Inaugurarea Observatorului astronomic
Cine esti tu... Liviu Mircea?
Aflati cum e sa faci astronomie în România si ce mistere ascunde universul! Liviu Mircea, de la Observatorul Astronomic din Cluj, ne-a povestit despre o activitate care nu plictiseste niciodata.
Observator astronomic, premieră românească
5/21/18: Vizita la Observatorul Astronomic Victor Anestin din Bacău
5/21/18: Bacău
Vizita premierului Viorica Dăncilă la obiectivul de investiţii “Restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural: Observatorul Astronomic “Victor Anestin”
Reportaj 24 mai 2018 OBSERVATOR ASTRONOMIC LA COLEGIUL VASILE LUCACIU
Taberele Urbane de Vara la Logiscool Cluj Napoca - Reportaj Observator
Sunt mai puţin de două săptămâni până când elevii se vor întoarce la cursuri, însă la Logiscool Cluj-Napoca a fost activitate şi în timpul vacanţei. Zeci de copii au vrut să se joace... altfel. Captivaţi de lumea programării şi a roboţilor, nu au ratat niciun curs!
Mai multe detalii despre cursurile și locațiile Logiscool din țară găsiți aici logiscool.com/ro!
O profesoară de fizică din Cluj-Napoca a reuşit să pună ţara noastră pe harta ştiinţei
Abonează-te la canalul nostru:
Urmăreşte ştirile Observator şi pe:
Siteul Observator TV:
liveVIDEO şi emisiunea integrală doar pe
Facebook:
YouTube network: Antena TV Group
Despre cursurile de Astronomie de la Fundația Calea Victoriei
Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” și lectorul Fundației Calea Victorie, povestește despre cursurile de astronomie pe care le ține la noi.
Detalii la victoriei.ro
Video realizat de Vlad Trandafir
Observatorul astronomic Galati
Talent și efort. Institutul Astronomic al Academiei Române (02 06 2016)
Invitat:
Dr. Doru Surban
NOAPTEA MUZEELOR 2014 LA PLANETARIUL BAIA MARE
Evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor a câștigat în ultimii 6 ani o notorietate formidabilă. În 2013, Muzeul de Mineralogie Baia Mare a coordonat circuitul muzeal băimărean, cu ocazia Nopții Muzeelor, eveniment organizat la nivel național de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, atrăgând numai la Muzeul de Mineralogie și Planetariu aproape 6.000 de vizitatori.
În acest an, în condiții mai puțin favorabile, în ce privește vremea de afară, totuși, iubitorii de cultură și de știință s-au mobilizat și au onorat muzeele băimărene cu o participare, de asemenea, spectaculoasă, date fiind condițiile. Pentru a nu exista interpretări, sau estimări mai puțin realiste, la Planetariu, de pildă, biletele gratuite au fost distribuite participanților de către membrii cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Baia Mare, coordonați de către prof. Vasile Pop, iar la muzeul mineralogic, de către personalul propriu de supraveghere. Așa încât, numărând cotoarele de bilete gratuite epuizate, totalul vizitatorilor din noaptea de 17 mai -- pe acte -- este de 2.000, dintre care 1.200 la Muzeul Județean de Mineralogie și 800 la Planetariul Baia Mare.
Concertul de chitară, susținut de cvartetul de chitară clasică de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca format din: David Orosz, Tudor Bob, Ciurariu Anamaria, Prața Emanuel -- a fost, fără îndoială, o surpriză memorabilă, distribuită generos de artiști, deopotrivă vizitatorilor de la Planetariu și de la Muzeul de Mineralogie.
La Planetariu -- vernisajul expoziției Simboluri Astrale în Arhitectura Tradițională Maramureșeană, a reprezentat o provocare serioasă pentru public, datorită participării unor experți în domeniul simbolisticii populare și -- rând pe rând, aceste simboluri au fost explicate audienței. În plus -- autorul fotografiilor și al expoziției -- Ilie Tudorel, a oferit publicului și o extensie tematică a expoziției -- în formulă digitală, expusă pe ramele digitale, din Digitarium, un grupaj de fotografii, care tematic s-au înscris sub titulatura Momente Astrale, surprinzând aștrii de pe cer și anumite fenomene atmosferice în diverse ipostaze.
Am ales Noaptea Muzeelor 2014, ca moment de anvergură al relansării Observatorului Astronomic Baia Mare, ipostaziindu-l ca spațiu expozițional, în rotondă -- și prezentând o spectaculoasă expoziție numită CATALOGUL OBIECTELOR MESSIER. 110 obiecte din spațiul cosmic îndepărtat, sunt documentate și prezentate vizual, fiind tot atâtea ținte de urmărit de acum înainte de la observator -- galaxii, nebuloase, roiuri stelare etc. Pentru că în acest an Planetariul sărbătorește 45 de ani de la inaugurarea sa, în 1969, în cupola observatorului, renovată și nerăbdătoare să-și primească publicul la observații, a fost etalată una din lunetele Zeiss, care are aceeași vechime cu a planetariului. Însă cupola nu a putut fi deschisă din cauza vremii nefavorabile.
Însă publicul a avut ocazia, prin filmele documentare, prin lecturile și demonstrațiile susținute de membrii cercului de astronomie, prin expoziția digitală multimedia Windows 2 Universe -- Festre spre Univers -- să se apropie și mai mult de spectacolul extraordinar pe care îl oferă cosmosul celor care doresc să-l cunoască și să-l înțeleagă.
Muzeul Județean de Mineralogie și Planetariul Baia Mare își exprimă recunoștința pentru interesul și dragostea manifestate de publicul care a ales participarea la acțiunile culturale organizate de acestea.
REPORTAJ VIVARIU 30 11 2012
Eclipsa din 20 martie 2015 observată din Cluj
Clujul a fost unul dintre orașele unde eclipsa s-a văzut foarte bine.
Vizită arhierească la Liceul „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca
ORA PAMANTULUI 2018
Sâmbătă 24 martie la ora 20.30, toată omenirea va sărbători în mod simbolic “Ora Pământului” (Earth Hour), un eveniment organizat cu scopul conştientizării globale despre impactul negativ asupra mediului înconjurător cauzat de consumul exagerat de resurse
energetice.
Ora Pământului se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar la nivel internaţional din anul 2007, când World Wide Fund for Nature (WWF) Australia a organizat prima ediţie a acestui eveniment. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour, iar în 2010 – 4.500 de oraşe din 128 de ţări. La ediția 2014, peste 7000 de oraşe din peste 162 de țări au stins lumina de Earth Hour.
Din anul 2013 şi oraşul Bârlad se alătură acestei manifestări, prin iniţiativa echipei de la Observatorul Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan. Cu prilejul evenimentului globalOra Pământului organizăm observaţii astronomice în stradă. Primăria Municipiului Bârlad
ne va susţine în această activitate, şi va opri iluminatului public în data de 24 martie 2018, intervalul orar 20.30 - 21.30.
Observaţiile astronomice din stradă vor avea loc sâmbătă 24 martie 2018, între orele 20.30 şi 21.30, în zona parcului Victor Ion Popa (la strada principală).
În cazul în care condiţiile meteo nu vor fi favorabile, o să desfăşurăm activitatea la sediul Observatorului Astronomic (str. Republicii nr. 235), cu o prezentare despre impactulactivităţilor umane asupra mediului înconjurător.
Informaţii actualizate pentru toate activităţile organizate de Planetariul şi Observatorul Astronomic din Bârlad găsiţi pe site-ul AstroBârlad: şi pe
adresa de facebook: facebook.com/astrobarlad.
Coad? la Observatorul Astronomic
This video was uploaded from an Android phone.
Eclipsa totală de lună din 15 Iunie 2011 văzută din Cluj (Timelapse video)
Eclipsa totală de lună din 15 Iunie 2011 văzută din Cluj (Timelapse video). Distanța temporală între cadre este de un minut.
Noi si Cerul (19 martie 2019) - Ocultația stelei de catre asteroidul trans-plutonian
În emisiunea Noi și Cerul care se va difuza în direct azi de la ora 18 la Columna TV vom afla informații despre ocultația stelei TYC-5061-0513-1 de către asteroidul trans-plutonian (38628) Huya.
Alte subiecte în sumar:
Educație prin astronomie – activități desfășurate:
• „Vecina noastră Luna” – program educațional la Planetariul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați
• Star Party la Coloana lui Brâncuși • Ceasuri solare – activitate la Cluj Napoca organizată de SRAC
Educație prin astronomie – anunțuri activități viitoare:
• SARM Gorj 10 ani, Simpozionul „Pasiune, educație, cultură”, Tg. Jiu și Bumbești-Jiu, 23-24 martie
• Minivacanță la stele, Runcu Stone, 2-5 mai • Tabăra PERSEIDE 2019, ediția a 27-a, Runcu Stone, partea 1 – 26 iulie – 4 august, partea a 2-a – 7-14 august
• Astro&Foto 2019, Runcu Stone, 23-30 august
• Pregătiți-vă pentru Luna Mondială a Astronomiei!
• Echinocțiul de primăvară • Activitatea solară • Imagini: Luna între Pleiade și Hyade, coroana lunară • Luna și planetele pe cerul de dimineață
Invitat prin telefon:
Cristian Dănescu, astronom amator - Observatorul L15 „St. George Observatory” Ploiești
Emisiunea se poate urmări pe canalele tv prin cablu și live pe Internet, pe site-ul televiziunii Columna TV:
Emisiunea se difuzează în direct marțea de la ora 18 și în reluare sâmbăta de la ora 15 și lunea de la ora 23.
O producție Societatea Astronomică Română de Meteori - SARM & Columna TV
Realizator: Valentin Grigore
Vizionare placuta!