Excursie pe Dunare: Statuia lui Decebal - Cazanele Dunarii - Pestera Ponicova si Veterani
Facebook:
Excursia propusa in acest video se desfasoara cu barca, pe Dunare. La aproximativ 15 de kilometri de orasul Orsova, in zona unde se gaseste statuia lui Decebal se organizeaza, contra cost, plimbari cu barca pe Dunare. Cei interesati pot vizita pe parcursul acestei calatori statuia lui Decebal, Golful Mraconiei, Cazanele Mici si Mari ale Dunarii, Golful Dubova, intrarea acvatica a pesterii Ponicova si pestera Veterani.
Dupa ce platim taxa, ne punem vesta de salvare si pornim pe Dunare pentru aproximativ 50 de minute. Primul obiectiv, Statuia lui Decebal.
Statuia a fost finantata de omul de afaceri Iosif Constantin Dragan, costaturile fiind de peste un milion de dolari. Monumentul inalt de 55 metri si lat de 25 metri a fost sculptat intre anii 1994 si 2004 de catre 12 alpinisti, sub atenta supraveghere a sculptorului Florin Cotarcea. S-a lucrat numai in coarda, cu ciocanul, cu dalta si cu picamarul, explozibil folosindu-se in catitati mici. O bucata din nas s-a desprins din cauza rocii putin rezistente si refacut cu ciment alb.
Sculptura este numai 60% finisata, mai trebuie umblat la barba, la pometii, la ochi si la caciula, plus amplasarea unor proiectoare care sa lumineze statuia pe timp de noapte. De asemenea, vis a vis de Statuia lui Decebal s-a dorit si sculptarea lui Traian. Cei doi conducatori care au marcat poporul roman stand astfel fata in fata. Din pacate dupa decesul lui Florin Cotarcea lucrarile nu au mai continuat.
Mai departe intram in Golful Mraconia , un loc foarte bun de dat la peste. Pe timpul lui Ceausescu aici se gasea un sat de vacanta, dar dupa moartea lui, acel sat a fost inchis. Acum pe marginea acestui golf se gasesc foarte multe pensiuni.
In continuare ne intoarcem spre Statuia lui Decebal, trecem pe sub podul care traverseaza Golful Mraconia si intram in Cazanele Mici ale Dunarii.
In dreapta vedem Manastirea Mraconia. Cladirea este construita pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor, numit si baloan de semnalizare. In zona Cazanelor Mici si Mari ale Dunarii se gaseau 3 baloane de semnalizare. Aici apa masoara 40 - 45 de metri adancime. Balonul de semnalizare avea rolul de a dirija ambarcatiunile in Cazanele Mici sau in Cazanele Mari. Cand balonul era ridicat, coborau vapoare, cand balonul era lasat, urcau vapoare. Din cauza vitezei de 5 metri pe secunda a apei, a zonei inguste si a altor factori, doua vapoare nu pot trece simultan prin Cazanele Dunarii nici in prezent, desi exista statii de emisie receptie, telefoane mobile, radare si sateliti.
Acum am iesit din Cazanel Mici, ne aflam in Golful Dubova. Sub noi se gaseste satul Dubova Veche, iar cand apa este foarte scazuta, drept in fata cu biserica noua din comuna Dubova se poate vedea turla de la vechea biserica. Pe langa satul Dubova Veche, construirea hidrocentralei Portile de Fier I, in anii 70, a dus la inundarea mai multor sate din imprejurimi.
In fata se afla intrarea in Cazanele Mari si muntele Ciucarul Mare, iar in spate Ciucarul Mic. Sub Ciucarul Mare se gaseste Politia de Frontiera de unde supravegheaza aceasta zona. Pe malul sarbesc, pe partea stanga, se vede cel de-al doilea balon de semnalizare si o bucata de stanca cioplita in forma unui ou, statuea se numeste „Oul de dinozur. Un pic mai in fata se gaseste si cel de-al treilea balon de semnalizare.
Am iesit din Golful Dubova, suntem exact la intrarea in Cazanele Mari. In acesta zona apa masoara 100 de metri la intrare si 130 de metri la iesire. Sub noi se gasesc mai multe gauri care nu pot fi detectate nici cu sonarul de la barca.
Pe vremea lui Ceausescu pe aici treceu cei care vroiau sa ajunga in Serbia. Doua calauze ii duceau, contra cost, pana la stanca din fata, apoi sareau in apa. Cei care nu erau impuscati sau care nu se inecau, ajungeau in Serbia, cam pe unde era cel de-al doilea balon de semnalizare, datorita vitezei de 5 metri pe secunda cu care curge apa. Multi securisti se dateau calauze, iar cei prinsi erau batuti si dusi la o scoala de corectie.
Pe timpul embargoului impus Serbiei de Natiunile Unite aceasta zona era vestita pentru traficul cu carburant. Barci pline ochi cu benzina si motorina treceau pe aici, cat era noaptea de lunga, non-stop, din partea romana spre Serbia. Multi locuitori din satele invecinate sau imbogatit in acea perioada, din pacate multi dintre ei au cheltuit banii pe nimicuri, iar acum acele vremuri au ramas doar amintiri pentru ei.
Productie video ORSOVA - DUBOVA - CAZANE
#Orsova #Dubova #CazaneleMici #CazaneleMari #CapulLuiDecebal #PesteraVeteranii #ManastireaSFAna #ManstireaMraconia #VisitRomania #Romania
Abonati-va la canalul nostru prin SUBSCRIBE:
Va asteptam cu un LIKE pe pagina noastra de FACEBOOK:
Mai multe despre noi:
NELSTILL VIDEO PRODUCTION: Realizam filme de prezentare turistica in tara si strainatate PRODUCTIE VIDEO PROFESIONALA . Ne puteti contacta pentru o oferta personalizata pe site-ul nostru: nelstill.com sau pe mai: office@nelstill.com
CREDIT:
imagine- nelu gheorghe
montaj - nelstill
realizator: florin racoci
o productie pentru TRAVEL MIX TV
Thanks for music:
Mark Knopfler-The Long Road
Sacred Spirit-Looking Far North
Liam Live-The Sweetest Taste of Peace
Mark Knopfler-The Long Road
Cazanele Dunarii - Pestera Veterani
aventuri in paradis
Pestera Veterani din Cazanele Mari ale Dunarii
Facebook:
La Pestera Veterani se poate ajunge doar cu barca sau salupa. Ea este situata in Defileul Cazanelor Mari, in versatul muntelui Ciucarul Mare.
Pestera Veterani isi are originea numelui dupa numele lui Veterani, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebes si care a refortificat postera la sfarsitul sec. al XVII-lea.
Initial fortificatia era dispusa pe 3 nivele, insa pentru ca in 1970 se construieste Barajul Portile de Fier nivelul Dunarii creste cu aproximativ 30 de metri, fapt ce face ca primul nivel al pesterii sa se afle sub apa. Cel de-al doilea nivel este chiar intrarea in pestera, iar in acet moment ne aflam in cel de-al treilea nivel.
In anul 1788 generalul Veterani este surprins de un atac al armatelor otomane si este nevoit, impreuna cu cei 100 de soldati care il insoteau, sa se retraga in aceasta pestera, timp de 45 de zile.
Aici se vad ramasitile unui pod natural de calcar care era folosit de soldati pentru a ajunge pana la acea verestra naturala. Acel loc era folosita ca punct de observatie si in acelasi timp si ca punct din care se desfasura activitatea de aparare, pentru ca acolo era amplasat si un tun.
Sub acest grilaj este o fantana si poarta denumirea de fantana Turcului pentru ca a fost sapata de prizonierii turci. Avea o adancime de aproximativ 10 metri, iar apa pe fundul acesteia nu provine din infiltratiile din Dunare, ci direct din panaza freatica , ceea ce inseamna ca este apa potabila.
In pestera se mai gasesc fortificatiile unui zid si un jghiab folosit pentru adapadul cailor.
prezentare grota veterani orsova www.pensiunea-wanted.ro
pensiunea-wanted.ro pestera veterani, cazanele dunarii,
TraseeRomaniaRO - Cazanele Dunarii - Dubova, Pestera Veterani, Chipul lui Decebal
Vezi mai multe poze despre acest obiectiv turistic aici:
traseeromania.ro/cazanele-dunarii/
... si pentru multe altele pe traseeromania.ro
Daca v-a placut, am aprecia un Subscribe la acest canal de youtube si un like pe facebook
facebook.com/traseeromania
Toate drepturile rezervate traseeromania.ro
traseeromania.ro
pestera veteranii
Televiziunea nationala de turism
Începând de astăzi, telespectatorii români au la dispoziţie o noua sursă de inspiraţie pentru călătoriile lor - televiziunea Travel Mix.
Travel Mix îşi propune să promoveze turismul în toate formele lui: călătorie, afaceri, cultural, medical, religios, agroturism, ecoturism şi să ofere tuturor telespectatorilor posibilitatea să descopere noi destinaţii turistice.
Acest proiect de promovare a turismului românesc este rodul muncii unei echipe formate din 35 de oameni talentaţi, profesionişti în domeniu.
Postul Travel Mix are o tematică foarte diversificată: de la oraşele lumii, capitale europene, ghid de calatorie, destinaţii de lux, croaziere, destinaţii exotice, hoteluri de lux, restaurante de top, bar&pub, parcuri de distracţie, travel shopping, business travel, plaje de vis, pârtii de ski, trasee turistice, agenţii de turism, last minute, sporturi de vacanţă, locuri si oameni, jurnalist de ocazie, pescar în România, descoperă România, balneo turism, agro turism, muzee sub lupă, istorie şi tradiţii, lăcaşuri de cult, rezervaţii naturale, comorile din adâncuri, secretele naturii şi pâna la o serie de emisiuni gastronomice care prezintă reţete, secrete şi arome din întreaga lume.
Televiziunea transformă în turist fiecare telespectator, îl ia cu ea în explorare, în descifrarea codului poporului român si oferă posibilitatea întoarcerii la natură, la lumea sinceră a pădurilor, a râurilor cristaline, a florei şi faunei pe care omul nu a reuşit, încă, să o altereze prin prezenţa sa cotidiană. Călătorul se-nconjoară de ceea ce este tradiţional, întorcându-se la origini prin simplitatea trăirilor în armonie cu natura şi în ritm cu folclorul românesc.
Emisiunile oferă telespectatorului sub forma unor documentare, informaţii despre etnogeneza neamului, fiind un act personal de recuperare a memoriei pierdute în timp.
Telespectatorul are posibilitatea de a-şi satisface curiozitatea în ceea ce priveşte destinaţii de vis, hoinărind prin imagini în locuri exotice, cu speranţa că într-o zi va păşi în această lume spectaculoasă. Devenit prizonier fără voie pe ţărmul propriului fotoliu - acesta se poate relaxa cu imagini de un colorit viu, desprinse dintr-o paletă pe care zeii şi-au revărsat toate capriciile.
Travel Mix pune în valoare spiritul de aventură, dezvăluie locuri şi momente de viaţă unice posibile prin abandonul, fie şi doar pentru scurt timp, într-o lume care contrastează puternic cu cea în care trăim zi de zi.
Sunt prezentate, pe rând, în toată splendoarea lor, biserici, mănăstiri şi alte lăcaşuri de cult, în contextul continuităţii noastre pe aceste meleaguri. Lumea peşterilor îşi are de asemenea poveştile ei şi propriile comori, un univers de o frumuseţe rară pe care astăzi îl putem explora în voie.
Televiziunea prezinta mâncăruri exotice, reţete si arome unice transmise din vechime, al căror secret e păstrat cu sfinţenie de maeştri bucătari, şi inovaţii gastronomice capabile să convertească la noi pofte până şi cele mai conservatoare papile gustative. Bucătari experimentaţi sau pur şi simplu oameni pasionaţi prezintă bucătăriile lumii şi nu este nevoie de paşaport, deoarece bunul gust nu are graniţe.
Travel Mix aparţine companiei de media MIXMONTAN SRL, firmă care are în portofoliu, Televiziunea Valea Prahovei TV, Ziarul Valea Prahovei şi postul de Radio Best FM, canale media deţinute de omul de afaceri Laurenţiu Megelea, acţionar şi în cadrul companiei imobiliare Mervani din Valea Prahovei.
Postul de televiziune Travel Mix este liber la recepţie (FTA) şi se poate recepţiona şi de abonaţii Focus Sat şi Digi TV printr-o simplă operaţiune de scanare a receptoarelor tv. Coordonatele de recepţie sunt: SATELIT: Thor 6, Transponder: 11977 MHz, SR: 28000, FEC: 7/8, Polarizare: H.
Televiziunea Travel Mix va fi preluată în viitor şi de reţelele de cablu UPC, Digi TV, Next Gen, Ines, etc.
La Cazanele Dunarii, pestera Veterani si Ponicova, chipul lui Decebal - 05.10.2016
La Cazanele Dunarii, pestera Veterani si Ponicova, chipul lui Decebal - 05.10.2016
CAZANELE DUNĂRII
Suntem pe Clisura Dunării, zonă cuprinsă între Moldova Nouă şi Gura Văii! Situate pe raza localităţilor Dubova şi Eşelniţa, Cazanele Dunării, împreună cu Orşova sunt locurile pitoreşti cele mai vizitate din această regiune.
Pe raza localităţii Eşelniţa sunt Cazanele Mici, cu spectaculoasa vale a Mraconiei, dominată de bustul săpat în stâncă al regelui dac Decebal. Sculptura este înaltă de 55 metri, lată de 25 şi constituie un punct de atracţie pentru mulţi turişti români şi străini.
La câteva sute de metri în aval, pe ţărmul sârbesc este Tabula Traiana, monument construit de romani, pentru a comemora obstacolele întâmpinate de armată la trecerea Dunării în anul 101.
În apropiere de bustul lui Decebal, este vechea mănăstire Mraconia, un obiectiv încercat de vitregiile vremurilor, ce merită să-i treceţi pragul.
Mai departe, în amonte, sunt Cazanele Mari, cu o lungime de aproape 4 km şi cu un peisaj format din dealuri stâncoase, cu parcuri şi rezervaţii naturale, păduri seculare protejate şi plante unice în lume.
În masivul Ciucarul Mare sunt Peşterile Ponicova şi Grota Veterani, prima fiind cea mai mare din întreg defileul. Galeriile au peste 1600 metri şi pot fi accesate de pe uscat, dar şi cu barca de pe Dunăre.
Dacă aţi ajuns în acest paradis, căutaţi-l pe Doru Oniga, primul investitor în turism din Eşelniţa, proprietarul pensiunii „Steauna Dunării. Veţi auzi poveşti de neuitat şi veţi vedea poze şi filmul documentar „Ultima primăvară pe Ada Kaleh realizat în 1968 de studioul Cinematografic Alexandru Sahia.
Alegeţi apoi o plimbare spre Orşova. La 3 km în aval, era fosta insulă Ada Kaleh. Avea în jur de 1,7 km lungime şi circa 500 de metri lăţime. Din anul 1430 a devenit cunoscută ca Ada Kaleh, în limba turcă - Insula Fortăreaţă.
Era un loc turistic îndrăgit datorită preţurilor scăzute, pentru cumpărarea delicateselor, bijuteriilor şi tutunului fiind scutită de impozit. A fost renumită pentru producerea uleiului şi a parfumului din trandafiri.
În 1970, înainte de crearea lacului de acumulare al hidrocentralei Porţile de Fier I, principalele obiective istorice au fost demolate şi mutate, în aval pe insula Şimian.
Există istoria, tradiţiile, este nevoie de investiţii şi un concept turistic integrat, care ar putea aduce viaţa de pe Ada Kaleh pe insula Şimian. Speranţa vine din faptul că autorităţile din Mehedinţi iau în serios acest proiect, după cum au declarat în emisiunea noastră.
Cazanele Dunarii 5
Pestera Veterani, intalnire cu vipera cu corn
Exclusiv în România: Clisura Dunării, poarta spre libertate a românilor înainte de ’89 (@TVR1)
Reportaj din ediţia Exclusiv în România difuzată sâmbătă, 2 iunie, de la ora 18:00, la TVR1
Mai multe înregistrări găsiţi pe canalul nostru de YouTube
DUBOVA - ORSOVA, MANASTIREA SF ANA
RECORDED WITH MIDLAND XTC-280
Pestera Veterani Dubova RO
Se află în zona Cazanele Mari din defilelul Dunării, fiind prima peșteră cartografiată din lume. Numele peșterii vine de la generalul austriac Veterani, care și-a stabilit aici cartierul general, ducând lupte grele cu armatele turcești. După ce a fost construit barajul de la Porţile de Fier, peștera a fost inundată în partea de jos, astfel încât astăzi se pot vizita numai cele 2 galerii superioare.
Proiectul: “Atractiile turistice din zona transfrontaliera Romania-Bulgaria la un click distanta” e-MS cod ROBG-353 este cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala in cadrul Programului Interreg V-A Romania-Bulgaria.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene.
Romania : DN57 - Moldova Veche (CS) - Orsova (MH) (The Danube Valley)
Romania : Road from Moldova Veche (CS) to Orsova (MH) on DN57 - The Danube Valley.
Map :
Defileul Dunării, also locally known as Clisura Dunării (Serbian: Банатска Клисура, Banatska Klisura) is a geographical region in Romania. It is located in southern Banat, along the northern bank of the river Danube. Clisura Dunării is situated between river Nera in the west, and Gura Văii or Cazanele Dunării in the east.
The area includes the municipality of Orşova and the town of Moldova Nouă, as well as several communes (Socol, Pojejena, Coronini, Gârnic, Sicheviţa, Berzasca, Sviniţa, Dubova, Eşelniţa, Iloviţa, and Brezniţa-Ocol).
Plimbare cu barca de la Orșova până la Cazanele Dunării
Iulie 2018
Cazanele defileul Dunarii mici mari | Statuia cu capul lui Decebal Orsova | Camping Belgrad Serbia
Cazanele si defileul Dunarii mici si mari | Statuia cu capul lui Decebal Orsova | Camping in Belgrad Serbia. MeliMi kids show canal video, activitati, lectii, bricolaje, povesti, basme, cantece, muzica, calatorii, excursii, distractie, jocuri, jucarii, coafuri pentru copii. Melissa si Mircea asteapta comentariile si aprecierile tuturor abonatilor.
MELIMI KIDS SHOW asteapta si alte provocari! ????
Va multumim pentru LIKE-uri, comentarii si abonari! ????
????Abonati-va la MeliMi kids show canal
????Instagram MeliMi
????Facebook MeliMi
????Twitter MeliMi
????Odnoklassniki
????Toate filmuletele cu MeliMi
????Calatorii si excursii cu MeliMi
????Mergem la mare cu MeliMi
????Mergem la munte cu MeliMi
????Vizitam muzee cu MeliMi
????MeliMi viziteaza castele si cetati
????Jucariile MeliMi
????Provocari cu MeliMi
????Bricolaje cu MeliMi
????Povesti / basme cu MeliMi
????Gradinarit cu MeliMi
????MeliMi merge la concerte
????Petrecem sarbatorile cu MeliMi
????Vizitam lacasuri de cult impreuna cu MeliMi
????Rezolvam puzzle cu MeliMi
????Mergem in parc cu MeliMi
????Vizitam natura
For Mimi by Twin Musicom este licențiată în baza unei licențe Creative Commons Attribution license (
Artist:
Beachfront Celebration - Latinesque by Kevin MacLeod este licențiată în baza unei licențe Creative Commons Attribution license (
Sursă:
Artist:
Va multumim pentru LIKE-uri, comentarii si abonari!
#serbia #dunarea #decebal #danube #camping #belgrad #excursie #melimi #copii #pentrucopii #romania #melissa #mircea #moldova #2018
Orsova, Dunarea si Statuia Decebal
Orsova, la intrarea Dunarii in Romania un loc mirific si spectaculos ... merita vizitat.
ORsOVA, PARADIS PENTRU TURIsTI