Pestera Bolii - Petrosani
Pestera Bolii - Petrosani
Descopera Romania - Pestera Bolii
Descopera Romania - Pestera Bolii
Music composed by Adrian Von Ziegler
Pestera Bolii ,Petrosani- 4 decembrie 2010
În partea de nord a oraşului Petroşani , pe drumul ce leagă Valea Jiului de Ţara Haţegului, în imediata apropiere a micii curmături formată pe locul unde se întâlnesc Munţii Retezatului cu cei ai Sebeşului, se află Peştera Bolii .
Ca o curiozitate , calea ferată ce leagă cele două regiuni ale judeţului Hunedoara, face aici vreo 66 de curbe, trece prin 8 tuneluri cu lungime în ordinea parcurgerii de 98 m; 45,9 m; 23,7 m; 78,5 m; 143,2 m; 740,2 m etc.
Numele peşterii provine cel mai probabil de la familia Bolia care a avut proprietăţi de pământ şi păduri în zonă. Acest nume apare prima dată în secolul al XV-lea ( 1404 ), într-un act de donaţie al lui Sigismund, în care printre alţii primea proprietăţi şi voievodul Bolia, din Zarand . Acesta este decapitat de cneazul Pypo în anul 1415, din ordinul aceluiaşi Sigismund, fiind totodată şi deposedat de toate posesiunile sale.
În 1848 apare ca proprietar al zonei din jurul peşterii, Bolia Ladislau de aici putem trage concluzia că este foarte posibil ca numele zonei ce cuprinde atât peştera cât şi cetatea din vârful dealului şi-ar putea trage numele de la această veche familie de nobili. În drumul său pârâul Jupâneasa, la început în valea de sus se pierde la un moment dat în calcarele jurasice ale unor peşteri devenind un pârâu subteran pentru ca apoi să apară mai jos în peştera de la Cetatea Bolii, sub numele Galbina. La ieşirea din peşteră pârâul Galbina se uneşte cu izvorul Balta Băniţei.
Perseverenţa apei a dus la săparea în stâncă a uneia dintre cele mai mari peşteri din Ardeal. Golul din masiv are o lungime de 455m, cu o diferenţă de nivel între insurgenţă şi resurgenţă de 2-3m. Deschiderea maximă de la insurgenţă este de 10m şi largă la bază de 20m fiind orientată spre est-nord-est. Lărgimea maximă este atinsă la o distanţă de 75 m de insurgenţă. Înălţimea se menţine între 10-12m cu o direcţie generală est-nord-est spre vest-sud--vest. În trecut peştera putea fi parcursă călare . Prin anii ´60 peştera a fost reamenajată cu poduri de trecere peste pârâu . Din păcate la ora actuală acest punct de atracţie turistică este colmatat în partea dinspre calea ferată, iar podurile au fost distruse în totalitate. Se recomandă vizitarea vara şi toamna când apa este scăzută .
La ora actuală custodia Peşterii este asigurată de Asociaţia PETRO-AQUA, care a început reamena-jarea acesteia. Ca urmare a acţiunilor desfăşurate de această asociaţie, în data de 5 iulie 2006 a avut loc un concert coral în interiorul peşterii. Trebuie menţionat că această acţiune este o continuare a unei tradiţii mai vechi ce datează din perioada interbelică. Astfel sala mare a fost denumită „ Sala de concert şi dans ca urmare a acusticii deosebite de care a dat dovadă.
În anul 2007 în ziua de 1 mai tot în spiritul tradiţiei s-au desfăşurat manifestări artistice atât în interi-orul peşterii cât şi în afara ei.
LUMINA CRACIUNULUI 2018 - Pestera Bolii ( Petrosani - Hunedoara )
Editie aniversara a spectacolului LUMINA CRACIUNULUI, organizat de catre Ionut Dragotesc in fiecare an in Pestera Bolii. Parteneri si in acest an, Mondo Tv, Petro Aqua, Comexim R Lupeni, Mondo Fm.
Concert de muzica folk in Pestera Bolii (Petrosani -26.10.2013)
Eveniment cultural-artistic inedit la Peștera Bolii. În weekend, a avut loc un concert folk, susținut de Clubul Generația Folk din Craiova, condus de artista Mădălina Amon.
Aproximativ 20 de tineri din Craiova au sustinut un concert de excepţie de muzică folk sub numele „Sărmanii lampagii după o piesă a grupului, care se potriveşte locului mineresc .
Recunoscută pentru acustica deosebită încă din perioada interbelică, Peştera Bolii este situata pe Drumul Naţional 66 , înainte de intrarea în Petroşani dinspre Deva
Legendele transmise din generaţie în generaţie vorbesc despre care pline cu aur ascunse în pântecul muntelui de către daci, care îi poartă pe oameni prin labirinturi in cautarea aurului , dar si pentru frumusetea unica a pesterii.
Numele peşterii provine de la Familia Bolia ce apare pentru prima dată în anul 1404 într-un act de donaţie al regelui Sigismund (1387 -- 1437) prin care voievodul Bolia din Zarand primea printre alţii proprietăţi de pământ şi păduri în zonă.
Sebastian Stanca în „Monografia istorico geografică a localităţii Petroşani lucrare premiată de Academia Română în anul 1933, afirmă că „ţinutul şi peştera au fost locuite de oamenii timpurilor preistorice , dimensiunile uriaşe ale peşterii putând adăposti un trib întreg. Mărgelele şi vasele de lut, unelte din piatră şi os aparţinând diferitelor epoci începând cu Paleolitic susţin teoria. Obiectele de lut provin din lutul de la Bar şi indică presupunerea că locuitorii acestei peşteri sunt de provenienţă din Tara Haţegului poate de la peştera Cioclovina de lângă Pui. Apropierea de bazinul Petroşani, bogat, paşnic şi ferit de orice primejdii a determinat în decursul sutelor de ani migrarea aşezării omeneşti din peşteră către acest bazin, întinzându-se până spre gura Defileului Jiului. Evoluţia a fost foarte lentă şi cu siguranţă de la Peşteră de lângă Cetatea Bolii spre Platoul Petroşani şi apoi în toată Valea Jiului.
De-a lungul timpului, circumscrisă politicii de dezvoltare economică, promovată de romani în teritoriile ocupate, peştera a oferit un excelent adăpost pentru mărfurile aduse de negustorii porniţi de la Marea Egee şi Siria şi desfăcute apoi spre Appullum şi Potaissa unde era cantonată legiunea a XIII a Gemina respectiv legiunea a V a Macedonică.
Peștera Bolii din Hunedoara ((@Exclusiv în România)
Sâmbătă, 31 mai, de la ora 18:00, pe TVR1, Cristian Tabără şi echipa Exclusiv în România ajung la Peștera Bolii din Hunedoara.
Hoinar in Vest - Pestera Bolii
Peștera Bolii este o străpungere naturală accesibilă pe toata lungimea ei, una din puținele peșteri de acest fel din țară. (ex.Peștera Cetatea Rădesei)
Peștera este situată în partea de nord orașului Petroșani, la 6km de acesta, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.
Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza și 10 m înalțime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevarate săli spațioase. Formațiuni de scurgere apar în locurile înalte și pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 m galeria coboara dor 3 m. La ieșire din peștera pârâul poartă numele de Galbina.
Prin anii ´60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp. Peștera a fost abandonată până de curând când speologii locali de la Asociația PETRO-AQUA, au trecut la reamenajare. Au fost montate podețe care ușurează parcurgerea întrgului gol subteran fără pericol.
Concert in Pestera Bolii Petrosani
Corul Sfanta Varvara din Petrosani in Pestera Bolii
Pestera bolii(Halta depou) Petrosani A10824 01 11 2010
Pestera Bolii
Pestera Bolii
COLINDE IN PESTERA BOLII - LUMINA CRACIUNULUI - Ed. a IV-a -2012
LUMINA CRACIUNULUI este un spectacol desfasurat in Pestera Bolii - jud. Hunedoara, an de an incepand cu 2009.
Producator: Ionut Dragotesc
Organizator: Mondo Tv Petrosani
Parteneri: Manastirea Lainici, Episcopia Devei si Hunedoarei, Petro Aqua, Comexim R Lupeni
Diverse Trenuri Petrosani Pestera Bolii
Pestera Boli, Petrosani
Pestera Boli, Petrosani
Boli Cave, Petrosani
summer 2011
Pestera Bolii Mariana Anghel 7
SE INTAMPLA IN VALEA JIULUI
mondotv.ro
Unic in Romania ,Craii din Sohodol in Pestera Bolii
Concert de colinde
Peștera Bolii, Judetul Hunedoara, 2018 / Bolii cave, Hunedoara county
Abonati-va la canal, dati like la filmuletele care va plac si distribuiti. Va doresc vizionare placuta.
Melodie: Cumberland Gap
Artist: Nat Keefe with The Bow Ties
Gen: Muzică Country și folk
Peștera se află la 6 kilometri de orașul Petroșani, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul în care se întâlnesc Munții Retezat cu Munții Sebeșului. Numele peșterii vine de la familia Bolia care a avut încă din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă.
Atractii turistice in zona Petrosani:
- Peştera Bolii
- Cetatea Băniţa
-
Munţii Parâng
- Statiunea Straja
- Pasul Vulcan
- Cheile Buţii
- Defileul Jiuliu
- Ţinutul momârlanilor
- Cheile Jieţului
- Mănăstirea Lainici
# Romania Turistica # Peisaje din Romania # Cele mai frumoase locuri din Romania # Destinatii uimitoare din Romania # Locuri superbe din Romania # The most beautiful places of Romania # Muntii Romaniei # Explorati Gradina Carpatilor # Locatii turistice din Romania # Drumetii montane #Transilvania # Ardeal # Petrosani
AM FOST LA PETROSANI SA VIZITAM PESTERA BOLI !
???? Revenim in forta cu vloguriile pentru ca ne permitem.Va pup oriental pe frunte pe toti abonatii loiali ‼️
???? LIKE
???? SUBSCRIBE
???? SHARE
???? CLOPOTELUL
???? Toti abonatii activi la fiecare Vlog/Videoclip nou,vor aparea la story pe INSTAGRAM cand postam ceva nou,va pup ❗
???? Pentru mai multe vlogurii de genu sparge butonul de LIKE !
❗Dragi recruţi,
Bine aţi venit în Brigada,daca ati ajuns pana aici si doriti sa intrati,aveti o mica provocare: Loviti cu pumnul peste 99% butonul de SUBSCRIBE iar noi va acceptam cu drag ❗
???? Nu uita sa dai SHARE pentru mine conteaza si in acelasi timp ma ajuta foarte mult ! Respecteee ❗
???? Donatii -
???? Facebook -
???? Instagram -