Cetatea Țărănească din Saschiz
Cetatea Taraneasca din Saschiz
Cetatea taraneasca ce domina si acum Saschiz-ul este inca o urma a framantarilor epocii medievale. Construita pe un deal impadurit, la aproximativ 2 km de vatra satului, fortificatia a fost ridicata in secolul al XIV-lea pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz si din alte sase comune alaturate, care au ajutat la construirea ei. Si cetatea este opera comunitatii germane din zona, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu in conditiile in care majoritatea fortificatiilor sasesti au fost ridicate in jurul bisericilor din centrul asezarii.
Lucrarile au inceput in anul 1347, dupa cum indica o inscriptie de pe zidul de NV al cetatii. Tot in zidul de incinta (inalt de 7-9 metri) au fost inserate si cele patru turnuri de colt si cele doua de poarta, toate cu functii de supraveghere si de aparare. Denumirile acestor turnuri: Turnul Scoalei, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Paza, reflecta buna organizare a comunitatii. In interiorul cetatii se afla o capela, din care astazi nu a mai ramas decat o ruina. Singura urma intacta este fantana adanca de 65 de m care se spune ca face legatura, printr-un tunel subteran, intre incinta cetatii si centrul comunei Saschiz.
Ca si stil arhitectonic, cetatea apartine perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic (este terminata in secolul al XIV-lea), fapt confirmat de acoperisul intr-o singura panta si de gurile de tragere prevazute cu o grinda din lemn care se putea roti pentru a putea inlesni ochirea cu ghiulele si arcuri de sageti. Detaliile tehnice sunt insa depasite de frumusetea ruinei care isi proiecteaza silueta fantomatica printre copacii de pe marginea drumului de acces, invitand calatorii sa-si elibereze imaginatia printre zidurile ei.
Informații de pe site-ul
Camera: Georgiana și Mihai Andrei Cațan
Muzica: ”Lacurile lui Mac” - Vali Rotari
Montajul: Mihai Andrei Cațan
Un film produs de: Mihai Andrei Cațan
Cetatea RUPEA Fortress (Transylvania, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește!
Cetatea este amplasată pe vârful dealului de bazalt care domină orașul Rupea situat în partea sud-estică a Transilvaniei, între Brașov și Sighișoara. Cetatea a fost construită, extinsă în mai multe etape și locuită de către coloniștii sași în perioada secolelor XIV - XIX. Nu se știe exact când a început construcția, dar prima menționare a ei datează din anul 1324 când, în perioada de constituire a scaunelor săsești, sașii de aici s-au revoltat împotriva voievodului Trasilvaniei și a regelui Ungariei. Prima cetate, numită Cetatea de Sus (incinta 1) a fost construită pe vârful dealului în secolul al XIV-lea și în ea se recunosc acum Turnul Pulberăriei (era turn de poartă), Camera Scaunului (sediul administrației Scaunului Rupea), câteva case vechi și o căsuță în vârf. În secolul al XV-lea cetatea a fost extinsă în jos, jur-împrejur, cu un zid reprezentând prima etapă a Cetății de Mijloc (incinta 2). În cadrul acesteia se păstrează sau se recunosc turnurile Pentagonal, a Scribilor (turn de poartă) și Căpos. În secolul al XVII-lea Cetatea de Mijloc este extinsă spre vest cu incinta 3 în cadrul căreia se găsesc turnurile Ugrei (lângă poartă), a Cercetașilor, precum și o capelă. În secolele XVIII-XIX cetatea se extinde numai spre nord cu un nou zid care separă Cetatea de Jos (incinta 4). În cadrul acesteia, acum se pot vizita noul turn de poartă, Turnul Slujitorilor, Turnul Slăninei, Fântâna, Magazia militară, Casa paznicului cetății. De remarcat că această cetate nu a fost niciodată asediată. Nu este o cetate țărănească cum greșit s-a mai afirmat, fiind un burg fortificat, permament locuit, sediu al administrației Scaunului Rupea și al trimisului regelui. Perioada de glorie a cetății a fost în secolul al XVII-lea când avea circa 100 de case și mai multe clădiri publice și administrative. Cetatea a început să fie părăsită începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, oamenii coborând spre vale și având securitatea asigurată de armata habsburgică. În anii 2010-2013 cetatea a fost parțial renovată în scop turistic.
The fortress is located on the top of the basalt hill that dominates the town of Rupea located in the south-eastern part of Transylvania, between Brasov and Sighisoara. The fortress was built, extended in several stages and inhabited by the Saxon settlers during the 14th-19th centuries. It is not known exactly when the construction began, but its first mention date back to 1324 when, during the formation of the Saxon seats, the Saxons here rebelled against the voivode of Trasilvania and the King of Hungary. The first fortress, called Upper Fortress (enclosure 1), was built on the top of the hill in the 14th century, and it now we can recognize the Powder Tower (gate tower), the Throne Chamber (the seat of the Rupea Seat), some old houses and a lodge on the top. In the 15th century the fortress was extended downwards around, with a wall representing the first stage of the Middle Fortress (enclosure 2). Within it, the Pentagonal, of Scribes (gate tower) and Capos towers are preserved or recognized. In the 17th century, the Middle Fortress is extended to the west with a courtyard (enclosure 3), in which the towers of Ugra (near the gate), of the Scouts, as well as a chapel are located. In the 18th-19th centuries the fortress extends only northwards with a new wall separating the Dawn Fortress (enclosure 4). Within it, you can now visit the new gate tower, the Servants Tower, the Bacon Tower, the Fountain, the military repository, the Gate Tower. It is worth noting that this fortress has never been besieged. It is not a peasant fortress as wrongly it was affirmed, but a fortified burg, with living quarters, the seat of the administration of the Rupea Seat and of the King's Empowerment. The glory of the fortress was in the 17th century when it had about 100 houses and more public and administrative buildings. The fortress began to be abandoned since the second half of the 18th century, the people descending to the valley, the security being provided by the Habsburg army. In the years 2010-2013 the fortress was partly renovated for tourism purposes.
Cetatea Rupea, judetul Brasov_Rupea Fortress, Brasov County_22_07_2018
Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de așezări omenești datând din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentară datează din anul 1324 când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Documente din secolul al XV-lea menționează cetatea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație dar și refugiu pentru populația ce locuia dealurile și valea din împrejurimi, așezarea ei fiind strategică: la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.
Cetatea Rupea, ridicatǎ pe Dealul Cohalmului, dominând de sus orașul, a fost construitǎ și extinsǎ în secolele al XIV-lea– al XVII-lea, ca cetate și refugiu pentru satele din împrejurimi. În prezent este în stadiu de ruinǎ. Curtinele formează 4 incinte, fiind întărite din loc în loc cu turnuri poligonale, circulația fiind controlatǎ de mai multe porți interioare care compartimenteazǎ ansamblul fortificat. Incinta centralǎ este prevăzută cu un reduit și cu o capelă.
Cetatea Rupea este situată la 50 km de Brașov, construită pe un masiv de bazalt, în zona rezervației geologice Dealul Cohalm - Bazaltele de la Rupea. Este o cetate țărănească cu patru zone întărite cu turnuri poligonale. Cetatea este modificată în timp, prin adăugarea a două curți interioare și trei turnuri de apărare.
Rupea Fortress is one of the oldest archaeological remains on the territory of Romania, the first signs of human settlements dating from the Paleotic and early Neolithic (5,500-3,500 BC). The first documentary testimony dates from 1324 when the Saxons revolted against King Carol Robert, Hungary, fled inside the fortress, Castrum Kuholm. The name of Kuholom refers to the rock that was built: the basalt. Documents from the 15th century mention the city as an important commercial and craft center with 12 guilds. The fortress served as a fortification as well as a refuge for the inhabitants of the hills and the surrounding valley, its settlement being strategic: the merging of the roads connecting Transylvania, Moldavia and Wallachia through the south-eastern passes.
The Rupea fortress, built on the Cohalm Hill, dominating the upper city, was built and expanded in the 14th century as a fortress and refuge for the surrounding villages. It is currently in a state of ruin. The curtains form 4 enclosures, being reinforced instead of polygonal towers, the circulation being controlled by several interior gates that compose the fortified assembly. The central courtyard is provided with a reduced and a chapel.
Rupea Fortress is located 50 km from Brasov, built on a basalt massif, in the Dealul Cohalm Geological Reserve - Bazetele de la Rupea. It is a peasant fortress with four zones reinforced with polygonal towers. The fortress is altered in time by the addition of two inner courtyards and three defense towers.