Marsalkka Mannerheim 13 3 2014 Iisalmen Rukajärvikeskuksen avajaiset
Marsalkka Mannerheimia esittää Kiuruvedeltä kotoisin oleva Mikko Remes. Videolla on lisäksi Rukajärven laulun jatkosodanjälkeinen kantaesitys, jonka esittää Taito Kainulainen ja häntä säestää Raimo Jokisalmi.
Klaus Kärkkäinen Rukajärven suunnalla
Klaus Kärkkäinen (11.3.1917-9.4.2015) oli Raks.Psto 29:n sotilas ja eteni Rukajärven kylän tiehaarasta kylään ja näki omin silmin peräytyvän vihollisen joukot. Taistelujen tauottua hän saattoi tutustua kylän rakennuksiin tuoreeltaan. Muistikuvat ovat terävät. Kylän keskellä sijainneen koulun sisältä löytyi suuri määrä suomenkielistä kirjallisuutta, joita Klaus oli keräillyt haltuunsa.
Klaus Kärkkäisen kokoelmat sisälsivät huomattavan määrän myös venäjänkielistä sotapropagandaa. Päästäkseen tarkoin perille, mitä vihollisuuksien osapuolet toisilleen kirjoittivat, Klaus opiskeli kansalaisopistossa Varpaisjärvellä ja Iisalmessa venäjän kieltä, joka taito hänellä oli edelleen tallella ja hän suomensi tekstejä haastattelussamme.
Klaus Kärkkäinen toimi sodassa ja myös sodan jälkeen tykistössä. Tuo aselaji vaatii tarkkuutta, mikä ilmeni hänen toiminnassaan vielä 95-vuotiaana vanhuksena. Kaikilla asiakirjoilla oli tietty paikkansa, muisti tarkka ja ilmaisu täsmällistä.
Jatkosodan alussa hän toimi Rukajärven rintamalla ja sodan lopulla Karhumäen suunnalla.
Klaus Kärkkäisen videohaastatteluun voi tutustua Iisalmen ja Lieksan Rukajärvi-keskuksissa, jonka haastattelun ote on nähtävissä yhdistyksemme Rukajärvi-keskus YouTube-kanavalla. Klaus Kärkkäinen
Raine Narva - Isäni sotakirjeenvaihtaja Muurmannin radalla 1942
Ote Raine Narvan n. 2 tuntia kestäneestä kaksiosaisesta esitelmästä, Isäni Toivo V. Narva sotakirjeenvaihtaja sekä Partioretki Muurmannin radalle 1942, sanoin ja kuvin. Esitelmä perustuu sotakirjeenvaihtajan tarkkoihin sota-aikaisiin muistiinpanoihin sekä suurelta osin ennen julkaisemattomiin Toivo V. Narvan partioretkeltä ottamiin valokuviin. Esitelmä on kuvattu Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa 27.1.2015. Vastaava esitelmä tullaan pitämään myöhemmin myös Lieksan Rukajärvi-keskuksessa.
Piispa Jari Jolkkonen - Yhdessä olemme vahvoja
Kuopion hiippakunnan piispan Jari Jolkkosen Iisalmen piispantarkastuksen yleisötilaisuus pidettiin Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa 13.3.2015. Tuolloin tuli kuluneeksi 75 vuotta Talvisodan päättymisestä, samalla tuli kuluneeksi vuosi Iisalmen Rukajärvi-keskuksen avaamisesta. Tähän videokoosteeseen läheisesti liittyy YouTube/rukajarvikeskus -kanavalla julkaistu kuvakooste Neljäs aselaji, valistustoiminta ja papisto, valokuvin Rukajärven suunnalla.
Rukajärven suunnan kenttävartiot
Antti Haapalainen kertoo Rukajärven suunnan kenttävartioista ja etulinjan sijoituksesta. Hän on selvittänyt rintamaosuuden jokaisen kenttävartion paikan ja nimet. Lisätietoja: rukajarvikeskus.fi
Kenraaliluutnantti Ermei Kanninen 1.7.2013
Kenraaliluutnantti Ermei Kannisen puhe Rukajärvikeskuksen avajaisissa Lieksassa 1.7.2013.
Halme Laila Lottana Rukajärvellä
Suomi pinteessä, Halusimme auttaa Insänmaata, Laila Halme Lottana Rukajärvellä, RSHY 2013
Lieksan kirkkopuiston historia 2006
Lieksan kirkkopuisto: Vanha kirkkopuisto on monelle lieksalaiselle muistojen puisto, jonka kirkolliset rakennukset ja hautamuistomerkit kertovat merkkikohdista Pielisjärven ja Lieksan historiassa. Tällä hyvin hoidetulla kirkkomaalla ajatuksia herättävät Suomen vanhimpiin kuuluva ortodoksinen tsasouna, yksityiset hautamuistomerkit usean sadan vuoden ajalta sekä sankarihauta-alueet. Kaikki nämä ovat samassa kokonaisuudessa luonnonkauniilla paikalla Lieksanjoen suistomaalla, jota jo 1600-luvun alussa kutsuttiin Kirkkosaareksi. Tällä paikalla sijaitsi Brahean kaupunki, joka perustettiin Pietari Brahen käskyllä 1653.
Lieksassa 22.6.2006, Lieksa-Pielisjärvi-Seura, Terttu Heiskanen-Timonen, Mauri Mönkkönen, Jouko Martiskainen. Tuotanto Mikko Tirkkosen johdolla. Kiitosmaininta Mikko ja Milla Tirkkoselle ja Pertti Saarelaiselle.
Antti Tuuri kertoo elokuvan Rukajärven tie syntyvaiheista
Ote Antti Tuurin esitelmästä, joka käsitteli Rukajärven suunnan taisteluja koskevaa kirjallisuutta ja elokuvan Rukajärven tie syntyvaiheita. RSHYry:n seminaari järjestettiin Lappajärvellä Kylpylä Kivitipussa 19.5.2012.
Rukajärvikeskus Tiittanen Olavi
Rukajärven veteraani Olavi Tiittasen tervehdys Rukajärvikeskuksen avajaisissa 1.7.2013
Antti Tuuri - Sota-ajan saunomisesta
Ote Antti Tuurin esitelmästä, joka käsitteli Rukajärven suunnan taisteluja koskevaa kirjallisuutta. RSHYry:n seminaari järjestettiin Lappajärvellä Kylpylä Kivitipussa 19.5.2012.
RSHY Perustava kokous Marskin Maja 19 9 2009 Ermei Kanninen
Kaikki alkoi Kajaanista Rukajärven suunnan veteraanien tapaamisesta 6.9.2008. Puhe johti Rukajärven suunnan historiayhdistyksen (RSHY) perustamiseen. Perustava kokous pidettiin 19.9.2009 Marskin Majalla, jossa Ermei Kanninen piti yhden siellä RSHY:n järjestämistä tilaisuuksista pitämistään neljästä esitelmästä. Eräs niistä oli Rukajärven luutnantti, Kenttäpostia sotasensuurin takaa kirjan julkistamistilaisuus (18.10.2012). Esitelmät on taltioitu ja ne on nähtävissä RSHY:n Rukajärvi-keskuksissa Iisalmessa ja Lieksassa.
Lieksan nuorisopuhallinorkesteri esittely
Rukajärvikeskuksen avajaisissa 1.7.2013 esiintyneessä orkesterissa soitti Lieksan nuorisopuhellinorkesterin ja Lieksan senioripuhallinorkesterin jäseniä. Mukana oli myös orkesterin perustaja musiikkineuvos Erkki Eskelinen. Orkesteria johti musiikkimajuri Petri Junna.
WINTER 2016 - KIURUVESI FINLAND
#Kiuruvesi #Kuvarayo #dashcam