Ξωκλήσι Αγία Πακού (Saint Pakou) Σύρος
Το καθολικό ξωκλήσι της Αγίας Πακούς στην κορυφή του λόφου του Γαλησσά της Σύρου. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό εκκλησάκι με μαγευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα. Η πρόσβαση για να επισκεφθεί κάποιος το ξωκλήσι θα πρέπει να περάσει ένα μονοπάτι και να ανέβει τα πολλά μικρά σκαλοπάτια όμως η πανοραμική θέα σίγουρα θα τον ανταμείψει.
Syros Greece, Galissas Beach 4K
A beautiful beach on the west coast of the island with the most amazing sunsets
PLEASE leave a thumbs up and for business you can reach me at the email in the video
Thanks for watching
music:
Σύρος θάλασσα και ιστορία (Syros sea and history)
Σύρος, Κυκλάδες, Ile de Syros, Cyclades, Grèce
Η Σύρος την άνοιξη! Πάσχα του 2019 και παρότι τέλος Απρίλη, με τις βροχές του φετινού χειμώνα και όχι μόνο, το νησί μας υποδέχτηκε καταπράσινο και ανθισμένο! Η Σύρος γιορτάζει το Πάσχα με λαμπρότητα και έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Ο καταπληκτικός καιρός μας επέτρεψε να κολυμπήσουμε σε θάλασσες λάδι, ασυνήθιστη εικόνα για το Αιγαίο για τους ταξιδιώτες του καλοκαιριού, να απολαύσουμε το μαγικό φως στους οικισμούς και τις εξοχές του νησιού και να γεμίσουμε μπαταρίες!
Ευχαριστούμε πολύ!
GALISSAS, THE SEASHORE OF OUR LIFE
Μια πρωτοβουλια για την Τουριστικη Αναπτυξη του Γαλησσα απο εναν Αποδημο Γαλησσιανο, τον κ. Γιαννη Φρερη σε συνεργασια με τους επιχειρηματιες του χωριου, παραλληλα με την Τουριστικη προβολη της Συρου.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΕΛΦΙΝΙ-ΣΥΡΟΣ-ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ
Παράξενα πετρώματα, πιθανότατα ηφαιστειογενή στην απόμερη παραλία Δελφίνι της Σύρου.
Σύρος Γαλησσάς.........Αγία Πακού
Syrostv1.gr - Ρεπορτάζ στο Γαλησσά Σύρου
Ρεπορτάζ και συνεντεύξεις για τα προβλήματα στο Γαλησσά της Σύρου, 26/6/2013
Σύρος Δελφίνι - Syros Delfini
Ono my food, ONO concept syros
Σύρος
Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα του νομού των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη. Απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 από τη Ραφήνα. Η έκταση της είναι 84,06 τ.χλμ.
Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826 και υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους.
Η Σύρος είχε ήδη κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους (3η χιλιετία π.Χ) όπως αποδεικνύουν ευρήματα στις περιοχές Χαλανδριανή και Καστρί. Τον 6ο αιώνα π.Χ όταν η Σύρος είχε καταληφθεί από τους Σαμίους γεννήθηκε στο νησί ο φυσικός φιλόσοφος Φερεκύδης που αργότερα εγκαταστάθηκε στη Σάμο και υπήρξε δάσκαλος του Πυθαγόρα.
Το 1204 με την επικράτηση των Βενετών στο Αιγαίο δημιουργήθηκε ο πρώτος αξιόλογος οικισμός, η Άνω Σύρος, οι κάτοικοι της οποίας ασπάσθηκαν τον Καθολικισμό, διατήρησαν όμως την ελληνική γλώσσα.
Κατά την Οθωμανική περίοδο κατόπιν συμφωνίας με τον σουλτάνο Μουράτ Γ' για σειρά προνομίων όπως χαμηλότερη φορολόγηση και θρησκευτική ελευθερία εγκαταστάθηκαν Καπουτσίνοι μοναχοί (1635) και αργότερα Ιησουίτες (1744).
Με το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 οι Συριανοί κράτησαν ουδέτερη στάση, έτσι βρήκαν καταφύγιο Έλληνες μετά την καταστροφή της Χίου το 1822 και οι διώξεις στη Σάμο, τη Σμύρνη, τη Ρόδο, τα Ψαρά και την Κάσο, οι πρόσφυγες βρήκαν σχετική ασφάλεια λόγω των προνομίων που είχε παραχωρήσει η Πύλη, αλλά και το ασφαλές και μεγάλο φυσικό λιμάνι.
Το 1828 η Ερμούπολη είχε 14000 κατοίκους και το 1889 22000.
Τα χρόνια αυτά η Ερμούπολη είχε τεράστια ανάπτυξη στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις βιοτεχνίες, την οικοδομή και τα δημόσια έργα. Το 1850 η Ερμούπολη ήταν το πρώτο εμπορικό λιμάνι της Ελλάδος.
Παράλληλα οι Ερμουπολίτες εύποροι και καλλιεργημένοι, φρόντισαν να δώσουν στην πόλη τους μια πνευματική ακτινοβολία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής, Δέκα δημόσια σχολεία και οκτώ ιδιωτικά φημίζονταν για το υψηλό επίπεδο. Το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο, με πρώτο γυμνασιάρχη τον Νεόφυτο Βάμβα κτίστηκε χάρη στις εισφορές των πλουσιότερων αστών και εγκαινιάστηκε το 1833, ενώ το θέατρο Απόλλων λειτούργησε το 1854 φιλοξενώντας δεκάδες παραστάσεις ελληνικών και ξένων θιάσων κάθε χρόνο.
Σήμερα η Σύρος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομικά. Στην ανάπτυξη συμβάλουν ο τουρισμός, η λειτουργία του ναυπηγείου η υψηλή αγροτική παραγωγή και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Η ζωή στη Σύρο παραμένη ζωντανή και τον χειμώνα.
Musique : Beethoven Piano Concerto No 1 in C Major, Op. 15 Largo
Περισσότερες πληροφορίες :
Το μυστικό εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου στην Σύρο
Ένα ελληνικό εκκλησάκι, πολύ μικρό σε μέγεθος, αλλά με πολύ εντυπωσιακή θέα, βρίσκεται ανάμεσα στα 20 καλύτερα του κόσμου που είναι χτισμένα μέσα σε σπηλιές ή κάτω από τη γη.
Είναι το εκκλησάκι του Αγίου Στέφανου, που βρίσκεται στον Γαλησσά της Σύρου στα δυτικά του νησιού. Είναι χτισμένο μέσα σε μια μικρή σπηλιά που δημιουργούν τα βράχια και για την κατασκευή του δεν χρειάστηκε ούτε πάτωμα, ούτε ταβάνι. Μόνο δύο τοίχους κατασκεύασε ο ψαράς, που σύμφωνα με την παράδοση το έφτιαξε. Λεγόταν Στέφανος και κάποια στιγμή καθώς ψάρευε, κινδύνευσε από ένα πελώριο χταπόδι, που τον τραβούσε με τα πλοκάμια του στη θάλασσα. Ο ψαράς εναπόθεσε τις ελπίδες του στον Θεό και έκανε ένα τάμα στον Άγιο του οποίου είχε το όνομα. Όταν σώθηκε, έχτισε το εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Στέφανου, που τον είχε γλιτώσει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΥΡΟΣ
Το παρεκκλήσι μπήκε στη λίστα με τους 10 καλύτερους ναούς του κόσμου που είναι χτισμένοι σε σπηλιές.ο εκκλησάκι βρίσκεται στην περιοχή του Γαλησσά και είναι «σφηνωμένο» ανάμεσα σε βράχους που δημιουργούν μια σπηλιά με θέα... το Αιγαίο. Σύμφωνα με το θρύλο, το παρεκκλήσι χτίστηκε από έναν ψαρά, ονόματι Στέφανο, που σώθηκε από ένα γιγάντιο καλαμάρι και θέλησε να ευχαριστήσει με αυτόν τον τρόπο τον προστάτη Άγιο του. Αξίζει οπωσδήποτε αν σας αρέσει η πεζοπορία να το επισκεφτείτε είναι μοναδικό και η θεά θα σας ανταμείψει....Άπλα πάρτε νερό διότι η επιστροφή θα είναι λίγο δύσκολη.. ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ .
Σύρος / Syros
Σύρος, Αρχόντισσα του Αιγαίου και Νύμφη των Κυκλάδων.
Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων που «βασιλεύει» στο κέντρο του νησιώτικου συμπλέγματος και γοητεύει με τον κοσμοπολίτικο αέρα του και τις μεσαιωνικές ομορφιές του.
Μουσική: Τα γέλια του κόσμου, Ευανθία Ρεμπούτσικα απο το δίσκο Το αστέρι κι η ευχή
Το βίντεο αυτό είναι αφιερωμένο στις αξέχαστες διακοπές που μας χάρισε η Σύρος το καλοκαίρι του 2010!!!
Πανοραμική θέα της Βουδαπέστης από τον Άγιο Στέφανο
Η Σύρος μου vol 2
Το όνομα Σύρος προέρχεται από τη λέξη Σούρ ή Οσούρα που σήμαινε βραχώδης στα αρχαία Φοινικικά. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως Συρίη.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στα τέλη του περασμένου αιώνα στην Χαλανδριανή, στα Βορειοανατολικά του νησιού, χρονολογούνται από το 2.800 π.Χ., την δεύτερη περίοδο του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Τα ευρήματα είναι κυρίως τάφοι, ειδώλια, αγγεία και σκεύη τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου.
Στη Σύρο γεννήθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ, ο φιλόσοφος, φυσικός και αστρονόμος Φερεκύδης. Την περίοδο εκείνη, υπήρχαν δύο πόλεις στη Σύρο. Η μία στην θέση της σημερινής Ερμούπολης και ειδικότερα στην περιοχή Πευκάκια - Ψαριανά και η άλλη στο Γαλησσά στα νοτιοδυτικά του νησιού.
Τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. η Σύρος υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Μετά από μία περίοδο αναταραχών τον 3ο αιώνα π.Χ., κατά τον 2ο αιώνα π.Χ το νησί ακμάζει και πάλι. Τον επόμενο αιώνα η Σύρος εξελίσσεται σε σημαντικό ακτοπλοϊκό κόμβο. Στους αιώνες που ακολουθούν, το νησί αποτελεί μόνιμο στόχο των πειρατών και ο πληθυσμός του μειώνεται σημαντικά.
Κατά τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους αρχίζει η οικοδόμηση του οικισμού της Άνω Σύρου. Το 1207 ο οικισμός καταλήφθηκε από τους Ενετούς και κατά την διάρκεια της Λατινοκρατίας, οι ντόπιοι ασπάζονται το καθολικό δόγμα. Το 1566 η Σύρος πέρασε στην εξουσία των Τούρκων αλλά καθ' όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας τελούσε υπό την προστασία του Πάπα και του βασιλιά της Γαλλίας. Το 1617 ο Τουρκικός στόλος καταστρέφει το νησί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τον 16ο μέχρι και τον 18ο αιώνα, ο πληθυσμός ανέρχονταν περίπου σε 2500 Καθολικούς και 150-200 Ορθόδοξους.
Η δημιουργία της Ερμούπολης αρχίζει από το 1822. Γίνεται από πρόσφυγες που έρχονται σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη. Η Ερμούπολη («Πόλη του Ερμή») παίρνει το όνομά της στα 1826 μετά από πρόταση των πρώτων οικιστών της πόλης, προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή με παράλληλη αναφορά στις εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων της.
Αναπτύσσεται ταχύτατα σε μεγάλο εμπορικό κέντρο και γίνεται το σημαντικότερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου. Το 1823 ιδρύεται στην Ερμούπολη το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας και το 1833 η Ερμούπολη γίνεται πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων. Την ίδια χρονιά λειτουργεί στην πόλη και το πρώτο στην Ελλάδα Γυμνάσιο με ιδρυτή τον Νεόφυτο Βάμβα, εκπαιδευτικό και κληρικό πρόσφυγα από την Χίο. Στο Γυμνάσιο αυτό θα φοιτήσει και θα αποφοιτήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στα 1861 ιδρύεται το Νεώριο, το πρώτο ναυπηγείο στην Νεότερη Ελλάδα και διάφορα μικρά ναυπηγεία στα οποία εργάζονται περίπου 2.000 άτομα. Στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις της Ερμουπόλης κατασκευάζονται σχεδόν 80 πλοία το χρόνο και εδώ ναυπηγείται, το 1854, το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται, ιδίως μετά το 1855, η τραπεζική και ασφαλιστική αγορά, η βιομηχανία, η βυρσοδεψία, η σαπωνοποιία, η σιδηρουργία, η αλευροποιία, η κλωστοϋφαντουργία, κλπ. Η μεγάλη ακμή της πόλης συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, με το νησί να αριθμεί περισσότερους από 30.000 κατοίκους.
Τα δεινά του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου πλήττουν βαρύτατα τη Σύρο και η οικονομική παρακμή εντείνεται κατά τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Όμως, ήδη από τη δεκαετία του 1980, με τη γενικότερη βελτίωση της οικονομίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, εμφανίζονται στοιχεία ανάκαμψης της συριανής οικονομίας, με κύριο άξονα τον τουρισμό. Παράλληλα, η επαναλειτουργία των ναυπηγείων και άλλες παράπλευρες δράσεις φανερώνουν την ανοδική πορεία της Σύρου και ταυτόχρονα υποδεικνύουν την ανάγκη διαφοροποίησης της οικονομίας και αναζήτησης νέων ισορροπιών.
Σύρος HD - 27/10/2017 - Κίνι
Το Κίνι στη δυτική μεριά του νησιού με αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και μιά υπέροχη παραλία
Αγία Πακού Γαλησσά, Σύρος (14/8/16)
Agios stefanos
Tour in chapel of Agios Stefanos located in the bay of Galissas.
Agios Stefanos included in the ten best of the world chapels!