Sagnlandet Lejre: se stenalderingenører arbejde - See Stone Age ingeneers at work
Allerede for mere end 5000 år siden udviklede bondestenaldersamfund teknikker og logistiske løsninger, der tillod rejsning af kæmpesten. I det danske område, har de kunnet flytte og sætte på plads granitsten, der vejede op til 25 tons.
De har nok ikke brugt lastbiler og krane, som vi kender idag. Hvordan gjorde de så?
Se videoen filmet i Sagnlandet Lejre af én af disse vellykkede forsøg!
--------------------------
More than 5000 years ago Stone Age societies developed techniques and logistical solutions which allowed the erection of huge stones. In the Danish territory, they managed even to move and set on place stones, which weighed up to 25 tons. They didn't use trucks and cranes, as we know them today. How did they do that then?
Watch this movie and see a successful experiment which took place at The Land of Legends Lejre. It is in Danish, but pictures tell a lot anyway!
Jættestuer. Storstensgrave No. 2
På Horneland er bevaret 30 mindesmærker fra stenalderes for 5000 år siden. Samme alder som Ægyptens pyramider.
Ved gården Knoldsborg ligger rester af to jættestuer og et fritstående rektangulært dyssekammer.
(Kilde: Med arkæologiem Danmark Rundt. side 186.)
Storstengravene er placeret med indgang SSØ i forhold til første fuldmåne efter forårsjævndøgn, som er vigtig for landbrug, da vejret oftest skifter ved fuldmåne. Det antages at kultiske/rituelle religiøse ceremonier ved jættestuerne har haft månen som focus.
Der kunne være 100 mennesker begravet i en jættestue.
Jætterne er i Den nordiske Mytologi Asernes/gudernes fjender og betegnelsen jættestuer er ifølge folketroen -efter kristendommens indførelse- opført af Jætterne.
De sidste billeder viser forsøg med bygning af storstensgrave i Lejre Forsøgscenter. Googl dette!
Kontakt mig gerne her på YOUTUBE, hvis du har kendskab til andre stenaldermindesmærker.
Findes en samlet kortlægning af storstensgravenes placering på Horneland?
Engelsk familie som levende atraktion på Sagnlandet Lejre
Sagnlandet Lejre (eller forsøgscenter Lejre som det hed engang) er et foslystelsespark, hvor man kan opleve vikingetiden, jernalderen og mange andre tidsaldre i danmark, hvor der levede mennesker (med fokus på hvordan menneskene levede dengang).
Heldige personer kan få lov til at være levende atraktioner, altså hvis det er i ens interesse-sfære.
Sagnlandet Lejre: Gådefulde gravhøje - mysterious mounds
Hvordan kunne Egtved-pigens kiste og gravgods bevares så godt i løbet af de 3400 år, hun har været gemt i gravhøjen? Eksperimentel arkæologi er med til at afsløre gåden ved at genskabe model-høje, hvori de samme kemiske og fysiske processer, der har tilladt bevaringen i de rigtige høje, kunne finde sted. Eksperimentet foregik i Sagnlandet Lejre.
-----------------------
How could the Egtved girl's coffin and its content preserve that well in the heart of a grave-mound for 3400 years? Experimental archaeology tries to unveil the mystery by reproducing models af grave-mounds, where the same chemical and physical processes, which permitted the preservation in the real mounds, could find place. The experiment was performed at The Land of Legends Lejre (video in Danish)
Danmark. Glentehøj Jættestue. Lolland.
Et stenkast fra Kragenæs på Lolland ligger jættestuen Glentehøj. De første efterretninger om en undersøgelse af storstensgraven stammer fra 1826, hvor huslæreren på godset Pederstrup undersøgte gravhøjen.
Efter udgravningens afslutning besluttede grev Reventlow at retablere gravhøjen, ligesom han satte en dør foran indgangen. Inde i kammeret blev opsat en bænk, mens der i jættestuens ene gavl blev udhugget et hul, så dagslyset kunne trænge ind i kammeret. Bænken er i dag forsvundet -- det skete ved en restaurering i 1920erne -- men hullet findes endnu i dag.
Danmark Hulehøj Jættestue Bogø.
I Østerskov, kun ca. 1 km. nordøst for Bogø by ligger en meget velbevaret og yderst let tilgængelig jættestue fra bondestenalderen opført omkring 3.200 f.Kr med det meget sigende navn Hulehøj.
Nationalmuseet foretog i 1918 en restaurering og delvis udgravning af jættestuen, efter at museet, siden den første registrering af stedet i 1880, havde forsøgt at få fredet det flotte gravanlæg.
Hefjendur Lejre.wmv
Indslag i Tv2 Lorry tirsdag den 13. juli 2010
Omhandlende asatroen og Hefjendurs dyrkelse af magterne i området omkring Lejre.
hefjendur.dk
Danmark. Dobbelt kammer Jættestue. Trolstuerne. Stenstrup
Jættestuen Troldstuerne ca. 7 km. vest for Nykøbing Sjælland er en af de flotteste jættestuer vi har i Danmark. Det er tilmed en såkaldt dobbeltjættestue, da højen rummer to, over 6 x 2 m store, gravkamre som er forbundet med hver sin gang ud til højsiden.
Jættestuen blev udgravet i 1909 og her viste det sig, at den blev brug som gravsted igennem mere end 1.000 år i bondestenalderen fra ca. 3.000 - 2.000 f.Kr. Spredt på gulvfladen i såvel kamrene og kammergange fandtes knoglerester fra ikke mindre end 98 personer: 47 voksne og 51 børn, hvoraf 19 ikke engang var 1 år gamle. En tankevækkende børnedødelighed set med nutidens øjne!
Danmark. Skjerninghøj. Fåborg 2017
Skjerninghøj Jættestue med bevaret jordhøj fra bondestenalderen, ca. 3200f. Kr. Den blev opdaget i 1812hvor man under pløjning opdage nogle store sten. Man forsøgte at fjerne den med nogle jernrør. Jættestuen blev herefter udgravet. Det er en af de bedst bevaret Jættestuer på fyn.
Danmark. Lundehøj jættestue. Jylland.
Lundehøj indeholder et stort gravkammer og et bikammer, hvor der ved indgangen er placeret 2 sten med helleristninger. Jættestuen er opført i perioden 3200-2800 f.Kr.. Der er adgang til højen via en jernlåge, nøglen hertil udleveres mod en symbolsk betaling sammen med stearinlys på gården, man passerer på vejen op mod højen.
Varus og de tabte legioner, del 2
Germanien år 9 efter Kristi. Den romerske statholder, Varus møder sin skæbne ved massakren i Teutoburgerskoven. Sagnlandet Lejres reporter er med i forreste linje.
Danmark. Annemosehøj Jettestue. Langeland.
En jættestue er et gravanlæg fra bondestenalderen bygget af meget store sten dækket af en jordhøj. I lighed med dysserne kaldes jættestuer også for megalitgrav eller storstensgrave. En jættestue består af et kammer, der kan være af forskellig udformning, og hvorfra der går en lang gang, som fører til højens yderside. Langs denne yderside er der anbragt mægtige randsten. Arkæologer vurderer, at der blev bygget omkring 40.000 store stengrave i årene fra omkring 3.500 til 3.000 før vor tidsregning. Kun cirka 500 af de store jættestuer er i dag bevaret.
Jættestuerne er bygget i bondestenalderen og tilhører tragtbægerkulturen. De afløser dysserne, og skiftet sker ca. 3.200 år f.v.t. Jættestuerne blev bygget indenfor en relativ kort periode på højst et par hundrede år, og skal ses i tilknytning til landbrugets indførelse omkring 4000 f.v.t. I dag kendes der til ca. 500 bevarede jættestuer i Danmark, hvoraf hovedparten er mere eller mindre nedbrudt som følge af at man i 17-1800-tallet anvendte dem som stenbrud ved blandt andet vejbyggeri. En mindre gruppe er dog restaurerede eller står urørte som da de blev bygget i bondestenalderen.
Stone Age Vibrations
Stenalder-symfoni og kultisk dans på Athra, Sagnlandets stenalderboplads
Gravhøjens Sønner
Provided to YouTube by The Orchard Enterprises
Gravhøjens Sønner · Lejre FC · John Downtown
Gravhøjens Sønner
℗ 2016 Mads Østergaard
Released on: 2012-04-09
Auto-generated by YouTube.
Lejre, adgangsvej til lergrav
Start ved ledet ved smedjen. Går forbi brændestabel, smedje, myremalmsovn, palisade, Langhuset, hegn til ovnplads, lergrav.
Jættestue
Jættestue - where the immortals dwell
this thing is 5000 years old; older than the pyramids of egypt
The Møn Experience: Jættestuer
Martin og Ketil - Øm Jættestue
Martin og Ketil besøger Øm Jættestue og får en snak med B-Joe Johansen om jættestuens historie, shamanisme og ånderejser.
Hør om en 10.000 år gammel grav fra Hammelev ved Vojens
Hidtil ældste gravfund i Danmark. Den kan dateres til Maglemosekulturen, dvs. den del af jægerstenalderen
Seance ved Øm Jættestue
Jacob Lund & Mia Guldhammer, fra VIRELAI, er ankommet i al for god tid til et VIRELAI spillejob. Ventetiden udnyttes bedst muligt med en lille seance ved/på/i Øm Jættestue...