Priene Antik Kenti BELGESELİ - (AYDIN - SÖKE)
Türkiye’nin ege kıyılarında bulunan Efes, Milet gibi antik kentlerin yakınlarında yer alan Priene Antik Kenti’nin tarihini içeren videodur. Kent, Athena tapınağı, tiyatro, Piskopusluk kilisesi, Mısır Tanrıları Kutsal Alanı gibi pek çok önemli yapıya ev sahipliği yapmaktadır.
#priene #antikkent #tarihiyerler #athena #ancienttheater #tapınak #temple #turistikyerler
Kanala Abone OL --
İnstagram Hesabım :
Web Sitem:
Müzik
Fond Memories - SYBS
Confliction & Catharsis - Asher Fulero
Way Out West - Chris Haugen
Garden Walk - Jingle Punks
Apollon Tapınağı Didyma -
Milet Antik Kenti ve Müzesi - DİDİM MİLETOS -
Priene ve Güllübahçe Köyü Belgeseli 1080p HD (english subtitles)
Egenin hazinelerini gezerken Priene antik kentine uğramadan olmazdı. oraya giderken Güllübahçe Köyüne de uğramamak hiç olmazdı. İyi seyirler.
Müzikler:
Audionautix sanatçısının Second Nature adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Sanatçı:
Kevin MacLeod sanatçısının End of the Era adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
Kevin MacLeod sanatçısının Gathering Darkness adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
Audionautix sanatçısının River Meditation adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Sanatçı:
Priene, Güllübahçe, Söke, Aydın Province, Turkey, Asia
Priene was an ancient Greek city of Ionia the base of an escarpment of Mycale, about 6 kilometres (3.7 mi) north of the then course of the Maeander River, 67 kilometres (42 mi) from ancient Anthea, 15 kilometres (9.3 mi) from ancient Aneon and 25 kilometres (16 mi) from ancient Miletus. It was built on the sea coast, overlooking the ocean on steep slopes and terraces extending from sea level to a height of 380 metres (1,250 ft) above sea level at the top of the escarpment. Today, after several centuries of changes in the landscape, it is an inland site. It is located at a short distance west of the modern village Güllübahçe Turun in the Söke district of Aydın Province, Turkey. Priene possessed a great deal of famous Hellenistic art and architecture. The city's original position on Mount Mycale has never been discovered; however, it is believed that it was a peninsula possessing two harbours. Priene never held a great deal of political importance due to the city's size, as it is believed around 4 to 5 thousand inhabitants occupied the region. The city was arranged into four districts, firstly the political district which consisted of the bouleuterion and the prytaneion, the cultural district containing the theatre, the commercial where the agora was located and finally the religious district which contained sanctuaries dedicated to Zeus and Demeter and most importantly the Temple of Athena.
Priene Antik Kenti - Planlı Şehir Sisteminin Öncüsü with ENG subtitle
Aydın‘ın Söke ilçesi Güllübahçe Mahallesi’nde bulunan Priene Ören Yeri‘ndeki Priene Antik Kenti Milet’li Hippodamus tarafından geliştirilen “ızgara şehir planı”nın en eski örneklerindendir. Bu Priene’nin isminin dünyaca tanınmasında en önemli etkendir. Kent, iyi korunmuş caddeleri ve yapılarıyla İlkçağdaki görünümünü korumaktadır.
Söke’nin 15 km güneybatısında kurulan antik kent, 370 metre yükseklikteki sarp kayalık arazide yer almasından dolayı denizden ve çevreden gelebilecek saldırılara karşı tarih boyunca avantaj sağlamış.
Priene kelimesinin Hellen-Yunan dilinde bir anlamı yoktur. Helen işgalinden önce Anadolu’nun yerli halkı olan Luvi’lerin dilinden geldiği tahmin edilir. Luvi dilinde HİSAR anlamına gelen Pria, YURDU anlamına gelen Wana takısı alarak Priawana oluşmuş ve Helenistik dönemde Priene halini almış olduğu varsayılır. Türkçe karşılığı “Hisar Yurdu” dur.
Son araştırmalara göre Ahhiyava Kralının Milet bölgesini kurduğu ve Priene’nin de bu krallığın şehirlerinden biri olduğu teorisi güçlenmektedir. Dolayısı ile kelime tam olarak orjinal haliyle günümüze ulaşmıştır demektir.
Hakkındaki bilgilere tarihte ilk kez MÖ 7. yüzyıldaki antik kaynaklarda ulaşılan Priene Antik Kenti’nin MÖ 2. yüzyılda kurulduğu düşünülüyor.
12 İyon kentinin meydana getirdiği dini ve siyasi birliğin toplantı merkezi olan “Panionion”, Priene’nin sınırları içinde kalıyor ve buradaki törenleri Priene’liler yönetiyorlardı.
Bu da Priene’nin önemini arttırıyordu. Gerçekten de Milet, Didim ve Priene Antik Kentlerinin yer aldığı bölge, Anadolu’nun en güzel bölgelerinden birisidir.
Deniz ticareti ile zenginleşen şehrin Naulokhos adını taşıyan limanı, Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar ile dolarak Büyük Menderes Ovası’nın toprakları altında kalmış. Limanın verimli topraklarla dolmasıyla şehrin önemi de büyük ölçüde ortadan kaybolmuş.
2. yüzyılda tamamen terk edilen Priene Antik Kenti’nde çok sayıda önemli mimari yapı bulunuyor. En önemli yapıları arasında Demeter Tapınağı, Athena Tapınağı (MÖ 4. yüzyıl), 5 bin kapasiteli antik tiyatro, agora, Zeus Tapınağı, bouleuterion (MÖ 150), Yukarı Gymnasion, Aşağı Gymnasion, Mısır Tapınağı, Büyük İskender’in evi, Bizans klisesi, nekropol ve konut alanlarını saymak mümkün.
İonia Birliğinin siyasal ve dinsel merkezi Panionion, Priene'nin toprakları içinde bulunduğundan, kent İonia'nın en eski yerleşmelerinden biridir. Efsaneye göre, Atina'nın efsanevi kralı Kodros'un torunu Aipytos'un kurduğu kentin ilk olarak nerede bulunduğu bilinmemektedir. Kentin bu ilk yerinden günümüze sadece Athena Portresi olan bir sikke ulaşabilmiştir.
Antik dönemin Yedi Bilge'sinden biri olan Bias'ın, MÖ 6. yüzyıl başlarında bu kentte yaşadığı söylenmektedir. Kent, MÖ 495'deki Lade Deniz Savaşı'na 12 gemiyle katılmıştır. Daha sonra Atina'nın önderliğindeki Attika-Delos Deniz Birliği'ne üye olmuştur. Priene, Atina'nın yardımlarıyla MÖ 350'de bugünkü yerinde yeniden kurulmuştur.
Tarihinin hiçbir döneminde önemli bir siyasal rol oynamayan kent, başlangıçta Atina'ya bağlanmıştır. MÖ 334'te Büyük İskender Priene'ye gelmiş ve Athena Tapınağı'nın tamamlanması için destek vermiştir. Kent daha sonra Bergama Krallığı'nın, MÖ 2. yüzyıl ortalarında da Roma'nın egemenliğine girmiştir. Menderes'in getirdiği alüvyonlar Priene'yi denizden oldukça uzaklaştırmıştı ve bu nedenle Roma döneminin sonlarında önemini yitirmiştir. Doğu Roma (Bizans) yönetimi sırasında, Efes'e (Ephesos) bağlı bir piskoposluk merkezi olmuştur. 13. yüzyılda deprem ve sıtma nedeniyle terk edilmiştir.
Ana caddenin batı ucunda bulunan Kibele Evinden çıkarılan başsız Kibele heykelciği, İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
GÜLLÜBAHÇE PRİENE ANTİK KENTİ - Z YOLU - 20 MAYIS 2017
20 MAYIS 2017 TARİHİNDE MANİSA SALİHLİ'DEN GELEREK YAPILAN TIRMANIŞIMIZ. DOĞA YÜRÜYÜŞCÜLERİNİN MUTLAKA GÖRMELERİ GEREKEN PARKUR.
Güllübahçe Priene Antik kent
Açıklama
Priene Z Yolu tırmanışını anlatıyoruz.
Z Yolu
Antik Priene kenti, sırtını devasa bir kayalığa dayıyor. Kenti tepeden korumak ve geniş Menderes ovasını gözlemek için ideal olan bu 350 metrelik dik kayalığın üzerine Priene Akropolü kurulu. Günümüzde bu dolambaçlı geçişe Z-Yolu deniyor. Biz de bu zorlu yolu keşfettik ve tecrübelerimizi sizinle paylaşıyoruz. İyi seyirler.
PRİENE ANTİK ŞEHİR
Aydın Söke ilçesine bağlı Güllübahçe beldesinde bulunan bu şehir tarihte ilk planlı şehir olarak bilinir. Athena ,Tiyatro , Agora PAZAR YERLERİNİN ve olduğu tarihi çok büyük bir şehrin kalıntısını tanıtmak istedik.Giriş 6 lira mesai saati uygulanıyor.
Priene Theatre, Güllübahçe, Söke, Aydın Province, Turkey, Asia
The horseshoe-shaped theatre at Priene represents one of the best-preserved and earliest forms of Hellenistic theatres built in Turkey. Ten kilometers north of Miletus, the ancient site of Priene sits on the northern edge of the Meander River plain just outside the small city of Gullubahçe, Turkey. The ancient city was once a flourishing port, but the Meander River, true to its name, isolated the city by depositing silt, thus producing the fertile farmland we see today. The city of Priene dates from 350 BC, and the theatre was constructed at the site soon after (ca. 332-330 BC). Although the remnants of the theatre we see today are the product of numerous alterations by both Greek and Romans over several centuries, the ruins retain many of features associated with the Hellenistic theatres that were to follow: horseshoe-shaped seating area (theatron) dug into the slope of a hill, a two-story scene house with a high stage above the lower scene house facade (proskenion), and a performance space that de-emphasized the importance of the chorus and featured the actor. The condition of Priene's remains and the significance of its features prompts Beiber to cite the theatre as the earliest, best preserved, and most important among the new theatres which were erected in Hellenistic times. (Beiber, 109). This small theatre on the southern slopes of Mt. Mykale was in use for five hundred years and although it could accommodate over 6000 people in its 47 rows of seating, only the 15 lower rows remain. The seating area (theatron) of forty-seven rows of seats (22 in the lower and 25 in the higher theatron seating sections) were divided by six staircases vertically and one walkway (diazoma) horizontally. Square holes in the marble seating are cited as evidence of posts that once supported temporary shade awnings. Around 300 BC, marble armchairs (prohedrai) were built around the edge of the orchestra as seating for distinguished guests. The existing prohedrai are decorated with lions' claws and have inscriptions recording that the seats were dedicated to Dionysos by Nysios, son of Diphilos. The lowest row of seats is separated from the row of prohedrai in the orchestra by a 1.85 m-wide water drainage canal that is covered with smooth stone slabs. At the western end of the water canal, there is a rectangular pedestal with hollows on top. Identified as a water clock (clepsydra), it serves as evidence that political meetings were once held in the theatre and the water clock timed speeches.
The seating faces south, but for an unknown reason the eastern seating support wall (analemmata) is not in line with the north-south plan of the city. These retaining walls were erected in the later 4th century BC or, at the latest, at the beginning of the 3rd century. Bieber credits the popularity of New Comedy and its emphasis on the actor with the raised stage and the de-emphasis of the orchestra as a primary performance area. At Priene, the skene was rebuilt in stone in the third century BC (ca. 269-250 BC) and a roof was added to the area in front of the skene (proskenion) forming a raised acting area or stage. Stone beams that once supported the floor of this stage are visible in the space between the skene and the proskenion. The raised stage provided performers with a commanding position to address the audience.
The proskenion, which is longer than the skene, has twelve Doric half-columns, on which traces of red and blue paint have been found. Bieber speculates that the spaces between the columns often held pinakes, or painted wooden panels for scenery. The two-story skene projects somewhat into Theatre Street, which runs behind it, and has three rooms per floor. In the lower story each of the three rooms has a doorway opening onto the orchestra. The middle room also has a door opening onto the street adjacent to the theatre. A flight of steps on the outside of the western side of the building leads to the second story. The second story had three doors (thyromata), which opened onto the stage. Two cylindrical statue bases at either side and in front of the proskenion can still be seen: the western one once bore a statue of Apollodorus, son of Poseidinius (160 BC) and the eastern one in honor of Thrasybulus, son of Pylius (150 BC).
Priene Antique City/Priene Antik Şehri
Priene ( Eski Yunan : Πριήνη , . Translite Priene ; Türk : Prien ) bir oldu antik Yunan kenti Ionia (ve üyesi İyon Birliği bir dibinde) escarpment ait Mycale'nin , yaklaşık 6 kilometre (3,7 mil) kuzey daha sonra (artık ismi Menderes tabii , Büyük Menderes Nehri, eski 67 kilometre (42 mil) veya Büyük Maeander) Anthea , antik 15 kilometre (9.3 mil) Aneon ve antik 25 kilometre (16 mil) Milet. Deniz kıyısında inşa edilmiş, deniz seviyesinden deniz seviyesinden 380 metre yüksekliğe (1.250 ft) kadar uzanan dik yamaçlarda ve teraslarda okyanusa bakacak şekilde inşa edilmiştir. [1] Bugün, peyzajdaki birkaç yüzyıllık değişikliklerden sonra, bir iç kısım bölgesi. Bu modern bir köy Güllübahçe Turun kısa mesafeli batısında yer alır Söke ilçesinde , Aydın İli , Türkiye .
Priene (Ancient Greek: Πριήνη, translit. Priēnē; Turkish: Prien) was an ancient Greek city of Ionia (and member of the Ionian League) at the base of an escarpment of Mycale, about 6 kilometres (3.7 mi) north of the then course of the Maeander (now called the Büyük Menderes or Big Maeander) River, 67 kilometres (42 mi) from ancient Anthea, 15 kilometres (9.3 mi) from ancient Aneon and 25 kilometres (16 mi) from ancient Miletus. It was built on the sea coast, overlooking the ocean on steep slopes and terraces extending from sea level to a height of 380 metres (1,250 ft) above sea level at the top of the escarpment.[1] Today, after several centuries of changes in the landscape, it is an inland site. It is located at a short distance west of the modern village Güllübahçe Turun in the Söke district of Aydın Province, Turkey.
Priene Antik Şehri
Priene, Aydın ili Güllübahçe beldesi yakınındadır. Kuruluşunun M.Ö. 2. bin yılına kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Priene eski şehir plânlamacılığının en güzel örneğidir. Şehir, Miletli mimar Hippodamus tarafından geliştirilen “grid sistemi” ile inşa edilmiştir.
Aydin Söke TURKEY,Priene Antik kent
5 KM ÇEKİLEN DENİZ. PRİENE ANTİK KENTİ.
Sevgili dostum Orhan TÜMERKAN ile Priene antik şehrine bir gezinti yaptık. Şehir, derin bir tarih kokusu yüklü olsa da manzara içler acısı. Neredeyse %80 i bakımsızlıktan mahvolmuş. Söke Güllübahçe beldesinde bulunan, Türkiye'nin sayılı tarihi eserlerinden olan bu şehri sizler için görüntüledik. İyi seyirler.
PRIENE ANTİK KENTİ - GÜLLÜBAHÇE / SÖKE - 2
Turkey, Ancient city Priene
Photographer:Samuel Magal
Music:Herrin The Higher Mind
Priene was an ancient Greek city of Ionia at the base of an escarpment of Mycale, about 6 kilometres north of the then course of the Maeander River, 67 kilometres from ancient Anthea, 15 kilometres from ancient Aneon and 25 kilometres from ancient Miletus
Kanlı Bahçe Gelebeç Priene Domatia
Helenistik dönemden günümüze Güney İyonya'da bir gün... Bahar geldi nereye gitsek diyenlere bir seçenek.
Germencik'te Kurtuluş savaşımızın dramatik anlarını yaşatan bir şehitlik; Kanlı Bahçe...
Söke ovasının zarif kenti Priene ve günümüze kadar devam eden yerleşimleri Gelebeç'le bugünün Güllübahçe'si...
Tekrar hayata dönen eski Rum köyü Domatia; yani Doğanbey Köyü...
Ve günün büyük ödülü; Dilek yarımadasının güney ucu, doğanın denizle muhteşem buluşması; Karina....
PRİENE (ATHENA TAPINAĞI) ATHENA TEMPLE
PRİENE (ATHENA TAPINAĞI) ATHENA TEMPLE
Aydın’ın Söke ilçesine 15 kilometre mesafede yer alan Priene antik kenti, 12 ion kentinden biridir. M.Ö.4. yüzyılda kurulmuştur ve ilk planlı şehir sisteminin öncüsü olmuştur. İon kentleri arasında siyasal gücü zayıf olan bir şehirdir. Kentin doğu-batı doğrultusunda uzanan caddeleri, arazinin eğimli yapısı nedeniyle merdivenli olan kuzey-güney doğrultusundaki sokaklarla kesişen kentin, 3 giriş-çıkış kapısı mevcuttur. Sur duvarları 2,5 kilometrelik bir alanı kapsamaktadır. Kurulduğu dönemde denize yakın olan hatta limanı bulunan kentin, zamanlar Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle denizden uzaklaşmış ve önemi gün geçtikçe yitiren bir kent olmuştur.
Taşlı ve dik bir yokuştan çıktığımız caddenin ismi Tiyatro caddesi olarak geçmektedir. Bu yolun hemen bitiminde ve solunda kalan Tiyatro, M.Ö.3.yüzyılda inşa edilmiştir. 6500 kişilik izleyici kapasitesine sahip Tiyatro’nun, sütunlu sahnesi, sahne arkası bölümü ve yarım daire şeklindeki yapısıyla günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Tiyatro da dikkatimizi çeken şey ise, oturma grubunun birinci sırasında yer alan mermer koltuklar oldu. Gösteri sırasında burası kentin ileri gelenleri için ayrılmış koltuklar olduğunu tahmin ediyoruz.
Tiyatro’dan çıkıp biraz devam ettiğinizde kentin en yüksek yerine konumlandırılmış olan Athena Tapınağı sizleri karşılar. Athena Tapınağını, dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnas Mosseleion’nu ve Didim’deki Apollon Tapınağı’nı yapan mimar Pytheos inşa etmiştir. Tapınağın ayakta kalmış 5 sütunu olduğunu ve yerinin çok güzel yerde konumlanıyor olması sizlere harika fotoğraflar çekmenize imkan tanımaktadır.
Kentin önemli yapılarından birisi de Bouleuterion(belediye meclisi) ve Prytaneion(yönetim meclisi)’dur. Tam ortasında bir sunak vardır. Kuzey cephesinde 16 basamak, doğu ve batı cephesinde 10 basamak mevcut olup, 640 kişilik oturma kapasitesine sahip olduğu tahmin edilmektedir.
M.Ö.3.yüzyılda inşa edilen Agora, şehrin merkezinde yer almaktadır. Üç tarafı stoalarla çevrili olan yapının tam ortasında Hermes’e adanmış bir sunak bulunmaktadır. Agora’nın hemen kuzeyinde yer alan stoa, M.Ö.2.yüzyılda yapılmıştır. Agora’dan stoa’ya 6 basamaklı bir merdivenle çıkılmaktadır. Çatısı ahşap kaplı olan yapıda, 15 tane oda yer almaktaydı. Bu 9 odada İmparator Augstus’un tapınım gördüğü bilinmektedir. Agora’nın doğusunda M.Ö.3.yüzyılda yapılan Asklepios Kutsal alanı yer almaktadır.
Priene antik kentinde birçok ev vardır. Buradaki ev mimarilerinin Pompei ve Delos evlerine çok benzer özellikler gösterdiği söylenmektedir. Evlerin duvarları kamu binalarındaki duvarlar kadar sağlamdı. Tüm Priene’de sadece bir tane banyo bulunmuştur. Oda soylu bir ailenin evinde bulunmuştur. Evlerin birçoğunda latrina (tuvalet) mevcuttur. Bu evlerin M.Ö.3.yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kentin kuzey kısmında yer alan evlerde duvar resimlerinin olduğu ve bu evlerin soylu kişilere ait olduğu tahmin edilmektedir. M.Ö.2.yüzyılda çıkan büyük bir yangınla evlerin çoğunun zarar gördüğü ve terk edildiği söylenmektedir.
Priene antik kenti tarihi yapısıyla gereken ilgiyi henüz görebilmiş olmaması bizleri üzse de, doğal yapısını bozmadan günümüze kadar ulaşmış olması bizleri bir nebze de olsa sevindirdi. Priene’yi gezdikten sonra yaklaşık 15 dakikalık mesafede bulunan ve felsefe’nin temellerinin atıldığı Miletos antik kentini şiddetle gezmenizi tavsiye ederim.
PRIENE ANTİK KENTİ - GÜLLÜBAHÇE SÖKE - 3
PRIENE ANTİK KENTİ - GÜLLÜBAHÇE / SÖKE - 5