Geen Dag Zonder Schrijven - 2,3 & 4 mei 2014 - Regionaal Historisch Centrum Limburg
Geen Dag Zonder Schrijven
Maastricht is een stad met een rijke geschiedenis. Een stad met verhalen. Wie een wandeling maakt door het stadspark, door de straatjes struint langs kerken en kloosters, staat middenin het decor van wonderlijke, gruwelijke en bijzondere vertellingen. Wie uit zijn ogen kijkt vraagt zich misschien af waarom nu toch die ene straat de 'vijf koppen' heet en waarom er in het Waldeckpark een bronzen musketier een vol ornaat naar zijn wapen grijpt.
Overal om ons heen zijn verhalen, is geschiedenis te vinden. Verhalen die de wereld om ons heen vandaag de dag nog steeds kleuren en die door sommigen nog steeds worden verteld.
Geschiedenis is dan ook niet alleen het verhaal van jaren of eeuwen terug. Geschiedenis is het verhaal van gisteren en hoe vandaag is geworden tot wat wij, als wij morgen terugkijken, zullen zien.
We brengen de verhalen, zoals opgetekend in de archieven van de stad en boeken, op een theatrale manier tot leven. De oude D'Artagnan leest zichzelf als jongeman de les, Pater Servatius Vinck discussieert over zijn verraad: Had het anders kunnen gaan? Had het anders moeten gaan?
Het Verbond geeft, in samenwerking met het Regionaal en Sociaal Historisch Centrum, Zicht op Maastricht en de Universiteit Maastricht, de geschiedenis en haar verhalen terug aan de stad.
Tekst: Jelle Stiphout
Regie: Aimee Charlier & Jelle Stiphout
Spelers:
Max Charlier, Ton Ursem, Meinderd de Vries, Yorn Heijnen, Jelle Visser, Maarten Brorens, Egied Cratsborn, Harry Römgens, Jelle Stiphout & Aimee Charlier
Muziek: Lena Meyskens, Arthur Janssen & Johan van Cauwenberghe
Trailer: Lars Konings
Multimedia: Lars Konings en Colin Vos
Geen Dag Zonder Schrijven speelt 5 keer te weten op :
2 Mei, 20:00
3 Mei, 13:00 & 20:00
4 Mei, 13:00 & 20:00
Kaarten zijn te reserveren via info@collectiefvankunstenaars.nl
Entree €10
Dus, maak er wat van, alsjeblieft, zet de schouders eronder, kom uit die depressie, kijk naar de toekomst, naar morgen, laat de platgetreden paden achter je en durf, net als deze idioten je eigen weg te plaveiden. Wees eens idioot en durf idealen te hebben, durf de pagina om te slaan, want nee er is geen dag dat er niet geschreven word, geen dag dat er geen morgen is, geen moment waarop geen volgend moment volgt. Jullie schrijven nu het verhaal. Dus kom maar op, laat het me zien. Ik wacht!
collectiefvankunstenaars.nl
In en om het RHCL te Maastricht
In en om het RHCL te Maastricht. O.a. St. Pieterstraat, Achter de Oude Minderbroeders, Faliezusterspark en Helpoort.
Een productie van Stg. MestreechOnline.
SHCL Centre for the Social History of Limburg
The Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (Centre for the Social History of Limburg) is an independent research facility connected to the Faculty of Arts and Social Sciences (FASOS) at Maastricht University. SHCL provides a research infrastructure for comparative regional history by giving access to historical sources, maintenance of a library collection, developing research, publication of a yearbook, and a dissertation series (in Dutch). The SHCL is housed in the beautifully restored former Franciscan Church at Sint-Pieterstraat 7, the premises of the State and Municipal Archives.
For more information:
30039 Vitrien - Maastricht 2010 - lokale omroep TV Maastricht
30039 Vitrien - Maastricht 2010 - lokale omroep TV Maastricht
Wekelijks uitgezonden programma gemaakt door vrijwilligers (VTV). Deze aflevering: 1 aflevering uit serie 'Sprokhels' ism regionaal Historisch centrum over historie (nu: verken wijk st.Pieter) en 1 aflevering uit serie koken; kinderen bakken wafels voor oudjaar.
Inzendcategorie : televisie
Programmalengte : 00:13:05
Datum uitzending : 06-01-2010
Presentator(en) :
Productiekosten : 0-500 euro
Meer info:
labels: 2010 olon publieke lokale omroep media-instelling mediadiensten Maastricht TV Maastricht Lokale Omroep Awards LOA LOA2010 lokaleomroep OLONederland
M-Game tutorial Mobile Learning Academy
De Generatie Maastricht Game, ook wel M-Game genoemd, is een boeiend educatief programma met betrekking tot geschiedenis, cultureel erfgoed en media. Scholieren in het voortgezet onderwijs (15-19 jaar) worden uitgedaagd om aan de hand van een speciaal ontwikkelde app een GPS-tour door de binnenstad van Maastricht uit te stippelen. Ze gebruiken de technologie van een smartphone of tablet en verdiepen zich tegelijkertijd in hun eigen stad en omgeving. Maastricht biedt een omgeving vol cultuurhistorie en monumenten, deze locaties krijgen een nieuwe betekenis binnen het spel. Als thema van de tour putten de scholieren uit historische en culturele bronnen over Maastricht, deze zijn onder andere verkrijgbaar in Centre Céramique en het Regionaal Historisch Centrum Limburg.
M-Game is een interactieve leermethode waarbij gebruik wordt gemaakt van smartphones en tablets. Door middel van een aantal stappen creëren leerlingen een educatieve GPS game, waarbij ze met andere ogen naar hun omgeving gaan kijken.
Er zijn een aantal stappen die leerlingen moeten doorlopen alvorens ze een gedegen eindproduct kunnen vervaardigen. Hoewel de verleiding groot is om meteen met de computer en het platform van de Mobile Learning Academy aan de slag te gaan, is dat het kleinste onderdeel van de ontwikkeling van de game. De nadruk van het hele project ligt op het verzamelen van brongetrouwe informatie rondom een 5-tal fysieke locaties in de stad Maastricht.
De leerlingen kunnen op elke locatie een verhaal vertellen op basis van online informatie die aan een set coördinaten is gekoppeld. Meerdere locaties achter elkaar vormen een tour of game. Er wordt binnen M-Game alleen gewerkt met het genre 'Secret Trail'. Dat wil zeggen dat alleen de eerste locatie en coördinaten voor de gamer (de persoon die een voltooide game aan het spelen is) zichtbaar zijn. Bij het arriveren op deze plek wordt de bijbehorende informatie, vraag en/of opdracht zichtbaar. Na het lezen en beantwoorden van de vraag wordt de tweede locatie pas zichtbaar.
De 'Secret Trail' is feitelijk een schatzoek-game waarbij de gamer een geheim moet onthullen door langs verschillende locaties te lopen binnen de vooraf bepaalde tijdspanne. Gamers onthullen het geheim via hints en taken. Wie het snelst het geheim onthult of de meeste punten heeft, wint. Alleen de speelduur van de 'Secret Trail' kan aangepast worden.
Meer informatie: maastrichtgame.nl
Platform MLA: mobilelearningacademy.nl
182 - Nieuws en Actualiteiten - St. Kabelomroep Zuid-Limburg voor Maastricht
Elke werkdag op TV Maastricht start uiterlijk om 19.00 uur het actualiteitenmagazine van RTV Maastricht waarin aandacht voor de meest opmerkelijke gebeurtenissen van die dag in stad en directe omstreken. Hierin bij gelgenheid ook aandacht voor regionale, landelijke, mondiale gebeurtenissen vertaald naar de lokale situatie. Journalistiek verantwoord met oog voor de menselijke maat. Feitelijk, betrouwbaar en waarheidsgetrouw zijn termen die belangrijker dan het scoren van een 'scoop'. En terughoudend in het opnemen van bv. politieberichten in het nieuws.
voor de overlevenden - 26, 27 & 28 Februari - Gashouder Maastricht
voor de overlevenden
26, 27 & 28 Februari
Gashouder Maastricht
collectiefvankunstenaars.nl
viazuid.com
Five Heads - August 21th - Stadspark Maastricht
Het Verbond presents
in cooperation with Veronika & Friends and TC Kicking Poe:
FIVE HEADS
1638 it was, the Spanish had lost the city.
The Dutch reclaimed their rightful reign,
For traitors was no pity...
As a gruesome eighty-year war between the Protestant Dutch and the Catholic Spanish nears its end, the Spanish army waits in front of the city gates for a chance to conquer Maastricht. Atop of the city walls, an executioner nails five heads on spikes. Five conspirators who plotted the city's downfall, their tragic actions driven by greed and faith, their horrific end a reminder of where loyalties ought to lie.
Join us as we awaken their ghosts. Hear their tale of secrecy and treason, of gold and God, of evil plots and noble thoughts...and judge them for yourselves.
When one does die,
With ends so wry,
What does remain?
After flesh does rot,
The bodies lie slain:
Their ghosts do not!
When: 21th of augustus, Performances all night through.
Where: Stadspark Maastricht
Free Entrance
Cast:
Max Charlier
Menno Neus
Sam Koppenol
Yorick Stam
Yves Vanderbooren
Raphaël Vandeweyer
&
Veronika & Friends
Script:
Samuel A. Bom
David Janssen
Jelle Stiphout
Director:
Jelle Stiphout
Production Team:
Reno Jurien
Anky Stiphout
Dionne Blokland
collectiefvankunstenaars.nl
Zuid-Limburg Vroeger 1: kinderspeelmiddag in De Kakert (1957)
Filmopnamen van kinderspelletjes op een zomerse dag in De Kakert (D'r Kakert) in 1957.
De Kakert was toen een mijnwerkersbuurt aan de westzijde van Landgraaf, begrensd door de Brunssumerhei. Het is ontstaan om de toenemende stroom immigranten die in de steenkolenmijnen kwamen werken te huisvesten.
In het hart van de Kakert lag het Kakertshöfke die later gesloten is wegens tekort aan leerlingen.
Restauratie mogelijk gemaakt door Centrum voor Regionale Geschiedenis Rijckheyt (gemeente Heerlen).
Een film van Cees Berkelaar uit Vinkeveen.
Meer van zijn films op Facebook Cees Berkelaar.
Sneak preview: bouw van de bussen Limburg
Five Heads Trailer - August 21th - Stadspark Maastricht
Het Verbond presents
in cooperation with Veronika & Friends and TC Kicking Poe:
FIVE HEADS
1638 it was, the Spanish had lost the city.
The Dutch reclaimed their rightful reign,
For traitors was no pity...
As a gruesome eighty-year war between the Protestant Dutch and the Catholic Spanish nears its end, the Spanish army waits in front of the city gates for a chance to conquer Maastricht. Atop of the city walls, an executioner nails five heads on spikes. Five conspirators who plotted the city's downfall, their tragic actions driven by greed and faith, their horrific end a reminder of where loyalties ought to lie.
Join us as we awaken their ghosts. Hear their tale of secrecy and treason, of gold and God, of evil plots and noble thoughts...and judge them for yourselves.
When one does die,
With ends so wry,
What does remain?
After flesh does rot,
The bodies lie slain:
Their ghosts do not!
When: 21th of augustus, Performances all night through.
Where: Stadspark Maastricht
Free Entrance
Cast:
Max Charlier
Menno Neus
Sam Koppenol
Yorick Stam
Yves Vanderbooren
Raphaël Vandeweyer
&
Veronika & Friends
Script:
Samuel A. Bom
David Janssen
Jelle Stiphout
Director:
Jelle Stiphout
Production Team:
Reno Jurien
Anky Stiphout
Dionne Blokland
Door Limburg met een Linssen
Met een Linssen Yacht van Aqua Libra door beide Limburgen
Compilatie Otarissen in Zuid-Limburg
Korte Evacuatie Bij Brand Heerlen
Rond half vijf vanmiddag heeft brand gewoed in een woning in een flat aan de Ingenieur Bogaertstraat in Heerlen. Op het moment van de brand was geen bewoner aanwezig.
Uit voorzorg hebben vier buren hun woning moeten verlaten, zij konden na het blussen van de brand weer terug naar huis. Een van hen, een buurvrouw, moest via de ladder naar beneden worden geholpen door de brandweer omdat ze door de brand niet langs de gewone weg naar buiten kon.
Brandstichting wordt niet uitgesloten, de politie zal morgen verder onderzoek doen`.
Holland Railways: Roermond - Nijmegen (Maaslijn)
De spoorlijn Nijmegen - Venlo, ook wel Maaslijn of Heilige Lijn genoemd, is de grotendeels enkelsporige spoorlijn van Nijmegen naar Venlo. Bij Blerick sluit de spoorlijn aan op Staatslijn E (Eindhoven -- Venlo -- Roermond -- Maastricht). De spoorlijn is niet geëlektrificeerd.
Met de Maaslijn wordt vaak het traject Nijmegen-Roermond bedoeld, terwijl de spoorlijn maar tot aan Venlo deze naam draagt; het gedeelte Venlo-Roermond is onderdeel van Staatslijn E. Omdat de lijn echter tot aan Roermond met dezelfde trein wordt bediend, hanteert men de algemenere naam Maaslijn.
De Maaslijn is, als onderdeel van de derde Staatsaanleg van spoorwegen in Nederland, in 1883 aangelegd. De eerste zeven kilometer vanuit Nijmegen ligt de spoorlijn parallel aan de Spoorlijn Nijmegen - Kleef. Na station Blerick sluit de spoorlijn aan op Staatslijn E. Bij het Brabantse dorp Oeffelt kruist de Maaslijn de spoorlijn Boxtel - Wesel van de NBDS met een viaduct. Om een overstap tussen beide spoorlijnen mogelijk te maken wordt de halte Kruispunt Beugen geopend en krijgt perrons en wachtgelegenheden langs beide spoorlijnen. De perrons zijn met trappen verbonden. In 1874 wordt ook een spoorwegverbinding tussen beide spoorlijnen aangelegd. Deze spoorlijn die ten noorden en oosten van het kruispunt op de lijnen aansluit, wordt voornamelijk gebruikt voor goederenvervoer.
De exploitatie van de Maaslijn komt net als op de meeste staatslijnen in handen van de Staatsspoorwegen. Vanaf 1917 exploiteert de N.V. Nederlandse Spoorwegen de spoorlijn. De spoorlijn is tot de komst van de spoorlijn Eindhoven - Weert een belangrijke schakel voor de kolentreinen die tussen de Staatsmijnen in Limburg en de rest van Nederland rijden. Voor reizigersvervoer is de spoorlijn minder van belang. De meeste reizigerstreinen rijden via Staatslijn E naar Limburg. Uitzondering hierop waren enkele doorgaande stop- en sneltreinen tussen Amsterdam en Maastricht die, als gevolg van de intensieve samenwerking tussen de HSM en de SS aan het begin van de twintigste eeuw via de Maaslijn rijden. Deze treinen rijden via de Oosterspoorweg naar Amersfoort en vervolgens via Rhenen, Kesteren en Nijmegen naar Limburg.
Na de Tweede Wereldoorlog is er geen treinverkeer meer mogelijk over de spoorlijn Kesteren - Amersfoort en verdwijnt het doorgaande reizigersvervoer naar Zuid-Limburg via de Maaslijn. Na de sluiting van de Limburgse mijnen in de jaren '60 en '70 verdwijnt ook het kolenvervoer. De spoorlijn wordt hiermee definitief een regionale zijlijn. In 1972 wordt de verbindingsboog bij Kruispunt Beugen gesloten. Dat jaar wordt ook het laatste goederenvervoer op het Duits Lijntje opgeheven en wordt de gehele spoorlijn opgebroken. In 1997 zijn de laatste restanten van het kruispunt, waaronder de trappen en het viaduct, opgebroken. De plek is nu alleen nog te herkennen aan het feit dat de spoorlijn hier over een lengte van ongeveer een kilometer dubbelsporig is.
In het kader van het ambitieuze Rail 21 project van de NS worden eind jaren '80 plannen gemaakt om de Maaslijn onderdeel te laten worden van het nieuwe Interregio-Snelnet, de opvolger van het oude Intercitynet uit 1970. De Interregio-treinen zouden 2x per uur gaan rijden, waarbij gestreefd wordt naar rechtstreekse verbindingen op uurbasis. Op de Maaslijn zou hierdoor eenmaal per uur een Interregio-trein gaan rijden die vanuit Maastricht naar Arnhem, Zwolle en vervolgens naar Leeuwarden en Groningen zou rijden. Hiervoor zou het traject verdubbeld en geëlektrificeerd worden. Net zoals de meeste plannen uit het project, is ook dit plan niet uitgevoerd. Wel is het traject in 1997 gemoderniseerd. De Maaslijn is hierbij onder andere geschikt gemaakt voor de exploitatie met sneltreinen. Deze worden dan ook enkele jaren in de dienstregeling opgenomen.
De provincie Limburg heeft het reizigersvervoer op de Maaslijn eind 2006 overgenomen van het Rijk. Daarom is de Maaslijn samen met het overige openbaar vervoer in Limburg openbaar aanbesteed. De concessie is met ingang van 10 december 2006 verleend aan Veolia Transport en heeft een looptijd van tien jaar. Bij de aanbesteding van de Maaslijn werkt de Provincie Limburg samen met de provincie Noord-Brabant en het KAN (Stadsregio Arnhem Nijmegen). De spoorlijn loopt tenslotte door deze drie concessiegebieden. Op 6 mei 2009 werd een nieuwe station geopend aan de Maaslijn: Mook-Molenhoek, op dezelfde locatie als het vroegere Mook-Middelaar.
CHATEAU TE HUUR (Rijksmonument Geleenhof).
Adres Geleenhof: Valkenburgerweg, Heerlen. Info Boek & Offermans. De hoeve Geleenhof in Heerlen is een rijksmonument sinds 1968. De Geleenhof wordt al in 1381 genoemd, wanneer Thijs Reijnaerts van Herle van de weduwe van Peter van Glene het leen zo Glene gelegen bij den dorpe Herle in leen krijgt. Een aantal aanzienlijke families was achtereenvolgens eigenaar van de hoeve: Van Coelmont, Mascherel van Wijnandsrade, Van Hillensberg, Van den Driessche, Van Imstenraedt, Van Schwartzenberg, Van Ellerborn, Rietraet, Pain et Vin en Van Slijpe.
In 1742 verkocht Anna Maria van Slijpe het huis en de hof aan Vincent Philip Anton van der Heyden genaamd van Belderbusch, heer van Terwom. Voortaan was de Geleenhof onderdeel van het landgoed Terworm. Dit landgoed ging in de 19e eeuw over in handen van de familie von Böselager. Antonia, baronesse von Böselager trouwde met Otto Napoleon baron de Loë.
In 1917 verkocht Frans Levin Eugen Hubert Maria de Loë het landgoed aan de Oranje-Nassaumijnen. De Geleenhof werd verpacht als boerderij. Enkele decennia later verloor zij de functie van boerderij en de grond werd verkocht. Na een grondige restauratie is de hoeve nu in gebruik als architectenbureau en restaurant.
De huidige gedaante van de Geleenhof dateert uit eind 18e eeuw. Voor de verbouwing uit die tijd was de gesloten hoeve kleiner en waarschijnlijk omgracht. Het eigenlijke huis lag aan de kant van de Geleenbeek. Hier lagen begin 19e eeuw nog twee delen van een gracht. Van de vier vleugels van het monument is de noord-westelijke het oudste, namelijk 16e of 17e eeuw. Boven een ingang aan de binnenplaats vinden we het jaartal 1635. Het huidige hoofdgebouw dateert uit 1796/97. De noord-oostelijke vleugel, die hier haaks op staat, werd ook in die tijd gebouwd. Bij de hoeve hoorden twee moestuinen, een lusttuintje en een boomgaard. In het pand was tevens een herberg gevstigd. De Geleenhof was halteplaats en wisselstation voor de paarden van de postkoets tussen Maastricht en Aken. De post werd in die tijd verzorgd door de internationale postonderneming van de Duitse familie Thurn und Taxis. De, aan de Valkenburgerweg gelegen, Geleenhof met haar brede facade biedt aan de voorbijganger nog altijd een prachtige aanblik. Zeker 's-avonds als zij verlicht is.
bron: website van 'Rijckheyt - Centrum voor regionale geschiedenis'
[Tüddern] *Nieuwe camera!* Sireneprobe am Rathaus (Entwarnung & Warnung der Bevölkerung)
U ziet hier:
Een test van het E57 sirenealarm, wat wordt gebruikt als luchtalarm of alarm voor de brandweer, in de video zijn de tonen te horen die te maken hebben voor het intrekken van het noodalarm (Entwarnung) en het aanstellen van het noodalarm (Warnung der Bevölkerung).
--------------------------------------------------
Te zien op volgorde:
0:15 Sireneprobe
--------------------------------------------------
Datum van opname: 9-7-2016
--------------------------------------------------
Social media en site:
Site: emergencyvehiclesworldwide.weebly.com
Facebook:
Twitter: @LimburgReport
Flickr:
Instagram: ties_salden_112limburg
*****DISCLAIMER*****
Deze video's zijn allemaal door ons gemaakt (Ties en Marcel) en mogen niet worden gekopieerd en ergens anders worden geüpload zonder toestemming van de desbetreffende filmer. In deze video's gaat het om de hulpverleningsvoertuigen en niet om kentekens of personen.
TAGS:
brandweer ambulance politie P1 prio 1 P2 2 TS HW AL HA OvD 24-111 24-112 24-113 24-114 24-115 24-116 24-383 A1 A2 B1 B2 Stein Geleen Sittard Elsloo Urmond Nieuwdorp Limburg-Zuid 24-4531 24-3581 24-6101 24-3011 92772 112 Limburg 112 Westelijke Mijnstreek 112stein112 EVW EmergencyVehiclesWorldwide Weebly Nederland België Duitsland Frankrijk Monaco Andorra Italië Spanje
Deze video is gesponsord door Multicopy Maastricht
Brandweer wedstrijden in Ospel
Vandaag was de brandweer van Nederweert gastheer om de brandweerwedstrijden te organiseren. Acht ploegen uit Brabant, Limburg en Zeeland strijden om de hoogste eer. Tussen 8:00 uur en 17:00 vond de wedstrijd plaats op de Korenbloemstraat, bij de molen, in Ospel. De brandweer van Nederweert organiseerde deze wedstrijd, en mocht dus ook het scenario bedenken.
Hasselt: Hasseltse revue
GEMEENSCHAPSTV TVLIMBURG - Het Koninklijk Hasselts Operettengezelschap repeteert voor hun 8ste Hasselte revue: Hasselt mèè nen dada. Vanaf eind november staan ze op de planken van het Cultureel Centrum in Hasselt
Met Francis Vannerum, Decorbouwer; Pierre Verheyden, Voorzitter Koninklijk Hasselts Operettengezelschap
khog.be (uitzending 05.11.2013)