Excursie pe Dunare: Statuia lui Decebal - Cazanele Dunarii - Pestera Ponicova si Veterani
Facebook:
Excursia propusa in acest video se desfasoara cu barca, pe Dunare. La aproximativ 15 de kilometri de orasul Orsova, in zona unde se gaseste statuia lui Decebal se organizeaza, contra cost, plimbari cu barca pe Dunare. Cei interesati pot vizita pe parcursul acestei calatori statuia lui Decebal, Golful Mraconiei, Cazanele Mici si Mari ale Dunarii, Golful Dubova, intrarea acvatica a pesterii Ponicova si pestera Veterani.
Dupa ce platim taxa, ne punem vesta de salvare si pornim pe Dunare pentru aproximativ 50 de minute. Primul obiectiv, Statuia lui Decebal.
Statuia a fost finantata de omul de afaceri Iosif Constantin Dragan, costaturile fiind de peste un milion de dolari. Monumentul inalt de 55 metri si lat de 25 metri a fost sculptat intre anii 1994 si 2004 de catre 12 alpinisti, sub atenta supraveghere a sculptorului Florin Cotarcea. S-a lucrat numai in coarda, cu ciocanul, cu dalta si cu picamarul, explozibil folosindu-se in catitati mici. O bucata din nas s-a desprins din cauza rocii putin rezistente si refacut cu ciment alb.
Sculptura este numai 60% finisata, mai trebuie umblat la barba, la pometii, la ochi si la caciula, plus amplasarea unor proiectoare care sa lumineze statuia pe timp de noapte. De asemenea, vis a vis de Statuia lui Decebal s-a dorit si sculptarea lui Traian. Cei doi conducatori care au marcat poporul roman stand astfel fata in fata. Din pacate dupa decesul lui Florin Cotarcea lucrarile nu au mai continuat.
Mai departe intram in Golful Mraconia , un loc foarte bun de dat la peste. Pe timpul lui Ceausescu aici se gasea un sat de vacanta, dar dupa moartea lui, acel sat a fost inchis. Acum pe marginea acestui golf se gasesc foarte multe pensiuni.
In continuare ne intoarcem spre Statuia lui Decebal, trecem pe sub podul care traverseaza Golful Mraconia si intram in Cazanele Mici ale Dunarii.
In dreapta vedem Manastirea Mraconia. Cladirea este construita pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor, numit si baloan de semnalizare. In zona Cazanelor Mici si Mari ale Dunarii se gaseau 3 baloane de semnalizare. Aici apa masoara 40 - 45 de metri adancime. Balonul de semnalizare avea rolul de a dirija ambarcatiunile in Cazanele Mici sau in Cazanele Mari. Cand balonul era ridicat, coborau vapoare, cand balonul era lasat, urcau vapoare. Din cauza vitezei de 5 metri pe secunda a apei, a zonei inguste si a altor factori, doua vapoare nu pot trece simultan prin Cazanele Dunarii nici in prezent, desi exista statii de emisie receptie, telefoane mobile, radare si sateliti.
Acum am iesit din Cazanel Mici, ne aflam in Golful Dubova. Sub noi se gaseste satul Dubova Veche, iar cand apa este foarte scazuta, drept in fata cu biserica noua din comuna Dubova se poate vedea turla de la vechea biserica. Pe langa satul Dubova Veche, construirea hidrocentralei Portile de Fier I, in anii 70, a dus la inundarea mai multor sate din imprejurimi.
In fata se afla intrarea in Cazanele Mari si muntele Ciucarul Mare, iar in spate Ciucarul Mic. Sub Ciucarul Mare se gaseste Politia de Frontiera de unde supravegheaza aceasta zona. Pe malul sarbesc, pe partea stanga, se vede cel de-al doilea balon de semnalizare si o bucata de stanca cioplita in forma unui ou, statuea se numeste „Oul de dinozur. Un pic mai in fata se gaseste si cel de-al treilea balon de semnalizare.
Am iesit din Golful Dubova, suntem exact la intrarea in Cazanele Mari. In acesta zona apa masoara 100 de metri la intrare si 130 de metri la iesire. Sub noi se gasesc mai multe gauri care nu pot fi detectate nici cu sonarul de la barca.
Pe vremea lui Ceausescu pe aici treceu cei care vroiau sa ajunga in Serbia. Doua calauze ii duceau, contra cost, pana la stanca din fata, apoi sareau in apa. Cei care nu erau impuscati sau care nu se inecau, ajungeau in Serbia, cam pe unde era cel de-al doilea balon de semnalizare, datorita vitezei de 5 metri pe secunda cu care curge apa. Multi securisti se dateau calauze, iar cei prinsi erau batuti si dusi la o scoala de corectie.
Pe timpul embargoului impus Serbiei de Natiunile Unite aceasta zona era vestita pentru traficul cu carburant. Barci pline ochi cu benzina si motorina treceau pe aici, cat era noaptea de lunga, non-stop, din partea romana spre Serbia. Multi locuitori din satele invecinate sau imbogatit in acea perioada, din pacate multi dintre ei au cheltuit banii pe nimicuri, iar acum acele vremuri au ramas doar amintiri pentru ei.
Traseu in Ciucaru Mare - Pestera Ponicova - Galeria Concretiunilor
Masivul Ciucaru Mare - Pestera Ponicova (Dubova) si Dunarea la Cazane
Defileul Dunarii intre Modova Noua si Cazane
14-iulie-2016
FullHD 50p
Sony HDR-130
Traseu in Pestera Ponicova, Muntele Ciucaru Mare Galeria Ponicovei – Sala Mica – Galeria Concretiuni
Mai multe detalii:
Facebook:
Traseul propus in acest video se desfasoara in Pestera Ponicova, Muntele Ciucaru Mare. Incepem calatoria din localitatea Dubova, chiar de langa podul de pe Drumul National 57 care traverseaza paraul Ponicova.
Coboram spre albia paraului Ponicova si dupa ce trecem de firicelul de apa vedem marcajul “triunghi galben.” Urmam acest semn si dupa aproximativ 10 minute ajungem la Pestera Ponicova.
Intram in pestera pe la nivelul inferior al paraului Ponicova, apoi ne indreptam prin Galeria Ponicovei direct spre intrarea inundata din Cazanele Mari ale Dunarii. La intoarcere vizitam Sala Mica, Galeria Concretiunilor, Sala Coloanelor si inspectam intrarea in Galeria Scarii.
Intrarea in Pestera Ponicova de la nivelul inferior al paraului Ponicova este abrupta, dar cu ajutorul unei scari de 7 - 8 metri inaltime accesul devine usor.
Cobaram pe scara si dupa ce trecem de portiunea unde tavanul este surpat mai gasim o scara, de aproximativ 3 - 4 metri inaltime. Inaitam prin Galeria Ponicovei si dupa cativa zeci de metri aprindem frontalele. Cei 400 de metri, atat cat masoara aceasta galerie ii parcurgem repede, astfel ca in cateva minute ajungem la intrarea inundata din Cazanele Mari ale Dunarii.
Ajunsi la apa, urcam prin dreapta o panta de 6 - 8 metri, apoi inaintam pe un balcon de piatra pentru inca 5 - 10 metri, iar la final coboram. Din acest loc, cand nivelul Dunarii este scazut, se poate vedea cel mai bine intrarea din Cazanele Dunarii. Mai departe galeria este inundata. Nu incercati sa inotati spre iesirea din pestera, apa este foarte adanca!
Intrarea dinspre Cazanele Mari ale Dunarii a Pesterii Ponicova este accesibila doar cu barca sau salupa. Aceasta filmare a fost facuta ulterior, dupa ce am iesit din pestera. De la Capul lui Decebal se pot face excursii cu barca pe Dunare, iar daca alegeti o barca din metal aveti posibilitatea sa vizitati si portiunea inundata a Pesterii Ponicova.
De la intrarea din Cazanele Mari ale Dunarii ne intoarcem pe unde am venit pentru a vizita si celelalte galerii ale pesterii. Dupa cativa zeci de metri, in dreapta vedem o carare, urcam 8 - 10 metri si ajungem in Sala Mica.
Coboram pe unde am urcat, apoi mai inaintam cativa zeci de metri si ajungem in sala cea mai mare a Galeriei Ponicova. Aici se gasesc intrarile spre alte doua galerii. Spre stanga, in sensul de nostru de mers, se afla Galeria Scarii, iar spre dreapta, Galeria Concretiunilor. Pentru inceput, alegem sa urmam cararea din partea dreapta si dupa ce urcam o panta de abrupta de 30 - 35 de metri ajungem la cea mai frumoasa galerie din pestera.
Inaintam prin Galeria Concretiunilor si dupa putin timp vedem Sala Coloanelor.
Continuam sa inaintam prin pestera. Dupa aproximativ 10 metri, galeria devine din ce in ce in mai ingusta.
Revenim spre coborarea abrupta care duce spre Galeria Ponicovei. Traversam pe lateral aceasta sala si ne oprim cand ajungem la scara care urca spre Galeria Scarii. Pentru a vizita acesta galerie, dar si Sala Mare, Galeria Liliecilor si Galeria cu Argila este nevoie de echipament special.
Dupa aproximativ 2 ore, atat cat a durat plimbarea prin pestera, decidem sa ne indreptam spre iesirea de la nivelul inferior a l paraului Ponicova, locul pe unde am intrat in pestera.
Ajunsi la suprafata urmam marcajul “triunghi galben”, finalul traseului fiind podul de pe Drumul National 57 care traverseaza paraul Ponicova.
Pentru mai multe informatii despre acest traseu, dar si despre alte trasee montane accesati siteul traseepemunte.ro
Productie video ORSOVA - DUBOVA - CAZANE
#Orsova #Dubova #CazaneleMici #CazaneleMari #CapulLuiDecebal #PesteraVeteranii #ManastireaSFAna #ManstireaMraconia #VisitRomania #Romania
Abonati-va la canalul nostru prin SUBSCRIBE:
Va asteptam cu un LIKE pe pagina noastra de FACEBOOK:
Mai multe despre noi:
NELSTILL VIDEO PRODUCTION: Realizam filme de prezentare turistica in tara si strainatate PRODUCTIE VIDEO PROFESIONALA . Ne puteti contacta pentru o oferta personalizata pe site-ul nostru: nelstill.com sau pe mai: office@nelstill.com
CREDIT:
imagine- nelu gheorghe
montaj - nelstill
realizator: florin racoci
o productie pentru TRAVEL MIX TV
Thanks for music:
Mark Knopfler-The Long Road
Sacred Spirit-Looking Far North
Liam Live-The Sweetest Taste of Peace
Mark Knopfler-The Long Road
Pestera PONICOVA - Romania
Pentru evitarea accidentelor datorate viperelor cu clopotei existente in pestera , nu se poate vizita cu pasul.
Dubova - Pestera Ponicova
Un proiect realizat in parteneriat cu Digi24
prezentare pestera ponicova
prezentare pestera ponicova pensiunea-wanted.ro
Cazanele Dunarii - Pestera Ponicova intrarea de pe apa si cea de pe uscat
Cornelia, Gabi, Alex, Victor - cu salupa pe Dunare spre intrarea de pe apa in pestera Ponicova si in drumetie in cautarea intrarii de pe uscat a pesterii (20.09.2015)
- pentru alte drumetii, ture cu schiurile sau cu bicicletele aruncați o privire în playlist-urile canalului meu; și bineînțeles apăsați LIKE si SUBSCRIBE ????
CAZANELE DUNĂRII
Suntem pe Clisura Dunării, zonă cuprinsă între Moldova Nouă şi Gura Văii! Situate pe raza localităţilor Dubova şi Eşelniţa, Cazanele Dunării, împreună cu Orşova sunt locurile pitoreşti cele mai vizitate din această regiune.
Pe raza localităţii Eşelniţa sunt Cazanele Mici, cu spectaculoasa vale a Mraconiei, dominată de bustul săpat în stâncă al regelui dac Decebal. Sculptura este înaltă de 55 metri, lată de 25 şi constituie un punct de atracţie pentru mulţi turişti români şi străini.
La câteva sute de metri în aval, pe ţărmul sârbesc este Tabula Traiana, monument construit de romani, pentru a comemora obstacolele întâmpinate de armată la trecerea Dunării în anul 101.
În apropiere de bustul lui Decebal, este vechea mănăstire Mraconia, un obiectiv încercat de vitregiile vremurilor, ce merită să-i treceţi pragul.
Mai departe, în amonte, sunt Cazanele Mari, cu o lungime de aproape 4 km şi cu un peisaj format din dealuri stâncoase, cu parcuri şi rezervaţii naturale, păduri seculare protejate şi plante unice în lume.
În masivul Ciucarul Mare sunt Peşterile Ponicova şi Grota Veterani, prima fiind cea mai mare din întreg defileul. Galeriile au peste 1600 metri şi pot fi accesate de pe uscat, dar şi cu barca de pe Dunăre.
Dacă aţi ajuns în acest paradis, căutaţi-l pe Doru Oniga, primul investitor în turism din Eşelniţa, proprietarul pensiunii „Steauna Dunării. Veţi auzi poveşti de neuitat şi veţi vedea poze şi filmul documentar „Ultima primăvară pe Ada Kaleh realizat în 1968 de studioul Cinematografic Alexandru Sahia.
Alegeţi apoi o plimbare spre Orşova. La 3 km în aval, era fosta insulă Ada Kaleh. Avea în jur de 1,7 km lungime şi circa 500 de metri lăţime. Din anul 1430 a devenit cunoscută ca Ada Kaleh, în limba turcă - Insula Fortăreaţă.
Era un loc turistic îndrăgit datorită preţurilor scăzute, pentru cumpărarea delicateselor, bijuteriilor şi tutunului fiind scutită de impozit. A fost renumită pentru producerea uleiului şi a parfumului din trandafiri.
În 1970, înainte de crearea lacului de acumulare al hidrocentralei Porţile de Fier I, principalele obiective istorice au fost demolate şi mutate, în aval pe insula Şimian.
Există istoria, tradiţiile, este nevoie de investiţii şi un concept turistic integrat, care ar putea aduce viaţa de pe Ada Kaleh pe insula Şimian. Speranţa vine din faptul că autorităţile din Mehedinţi iau în serios acest proiect, după cum au declarat în emisiunea noastră.
Intrarea din Cazanele Mari a Pesterii Ponicova
Facebook:
Intrarea din Cazanele Mari a Pesterii Ponicova este accesibila doar cu barca sau salupa.
Pestera poate fi traversata de la apa spre uscat si de la uscat spre apa. De la apa spre uscat se ancoreaza barca langa intrarea in pestera si se traverseaza pe jos. Fiecare persoana care intra in pestera are nevoie de o pereche de bocanci cu aderenta cat mai buna, o lanterna sau o frontala, casca, iar cei care vor sa viziteze toate galeriile au nevoie si de o coarda. Vizitarea pesterii dureaza aproximativ 2 - 3 ore. Intrarea cea mai accesibila de pe uscat se afla imediat dupa localitatea Dubova. Ajunsi la podul care traverseaza raul Ponicova se urmeaza apa. Urmand cursul apei se ajunge la intrarea in pestera.
Principalele incaperi la pesterii sunt: Galeria Ogasului, Galeria Liliecilor, Galeria Concretiunilor, Sala Coloanelor, Galeria Scarii si Galeria cu Argila.
Pestera Ponicova Cazanele Dunarii in perioada 16 19 mai 2013 tabara Interad
Detalii: travelinfinit.ro
Tabere Centre Energetice
Conferinte, Cursuri, Terapii si terapeuti, Concerte, Emisiuni TV
pestera ponicova pericol pt turisti
TraseeRomaniaRO - Cazanele Dunarii - Dubova, Pestera Veterani, Chipul lui Decebal
Vezi mai multe poze despre acest obiectiv turistic aici:
traseeromania.ro/cazanele-dunarii/
... si pentru multe altele pe traseeromania.ro
Daca v-a placut, am aprecia un Subscribe la acest canal de youtube si un like pe facebook
facebook.com/traseeromania
Toate drepturile rezervate traseeromania.ro
traseeromania.ro
Croazieră pe Dunăre, peșterile Ponicova și Veterani
Din golful Dubova, în amonte, în Cazanele Mari dacă nu mă înșel, peșterile Ponicova și Veterani.
Cazanele Dunarii - Cum n-am putut intra in pestera Ponicova
In fata pesterii Ponicova de langa Mraconia contemplam nivelul extrem de jos al apei, fapt ce ne impiedica sa intram
La Cazanele Dunarii, pestera Veterani si Ponicova, chipul lui Decebal - 05.10.2016
La Cazanele Dunarii, pestera Veterani si Ponicova, chipul lui Decebal - 05.10.2016
Pestera Veterani din Cazanele Mari ale Dunarii
Facebook:
La Pestera Veterani se poate ajunge doar cu barca sau salupa. Ea este situata in Defileul Cazanelor Mari, in versatul muntelui Ciucarul Mare.
Pestera Veterani isi are originea numelui dupa numele lui Veterani, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebes si care a refortificat postera la sfarsitul sec. al XVII-lea.
Initial fortificatia era dispusa pe 3 nivele, insa pentru ca in 1970 se construieste Barajul Portile de Fier nivelul Dunarii creste cu aproximativ 30 de metri, fapt ce face ca primul nivel al pesterii sa se afle sub apa. Cel de-al doilea nivel este chiar intrarea in pestera, iar in acet moment ne aflam in cel de-al treilea nivel.
In anul 1788 generalul Veterani este surprins de un atac al armatelor otomane si este nevoit, impreuna cu cei 100 de soldati care il insoteau, sa se retraga in aceasta pestera, timp de 45 de zile.
Aici se vad ramasitile unui pod natural de calcar care era folosit de soldati pentru a ajunge pana la acea verestra naturala. Acel loc era folosita ca punct de observatie si in acelasi timp si ca punct din care se desfasura activitatea de aparare, pentru ca acolo era amplasat si un tun.
Sub acest grilaj este o fantana si poarta denumirea de fantana Turcului pentru ca a fost sapata de prizonierii turci. Avea o adancime de aproximativ 10 metri, iar apa pe fundul acesteia nu provine din infiltratiile din Dunare, ci direct din panaza freatica , ceea ce inseamna ca este apa potabila.
In pestera se mai gasesc fortificatiile unui zid si un jghiab folosit pentru adapadul cailor.
Plimbare pe Dunare: Chipul lui Decebal, Cazanele mici si mari, Pestera Ponicova si Veterani [2018]
Subscribe!
Daca aveti ocazia sa ajungeti la Orsova, nu ezitati sa faceti o plimbare cu barca pe Dunare. Merita din plin!
Dunarea la Cazane , rulotistii veseli 2014 , croaziera in zona Dubova / Orsova
circuit facut in 2014 sept in care am ajuns si la Orsova in ruta noastra catre Baile HErculane , Sarmisegetusa , Deva , Sibiu , Brasov Cheia Bucuresti
rulotistiiveseli.forumgratuit.ro
Pestera Ponicova si Cazanele Mari 29 octombrie 2015
travelinfinit.ro IUBESTE - TE! SCHIMBAREA INCEPE CU TINE! AMINTESTE-TI CINE ESTI SI ASTFEL LUMEA ESTE SCHIMBATA! travelinfinit.ro CALATORIE, EXCURSIE INITIATICA coordonata de Dimitria PUCHIU – specialist in energoterapie si informatie energetica, include: CONFERINTA DINAMICA de autocunoastere si dezvoltare personala pe intreg parcursul deplasarii; descrierea obiectivelor; MEDITATII; tehnici de accesare a informatiilor benefice si “Initierile Locurilor”; canneling; Terapie cu Campuri Informationale Pulsatorii, TEHNICI DE AUTOVINDECARE, IDENTIFICARE SI VINDECARE DE FRICI, ACTIVAREA ADN!