Ruine Schiedam; Het Huis dat Aleida bouwde
Ruine Schiedam;
De tentoonstelling 'Het huis dat Aleida bouwde' is tot 12 maart 2010 te zien in de Stadswinkel. 12 leerlingen van de Scholengemeenschap Schravenlant hebben in het kader van hun maatschappelijke stage in het Gemeentearchief deze tentoostelling samengesteld. Bodemvondsten van het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam en het Stedelijk Museum Schiedam zijn in bruikleen verstrekt. Hier een korte impressie van de tentoonstelling en opnamen van de ruine in het centrum van Schiedam, vrijdag 4 en zaterdag 6 maart 2010 (met 5 foto's uit de zomer van 2009)
meer informatie
(verbeterde wikipedia) In 1247 kreeg Aleid van Holland bij haar huwelijk met Jan van Avesnes het oostelijke deel van de dam (en het poldertje) als bruidsgeschenk. Deze dam trok handelsactiviteit aan, omdat goederen voor het achterland (Delft, en verderop Leiden en Haarlem) hier dienden te worden overgeslagen. Het plaatsje kreeg al snel stadsrechten: deze werden in 1275 verleend door vrouwe Aleid van Holland (Aleida van Avesnes), de zuster van graaf Willem II van Holland. Zij had hier een kasteel laten bouwen, het Huis te Riviere. Restanten van het kasteel, zijn heden ten dage nog altijd te zien in het centrum van Schiedam, naast het Schiedamse stadskantoor aan de Broersvest. (verbeterde wikipedia)
veel informatie over deze lokatie:
De oorlogshandelingen laten hun sporen in Schiedam na. Om te voorkomen dat het kasteel Matenesse steunpunt zou kunnen worden voor heroverende Spaanse troepen, wordt het in 1575 door toedoen van de 'Staatse' troepen verwoest. Het kasteel brandt uit en de ommuring wordt omver gehaald. De familie van Matenesse is dan reeds uit Schiedam vertrokken.
Schiedam 2012
Schiedam has the largest windmills in the world. In the heyday of the city's jenever history in the 19th century around twenty windmills could be found in the city. These ground grains for the malt wine distillers and for the city's bakers. There are only six windmills left in the city and these are the largest in the world.
City on water
Schiedam is a historical city on water. The city centre offers many possibilities for a true voyage of discovery. A city walk will take you past the ports, the largest windmills in the world, distilleries and malt houses. But you can also take a trip on a fluisterboot (silent boat), and there are many docking areas for leisure boats. The inland port used to serve the city's shipping industry. It was here that the zakkendragers (sack carriers) used to unload the grain for the jenever industry in the Lange Haven. The river Schie winds its way right through the heart of the historical city centre and the city lies on the Maas Boulevard.
The city's story
The monuments and museums of Schiedam tell the city's story. For example, a clock hangs in the tower of the Zakkendragershuisje (sack carrier's house, 1725) on the Oude Sluis which used to signal to the sack carriers that a ship with grain or other cargo was loading or unloading. From the 15th century till far into the 20th century this building used to serve as a guild house for the 'Dragers of Sint Anthonisgilde' (carriers of Saint Anthonis guild). The oldest place in Schiedam is the Ruïne Huis in Riviere, situated next to the new building complex on the Stadserf. The Huis te Riviere (1260) used to form the core of the city in the Middle Ages. They are the remains of the heavy brick tower of the Mathenesse Castle. This castle belonged to lady Aleida, the founder of Schiedam.
Huis te Merwede - reconstructie 2011
Reconstructie Huis te Merwede, Dordrecht, 2011 in opdracht voor Erfgoedcentrum Diep, door Per Bos, Interieuradvies: Henk 't Jong,
Bibliotheek in de Korenbeurs - Schiedam
Concept: Ministerie van Verbeelding,
Ontwerp: hanratharchitect i.s.m. gideon.peele architect.
Schiedam toen en nu deel 3
PopUpTv: Erfgoedspoor april 2015
Voor de negende maal gingen leerlingen van Lyceum Schravenlant op zoek naar de wiven van Sciedamme. Op vrijdag 17 april 2015 onderzochten de brugklassers de sporen die twee bijzondere vrouwen uit de Middeleeuwen in Schiedam hebben achtergelaten: vrouwe Aleida en de heilige Liduina. PopUpTv was er (voor de derde keer al!) bij.
In het kader van het Schiedamse themajaar staat Liduina centraal in dit erfgoedprogramma.
De vrouwen zijn van groot belang voor de stad geweest en veel plekken herinneren daar aan. De leerlingen bekijken Liduina's relieken (gebeente) en grafsteen en bezoeken de tentoonstelling over Liduina in de Liduinabasiliek. Naast deze bijzondere belevenissen bezoeken de leerlingen onder meer de ruïne en de maquette van Aleida's kasteel, krijgen een rondleiding door de Sint Janskerk waar zij het orgel bespelen, beklimmen de 202 treden van de kerktoren en mogen even stadsbeiaardiers zijn. In het Gemeentearchief Schiedam bestuderen zij de bijzondere vijftiende-eeuwse levensbeschrijving van Liduina, waarin zij schaatsend is afgebeeld. Ook de Oudkatholieke kerk (Huis te Poort) is met een rondleiding in het programma opgenomen. Op 14 april 2015 is het 125 jaar geleden dat de verering van Liduina werd bevestigd en goedgekeurd door de paus Leo XIII. Het is bijna ongelofelijk dat er nog zoveel bekend is van een gewone vrouw uit het volk, want dat was Liduina, die 582 jaar geleden overleed...
Erfgoedspoor: boek dicht en klas uit!
Dit educatieve project is een onderdeel van Erfgoedspoor, een initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Erfgoedspoor biedt leerlingen een doorgaande lijn erfgoededucatie, waarbij scholen de culturele omgeving en lokale erfgoedinstellingen gebruiken. Van buiten leren is het kenmerk. Het Gemeentearchief Schiedam ontving voor het project Wiven als 'beste erfgoedinstelling 2007-2008' de erfgoedspoorbokaal.
Voice-over: Kelvin van den Berg
Interviews: Suzanne van Westen
Camera: Giorgio Plet
Montage: Simone Breetveld
Old Church In Kerkbuurt Schiedam
Near The City Of Schiedam To The North There Is A Small Hamlet Called Kerkbuurt.The Church Is very Big
PopUpTv: Beklim de toren van de Grote of Sint Jans Kerk
Hulpkoster Gerard van den Bosch is aanwezig in het programma ZOS op zaterdag vanuit de PopUpTv Studio Broersveld.
Op woensdag 1 of zaterdag 4 maart is Gerard van den Bosch de gist bij speciale rondleidingen waarbij je de toren van de Grote of Sint Jans Kerk kunt beklimmen.
Wist je dat de toren 54 meter hoog is?
Fragment uit het programma ZOS op zaterdag van 15 februari 2017
Presentatie: John Weimar
Camera: Rob van der Gaag
Regie: Natanja Rorije
Geluid: ZOS Radio
Montage: Matthijs Rorije
Pop Up Tv: Erfgoedspoor Wiven van Sciedamme
Voor de achtste maal gingen ook dit jaar leerlingen van Lyceum Schravenlant op zoek naar de wiven van Sciedamme.
Op vrijdag 11april 2014 onderzochten de brugklassers de
sporen die twee bijzondere vrouwen uit de Middeleeuwen in
Schiedam hebben achtergelaten: vrouwe Aleida en Liduïna.
De vrouwen zijn van onschatbaar belang voor de stad geweest
en veel plekken herinneren daaraan.
De leerlingen bekeken onder meer Liduina's gebeente en grafsteen in de Liduïna Basiliek, bezochten de ruïne en de maquette van Aleida's kasteel, werden rondgeleid door de Sint Janskerk waar zij het orgel bespeelden, beklommen de kerktoren (202 treden) en werden even stadsbeiaardiers. In het archief bestudeerden zij een 15e-‐ eeuwse wiegedruk waarin Liduïna al schaatsend is afgebeeld.
Dit jaar is voor het eerst ook de Oud-‐Katholieke kerk Huis te Poort in het programma opgenomen. Maandag 14 april 2014 was
het 581 jaar geleden dat Liduïna overleed.
Erfgoedspoor: boek dicht en klas uit!
Dit educatieve project is een onderdeel van Erfgoedspoor, een initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-‐Holland.
Erfgoedspoor biedt leerlingen een doorgaande lijn erfgoededucatie, waarbij scholen de culturele omgeving en lokale erfgoedinstellingen gebruiken. Van buiten leren is het kenmerk.
Het gemeentearchief Schiedam werd voor het project Wiven als 'beste erfgoedinstelling 2007-‐2008' bekroond met de erfgoedspoorbokaal.
Camera, interviews en montage: Kelvin van den Berg voor
big band uit katwijk speelt in de grote kerk schiedam
big band uit katwijk
Schiedam - Mill De Nieuwe Palmboom
Mill De Palmboom was originally built in 1781,
but was completely destroyed after a fire in 1901.
Fortunately it was rebuilt in 1993 and inside it now
has a museum about the history of mills.