - Numedalsnett
This video in Norwegian was shot on the Uvdal Museum (Uvdal bygdetun) nine years ago and it shows two locals discussing local handicraft from the Uvdal valley.
Norwegian: Videoen ble tatt opp på en kulturdagdag på Uvdal bygdetun.
Det handler om å bruke bark på godt gammelt vis. Videoen er et eksempel på ekte håndverk fra Uvdal :-)
Recording date: 2001.
Recording location: Uvdal bygdetun in the valley of Uvdal, Norway.
Recording gadget: SONY mini-DV (though this video is unfortunately not the source file).
Recording participants: Happy locals from Uvdal and a few tourists.
Camera: Erik Meyn.
Recording publisher: Numedalsnett AS, Norway.
More here:
Uvdal
On the road in Uvdal - Norway
Music: Thomas Mccallum
Skagsåsen i Nore og Uvdal
Skagsåsen i Nore og Uvdal
Shooting Hoyt Contender Elite with Hoyt friend in Nore og Uvdal, Norway
Me and my friend Jon-Olav shooting our compounds in the snow!
En hilsen til Nore og Uvdal fra Kevin Lunde
En hilsen til Nore og Uvdal fra Kevin Lunde, magikeren fra NRK-serien Rundlurt.
Han kommer på bygdetunet 23.juli!!!
Kjøp billetter på Uvdal.no sine sider eller direkte på denne linken:
Bygdetunet - Uvdal.wmv
Bygdetunet og Stavkirken i Uvdal
Nore og Uvdal kommune søker sykepleiere og leder http://tiny.cc/mv25by
Stillingsannonse: Alle foto: Ole Jørn Solberg.
I Nore og Uvdal kjenne vi hverandre, begrepet “alle kjenner alle” stemmer vel nesten. For oss rommer det mye positivt i et lokalsamfunn som er rikt på omtanke og medmenneskelighet. Det fellesskap du opplever hos oss gir energi, styrke og glede!
Vi vil alle bidra til et samfunn og miljø med delte verdier, trygghet og varme. De gode resultatene vi har til nå inspirerer oss til veien videre og der vil vi ha med deg! nore-og-uvdal.kommune.no
Unik mulighet i toppen av Uvdal Skisenter
Link finn-annonse:
«Hjertet» av Uvdal Skisenter
Med hytte rett ved Uvdal Skisenter har du tilgang til en familievennlig alpinbakke, men også mer utfordrende nedfarter og park. Hytte i Skisenteret gir ikke kun tilgang til lek og moro i alpinbakken. Dalen er også ett svært populært utfartsområde for langrenns entusiaster. Sommerstid kan du blant annet sykle på de mange turstiene, jakte og fiske, og gå flotte fjell- og vandreturer.
Vill, vakker, mektig
Uvdal er en storslått dal med vill,vakker og mektig natur. Her kan du feriere tett på naturen samtidig som du kan benytte deg av ett stort aktivitetstilbud hele året. For familien er ei hytte i Uvdal Skisenter ett perfekt utgangspunkt for dagsutflukter til blant annet Langedrag Naturpark, Dagaliopplevelser, Bygdetunet og Uvdal Aktivitetsgård.
Friluftseldorado
Uvdal oppleves som ett eldorado for friluftsentusiaster med storslått natur som kan nytes hele året. Fra Uvdal har man ett suverent utgangspunkt for å nyte det rike plante og dyre livet, unike kulturminner, jakte og fiskemuligheter og umiddelbar tilknytning til merkede stier og løyper.
Milevis av preparerte løyper
Langrennsentusiasten kan glede seg over milevis med preparerte løyper på Imingfjell, Hardangervidda, Dagalifjell og Jønndalen. Rødberg, Uvdal og Dagali har også lysløyper. Her er det løyper som passer for alle aldre og ferdighetsnivå.
Beskaffenhet
Tomtestørrelse
Tomtenes størrelse varierer fra ca. 850 kvm. til ca. 1350 kvm. Endelig størrelse stadfestes ved oppmåling.
Terreng
Tomtene ligger i lett skrånende eller skrånende terreng og antas relativt lett å bebygge.
Strøm, vann, avløp
Strøm, vann og avløp ligger klart for tilkobling i tomtegrensen.
Trygt oppgjør
Oppgjør og utstedelse av skjøte håndteres av godkjent oppgjørsmegler/advokat.
Kontaktinformasjon visning
Ta gjerne kontakt med grunneierne direkte om du har spørsmål eller ønsker å avtale visning.
Jarle Nørstebø
Tlf. 9925 1216
Epost: jarlnors@online.no
Geir E. Prestegården
Tlf. 9955 8888
E-post: geir@uvdals.no
Velkommen til Uvdal!
Er du grunneier og har en tomt eller et tomteområde du skal selge?
Vi gjør bolig- og fritidstomter synlig på Norges største markedsplass
for eiendom, finn
Ta gjerne kontakt for uforpliktende tilbud om presentasjon av ditt tomteområde på rune@norsketomter.no eller Tlf. 91003030
norsketomter.no bruker Epidemic Sound som leverandør av royalty free musikk til videoer. Sjekk ut tjenesten selv her:
Uvdal Shredit
Video Edit fra Uvdal Shredit
Slåttedag på bygdetunet 2016
Hesjing på tunet. Nore og Uvdal bygdetun jobber med å ivareta handlingsbåren kunnskap og arbeidsmetoder. Samtidig jobber vi for et rikere biologisk mangfold.
En hesje er et stativ for tørking av høy, brukt først og fremst i Norge og nordlige deler av Sverige.[1] Marktørking eller høysåter er vanlig der hvor klimaet er tørrere og varmere. Flere steder på Vestlandet brukes navnet hes. Hesja har loddrette hesjestaurer med hesjestreng (ståltråd) eller vannrette stenger imellom. «Å hesje» betyr å legge gras på hesja. Etter at graset er tørt kalles det høy.
Hesje med streng settes opp ved at en lager en rett linje med hull i bakken ved hjelp av spett, og så setter staur i hullene. For å få en rett linje kan en enten følge streng langs bakken, eller sikte slik at staur som er satt opp står overrett. Avstanden mellom hullene bør være rundt 1,8 meter, avstanden mellom staurene kalles et golv, hæsgolv.[1] En legger så første tråd på hesja og fyller den før en legger på neste tråd,[2] alternativt settes hele hæsen opp med alle strengene før en starter å hesje.Ifølge en lærebok om bondeyrket fra 1943 bruker en 4 eller 5 slike tråder[1], 6 og av og til 7 tråder er imidlertid også vanlig mange steder. Tråden festes til stauren enten ved omkast eller surres fast med snører, hæsband, og egen knyteteknikk, for permanente hæser kan det benyttes spiker/krampe.
Det kreves en spesiell teknikk for å få graset til å ligge slik at hvert lag får nok luft til å tørke. Det er forskjellige tradisjoner for hvordan man hesjer, noen bruker hendene og rive, andre bruker høygaffel. Det er viktig å riste opp graset godt før det legges inn i hæsa. Alt etter jordbunn og nedbørsmengde, må hesja støttes opp med skråstilte staur, skårer, som blir surret fast til de loddrette eller derskom skåra er tiltenkt med klyft står den uten surring. Hæsa må også forankres i begge ender til tunge steiner, trær eller godt nedslåtte påler, hæskogg .
Under hesjinga bruker man gjerne traktor med høyvender eller silosvans for å samle gresset langs hesjene. Tidligere brukte man hest og sleperive.[3]
Høy som blir hesjet bør ikke tas i hus før det har hengt i hesja minst 8 dager,[4] ofte tar det mye lenger tid før det er tørt. Når høyet er tørt rives det ut av hesja og kjøres inn på låve eller annet egnet lagringssted. Tidligere ble høyet tatt inn med hest og høyvogn, nå brukes helst traktor med høysvans.
I lange godværsperioder kunne det hende at graset bare ble spredt for å tørke på bakken. Før det ble hentet inn, var det vanlig å såte det. Graset ble spredt slik at stråene ble liggende hulter til bulter, og så lagt i en haug. Toppen ble gjerne jevnet ut slik at eventuelle byger ikke skulle trenge for langt ned. Høysåta var stor nok til å utgjøre ei bør med børetau for en voksen mann, og sørget for at regn ikke skjemte alt høyet.
NUK Sykepleiere3
Nore og Uvdal kommune søker sykepleiere.
Presentasjonsvideoen og alle foto er laget av
Ole Jørn Solberg.
Ordfører i Nore og Uvdal
Spontant interjuv med ordfører i Nore og Uvdal kommune
Kirsten Gjestmoen Hovda
Uvdal helselag
Uvdal helselag har julegrøt