Orhan Gazi Camii
Bursa'nın Fatihi Orhangazi'nin Surların dışında yaptırdığı bu cami Bursa'nın ilk Külliyesi'dir.
Bursa Orhan Camii
Bursa Orhan Camii
Dünden bugüne kalbimize şifa, ruhumuza huzur.
Bursa - Hisar - The Tombs of Osman and Orhan Gazi - Muradiye Complex - Turcja
Bursa - Hisar - The Tombs of Osman and Orhan Gazi - Muradiye Complex - Turcja
Gazi Orhan Camii, Merkez, Bursa - TÜRKİYE
Gazi Orhan Camii,
1339 yılında Osmanlı Sultanı Orhan Bey tarafından yaptırtılmıştır. Caminin çeşitli cephelerinde, belli bir düzene uyulmaksızın tuğla ve kesme taş kullanılmıştır. Beş bölümlü ve sivri kemerli son cemaat yeri ortada üç küçük kubbe, yanlarda tonozla örtülüdür. Yapıda yer alan motifler son derece sadedir. Cami, 1576 yılında genişletilmiştir.
ORHANGAZİ GAZİ ORHAN BEY MERKEZ CAMİİ
Merkez (Gazi Orhanbey) Camii, Orhangazi, Bursa
Merkez (Gazi Orhanbey) Camii, Bursa'nın Orhangazi ilçesindedir.
Orhangazi Merkez Camii olarak faaliyet göstermektedir..
Eski pazar yerinin arsası satın alınarak Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1981 yılında temeli atılan cami, 2000 yılında ibadete açılmıştır.
Mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı'na aittir.
1850 m2'lik bir alan üzerine yapılan Gazi Orhanbey Camii üçer şerefeli, 67 metre yüksekliğinde iki minareye sahiptir.
29 metre yüksekliğindeki ana kubbe, dört yarım kubbe üzerine inşa edilmiş ve 14,5 metre boyundaki dört fil ayağına 8 çeyrek kubbe ile desteklenmiştir.
Caminin şadırvanı yedi direk üzerine, kubbeli olarak inşa edilmiştir.
Caminin duvarları kubbe kemerlerine kadar Kütahya çinisi ile dört fil ayağı ise mermerle kaplanmıştır.
Bölgenin nadide eserlerinden biridir.
İç alanı 1100 m2'dir.
Caminin bir imam-hatibi ve iki müezzin kayyımı bulunmaktadır.
Camide aynı anda 3500 kişi namaz kılabilmektedir.
Vakit namazlarında 300, cuma namazlarında 3500, bayram namazlarında ise 5000 kişi civarında cemaati bulunmaktadır.
Osman Gazi Türbe & Ulu Camii (Bursa Grand Mosque)
Malaysian group visited Turkey in April 2014.
Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri - Bursa
Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri Osmanlı Devletine başkentlik yapmış Bursa'da yer almaktadır.
SEJARAH TURKEY, ORHAN GAZI CAMII (Penguasa Usmaniyah ke 2 )
masjid adalah salah satu sejarah turkey,
Orhan gazi, pemimpin ke 2 daulah usmaniyah
..
silahkan menonton
like and share
SUBSCRIBE nya...
Bilecik - Orhangazi Camii
Bilecik'te Şeyh Edebali Türbesi'nin alt tarafında yer alan Orhangazi Camii hakkında...
Jelajah Turki 2015: Bursa [5/10]
Melawat Masjid Besar Bursa (Ulu Camii), Makam Osman Gazi dan Orhan Gazi serta Menara Jam Bursa.
TOMB OF ORHAN GHAZI | Bursa - Tales of Turkey [EN]
AYASOFYA CAMİİ/NİCEA/İZNİK/BURSA
#nicea #iznik #bursa #travel #turkey #roma #mosque
Roma döneminde ibadethane olarak inşaa edilmiştir.
1331 yılında fetih sonrası Orhan Gazi tarafından camii olarak değişime uğramıştır.
Günümüzdede camii olarak ibadete ve turistik gezilere açıktır.
İyi seyirler.
Orhangazi merkez cami
Arif hoca mehmet hoca çift ezan
Spectacular city (Bursa ) First Capital Of Ottoman Empire!
شهر دیدنی بورساـ اولین پایتخت عثمانی
Spectacular city (Bursa )
The city of Bursa, southeast of the Sea of Marmara, lies on the lower slopes of Mount Uludağ (Mt. Olympos of Mysia, 2543m), with the city deriving its name from its founder King Prusias of Bithynia.
It subsequently came under Roman, then Byzantine rule before it became the first capital of the Ottoman Empire in 1326 under the command of Orhan Gazi. Many important Ottoman buildings still remain in Bursa.
Known as Green Bursa, the city is filled with gardens and parks and overlooks a verdant plain. It is situated at the centre of an important fruit-growing region. Bursa was, and still is, famous for its peaches, silk, towels and thermal springs. Make a point to try the locally invented İskender Kebab, a dish of bread, tomato sauce, strips of grilled meat, melted butter and yogurt! Candied chestnuts are another regional specialty. The tour of the city begins on the east of the city at the Yeşil Türbe (Green Mausoleum). Set in a garden and distinguished by its exterior panelling of tiles, the mausoleum holds the cenotaph of Sultan Mehmet I. Across the street, the Yeşil Mosque of 1424 reflects the new Ottoman, as opposed to Seljuk, aestheticism. A madrasah nearby completes the complex and is also home to the Ethnography Museum. Before exploring this area, stop for a glass of tea in one of the traditional tea houses. Going uphill to the east, you pass the Emir Sultan Mosque in its delightful setting and, after walking through a district of old houses, you reach the Yıldırım Beyazıt Mosque (1391).
More from Ottomans
Now make your way to Cumhuriyet Square (known locally as Heykel) and stroll along Atatürk Avenue to Koza Park where outdoor cafes are scattered among flowers and fountains! At the back of the park, a long building named the Koza Han (1490) houses the trade in silk cocoons. From here, go on with the covered bazaar area with its narrow streets, caravanserais and bedesten (covered market)! On the other side of Koza Park stands one of Bursa’s oldest religious buildings: The Orhan Gazi Mosque (1339). Nearby is the large Ulu Mosque constructed in the Seljuk style; a finely carved walnut minber (speaker’s platform) and impressive calligraphic panels decorate the mosque. The şadırvan (ablutionary fountain) lies uncharacteristically inside the 20 dome mosque.
Walking west from the Ulu Mosque you arrive at Hisar, an old and picturesque quarter of Bursa. In the park that overlooks the valley are the mausoleums of Osman, the founder of the Ottoman Empire, and his son Orhan Gazi who commanded the army that conquered Bursa. The cafes of Tophane offer a good place to stop for refreshment.
شهر دیدنی بورساـ اولین پایتخت عثمانی
دیدنی های اطراف استانبول. شهر بورسا با استانبول فاصله بسیار کمی دارد. این شهر جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیاری دارد. مرقد ماهی دوران و شاهزاده مصطفی نیز در این شهر واقع است.
THE SHRINE OF OSMAN GHAZI | Bursa - Tales of Turkey [EN]
Tales of Turkey
İznik Ayasofya Orhan Camii // Iznik Hagia Sophia Orhan Mosque
İznik Ayasofya Orhan Camii ile ilgili pek çok görüş var... Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği olarak İznik ile ilgili çalışmalarımıza başladığımız ilk günden beri halen Cami olarak hizmet vermekte olan bu tarihi bina ile ilgili pek çok yorumla karşılaştık. İlk sorumuzda yorumlarını aldığımız kişilere ikinci sorumuz ‘Ayasofya Orhan Camii’ni ziyaret ettiniz mi?’ oldu. Şaşırtıcı olan ise bu soruya ‘Evet’ten çok, ‘Hayır’ yanıtı almamızdı. Aynı kişilere Ayasofya Orhan Camii’nin tarihi ile ilgili sorular yönelttiğimizde ise bu kişilerden sadece bir kaçının Ayasofya’nın Kilise olmadan önce Tapınak olarak yapıldığı, pek azının ise 850 yıl Kilise olarak kullanıldıktan sonra, 1920’de İznik’i terk eden Yunanlı birlikler tarafından yakılana kadar 589 yıl da Cami olarak hizmet verdiği gerçeğini bildiğini gözlemledik.
Ramazan bedenimizi, aklımızı ve ruhumuzu kötülüklerden arındırmaya çalıştığımız mübarek bir zaman. Bu kötülüklerden pek çoğuna sebep olan önyargılarımızı bir yana bırakarak Ayasofya Orhan Camii’ni bir de Cami’nin İmamı Mahmut Şahin’den dinlemeye ne dersiniz?
--------------------------------------------------------------------------------------------
There are a number of different opinions about Iznik Hagia Sophia Orhan Mosque. Since the day we started to work about Iznik, we have come across lots of different comments. The second question we forwarded to the people who made these comments as a response for our first question was; ‘Have you been there?’ The astonishing thing was that, we had more ‘No’s than ‘Yes’s. When we asked the same people about the history of the building, we saw that only two of them knew that it was originally built as a temple, just a few knew that the building has served as a Mosque for 589 years, after it had been used as a Church for 850 years until the Ottoman Reign.
Ramadan is a time when we try to purify our souls and minds, as well as our bodies.Let’s set our prejudices aside which might only lead us to evil, and listen to Mahmut Şahin, the Imam of Iznik Hagia Sophia Orhan Mosque. Shall we?
Osmanlı yadigarı Orhan Camii
her cuma kılıçla hutbeye çıkılan, Osmanlıdan günümüze yadigar kalan ve tüm İzmit’i seyrinize sunan tarihi Orhan Camii!
Bursa'da Türbeler, Camiler Ve Hanlar - Bursa Tombs, Mosques and Inns
BURSA'DA TÜRBELER, CAMİLER VE HANLAR
Muradiye Türbeleri, Yeşil Türbe,
Orhangazi Osman Gazi Türbeleri,
Ulucami, Kozahan
Öz Antalya Tur İle Seyahat - 09.2010
Bursa Tombs, Mosques and Inns
With Öz Antalya Tur/Travel - 09.2010
Shot: Mehmet Sökmen - 05325258493
mehmetsokmeninyeri.com
mehmetsokmeninyeri.com/masaj
Kozahan Bursa 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Kozahan Bursa 4K UHD
1492 yılında, II. Bayezıt tarafından İstanbul'daki cami ve medresesine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Orhan Camii ile Ulu cami arasındaki geniş bir alana kurulmuştur. Çoğunlukla kesme taş, yer yer tuğlanın da kullanıldığı han, iki katlı olup odalarının önü revaktır. Revak kısmı 40 beton kubbeden oluşmaktadır.
Üst katta 50, alt katta 45 olmak üzere toplam 95 odası vardır. Üst katta bulunan odaların tamamı ipek ve ipek ürünleri satan dükkânlar olarak kullanılmaktadır. Üst katta güneye açılan bir kapısı ile alt katta Orhan cami tarafına ve kuzeyinde kapalı çarşıya açılan kapıları vardır.
Kuzeye açılan büyük taş kapısı firuze çinilerle süslüdür.
Avlusunda altı şadırvan olan kubbeli bir mescit bulunmaktadır. Günümüzde Kozahan’ın iç avlusu insanların dinlenebilecekleri kafe ve çay bahçesi olarak düzenlenmiştir. Hanın mimarı Abdül-Ula Bin Pulad Şah, İnşaat ustası da Şuca Bin Karaca’dır.
Osmanlı Devleti‘nin doğduğu ve yükselişinin başladığı Bursa sınırlarında yer alan Koza Han bugün bir alışveriş merkezi gibi hizmet vermekle birlikte tarihi ve mimari değerinden hiçbir şey kaybetmeyen yapılardan.
Yapıldığı dönemde hemen yakınındaki Pirinç Hanı ile birlikte kentin en önemli iki hanından biri olan Koza Han zaman içerisinde Yeni Han, Beylik Han, Yeni Kervansaray, Simkeş Han, Han-ı Cedid, Han-ı Cedid-i Amire gibi isimlerle de anılmış. Ancak en sonunda, bu handa yoğunlukla ipek tüccarlarının ticaret yapmasından dolayı Koza Han olarak varlığına devam etmiş.
Bursa’nın en ünlü yerlerinden biri olan Koza Han sadece bir alışveriş merkezi olarak değerlendirilmemeli, pek çok yerli ve yabancı diplomat, iş adamı hatta İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in de ziyaret ettiği bu yapı mimari ve tarihi değerinden dolayı da Bursa seyahatinizde uğramanız gereken duraklardan biri olmalı.
Koza Han’ın yerinde daha önceden ipek böceği kozalarının satışı yapılıyormuş. Ki bu ipek böceği ve ipek kumaş ticareti Bursa’nın bugün bile tekstil sektöründe koruduğu önemi yaratan kilometre taşlarından.
Koza Han yapıldığı dönemden beri de ipek tüccarlarının meskeni olmuş. Hatta geçmişte bazı ipek tüccarlarının handa iki oda tutarak birinde satış yaparken diğerini de depo olarak kullandığı söylenir. 1672 ve 1685 yıllarında da tadilattan geçen yapı en son büyük tadilatını 1950 yılında geçirmiş ve bugün mağazalarla dolu olan son halini almış.
Aslında Bursa Koza Han iki yapıdan oluşuyor. İlki ortasında bir avlu bulunan, dikdörtgen biçimli, iki katlı han binası, diğeri ise hanın hemen dışında yer alan, zamanında tüccarların atlarını bağladığı, bugün Dış Koza Han adıyla bilinen ahırlar.
Hanın girişi ise kesme taşlarla son derece gösterişli olarak yapılmış ve girişin iki yanında yer alan eyvanlardan üst katlara çıkış sağlanıyor. Ki bu giriş kemerinin içinde renkli taşlarla süslenmiş kaplamalar da tarihi açıdan son derece değerli. Döneminin beş yıldızlı oteli sayılabilir.
Avlunun ortasında bulunan mescit günümüze kadar ulaşamamış ve şimdi bu kısım ziyaret sırasında yorulan, etraftaki hareketi, tüccarları, alıcıları ve turistleri seyrederek dinlenmek isteyenlere içecek servisinin de yapıldığı kafeler yer alıyor.
Eskiden ahır olup günümüzde Dış Koza Han olarak bilinen kısım ise yine yeme içme alternatifleri ile dolu. Hanlar Bölgesi, Osmangazi Bursa adresinde yer alan Koza Han ulaşımı açısından da kolay bir yerde. Ulu Camii ve Orhan Camii arasındaki Koza Han’a Orhangazi Parkı’ndan da giriş mevcut.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 03.03.2019
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 12.08.2019
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
ORHAN GHAZI COMING TO THE THRONE 1326 (ORHAN GAZİ TAHTA GEÇİYOR)
Orhan Ghazi, the son of Osman Ghazi, was commanded by the Siege of Bursa, which was performed in 1320. Meanwhile, Osman Ghazi became sick. Orhan Ghazi was putting the pressure on, on the one hand, Bursa on the other hand in İznik. The cities were expected to surrender. Continuing their invasion, Orhan Ghazi and his cavalry conquered Mudanya in 1321. This settlement was renovated with Ottoman construction. Orhan Ghazi asked them to continue their lives in their homes the Byzantine people who lived here also. The Ottoman Empire was growing over the years. It constantly allowed Muslim immigrants from Anatolia. The army was now equal to the strength of the entire Byzantine army. Orhan Ghazi was the first Sultan to make arrangements in the Ottoman army. Also in 1324, Akyazi became a part of the Ottoman lands. By 1326, Bursa could no longer bear the siege of the ottoman and handed over the city to the Ottoman state. Bursa became the capital of the Ottoman state. However, when the city was conquered, Osman Ghazi died. His funeral was buried in Bursa. Now he became known as Orhan Ghazi Sultan and proved himself as a continuation of the collapsed Seljuk State. The conquest of Bursa was the most important start for the Ottoman state. The Ottoman Empire to rule the world was now on the stage of the World.