11. Zierikzee
Ik ga samen met een goede vriendin naar Zierikzee. We bezoeken Molen “De Hoop” en Rijksmonument “Noordhavenpoort”.
Muziek:
Herman van Veen - Hilversum 3
Sfeerbeelden en momentopname van Zierikzee
Zuidhavenpoort, Haven van Zierikzee, Levensstrijd, Ronde Weel en Kaaskenswater.
Zierikzee - Zeeland | De Dikke Toren & Omnia Temporaria art installation
Eng) The Sint-Lievensmonstertoren (or Saint-Livinus Monster Tower), also known as the Dikke Toren (or Fat Tower) is a 62 metre tall, unfinished, free standing church tower in Zierikzee in the Dutch province of Zeeland. Works started in 1454 in a Brabantine Gothic style. The name doesn't refer to monsters, but to a minster.
Since 1881, it is a property of the state and it has been designated a Rijksmonument.
The yearly contemporary art installation for 2018/2019 was “Omnia Temporaria” by Rosalinde Van Ingen Schenad and illustrated the fragility and temporality of human existence.
The rooftop terrace offers a breathtaking 360° panorama overlooking the 5km long Zeeland bridge crossing the Eastern Scheldt, North Beveland, Walcheren and the port installations of Vlissingen Oost, the storm surge barrier and artificial island Neeltje Jans, Schouwen Duiveland and the Grevelingenmeer up to the port and refineries of Rotterdam and the historic town of Zierikzee.
Ned) De Sint-Lievensmonstertoren, ook bekend als de Dikke Toren is een 62 meter hoge, onafgemaakte, vrijstaande kerktoren in Zierikzee in de provincie Zeeland. De werken begonnen in 1454 in een Brabantse, gotische stijl. De naam verwijst niet naar monsters, maar naar een minster.
Sinds 1881 is het een eigendom van de staat en een Rijksmonument.
De jaarlijkse hedendaagse kunstinstallatie voor 2018/2019 was Omnia Temporaria van Rosalinde Van Ingen Schenad en illustreerde de kwetsbaarheid an tijdelijkheid van het menselijk bestaan.
Het dakterras biedt een schitterend 360° panorama met uitzicht op de 5 km lange Zeelandbrug over de Oosterschelde, Noord-Beveland, Walcheren en de haveninstallaties van Vlissingen Oost, de stormvloedkering en het kunstmatige eiland Neeltje Jans, Schouwen Duiveland en het Grevelingenmeer tot aan de haven en raffinaderijen van Rotterdam. Tenslotte de historische Monumentenstad Zierikzee met o.a. de Nobelpoort, voormalige Raadshuis, Markt en Zuidhavenpoort.
Der Sint-Lievens Monsterturm, auch « Dikke Toren” genannt, ist ein 62 Meter hoher, unfertiger, freistehender Kirchturm in Zierikzee in der niederländischen Provinz Zeeland. Die Arbeiten begannen 1454 in einem Brabanter Gotikstil. Der Name bezieht sich nicht auf Monster, sondern auf ein Münster.
Seit 1881 ist es im Besitz des Staates und unter Denkmalschutz.
Die jährliche Installation zeitgenössischer Kunst für 2018/2019 war Omnia Temporaria von Rosalinde Van Ingen Schenad und illustrierte die Zerbrechlichkeit und Vergänglichkeit der menschlichen Existenz
Die Dachterrasse bietet ein herrliches 360° Panorama mit Blick auf die 5 km lange Zeelandbrücke über die Oosterschelde, Noord-Beveland, Walcheren und die Hafenanlagen von Vlissingen Oost, den Flutabwehrdeich und die künstliche Insel Neeltje Jans, Schouwen Duiveland und das Grevelingenmeer bis zum Hafen von Rotterdam. Schließlich die historische Monumentenstadt Zierikzee mit unter anderem dem Nobel tor, dem ehemaligen Stadthaus, dem Markt und dem Zuidhavenpoort mit seinen zwei Brücken.
2. En toen was het geld op - Interactieve QR ontdekkingstocht Zierikzee
Je staat nu bij de St. Lievensmonstertoren. Deze locatie is onderdeel van een interactieve QR ontdekkingstocht langs bijzondere, mooie en verrassende plekjes in de historische stad Zierikzee. In totaal zijn er 15.
Hallo, ik ben Dirk Bolijn, 61 jaar oud en koopman. We staan nu bij de Sint Lievensmonstertoren, een toren zonder spits omdat er geen geld meer is!
Jullie denken misschien dat een financiële crisis van deze tijd is, nee hoor, 500 jaar geleden, in mijn tijd is er in Zierikzee ook financiële ellende.
De export naar Rotterdam, Antwerpen en Londen ligt stil. Er wordt nauwelijks iets verdiend. Er zijn veel werklozen en bittere armoede, want een WW-uitkering bestaat niet. En daarom moet iedereen bezuinigen. Zelfs het stadsbestuur moet op de kleintjes letten.
Veel mensen denken dat de spits is verdwenen door brand of een storm, nee, gewoon door bezuinigingen! Vandaar die rare stomp.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze toren hoger zou worden dan de Domtoren in Utrecht, meer dan 120 meter! Maar ja, als het geld op is...
En ondanks het ontbreken van een spits blijft hij mooi, onze Sint Lievensmonstertoren van Zierikzee, een markant herkenningspunt als je van verre komt aanlopen. Of zijn jullie met zo'n raar nieuwerwets ding, een auto?
Netherlands Soap factory De Adelaar Wormerveer Noord-Holland Zeepziederij Nederland
Soap factory De Adelaar (The Eagle) in Wormerveer The giant eagle is in reinforced concrete with spread wings on top of the early twentieth century factory building. It is one of the most characteristic industrial monuments in the Zaanstreek (Wormerveer). Loders Croklaan who owned the property has sold the part with the eagle. The Eagle is now a national monument and restored.
About scleroderma:
Blog Cuba, Egypt, France, Italy and the Netherlands can be found at:
All about dollhouses and miniatures can be found at:
Over sclerodermie en hulpmiddelen:
Artikelen over Cuba, Egypte, Frankrijk, Italië en Nederland zijn te vinden op:
Alles over poppenhuizen en miniaturen vind je op:
Zeepziederij De Adelaar in Wormerveer De reusachtige adelaar staat in gewapend beton met gespreide vleugels bovenop het vroeg twintigste eeuwse fabrieksgebouw. Het is één van de meest karakteristiek industriële monumenten in de Zaanstreek. Loders Croklaan die eigenaar was van het pand heeft het gedeelte met de adelaar verkocht. De Adelaar behoort nu tot een Rijksmonument en is gerestaureerd.
13. Eeuwige vijand - Interactieve QR ontdekkingstocht Zierikzee
Je staat nu bij het monument van de watersnoodramp. Deze locatie is onderdeel van een interactieve QR ontdekkingstocht langs bijzondere, mooie en verrassende plekjes in de historische stad Zierikzee. In totaal zijn er 15.
Ik ben Neeltje en 10 jaar oud. Ik wil jullie iets vertellen over de watersnoodramp. Het waaide heel hard en ik was heel erg bang. En toen kwam ineens het water.
We moesten van papa allemaal naar de zolder en ik mocht geen speelgoed meenemen. En het water kwam steeds hoger en ik zag mijn speelgoed drijven. En toen moesten we naar het dak.
Mama durfde niet maar ik wel, en Josje ook. Het was heel koud buiten en het sneeuwde. Papa had allemaal dekens meegenomen en die moesten we omdoen.
Twee dagen hebben we op het dak gezeten. Toen kwam een bootje ons ophalen. We hebben in een kerk geslapen en er waren mensen met rode kruizen op hun jas. Heel veel mensen waren aan het huilen. Toen kwam een meneer naar ons en die zei iets tegen papa en mama. En mama begon heel erg te huilen. Papa vertelde dat oma en opa verdronken waren en toen moest ik ook heel erg huilen.
Na een paar weken mochten we weer naar huis. Maar alles was kapot. En naar school gingen we ook niet want die was ook kapot. Straks kan het water nooit meer komen omdat ze dijken en dammen gaan bouwen: de Deltawerken.
Cityscape Rotterdam: Oude Haven met Kubuswoningen Piet Blom
Looking for broadcast footage? Don't shoot! Contact ©
Rotterdam Cityscape: The Witte Huis (Dutch for White House) is a 10-storey building, built in 1898 in Art Nouveau style. The building was first high-rise building in Europe and one of the few buildings in to survive the bombing of the second World War. Today the building is listed as a Rijksmonument.
Kubuswoningen, or cube houses, are a set of innovative houses designed by architect Piet Blom, representing a village within a city, where each house represents a tree, and all the houses together, a forest.
Keep informed and follow us on Twitter:
You are invited to subscribe, share & comment to our YouTube channels:
© All Rights reserved: TVGreen Foundation
Kalkovens
Kalkovens waren ooit zeer algemeen in Nederland. Bij het bouwen van huizen was kalk nodig voor metselspecie en voor stuc- en pleisterwerk. Maar hoe kom je aan kalk? In schelpen die je op het starnd vindt, zit kalk. En in kalksteen en mergel zit ook kalk. Die kalk lost echter niet op in water, dus voor metselspecie heb je er niet veel aan. Als je schelpen (of kalksteen) gaat verhitten tot 1200 graden Celsius kun je de kalk (calcium) vrijmaken. Dit wordt klak branden genoemd en dit gebeurde in kalkovens. Je houdt ongebluste kalk oftewel calciumoxide over. Dor water toe te voegen, krijg je gebluste kalk. En die kun je voor diverse doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld in de bouw. In metselspecie en stuc- en pleisterwerk hardt de gebluste kalk uiteindelijk onder invloed van koolzuurgas (CO2) weer tot kalk. Kalkovens stonden in steden, maar ook op plekken waar turf werd gewonnen. Er werd in deze streken driftig gebouwd en dus was eer behoefte aan kalk. Brandstof in de vorm van turf was in ruime mate voorhanden. Turfschippwrs die de turf per schip naar de grote steden afvoerden, namen als retourvracht schelpen mee. Kalkovens zijn de stille getuigen van de hand van de mens in het landschap, ze markeren de bijzondere geschiedenis van ondermeer veenlandschappen. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig kalkovens bewaard gebleven. In de Eerste Wereldoorlog is er nog een opleving geweest in de kalkproductie. Kalk kwam toen veel uit Duitsland en België, maar door de oorlog was er geen aanvoer. In die tijd werd op diverse plaatsen weer turf gewonnen om de ovens te kunnen stoken. De kalkovens in dit filmpje staan bij Dieverbrug, vlak langs het kanaal, de Drentse Hoofdvaart. Schepen konden hier afmeren en turf en schelpen afleveren. Gebouwd in 1925 en in 1959 gestopt, daarbij is één oven afgebroken. In 1991 werd het een Rijksmonument en in 1993 zijn de ovens gerestaureerd. Een bijzonder stukje geschiedenis, onze kennis van kalkovens is vrij beperkt. Kalkovens verspreidden een enorme stank, dus vaak stonden ze buiten de bebouwde kom.
Veere monumentenstad Zonzie.nl
In Veere heeft de tijd ogenschijnlijk stilgestaan. Dit stadje is één groot monument met de grote kerk als middelpunt. Meer op zonzie.nl
In Veere ist die Zeit scheinbar stehen geblieben. Diese Stadt ist eine einzigartige Sehenswürdigkeit, mit der großen Kirche im Zentrum. Meer op zonzie.nl
Collectief Contour Fort Spijkerboor Nieuws
De laatste ontwikkelingen rondom de expo van Collectief Contour in Fort Spijkerboor.
De laatste hand en spandiensten worden geleverd om de expo op tijd te kunnen laten starten zaterdag.
Een ieder is welkom vanaf 11.00 uur
Fort Spijkerboor
Westdijk 46
1464 PC, Westbeemster
Bedankt, namens Collectief Contour!
Kerk in beeld: Heilige Maria ten Hemelopneming in Graauw
Kerken zijn al eeuwen een bron van inspiratie en zingeving. In de wekelijkse rubriek Kerk in beeld bewonderen we de architectuur en inrichting van een kerk op Nederlandse bodem. Deze week: de 'Heilige Maria ten Hemelopneming' of 'Maria Hemelvaart' in Graauw (Zeeland).
Bron foto's: Kerkfotografie.nl.
IJzeren Brug + Gebouwen + boten langs de Korte haven | Schiedam | Fluisterboot
De brug die te zien is een dubbel ijzeren ophaalbrug brug. Deze brug is in 1849 voor het eerst gebruikt. De brug is gemaakt in Deventer door het bedrijf Nering Bögel en het is een rijksmonument.
Het grote gebouw is de Korenbeurs. Dit gebouw is gebouwd in 1792. Het heeft een overdekte binnenplaats. De ontwerper van het gebouw is Jan Giudici. Op dit moment anno 2014 word het gebouw gebruikt als bibliotheek.
Het water waar op gevaren word heet de Korte Haven.