ZichtOp: Middelburg (NL) deel 1
Middelburg is al voor het midden van de 9e eeuw ontstaan. Rond die tijd bevond zich er een ringwalburg, die of als verdediging tegen de Vikingen bedoeld was, of juist gebouwd werd door de Viking-koning Harald zelf. Rond 1125 werd een abdij gesticht. Deze omvatte onder meer twee kerken, de 14e-eeuwse Koorkerk en de 15e-eeuwse Nieuwe Kerk. In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten van graaf Willem I van Holland en van gravin Johanna van Vlaanderen. Aanvankelijk was de ten oosten van de stad gelegen zeearm het Sloe nog bevaarbaar. Hierdoor kon Middelburg een welvarende handelsstad worden, de belangrijkste van de Republiek na Amsterdam. Zowel de VOC als de WIC hadden er een zogeheten Kamer. Veel Engelse en Franse schepen deden de Middelburgse haven aan. De namen van straten en oude huizen verwijzen vaak naar het buitenland.
In tegenstelling tot veel andere Zeeuwse plaatsen koos Middelburg na de inname van Den Briel in 1572 (evenals Amsterdam) voor de kant van de Spanjaarden, maar na een lang beleg door de geuzen moest de stad zich in februari 1574 bij de Prins aansluiten. Nadat de Staten-Generaal van de Nederlanden zich, in 1583, in de Noordelijke Nederlanden hadden gevestigd, kwamen zij aanvankelijk in Middelburg bijeen. Vanaf 1585 werd Den Haag de vergaderplaats. Middelburg was tot het einde van de 16e eeuw de grootste koopstad van de Noordelijke Nederlanden en t/m het derde kwart van de 17e eeuw de, op vier na, grootste stad (meer inwoners dan Den Haag en Utrecht) van het land. Middelburg speelde een belangrijke rol in de 17e- en 18e-eeuwse slavenhandel.
Middelburg had rond 1700 ongeveer 30.000 inwoners, en was daarmee de 5e stad van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De positie van Middelburg werd ondergraven door de Vierde Engelse Oorlog van 1780-1784 en de kort daarop volgende bezetting door het Frankrijk van Napoleon. Een ander probleem was dat het Sloe en het kanaal van Welzinge (dat aansloot op het oude Havenkanaal) steeds meer verzandde, waardoor de Middelburgse haven slechter bereikbaar werd.
De Abdij van Middelburg heeft een bijna 91 meter hoge toren, grenzend aan de Nieuwe Kerk en de Koorkerk, die de Lange Jan genoemd wordt en voor velen het symbool van Middelburg is. In de Nieuwe Kerk bevindt zich het marmeren graf van de Zeeuwse zeehelden Cornelis en Johan Evertsen. In de nabijheid van de Abdij staat de 15e eeuwse Munttoren. Het Abdijcomplex huisvest nu onder meer het Provinciehuis en het Zeeuws Museum. De oudste delen van het, tegenwoordig als universiteitsgebouw in gebruik, laatgotische Stadhuis aan de Markt dateren uit 1458. Acht leden van de Zuid-Nederlandse architectenfamilie Keldermans werkten hieraan mee. In de gevel bevinden zich beelden van de graven en gravinnen die over Zeeland geregeerd hebben. Naast het Stadhuis en de Abdij zijn enkele andere bekende monumentenpanden de Sint Jorisdoelen, het Van de Perrehuis (waarin thans gevestigd het Zeeuws Archief) en Huize 's-Hertogenbosch.
Ooit had - van de Nederlandse steden - Middelburg, na Amsterdam, de meeste historische gebouwen, daarna was het lange tijd, na Amsterdam en Maastricht, de derde monumentenstad. Ondanks de gevolgen van de oorlog (vernietiging van enkele honderden monumenten) en de sloop van veel oude panden in de jaren vijftig en zestig, is Middelburg met ruim 1100 rijksmonumenten de zevende monumentenstad van Nederland. De steden met de meeste rijksmonumenten zijn Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Leiden, Den Haag en Haarlem. Aan het begin van de jaren zeventig kreeg de restauratie van monumenten een impuls. In het internationale monumentenjaar 1975 werd Middelburg uitgeroepen als een van de voorbeeldsteden.
De beste haring van heel Zeeland! | Jouw Stad Middelburg #4
Daan bezoekt samen met Miranda een viskraam, waar ze de beste haring van heel Zeeland proeven. Miranda verteld wat zij nou zo bijzonder vindt aan Middelburg.
Daan Nieber is vandaag in de hoofdstad van Zeeland, namelijk Middelburg. De stad uit de 19e eeuw kent maar liefst 1900 rijksmonumenten, en staat bekend om haar grote aandeel in de geschiedenis van de Nederlandse handel. Ex-Miss Nederland, en lerares Miranda Slabber laat Daan de knusse winkelstraten, het grote culinaire aanbod, en het altijd gezellige Nazomer Festival zien.
Met Zeeuws historicus Peter Sijnke ontdekt Daan de handelsgeschiedenis van de stad. Ze bezoeken de haven, het Zeeuws Museum en wandelen door de oude binnenstad.
CityFilm BV. Amsterdam
Gemeente Middelburg
Wil jij niks missen van Jouw Stad? Volg ons dan op onderstaande social-media!
Instagram: @jouwstad
Snapchat: @jouwstad
Facebook: CityFilm Amsterdam
Begin van de Tweede Wereldoorlog in Middelburg
Deze film is een onderdeel van het Interreg IVA project World War II Heritage. Een Europees project met tien partners uit Zeeland (Provincie Zeeland, MuZEEum, gemeente Vlissingen en gemeente Middelburg), West-Vlaanderen (Provincie West Vlaanderen), Frankrijk (Ville de Leffrinckoucke, Syndicat Mixte Côte d' Opale) en Engeland (Essex County Council, Suffolk County Council en University of East Anglia). Kijk voor meer informatie op worldwar2heritage.com.
Vlog #09 Markten deel 1
Samen met ’t Gilde brengt de gemeente twaalf vlogs uit over de historie van de stad en haar 155 monumenten. Stadsgids Gerard Wegman neemt wethouder Eveline Tijmstra van Erfgoedbeleid en Monumenten mee langs de pareltjes van de stad.
Op verschillende websites is informatie te vinden over erfgoed en monumenten van Purmerend:
erfgoedpurmerend.nl
gildepurmerend.nl
vereniginghistorischpurmerend.nl
purmerendsmuseum.nl
waterlandsarchief.nl
onh.nl