Sala Unirii Alba Iulia
Emisiunea Turist zi-lumină, magazin de reportaje turistice, editia Alba-Iulia, prezentată și realizată de Liliana Gheorghiu.
Sala Unirii - 1 Decembrie 1918 - The Union Hall (Alba Iulia, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
The Union Hall in Alba Iulia is the building where, on December 1, 1918, Transylvania's union with the Old Romanian Kingdom was proclaimed, and where the documents of the Union are kept. The place can be compared, through its symbolism, with the United States Capitol. The Union Hall is a national temple, it is the place where modern Romania was born. In this hall, in December 1, 1918, 1,228 Romanian delegates proclamed in unanimity the Union of Transylvania with Romania. Outside the walls of citadel, around 100,000 Romanians from all around Transylvania celebrated the Great Unification. The Union Hall has also hosted the banquets held on the occasion of the Coronation of kings Ferinand I and Maria as sovereigns of the Great Romania, on October 15, 1922. The Union Hall hosts a permanent exhibition dedicated to the 1918 events, the items exhibited being of great value.
Sala Unirii din Alba Iulia este clădirea în care, la 1 Decembrie 1918, a fost proclamată unirea Transilvaniei cu vechiul Regat al României și locul în care sunt păstrate documentele Unirii. Sala poate fi comparată, prin simbolismul său, cu Capitoliul Statelor Unite ale Americii. Sala Unirii este un templu național, este locul în care s-a născut România modernă. În această sală, în 1 Decembrie 1918, 1.228 delegați români au proclamat în unanimitate Unirea Transilvaniei cu România. În afara zidurilor cetătii, în jur de 100.000 de români din toată Transilvania așteptau și apoi au sărbătorit Marea Unire. Sala Unirii a găzduit, de asemenea, banchetele care au avut loc cu ocazia încoronării regilor Ferinand I și Maria ca suverani ai României Mari, la 15 octombrie, 1922. Sala Unirii găzduiește o expoziție permanentă dedicată evenimentelor de la 1 Decembrie 1918.
5/9/19 : Vizita la Sala Unirii, Alba Iulia
5/9/19 : Vizita la Sala Unirii, Alba Iulia
ALBA IULIA SALA UNIRII ROMANIA
'MONARHIA UNESTE ROMANIA' CONFERINTA SALA UNIRII,ALBA IULIA,1 DECEMBRIE 2013
Alba24 VIDEO: Expozitia ”Aurul si argintul antic al Romaniei”, la Sala Unirii din Alba Iulia
Am creat acest videoclip utilizând Editorul video YouTube (
Mica Unire, sarbatorita la Sala Unirii din Alba Iulia
Desteapta-te romane!, la Sala Unirii din Alba Iulia
Filmul documentar „Alba Iulia Cetatea Unirii”
Consiliul Unirii din Basarabia, de 1 decembrie @ Sala Unirii Alba Iulia
george pop de basesti artizan al unirii romaniei la alba iulia 1918
Intonarea Imnului Naţional al României la Sala Unirii din Alba Iulia
Sărbătoare la Alba iulia de Ziua Națională a României
Orașul Marii Uniri de la 1918 a fost neîncăpător pentru cei care au venit să celebreze Centenarul. Se estimează că la Alba Iulia au fost peste 150 de mii de români din diverse zone ale țării, din diaspora și din Bucovina. Mulți oameni au venit îmbrăcați în port popular și s-au bucurat să fie împreună. Unii dintre ei au spus că de 4 ani de zile s-au pregătit pentru eveniment.
„Astăzi, de ziua României, am venit împreună cu soția și cu toți buciumanii. Ne pregătim pentru această sărbătoare de 4 ani de zile. Costumul nostru este mai vechi de anul 1900 și reprezintă omul de rând, țăranul direct de la coarnele plugului care merge la biserică.” A declarat un cetățean român din Bucium, județul Alba.”
„Eu am venit pentru a vedea toate aceste lucruri frumoase și ceea ce au făcut strămoșii noștri” A menționat un copil prezent la eveniment.
În zilele de sărbătoare, zeci de steaguri tricolore au fluturat, în special, în zona Cetății Alba Carolina, locul de desfășurare a manifestărilor. Pentru a fi prezenți la Centenarul Marii Uniri, oamenii au venit de la sute și chiar mii de kilometri distanță.
„Eu am venit din Madrid, mă consider un mic patriot. Un prieten care nu a putut veni m-a rugat să transmit un mesaj din partea lui. Mi-am păstrat o zi de concediu și am venit. Îmi pare rău că sunt prin străinătate de atâția ani. Iertați-mă, îmi dau lacrimile! Acolo mi s-au născut copiii... aș veni mâine acasă.” A mărturisit un cetățean român din Madrid.
„Zi de zi simt românește, toate hainele mele sunt inscripționate cu România. Am învățat copiii să trăiască îmbrăcați tricolor. Nici nu erau la școală când deja știau să arate la harta României. Nu îmi este rușine că sunt român. Eu sunt de naționalitate maghiară, dar cetățean român, deci sunt român.” A menționat un cetățean român.
În 1 decembrie, organizatorii au reconstituit cele mai importante momente care au avut loc în urmă cu un secol la Alba Iulia. Unul dintre ele a fost primirea soliilor din cetățile de scaun în Sala Unirii.
„Reprezint Solia Cetății de scaun a Sucevei. De 28 ani, de 1 Decembrie sunt aici, la Alba Iulia, iar de 8 ani, conduc Solia Cetății de scaun a Sucevei” A precizat un cetățean român.
A urmat citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale” în Piața Tricolorului, pe esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării. Participanții și-au exprimat bucuria de a fi împreună la acest eveniment special, dar și dorința de unitate cu românii din teritoriile care au fost cândva parte din România.
„Să se unească, să fie buni, să lupte pentru unirea cu Basarabia. Sunt olteancă dar îmi doresc să nu mor până nu...” A spus o participantă de la Tg. Jiu.
„Să fie sănătoși, să lupte pentru țara lor și să unească Basarabia cu România.” A menționat o participantă din jud. Mureș;
„Au fost participanți din Republica Moldova, chiar și din Transnistria, oameni care sunt conștienți de însemnătatea unirii” A spus un participant din Republica Moldova
„Pe parcursul zilei am discutat cu basarabeni, cu bucovineni, cu ardeleni. Într-adevăr este o sărbătoare care ne-a afectat sufletul și mintea de simțire românească” a precizat o participantă din Republica Moldova
O prezență pitorească la Alba Iulia a fost un bătrân îmbrăcat în port popular, alături de un măgăruș, care a declarat pentru Alfa Omega TV că România are potențial să se dezvolte mai mult.
„Am venit împreună cu prietenul meu măgărușul pe care îl cheamă Ghiocel. Sunt aici pentru a sărbători Centenarul, Marea Unire care a avut loc pe aceste meleaguri” a declarat un participant din jud. Neamț;
Momentul mult așteptat al evenimentelor din Orașul Marii Uniri a fost parada militară, desfășurată pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, la care a participat și președintele Klaus Iohannis, alături de alte oficialități. În debutul ceremoniei, în timpul intonării Imnului Național, au fost executate 21 de salve de tun.
Știre difuzată în emisiunea Mapamond creștin 751 - decembrie 2018. Ultimele știri creștine:
Alba24 Video: Ambasadorii Unirii Alba Iulia 2016 Sala Unirii
Citește mai mult pe
Sala Unirii - Ziua Incoronarii cu principele Radu la Alba Iulia, 2014
HORA UNIRII IN SALA UNIRII ALBA IULIA 1DEC2012
HORA UNIRII IN SALA UNIRII ALBA IULIA 1DEC2012
Ardealul ne-a chemat - Matricea Românească la Alba Iulia, 1 Decembrie 2017
Ardealul face parte pe veci din Matricea Românească. La mulţi ani, Români!
29 noiembrie 2018: Guvernul României huiduit la Alba Iulia
Înaintea ședinței solemne a Guvernului României, prilejuite de aniversarea Centenarului Marii Uniri, guvernanții au efectuat o serie de vizite în orașul Marii Unirii, unde, au fost întâmpinați de cetățeni nemulțumiți de guvernarea #PSD (min. 8:46, 9:16), care i-au însoțit cu huiduieli până la Sala Unirii, unde s-a desfășurat ședința.
Vezi și: Ședința solemnă a Guvernului de la Alba Iulia, din aceeași zi
_________
NOTĂ: Materialul de mai sus NU îmi aparține, l-am preluat pe acest canal în scop educativ și informativ, urmărind strângerea într-un singur loc a materialelor relevante pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri în 2018