Prislop Monastery.
Prislop Monastery.
Own photos.
Gregorian music.
The video was uploaded only for entertainment purposes and no money was earned from it!
no copyright intended.
Mănăstirea Prislop este o mănăstire din România situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. De aproape șapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric.
În 1948 starețul mănăstirii devine Părintele Arsenie Boca, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, până în 1959, când comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu forțat la București.
Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. La mormântul său de la Mănastirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.
Din 1976, Prislopul este mănăstire de maici.
În 1991 a fost înființat în incinta mănăstirii Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina, cu o durată de școlarizare de cinci ani.
Prislop kolostor, Romániában, Hunyad megyében található. Majdnem hét évszázada , az egyik legfontosabb ortodox vallási település Erdélyben, a temploma, a XVI-ik századból származik. Müemléknek nyilvánitották.
1948-ban a kolostor vezető apátja Arsenie Boca atya lessz. A tanitványai által az évszázad legnagyobb lelki gondozójának minősitették. Sirjához , a Prislopi kolostorban naponta sok százan zarándokolnak.
1976-tól, Prislop egy apáca kolostor.
1991-ben a kolostorban meg alapitották a Szent Katalin Szerzetesi Teológiai szemináriumot , ami egy 5 éves iskolai képzést biztosit.
Prislop Monastery is a monastery in Romania located near the village of Silvasu de Sus of Hunedoara County . For almost seven centuries, it is one of the most important Orthodox religious settlement in Transylvania, church, dating from the sixteenth century, was declared a historical monument
In 1948 the abbot of the monastery is Father Arsenie Boca , and after abode found the convent remained the spiritual, until 1959, when the communists were scattered congregation and Father Arsenie Boca have established house arrest in Bucharest.
Since 1976, Prislop is convent.
In 1991 was founded the monastery Monastic Theological Seminary St. Catherine, with a five-year study period.
A place where miracles happen. Healing and life changing experiences.
Prislop - Hunedoara. Localnică din Silvaşul de Sus despre p. Arsenie Boca
Cazare Silvasu de Sus, Hunedoara - Cazat.ro
- Cazare fara intermediari! - Cazare si Pensiuni din Romania.
Adauga o unitate de cazare.
Cazare, Pensiuni, Hoteluri #cazare #pensiuni #turist Pensiuni, Hoteluri, Cabane, Vile, Case, Complex Turistic si alte unitati de Cazare din Romania. Oferi Cazare? Trebuie sa te inscri pe
Mănăstirea Prislop - Locul unde este Înmormântat Părintele Arsenie Boca - Sfântul Ardealului!
Mormantul Parintelui Arsenie Boca se afla in cimitirul de la Manastirea Prislop, localitatea Silvasu de Sus, judetul Hunedoara. Acest loc de pelerinaj, le depaseste cu mult pe toate celelalte care stau in legatura cu parintele Arsenie Boca, duhovnicul cu viata sfanta al romanilor, precum: Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus; Manastirea Sinaia; Izvorul parintelui Arsenie Boca; Chilia parintelui Arsenie Boca; Biserica din Draganescu.
Manastirea Prislop a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, de catre Sfantul Nicodim cel Sfintit, ctitorul manastirilor Tismana si Vodita. Parintele Arsenie Boca este considerat drept al treilea ctitor al Manastirii Prislop, vreme de 41 de ani el pastrand stranse legaturi cu acest loc, fiind staret, duhovnic si zugrav de icoane.
Mormantul parintelui Arsenie Boca se afla in cimitirul Manastirii Prislop, la mica distanta de pestera Sfantului Ioan de la Prislop. La mormant, linistea cuprinde toate. Lumea este foarte multa, insa nu vorbeste aproape deloc. Fiecare parca incearca sa simta si sa auda ceva din duhul parintelui Arsenie, mare duhovnic, purtator de mari daruri duhovnicesti. Oare cine nu a auzit despre minunatele cuvinte ale parintelui, despre minunile savarsite la mormantul sau, ori despre viata lui duhovniceasca ?!
Parintele Arsenie Boca s-a nascut in localitatea Vata de Sus, in judetul Hunedoara, la data de 29 septebrie 1910. Parintii acestuia, Iosif si Cristina, l-au botezat cu numele de Zian. Tanarul incepe scoala primara in satul natal si apoi intra la Liceul National Ortodox Avram Iancu, din Brad.
In anul 1929, Zian se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar in anul 1939 termina Academia de Arte Frumoase, din Bucuresti. Pe langa studiile teologice, el urmeaza si cursuri de medicina (in special cele de anatomie), participa cu interes la prelegerile de mistica ale lui Nichifor Crainic.
Terminand studiile, intra in obstea de la Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus. In anul 1939, tanarul Zian isi petrece toata primavara in Sfantul Munte Athos. In data de 3 mai 1940, tanarul frate Zian este tuns in monahism, el primind numele de Arsenie. Viata lui duhovniceasca va fi recunoscuta si de cei din jurul sau. Este hirotonit ierodiacon (3 mai 1940), apoi ieromonah (10 aprilie 1942), apoi duhovnic (10 mai 1942), iar in cele din urma protosinghel (15 august 1949).
La numai doi ani de la intrarea in monahism, in anul 1942, calugarul Arsenie este hitotonit preot, fiind randuit staret in Manastirea Brancoveanu. In anul urmator, el isi sapa o pestera in munte, numita astazi Chilia Parintelui Arsenie Boca, aflata la izvorul vaii Sambata. In anul 1945, parintele este anchetat de Securitate, la Ramnicu Valcea, iar in urmatorul an, la Brasov. Slujba de Izvorul Tamaduirii, savarsita in ziua de 7 mai 1948, este ultima slujba sarbatorita la Sambata. In acelasi an, este anchetat la Fagaras.
In data de 25 noiembrie 1948, mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal pe parintele Arsenie Boca la Manastirea Prislop, unde il randuieste staret. Parintele Arsenie Boca slujeste ca staret al Manastirii Prislop vreme de doi ani. In anul 1950, manastirea primeste o obste de maici, iar parintele este randuit duhovnic.
In iarna anului 1951, parintele este arestat de securisti si dus la Canal, pentru un an de zile. Intors la Prislop, parintele va fi foarte retras, evitand convorbirile si iesirile in public. Dupa o noua ancheta, la Timisoara, parintele este arestat vreme de sase luni.
In anul 1959, parintele este scos din manastire. Ajuns in Bucuresti, parintele lucreaza pe la mai multe biserici, pictand in fresca, apoi se angajeaza la Atelierul de pictura al Patriarhiei, de la Schitul Maicilor. In anul 1968, cand parintele Arsenie Boca iese la pensie, incepe pictura bisericii parohiale din localitatea Draganescu, de langa Bucuresti.
Intre anii 1969-1989, maicile din Manastirea Prislop sunt alungate, acestea adunandu-se in Sinaia, sub indrumarea parintelui Arsenie. Parintele Arsenie Boca adoarme in Domnul la data de 28 noiembrie 1989, in Sinaia, el fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop, in data de 4 decembrie.
Mormantul Parintelui Arsenie Boca este loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi, precum si chilia sapata in stanca si izvorul, de langa Manastirea Brancoveanu. La mormantul celui numit Sfantul Ardealului, cu ocazia parastasului de 22 de ani, s-au adunat peste treizeci de mii de pelerini.
Text Credit: Teodor Danalache
Muzica: Exhale - Jeremy Blake
Music: ''Exhale'' - Jeremy Blake
#arsenieboca
#manastireaprislop #sfantulardealului
Drum Hateg - Manastirea Prislop Aprilie 2018
Drumul de la Hateg la Manastirea Prislop prin Silvasu de Jos
Aprilie 2018
S-A INAUGURAT DRUMUL SPRE MĂNĂSTIREA PRISLOP
Mâine sunt așteptați la Mănăstire, mii de pelerini
Rugăciunea Tatăl nostru cântată de maicile de la Prislop
Mănăstirea Prislop - Nașterea Maicii Domnului 8 sept 2016
Manastirea Prislop 2014
Manastirea Prislop 2014
Silvasu de Sus - judetul Hunedoara
Piatra Neamt - Hunedoara(manastirea Prislop)
Manastirea Prislop-mormantul Sfantului Ardealului Arsenie Boca
Daca inca nu ati fost in acest loc, trebuie s-o faceti. Aici totul este altfel, dar nu se poate intelege de catre cei care nu au calcat aceste locuri.
Mănăstirea Prislop este situată într-una din regiunile cele mai pitoreşti din ţara noastră. De la Haţeg – spre miazăzi – se deschide minunata depresiune a Haţegului sau „Ţara Haţegului” leagănul poporului român, care se întinde pâna la poalele Munţilor Retezat.
Aşezată într-o poiană, la altitudinea de 640 m, Mănăstirea Prislop este înconjurată de dealuri care coboară în pante domoale pâna aproape de monument.
S-a spus, pe drept cuvânt, că un drum în „Ţara Haţegului” este „un drum” sau „o coborâre” în istorie. Viaţa omenească a pulsat neîncetat în aceste minunate locuri, începând cu omul paleolitic, ale cărui urme s-au descoperit în peşterile de la Ohaba Ponor şi Cioclovina, situate nu prea departe de Prislop, la Răsărit de depresiunea Haţegului.
Sfânta Mănăstire Prislop se află la 13 km de oraşul Haţeg şi la 16 km de municipiul Hunedoara.
Este amplasată într-o zonă pitorească, la altitudinea de 580 m, într-o poieniţă străjuită de culmile domoale ale Munţilor Poiana Ruscă (Dl. Prislop 778 m). Prin curtea mănăstirii trece pârâul Silvaş (Slivuţ), afluent de stânga al Streiului, care străbate şi satele aflate mai jos de mănăstire: Silvaşu de Sus (la 3 km) şi Silvaşu de Jos (la 6 km) prin care orice pelerin dornic să ajungă la sfânta mănăstire va trebui să treacă.
Posibilităţi de acces:
Dinspre Hunedoara se merge pe traseul: Hunedoara - Silvaşu de Jos - Silvaşu de Sus - Sf. Mănăstire Prislop. Drumul este asfaltat, trece peste Dealurile Hunedoarei pe interfluviu, oferind o panoramă deosebită.
Dinspre Haţeg se parcurge traseul: Haţeg - Silvaşu de Jos - Silvaşu de Sus - Sf. Mănăstire Prislop. Şi acest drum este asfaltat pâna la poarta mănăstirii. Pentru cei care nu dispun de un autoturism propriu sau care nu vin în grup organizat cu autocare la mănăstire, accesul este mai dificil, deoarece nu există autobuze de legatură oraşe - mănăstire.
Manastirea Prislop, iunie 2015. Cateva cadre
Trebuie sa incep prin a-mi cere iertare in legatura cu calitatea filmarii si a fotografiilor. Acumulatorul nu m-a tinut prea mult in acea zi, altfel as fi avut mai multe cadre cu biserica, toaca sau pestera unde a nevoit Sf. Ioan.
Nu se cunosc începuturile mănăstirii. Deoarece era amplasată pe pământuri care ținuseră de nobilii români din Ciula, se poate presupune că ei au fost ctitorii laici ai locașului. Nu se poate vorbi, cu nici un fel de date pozitive, despre vreo sihăstrie din secolele XIII-XIV. Există o singură mărturie care este consemnată despre prezența lui Nicodim de la Tismana, în Ungaria medievală. Ea este însemnarea de pe Evangheliarul său: Această Sfântă Evanghelie a scris-o popa Nicodim în Țara Ungurească în 6913 (1404-1405). Lui Nicodim tradiția i-a pus în seamă un lung șir de alte mănăstiri care au fost întemeiate ulterior. În adevăr, nici cea mai mică relație nu se poate face între Prislop și Nicodim de la Tismana. Pe la jumătatea secolului XVI, Mănăstirea Prislop ajungând aproape în ruină, în anul 1564 a fost zidită din temelie de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Țara Românească. Este posibil ca vechiul lăcaș, despre al cărui urme se scria la mijlocul secolului al XIX-lea, să fi existat undeva în pădure, în vecinătatea clădirilor actuale. Zamfira a acționat sigur la o mănăstire preexistentă, pentru că ea, ca femeie, nu avea drept la ctitorire de mănăstire de bărbați. Îngrijorată de salvarea sufletului ei, după a patra căsătorie cu nobili transilvani care nu erau de religie ortodoxă, ea a înzestrat lăcașul cu odoare scumpe și moaște. Dintre ele, pe cât se pare, doar o icoană a ajuns până astăzi. Piatra funerară a Zamfirei, sfărâmată în mai multe bucăți, se găsește la Prislop. Ea conținea inscripții latine și chirilice. Doi egumeni, Ioan și Teofil, sunt pomeniți în documente. Nu se cunoaște absolut nimic despre rolul lor în administrarea mănăstirii. Probabil că în secolul al XVII-lea a fost întemeiază la Prislop școala de învățătură bisericească pentru tinerii care urmau să devină preoți la sate. În anul 1585 egumenul Ioan ajunge mitropolit la Bălgrad (Alba Iulia), iar Teofil devine în 1615 episcop la Vad. Aici în secolul XVII viețuiește Sfântul Ioan de la Prislop. În secolul al XVIII-lea a fost mănăstire greco-catolică. A primit un ultim veșmânt de frescă sub semnătura lui Simion din Pitești. Din acesta se conservă doar câteva fragmente. A fost adânc implicată în frământările religiase ale secolului al XVIII-lea, dintre greco-catolici și ortodocși. În secolul al XIX-lea era aproape pustie și administrată de preoți de mir. Curând după ce a fost trecută la ortodocși (1948), a fost desființată și alocată pentru destinații laice. S-a refăcăt ca lăcaș mănăstiresc după anul 1975, cu o comunitate de călugărițe.
În 1948 starețul mănăstirii devine Părintele Arsenie Boca, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, până în 1959, când comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu forțat la București.
Din 1976, Prislopul este mănăstire de maici.
În 1991 a fost înființat în incinta mănăstirii Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina, cu o durată de școlarizare de cinci ani.
Trăitori:
În prima jumătate a secolului XVII s-a nevoit în jurul Mănăstirii Prislop un sihastru sfânt, anume Ioan, de loc din satul vecin Silvașul de Sus. Acest cuvios, luând din tinerețe jugul lui Hristos și dorind să urmeze nevoinței Sfântului Nicodim de la Tismana, s-a făcut călugăr în Mănăstirea Prislop. Apoi, săpându-și peștera într-o stâncă sub munte, asemenea altor sihaștri, s-a nevoit acolo singur până la moarte cu grele și neștiute osteneli. Cuviosul Ioan Sihastrul, bineplăcând lui Dumnezeu și umplându-se de darul Duhului Sfânt, s-a săvârșit în acea peșteră în ultimele decenii ale secolului XVII, proslăvindu-se după moarte ca făcător de minuni.
Moaștele Sfântului Ioan de la Prislop au fost duse la o mănăstire din Țara Românească, probabil la Tismana.
La Mănăstirea Prislop şi Hagigadar din judeţul Suceava mii de oamenii au mers să se roage
Vezi jurnalul de știri pe Antena Play: Zeci de mii de români se bucură de minivacanţa de Sfânta Maria. În timp ce pe litoral nu mai ai loc să arunci un ac iar petrecerile se ţin lanţ, sunt şi români care nu au uitat scopul acestui miniconcediu. Înainte de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Prislop şi la Mânăstirea Hagigadar din judeţul Suceava mii de oamenii au mers să se roage., Stiri, 13-08-2017
Hunedoara : autocarul care a blocat drumul spre prislop
Manastirea Prislop
Drumul de la Manastirea Prislop la Hateg.
Cântarea Iubite-voi Doamne - la mănăstirea Prislop
Mănăstirea Prislop - Nașterea Macii Domnului 8 sept 2016
Drumul Hațeg - Mănăstirea Prislop
Premiere Prislop.mpg
Premiere la Seminarul Sf. Ecaterina
APĂ ŞI CANAL PENTRU LOCUITORII DIN SILVAŞU DE SUS
Veşti bune pentru locuitorii din Silvasu de Sus. Viata grea pe care o duc din cauza ca nici la ora actuala aici nu exista o retea de apa si canalizare va lua in curand sfarsit. Administratia locala a orasului Hateg a demarat un proiect in valoare de un milion de euro pentru introducerea apei curente si a canalizarii in aceasta localitate.