NSB-leider bezoekt Alkmaar
NSB-propagandafilm. Filmverslag van het officiële bezoek van Anton Mussert (leider van de NSB) aan Alkmaar op 26 juni 1942
“Geconfisqueerd oorlogsmateriaal: propagandafilms van de Filmdienst der NSB vrijgegeven ihkv WOII Open Data Depot in een samenwerkingsverband met Beeld en Geluid en Netwerk Oorlogsbronnen (mei 2018)”
Dit is een fragment uit een groter filmpje te zien op de website 'Open Beelden':
----------
NSB- propaganda movie of the official visit of NSB leader Anton Mussert to the town of Alkmaar in the Netherlands. (junu the 26th 1942).
Confiscated war material: propaganda films from the Film Service of the NSB released in connection with WWII Open Data Depot in collaboration with Sound and Vision and Network War Sources (may 2018)
This is an excerpt from a larger video on the 'Open Beelden' website:
Alkmaar, mei 1945. Intocht van de Canadezen
Een filmpje dat is opgenomen in de roerige en spannende meidagen van 1945. Onvergetelijk voor wie het heeft meegemaakt; de intocht der Canadese bevrijders! Na 5 bittere jaren van Duitse bezetting eindelijk feest en dan ook nog eens prachtig lenteweer. Langs de Kennemerstraatweg komen duizenden Alkmaarders bijeen om de binnenrijdende Canadezen toe te juichen en van harte welkom te heten. Zorgvuldig bewaarde sigaren worden opgestoken, Hollandse jenever geschonken en de vaderlandse driekleur wappert trots aan de gevels.
De heer Wagenaar is er bij met zijn filmcamera. Tussen de Heilooërdijk en Huize Voorhout maakt hij verschillende opnamen. Tientallen voertuigen passeren richting centrum en verder. Jongens en meisjes springen op de auto’s; het worden rijdende mensenbergjes. Heel bijzonder!
Lente in Alkmaar 1948
Hoera! De lente is nu echt begonnen, de tulpenvelden staan in bloei, het weer gaat vooruit, de klok ook, en de lammetjes springen door de wei. Dat is nú zo en dat was in vervlogen jaren niet anders. Bijvoorbeeld in 1948. Op een prachtige lentedag in dit jaar besluiten de bekende winkelier Niek Zomerdijk, van IJzerhandel De Magneet aan de Houttil in Alkmaar, en zijn vrouw en kinderen een mooie wandeling te gaan maken via de stad naar het Hertenkamp in de Alkmaarderhout. Het is schitterend voorjaarsweer en de lentekleuren zijn overal. De heer Zomerdijk is een kundig amateurfilmer en besluit het uitje met zijn 8mm camera van Kodak vast te leggen. En nu heeft hij zelfs gekozen voor kleurenfilm. Nog een echte specialiteit en bijzonderheid in deze dagen. Tevens behoorlijk kostbaar. Maar zo’n vrolijke lentedag verdient natuurlijk zo’n verslag in kleur, dat is gewoon mooi!
8mm, kleur, zonder geluid.
Vervaardiger: dhr. N. Zomerdijk.
Alkmaar in 1944
Film van gebeurtenissen in Alkmaar in 1944, vervaardigd door J.F. Godijn. Vanuit een dakterras van het pand op de hoek Scharloo/Zocherstraat wordt gekeken naar vliegtuigen die onderweg zijn naar Duitsland om daar bombardementen uit te voeren. Ook worden vanuit dit hotel-café-restaurant op de begane grond Duitse troepenbewegingen gefilmd, waarschijnlijk ter gelegenheid van Dolle Dinsdag (5 september 1944).
Alkmaars Ontzet 1973
Feest in Alkmaar. 400 jaar Alkmaars Ontzet.
Film toont de gebeurtenissen rondom de festiviteiten van 8 oktober 1973. O.a. zie je optochten, kinderspelen, bezoek Koningin Juliana, zingen in het Victoriepark, kermis en vuurwerk.
1954, de 'Veteran Car Club' doet Alkmaar aan
Het was in de zomer van 1954 dat Alkmaar 700 jaar stadsrechten had. Voor dit jubileum werd een enorm feest georganiseerd. Wekenlang stond Alkmaar in de belangstelling en werden tientallen festiviteiten gehouden. De naam ‘Alkmaar’ was voor de gelegenheid in ‘Snorrendam’ veranderd en alle mannen in de stad lieten voor de gelegenheid hun snor staan. Tot op de dag van vandaag lopen er sindsdien heren rond met een snor die toen zijn oorsprong heeft gevonden! Eén van de vele festiviteiten bestond uit een bezoek van de “Veteran Car Club’ aan onze mooie stad. En wanneer in 1954 een auto al een oldtimer is, reken dan maar dat ie er anno 2019 helemaal antiek uitziet. In optocht reden ze over de Kennemerstraatweg de stad binnen. Honderden mensen keken toe, kinderen fietsten enthousiast en met hoge snelheid mee in de colonne. Gelukkig is het allemaal gefilmd en levert dit werkelijk unieke beelden op. En helemaal surrealistisch wordt het wanneer er op de grasmat van het sportpark in de Alkmaarderhout met deze automobielen een stoelendans wordt georganiseerd. Jongedames rijden mee in de auto’s en sprinten, wanneer de muziek stopt, naar een rijtje stoelen. Sommigen echt superfanatiek! Wat een hilarische taferelen.
Viering Alkmaar 700 jaar in 1954, deel 1
Film over de viering van het 700-jarig bestaan van de stad Alkmaar in 1954. De film is vervaardigd in opdracht van het feestcomité. In samenwerking met Kunstnet Alkmaar is de oorspronkelijk stomme film deels van commentaar voorzien.
Regionaal Archief Alkmaar scoort met retrospellen: Superleuk natuurlijk
De open dagen van het Regionaal Archief in Alkmaar kunnen gerust succesvol genoemd worden. Er wordt afgerekend met het beeld van saaie vergeelde documenten die stof liggen te vergaren. Uiteraard zijn er wél documenten, maar ook vele andere zaken die je er net meteen verwacht zoals computerspellen.
De open dag van afgelopen zaterdag besteedde de nodige aandacht aan de zogenaamde retrospellen zoals Pac-Man en Donkey Kong. Spellen die dankzij zorvuldig bewaarde spelcomputers en oude televisies ook echt gespeeld konden worden. Een uitgelezen kans om eens te laten zien hoe wij vroeger speelden in plaats van op een Playstation, laat één van de bezoekers weten. Ik vind het heel grappig om te zien hoe de games er vroeger uit zagen, aldus een jonge bezoeker.
Het is een manier om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het archief, want de meeste mensen kennen het archief helemaal niet. legt Mark Aphenaar van het Regionaal Archief uit. En natuurlijk zijn we in het weekend normaal gesproken dicht. Naast de retrogames konden ook de eeuwenoude documenten op de nodige aandacht rekenen en werd er ter plaatse restauratiewerk verricht. Ook wie meer wilde weten over het op de juiste manier bewaren van de papieren, boeken, foto’s of ander ‘analoog’ materiaal kon voor tips bij de restaurateuren terecht.
Alkmaar ondergronds
Het Regionaal Archief Alkmaar en Dienst Archeologie van de gemeente Alkmaar op zoek naar verborgen tunnels onder de grond in Alkmaar.
Timelapse Regionaal Archief Alkmaar
Een uurtje in 20 seconden op een mooie dag in juni 2013 met uitzicht op het nieuwe depot.
Met school naar het Regionaal Archief Alkmaar
Een basisschoolklas op bezoek bij het Regionaal Archief Alkmaar voor het educatieve programma ‘Het geheugen van mijn woonplaats’. Meer informatie:
De Bevrijding van Alkmaar, mei 1945
- Vernieuwde versie -
Film over Alkmaar in mei 1945, vervaardigd door A. van Beek, oogarts te Alkmaar, Th. van Beek, KNO-arts te Alkmaar, A. Moolhuyzen, huisarts te Alkmaar en J.W. Wagenaar, oogarts te Alkmaar. De montage is verzorgd door J.W. Wagenaar.
Te zien zijn beelden van de machtswisseling in 1945, de dropping van voeding in de meidagen, de feestelijkheden, de komst van de Canadezen, de terugkeer van burgemeester Kinschot, het vertrek van de Duitsers, de heropening van de Kaasmarkt.
Verkoop inboedel van de ex-kroonprins Wilhelm van Pruisen
De openbare verkoop van de inboedel van voormalig kroonprins Wilhelm van Pruisen (1882-1951), oudste zoon van Duitse keizer Wilhelm II, die na de Eerste Wereldoorlog op Wieringen werd geïnterneerd. Hij keerde in november 1923 terug naar Duitsland, nadat hij afstand had gedaan van zijn rechten op de Duitse troon. De overheid schonk het meubilair van de kroonprins aan de gemeente die het door notaris Obroen op 19 maart 1924 liet veilen.
Maker: Polygoon-Profilti
Datum: 19 maart 1924
Bron: openbeelden.nl | Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Schermervlotbrug Alkmaar circa 1955
Vervaardiger onbekend.
Datum: circa 1955
Dubbel 8, kleur, zonder geluid.
Sinds de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal tussen 1819 en 1824 lag in Alkmaar tussen Bierkade en Eilandswal de Schermervlotbrug. Tot 1958, want toen werd deze verbinding opgeheven. Sinds dat jaar vaart een pontje op dat zelfde punt tot op de dag van vandaag heen en weer voor voetgangers en fietsers. Van deze verdwenen maar nog steeds beroemde en geliefde vlotbrug zijn veel verhalen en foto’s uit vervlogen tijden bekend. Nu is er tevens een mooi filmpje opgedoken van deze plek aan het water. Wat was het daar bedrijvig. In mooie kleuren zien we alledaagse taferelen van een dag uit het leven van de vlotbrug. Auto’s, fietsers en voetgangers passeren de drijvende constructie in een tempo waar we nu helemaal rustig van worden. Routineus doet de brugwachter zijn werk zodat grote en kleine schepen kunnen passeren. Het kenteken van één van de auto’s die over de brug rijdt, is te ontcijferen: PA-49-65. Dit kenteken is omstreeks 1955 afgegeven. Het filmpje moet dus gemaakt zijn tussen 1955 en 1958. Misschien dat de filmer, die helaas bij ons onbekend is, de camera heeft gepakt toen hij vernam dat de vlotbrug opgeheven zou worden. Om een filmisch document voor het nageslacht te maken. Nou, dat is dan prima gelukt.
Hofjes van Alkmaar
Deze film is vervaardigd door Chris Houtman ter gelegenheid van de uitgave van het boek Hofjes van Alkmaar, geschreven door Jurjen Vis. Het boek en de film is tot stand gekomen in opdracht van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties.
Monumentenroute Noord-Holland
Opname van de cassette 'Monumentenroute van Nederland ('n Rondje Noord-Nederland +/- 150 km)'.
Uitgegeven voor N.V. Bouwfonds Nederlandse Gemeenten in de jaren 80.
2:32 De Egmonden
11:16 Heiloo
14:16 Heemskerk
20:15 Krommenie / Zaandam / Zaanse Schans
23:56 Broek in Waterland
26:19 Monnickendam
30:12 Edam
34:02 Purmerend
35:45 Middenbeemster
37:51 De Rijp / Graft
40:27 Grootschermer / Schermerhorn / Ursem
43:15 Hoorn / Wognum
47:37 Alkmaar
Bron: Geluidscollectie Regionaal Archief Alkmaar
Themamiddag WOII Regionaal Archief Alkmaar (2 mei 2015)
Zaterdag 2 mei was er bij het Regionaal Archief Alkmaar aan de Bergerweg een themamiddag over de Tweede Wereldoorlog.
Alkmaar mei 1945, deel 1
Film over Alkmaar in mei 1945, vervaardigd door A. van Beek, oogarts te Alkmaar, Th. van Beek, KNO-arts te Alkmaar, A. Moolhuyzen, huisarts te Alkmaar en J.W. Wagenaar, oogarts te Alkmaar. De montage is verzorgd door J.W. Wagenaar. Te zien zijn beelden van de machtswisseling in 1945, de dropping van voeding in de meidagen, de feestelijkheden, de komst van de Canadezen, de terugkeer van burgemeester Kinschot, het vertrek van de Duitsers, de heropening van de Kaasmarkt.
Alkmaar Packet 1939
Een dagje uit met de Alkmaar Packet
Circa 1939.
Gefilmd door dhr. A Schalkwijk (1896-1945)
Verborgen tunnels onder Alkmaar
Jaren lang gaan er geruchten over onderaardse en verborgen tunnels in Alkmaar. Maar wat is er van waar, waar zouden ze liggen en kunnen ze wel hebben bestaan?
De zoektocht naar onderaardse tunnels in Alkmaar is nu begonnen. Het Regionaal Archief Alkmaar en afdeling Archeologie van de gemeente Alkmaar duiken onder de grond (en in de archieven) opzoek naar de waarheid.
Weet jij waar er tunnels zouden moeten zijn? Mail ze dan naar tunnels@archiefalkmaar.nl en hou Facebook, Twitter en de Alkmaarsche Courant in de gaten.
Facebook: facebook.com/RegionaalArchiefAlkmaar
Twitter: twitter.com/archiefalkmaar