Prima Scoala Românească
Colecţia Monumentum îşi propune să aducă la lumină acele locuri, lucruri dar mai ales oameni pe care vremea îi îngroapă nedrept sub colbul uitării şi mai ales nerecunoştinţei noastre.
Un prim film, realizat prin amabilitatea sponsorului ELECTROMAGNETICA - la 80 de ani de la înfiinţare (1930 - 1980)
Prima scoala romaneasca Brasov - La prima scuola romena in Brasov
Prima scoala romaneasca Brasov - La prima scuola romena in Brasov
Prima Scoala Romaneasca
olimpnet.ro:
Scheii Brasovului – orasul vechi, turle inalte depasesc orizontul privirii. Pare ca ies din spatele unui gard vechi, pe langa Biserica Sf. Nicolae si scoala adiacenta. Cine ar putea crede, ca-n inima orasului, atat de aproape de noi, de fapt printre noi, sta ascuns atat de bine un muzeu de valoarea unui adevarat tezaur…
[…]
Il vei gasi neschimbat, cu fata-i blajina, cu ochii scanteind aspru de cunoastere si de apropiere de Dumnezeu…
Pasind in acea curte iti vei trezi un sentiment extrem de puternic, cum nu ai mai simtit vreodata; inima iti va pulsa alert pentru ca esti roman. Pur si simplu vei gasi motive de mandrie si fericire doar pentru ca esti roman. Iar vocea lui Vasile Oltean conduce cu o abilitate magistrala sentimentul patriotic prin lucrurile nespuse din ultimii 1000 de ani.
Doamne, cata forta are acest om, cata energie, daruire, har… sclipeste. Vasile Oltean este omul muzeu, la care trebuie sa veniti pentru a intelege ce inseamna un muzeu.
Veniti si vizitati Muzeul Primei Scoli Romanesti din Scheii Brasovului, iar melodia lui Anton Pann de la “Desteapta-te romane” va semana izbitor cu cea a lui George Ucenescu si multe alte lucruri vor capata un nou sens, cel adevarat.
[…]
Fragmente din tezaur…
Prima scoala romaneasca. Cum sa nu iti doresti sa vezi locul unde a inceput cunoasterea? Sala de clasa, bancile, manualele si alte instrumente pedagogice, valori pe care timpul nu le-a pierdut, doar le-a ascuns adanc in inima Brasovului, lucruri salvate in sufletul unui om minunat, ce abia asteapta sa le prezinte.
Istoria invatamantului spune ca scoala dateaza din secolul al XVI-lea, dar in podul bisericii s-au gasit documente ce atesta construirea in secolul al XV-lea. Numai ca sub zidurile bisericii au fost descoperite ramasite ale altor doua randuri de biserici din lemn, premergatoare celei din ziua de astazi.
Mai avem si manualul de scoala din veacul al XI-lea, care are doar 700 de pagini. Si atunci, care este pana la urma primul document scris in limba romana si de cand dateaza acesta?
Cam cat stateau prin scoala primii elevi?
Pentru 3 luni acestia deveneau notari, daca stateau in scoala 6 luni deveneau profesori (dascali), daca stateau 9 luni erau preoti.
Sala lui Anton Pann inca rezista, cu aceleasi bancute, cu tablitele pe care elevii scriau si chiar cu un computer “nevirusabil” – numaratoarea, dar si instrumentul pedagogic Sf. Nicolae – un bat.
Poate va intrebati de ce s-ar numi un bat – Sf. Nicolae – asa cum marele nostru scriitor Ion Creanga il numea. Pentru ca la primul sinod ecumenic de la Nicea, episcopul Arie sustinea ca Hristos nu este de aceeasi fiinta cu Tatal si atunci strica Sf. Treime. Sf. Nicolae a incercat sa-i explice, dar acesta nu intelegea, atunci Sf. Nicolae i-a dat o palma pentru a-l convinge si astfel a ramas inradacinata aceasta denumire pentru bat – ca element de “convingere”.
Inaintand in muzeu mai descoperim ca un profesor al nostru, Nicola Nicolau, a fost la Waterloo, l-a cunoscut pe Napoleon si a scris prima carte din Europa despre Napoleon.
Aici, in Schei s-au tiparit si primele carti in limba romana, carti pe care inca le puteti admira: prima gramatica, prima cronica, primul almanah, prima opereta, primul jurnal politic, etc.
Cu 400 de ani in urma, aici s-au nascut aceste carti, primele carti in limba romana. Desi limba nu a scris-o nimeni 1500 de ani, ea a fost pastrata si nu s-a pierdut. Primul care a tiparit-o a fost Coresi (tiparnita lui Coresi). Tiparnita este la locul ei si asteapta sa fie admirata in toata splendoarea sa.
Cel mai vechi document de la noi – Manualul de scoala din secolul al XI-lea, are 700 de pagini, doar lectia despre virtute cuprinde 250 de pagini.
Ne mandrim cu faptul ca Ciprian Porumbescu a creat peste 250 de compozitii si trei imnuri nationale: al nostru – Trei culori, imnul albanezilor si imnul evreilor.
Tot ce veti vedea aici este original si unicat. Este un muzeu al Bisericii, nebagat in seama de nimeni. Astfel ca lucruri precum, faptul ca adevăratul compozitor al imnului nostru actual “Desteapta-te romane” este George Ucenescu si nu Anton Pann, scapa usor si le invatam gresit. Domnul Vasile Oltean va poate prezenta materiale de o valoare inestimabila, important este sa va doriti sa aflati despre trecut. Poate pentru a ne desena viitorul, intai ar trebui sa ne cunoastem trecutul: cine am fost cu adevarat si de unde venim?
In curtea bisericii Sf. Nicolae sunt 7 muzee, iar muzeul Primei Scoli Romanesti este doar unul dintre ele.
Adresa: Sf. Nicolae din Braşov, Piaţa Unirii nr. 2-3, Brasov
Coordonate: Latitudine: 45.635816, Longitudine: 25.581187
Telefon: +40268511411 +40722435134
Website:
E-mail: contact@primascoalaromaneasca.ro
Prima scoala romaneasca - Brasov
Pe strada Piata Unirii din Brasov, chiar in curtea Bisericii Sfantul Nicolae, puteti vizita muzeul Prima Scoala Romaneasca. Prin grjia si daruirea Pr. Prof. Dr. Vasile Oltean puteti afla amanunte inedite despre un obiectiv turistic reprezentativ al Brasovului, alaturi de Biserica Neagra.
Muzeul Prima Scoala Romaneasca din Brasov cuprinde: Sala Cartea si carturarii brasoveni, Sala de clasa Anton Pann si Sala Diaconul Coresi.
Prima școală românească din România e la Brasov
Prima Scoala Romaneasca de la Brasov
Interviu acordat de dl.Pr.Prof.Dr. Vasile Oltean, în data de 13 octombrie 2013.
Muzeul Prima Scoala Româneasca - Brasov Romania (Documentar Video)
Documentar video despre Prima Scoala Roamneasca realizat de Springer &Jacoby Romania cu sprijinul Electromagnetica Bucuresti
Desteapta-te Romane - Prima Scoala Romaneasca
3 minute de deșteptări inedite, o călătorie în timp prin Șcheii Brașovului, acolo unde în 1945 se năștea prima Școală Românească, povestea fermecătoare a primilor învățăcei, dar și a celor 44 metri liniari de documente printre care se află mai multe... să le spunem, „premiere”, toate acestea la Deșteaptă-te române.
Prima şcoală românească
În vizită la Muzeul Prima școală românească din Brașov.
Inițial, nu mi-am propus să fac un film. Dar, după primele zeci de secunde de filmare, mi-am dat seama că ar fi o pierdere dacă nu ar putea vedea și alții ceea ce am văzut noi... Şi, mai ales, să afle!...
Film realizat prin amabilitatea deosebită a pr. prof. dr. Vasile Oltean, custode al Muzeului „Prima Şcoală Românească.
Prima Scoala Romaneasca si Scoala Europeana
Televiziunea nationala de turism
Începând de astăzi, telespectatorii români au la dispoziţie o noua sursă de inspiraţie pentru călătoriile lor - televiziunea Travel Mix.
Travel Mix îşi propune să promoveze turismul în toate formele lui: călătorie, afaceri, cultural, medical, religios, agroturism, ecoturism şi să ofere tuturor telespectatorilor posibilitatea să descopere noi destinaţii turistice.
Acest proiect de promovare a turismului românesc este rodul muncii unei echipe formate din 35 de oameni talentaţi, profesionişti în domeniu.
Postul Travel Mix are o tematică foarte diversificată: de la oraşele lumii, capitale europene, ghid de calatorie, destinaţii de lux, croaziere, destinaţii exotice, hoteluri de lux, restaurante de top, bar&pub, parcuri de distracţie, travel shopping, business travel, plaje de vis, pârtii de ski, trasee turistice, agenţii de turism, last minute, sporturi de vacanţă, locuri si oameni, jurnalist de ocazie, pescar în România, descoperă România, balneo turism, agro turism, muzee sub lupă, istorie şi tradiţii, lăcaşuri de cult, rezervaţii naturale, comorile din adâncuri, secretele naturii şi pâna la o serie de emisiuni gastronomice care prezintă reţete, secrete şi arome din întreaga lume.
Televiziunea transformă în turist fiecare telespectator, îl ia cu ea în explorare, în descifrarea codului poporului român si oferă posibilitatea întoarcerii la natură, la lumea sinceră a pădurilor, a râurilor cristaline, a florei şi faunei pe care omul nu a reuşit, încă, să o altereze prin prezenţa sa cotidiană. Călătorul se-nconjoară de ceea ce este tradiţional, întorcându-se la origini prin simplitatea trăirilor în armonie cu natura şi în ritm cu folclorul românesc.
Emisiunile oferă telespectatorului sub forma unor documentare, informaţii despre etnogeneza neamului, fiind un act personal de recuperare a memoriei pierdute în timp.
Telespectatorul are posibilitatea de a-şi satisface curiozitatea în ceea ce priveşte destinaţii de vis, hoinărind prin imagini în locuri exotice, cu speranţa că într-o zi va păşi în această lume spectaculoasă. Devenit prizonier fără voie pe ţărmul propriului fotoliu - acesta se poate relaxa cu imagini de un colorit viu, desprinse dintr-o paletă pe care zeii şi-au revărsat toate capriciile.
Travel Mix pune în valoare spiritul de aventură, dezvăluie locuri şi momente de viaţă unice posibile prin abandonul, fie şi doar pentru scurt timp, într-o lume care contrastează puternic cu cea în care trăim zi de zi.
Sunt prezentate, pe rând, în toată splendoarea lor, biserici, mănăstiri şi alte lăcaşuri de cult, în contextul continuităţii noastre pe aceste meleaguri. Lumea peşterilor îşi are de asemenea poveştile ei şi propriile comori, un univers de o frumuseţe rară pe care astăzi îl putem explora în voie.
Televiziunea prezinta mâncăruri exotice, reţete si arome unice transmise din vechime, al căror secret e păstrat cu sfinţenie de maeştri bucătari, şi inovaţii gastronomice capabile să convertească la noi pofte până şi cele mai conservatoare papile gustative. Bucătari experimentaţi sau pur şi simplu oameni pasionaţi prezintă bucătăriile lumii şi nu este nevoie de paşaport, deoarece bunul gust nu are graniţe.
Travel Mix aparţine companiei de media MIXMONTAN SRL, firmă care are în portofoliu, Televiziunea Valea Prahovei TV, Ziarul Valea Prahovei şi postul de Radio Best FM, canale media deţinute de omul de afaceri Laurenţiu Megelea, acţionar şi în cadrul companiei imobiliare Mervani din Valea Prahovei.
Postul de televiziune Travel Mix este liber la recepţie (FTA) şi se poate recepţiona şi de abonaţii Focus Sat şi Digi TV printr-o simplă operaţiune de scanare a receptoarelor tv. Coordonatele de recepţie sunt: SATELIT: Thor 6, Transponder: 11977 MHz, SR: 28000, FEC: 7/8, Polarizare: H.
Televiziunea Travel Mix va fi preluată în viitor şi de reţelele de cablu UPC, Digi TV, Next Gen, Ines, etc.
Prima Scoala Romaneasca
În Braşov, toate drumurile duc la Prima Şcoală Românească. Sau cel puţin aşa ar trebui.
Student Show zice: ai făcut degeaba studenţia în Braşov dacă nu ai vizitat muzeul.
Music score: Subcarpaţi - Salvez lumea (instrumental); Havasi - Cultural Bridge Symphony; Subcarpaţi - Mircea Alimoş (instrumental)
Interviu Matricea Românească cu Vasile Oltean, director Prima Şcoală Românească, Braşov
Deşi a suportat vitregii nenumărate, limba română dăinuie - iar o contribuţie esenţială o are Prima Şcoală Românească, din Şcheii Braşovului, locul unde a tipărit Diaconul Coresi şi unde a predat Anton Pann. O discuţie Matricea Românească cu filologul şi preotul Vasile Oltean (Biserica Sfântul Nicolae, Braşov)
Prima scoala romaneasca - Brasov 2012
Elevii clasei a III-a in excursie la Brasov. Au vayut prima tiparnita romaneasca. Domnul Olteanu le+a explicat copiilor cu se tipareau cartile cu secole in urma.
01 septembrie, Ora de Interes la Muzeul Prima Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului
Ziua Limbii Romane, invitat: preot prof. dr. Vasile Oltean
Secvențe Trinitas. Prima Școală românească din Sfântu Gheorghe (06 03 2017)
Realizator: Alina Buzea
Dimitrtia Puchiu: Comorile din Scheii Brasovului Prima Scola Romaneasca Vasile Oltean 9 05 2014
travelinfinit.ro Vasile Oltean: Comorile din Scheii Brasovului Prima Scola Romaneasca , Dimitria PUCHIU 9 mai 2014. Realizator moderator producator scriitor: DIMITRIA PUCHIU specialist in energoterapie, informatie energetica. In cadrul Emisiunii TURISM SPRIRITUALITATE AUTOCUNOASTERE la 6TV sunt promovate locurile deosebite din Romania si impreuna cu invitatii din cadrul fiecarei emisiuni sunt aduse in discutie subiecte legate de parapsihologie, psihologie, notiuni de dezvoltare personala, energetica si fenomene paranormale, terapii complementare, spiritualitate, filozofie, istorie, geografie, traditii romanesti. Zonele descrise in timpul emisiunii sunt cele care prezinta interes din punct de vedere energetic si spiritual. Subiectele dezbatute in emisiune subliniaza importanta acestora in procesul de cunoastere si autocunoastere si modul in care centrele energetice si spirituale contribuie la evolutia personala. Aspectele pozitive ale acestora sunt prezentate prin exemplificari, fotografii si inregistrari video realizate la obiectivele vizitate in timpul excursiilor si taberelor initiatice organizate de Agentia de Turism Interad. Cartea Calator in Infinit. travelinfinit.roenergetica, include: CONFERINTA DINAMICA de autocunoastere si dezvoltare personala pe intreg parcursul deplasarii; descrierea obiectivelor; MEDITATII; tehnici de accesare a informatiilor benefice si “Initierile Locurilor”; channeling; Terapie cu Campuri Informationale Pulsatorii, TEHNICI DE AUTOVINDECARE, IDENTIFICARE SI VINDECARE DE FRICI, ACTIVAREA ADN! Cursuri pentru SUFLET!
Vizita Prima Scoala Romaneasca 25 ianuarie 2015 www.travelinfinit.ro
INVESTESTI IN TINE! SCHIMBAREA INCEPE CU TINE SI ASTFEL LUMEA ESTE SCHIMBATA! CALATORIE, EXCURSIE INITIATICA coordonata de Dimitria PUCHIU – specialist in energoterapie si informatie energetica, include: CONFERINTA DINAMICA de autocunoastere si dezvoltare personala pe intreg parcursul deplasarii; descrierea obiectivelor; MEDITATII; tehnici de accesare a informatiilor benefice si “Initierile Locurilor”; canneling; Terapie cu Campuri Informationale Pulsatorii, TEHNICI DE AUTOVINDECARE, IDENTIFICARE SI VINDECARE DE FRICI, ACTIVAREA ADN!
Prima scoala moderna Romaneasca Scheii Brasov
Prima scoala moderna Romaneasca Scheii Brasov
Prima scoala romaneasca
Prima scoala romaneasca a luat fiinta in Scheii Brasovului in incinta Bisericii Sfantul Nicolae.