Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Tüm Bölümler Tarihe Yolculuk 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Tüm Bölümler Tarihe Yolculuk 4K UHD
Samsun'da Fuar alanı içinde bulunan Arkeoloji-Etnografya Müzesi'nin inşaatına 1976 yılında başlanmış ve 19 Mayıs 1981 günü ziyarete açılmıştır. Müze orta salon ve simetrik olarak yapılmış iki yan salondan ibarettir.
Orta salonda antik Amisos kentinde ortaya çıkarılan Roma İmparatoru Alexander Severus (M.S. 222-235) zamanında yaptırılan ve M.S. 5. yüzyıl sonlarında Bizans Döneminde tamir edilen mozaik teşhir edilmektedir.
Mozaik taban üzerinde çeşitli mitolojik sahneler simetrik olarak işlenmiştir. Merkezde Akhilleus ve Thetis'in yer aldığı Troia savaşı ile ilgili sahne, bu sahnenin dört köşesine yerleştirilmiş panellerde mevsimleri simgeleyen portreler ve mevsimlerin arasındaki dikdörtgen panellerde Nereidler ve deniz yaratıkları tasvir edilmiştir.
Bu figürlü sahnelerden ayrı olarak dikdörtgen bir panelde de kurban kesme sahnesi işlenmiştir. Söz konusu mozaiğin kalan kısımları çeşitli geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiştir.
Gene orta salonda antik Amisos kentinde ortaya çıkarılan mezar odasında Müze Müdürlüğü'nce yapılan kurtarma kazısı sonucunda ele geçirilen Amisos hazinesi sergilenmektedir.
Bir erkek, bir kadın ve bir kız çocuğuna ait olan altın takılar taç, bilezikler, kolyeler, gerdanlıklar, küpeler, düğmeler, elbise süsleri, yüzük vs. müzenin en göz alıcı eserleridir. Hellenistik Döneme ait bu eserler zamanın sanat ve işçiliğini tüm ihtişamı ile göz önüne sermektedir.
Yine bu bölümde Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler teşhir edilmektedir.
Orta salonun sağ tarafında yer alan salonda Samsun ve çevresinde ele geçen Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Hellenistik, ve Roma Dönemlerine ait eserler kronolojik olarak sergilenmektedir.
Bunlardan Bafra İlçesi, İkiztepe Köyü'ndeki İkiztepe Höyüğü'nde İstanbul Üniversitesi'nce yapılan sistemli arkeolojik kazılarda ele geçirilen Kalkolitik, İlk Tunç ve Hitit çağlarına ait bronz, kemik, taş ve pişmiş toprak eserler ayrı bir önem taşımaktadır.
Bronzdan her iki yüzü kabartmalı mızrak ucu, İkiztepe halkının maden sanatında ne kadar ileri bir seviyede olduğunu gösteren örneklerden biridir. Ayrıca İkiztepe'de bulunan; İlk Tunç Çağına ait ameliyatlı kafatasları da müzenin dikkat çeken bir bölümünü oluşturmaktadır.
Bu salonda sergilenen bronzdan çıplak atlet heykeli (M.Ö. 5.yüzyıla özgü orijinalinin M.S. I.yüzyıla özgü kopyası) müzenin en gözde eserlerinden biridir.
Diğer yan salonda ise Samsun yöresinden müzeye intikal etmiş olan etnografik nitelikte eserler; bindallılar, peşkirler, cepkenler, para ve saat keseleri, el yazması Kuran'lar, süs eşyaları, silahlar, mutfak eşyaları, halı ve kilim vb. eşyalar teşhir edilmektedir.
Müze bahçesinde Klasik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Bunlardan pithoslar, lahitler, steller, miltaşları, çeşitli mimarî parçalar ve kabartmalar müze ziyaretçilerinin ilgisini çeken eserler arasındadır.
Amisos hazinesin görkemi; Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin en göze çarpan koleksiyonu Amisos antik kenti buluntuları ve bu kentte yer alan bir mezar odasında bulunan Amisos hazinesidir. Mezar odası buluntularından bir erkek, bir kadın ve bir kız çocuğuna ait olan altın takılar özellikle önemlidir.
Amisos Hazinesi; Samsun Merkez, İlkadım Belediyesinin Cedit Mahallesinde, Amisos Antik Kenti içerisinde yol genişletme çalışmaları sırasında 28 Kasım 1995 Salı günü bir oyuk görüldüğü ihbarı üzerine Müze araştırmacıları ile bildirilen yere gidilerek hemen çalışmalara başlanmıştır. Konglemera tipi kaya kitlesinin oyulması ile yapılmış, tavan-taban ve duvarları horasan harçla sıvanmış 5x5 m. ebadında 2.30 m. yüksekliğinde mezar odası içerisine yerleştirilmiş beş adet mezardan üçünün kullanıldığı, ikisinin boş olduğu görülmüş ve böylece burasının bir aile mezarı olduğu tespit edilmiştir.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan SÖKMEN
Çekim Tarihi : 07.08.2015
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 18.10.2015
Video Prodüksiyon Yapım,
Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
SAMSUN AMİSOS
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilenen Amisos Hazineleri, altın işlemeleriyle dikkat çekiyor. Müze arkeoloğu Mustafa Kolağasıoğlu, Karun Hazineleri'nden sonra Türkiye'nin en büyük hazinesi olarak bilinen Amisos Hazinesinin müzenin en ilgi çeken eserleri arasında yer aldığını söyledi.
SAMSUN'UN YÜZYILLAR ÖNCEKİ ADI NEYDİ? NE KADAR MÜSLÜMAN VARDI?
Yer yüzündeki her Ülke'nin ve her şehirin bir tarihçesi olduğu gibi, Samsun'un da asırlar öncesine dayanan ilginç bir tarihi var.
SAMSUN - Müze ve Örenyerleri
Yapmadan Dönme
SAMSUN
YAPMADAN DÖNME
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesini görmeden,
Amisos Hazinelerini görmeden,
Ladik Hamamayağı Kaplıcalarına gitmeden,
Onur Anıtı; 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Kurtuluş Savaşımızı başlatmak üzere Samsun'a çıkışını sembolize eden bronz heykeli görmeden,
Kurupelit mevkiindeki lokantalarda Samsun pidesi ile turşu kavurması yemeden, Kaymaklı Bafra Lokumunu tatmadan,
Ladik Gölü'nde bulunan tahta balığını ve turna balığını yemeden...
Dönmeyin.
Tufandan sonra yaşam Samsun’da başladı!
ABD'de yayımlanan bir makalede Nuh Tufanı'ndan sonra insanoğlunun yaşamaya başladığı üç yerden biri olduğu ifade edilen ve Karadeniz'de insanlığın ilk yerleşkesi olduğu belirtilen Samsun'un Tekkeköy İlçesi'ndeki 'Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi'ni, 2 yılda yaklaşık 180 bin kişi ziyaret etti. Bölgede arkeolojik kazı yapılması için çalışma başlatıldığı belirtildi.
Mağaraların bulunduğu bölgenin arkeolojik bir vadi olduğunu söyleyen Tekkeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şeref Aydın, Burası milattan önce 60 bin yılı ile eşleştiriliyor. Dünyada bilinen en eski 8'inci insan mesken yerleşkesi. Türkiye'de de en eski 3'üncü insan mesken yerleşkesi. Antalya'da Karain Mağarası, Yarımburgaz Adası'ndaki mağara ve üçüncü sırada Tekkeköy mağaraları geliyor. Onun için çok önemli bir yerleşke. Burası çok katmanlı bir bölge. Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Kalkolitik, İlk Tunç, Finike, Hitit, Helenistik, Arkaik, Danışment, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı'ya da uzanan katmanlar yer alıyor. Bölgemiz ve Türkiye için çok önemli bir bölge burası. Samsun'da yaklaşık 2 yılda 180 bin kişi burayı ziyaret etti diye konuştu.
Aydın, bu bölgede arkeolojik kazı için çalışma yapılacağını söyleyerek, İlk kazı burada 1941 yılında yapılmış. Tekrar bir kazı yapılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ancak biz şu an ön çalışmaları bitirmeye çalışıyoruz. Ziyaret edilebilir halde turizm potansiyelini değerlendirilmesi anlamında çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Onun dışında burada kazı yapılması lazım. Bu konu ile ilgili üniversite ile müze müdürlüğü ile koruma kurulu ile birlikte bir kazı çalışması planlanıyor. Kazı ile ilgili yurt dışında bazı üniversitelerden de talepler geliyor. Ancak biz yabancıların kazı yapmasından yana değiliz, yerli bir ekibin burada kazı yapmasından yanayız dedi.
Arkeoloji Vadisi'nde bulunan 3 eski Rum evinin restore edildiğini, birisinin ise Türkiye'nin ilk imitasyon müzesi yapıldığını dile getiren Aydın, Ödüllü bir müze oldu. Bu vadi ile ilgili 5 etaplık bir projemiz var. Şu an ikinci etabını tamamlayabildik. Diğer üç etabın gerçekleştirilmesi için çalışmalarımız devam edecek. Ahşap yürüyüş parkuru yapılacak. Bu mağaralarda imitasyon hiper realistik heykellerle yaşam kesitlerini belirleyeceğiz. Bu arazinin karşı tarafından bir dere ıslahı yapılıyor. O çalışma bittikten sonra bir suni göl yapılacak. Antik köprülerle karşıya geçiş olacak. Trekking yolları, atlarla gezi parkuru, karavan parkuru yapmayı planlıyoruz. Yerel yönetim olarak biz önce tarihi korumakla yükümlüyüz. İkinci olarak ise turizm potansiyelinin değerlendirilmesi anlamında buralara mutlaka yatırım yapılmalı ve bu tür projeleri destek vererek çoğaltmalıyız diye konuştu.
Samsun müzesi Karadeniz'e damga vuracak
Samsun Canlı Haber TV, Samsun'da yayın yapan bir yerel internet televizyonudur. samsuncanlihaber.com alan adıyla yayın yapmaktadır.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Adnan İpekdal, yaptığı açıklamada, tamamlandığında Türkiye'nin sayılı, Karadeniz'in ise en büyük müzesi olacağını ifade etti. İpekdal, müzenin, barındırdığı özellikler bakımından ilgi çekeceğini ifade ederek, Genel görünümünü seyrettiğimizde iki dalganın çarpışması şeklinde bir form ortaya çıkacak. Türkiye'de yapılan müzeler içinde de düzayak gezilebilecek müze anlamında önemli özelliklere sahip. Yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alan içinde kafeteryası ve lokantası gibi sosyal alanları dışında 500 kişilik konferans salonu bulunacak. dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 50 milyon lira maliyetle yaptırılan Samsun Etnografya ve Arkeoloji Müzesi, dalga formundaki yapısıyla öne çıkıyor. Mimar Alişan Çakıroğlu ve Ilgın Avcı tarafından tasarlanan, bu yılki Ulusal Mimarlık Proje Ödülü'ne layık görülen projenin Atatürk Bulvarı'ndaki inşaat çalışmaları devam ediyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılında ziyaretçilere kapılarını açacak müzede, yaklaşık 18 bin tarihi eser sergilenecek.
Müzenin yatay mimariye sahip olacağını, yüksekliğinin 15,6 metre olacağını ifade eden Sarıalioğlu, Yatay mimariye önem verdik. Yaklaşık yüzde 60 Osmanlı, Selçuklu tarihi, yüzde 40'lık dönemi mitolojiye kadar Samsun tarihini içerecek. Müzemizde çocuk müzesi kısmı, kütüphane, 480 kişilik konferans salonu ile aynı zamanda büyük bir restoran işletilecek. dedi.
İnşaatımız 2019 Ocak sonu itibarıyla tamamlanmış olacak. Müzeye yüksekçe bir yerden bakıldığında iki dalganın birbirine girmesi şeklinde görülecek. Mimarlarımız çalıştıkları bölgenin kültürü, tarihi ve doğasıyla ilgili şekiller verme konusunda da maharetliler. Dolayısıyla Karadeniz Bölgesi'nde Samsun'umuzda yapılan bu müzeye böyle dalgalı bir formu uygun görmüşler. Biz de bundan çok memnunuz. Tamamlandığında şekil olarak da göreceğiz. Bir sözümüz var 'Denizler durulmaz dalgalanmadan' derler. Karadeniz'de böyle bir müzenin çok geniş bir alanda Karadeniz'i çağrıştıracak bir dalga formunda yapılması önemli. Estetik güzel bir eseri Samsun'umuza kazandırmış olacağız. Samsun Rölöve ve Anıtlar Müdürü Ali Sarıalioğlu ise müzenin toplam 22 dönümlük bir arazi üzerine inşa edildiğini söyledi.
Mevcut müzenin çok eski olduğunu ve ihtiyaçlara karşılık vermediğini, bu nedenle eserlerin müzede yeterince sergilenemediğini dile getiren Adnan İpekdal, Amisos Hazineleri başta olmak üzere birçok eserin müzede sergileneceğini kaydetti. İpekdal, yaklaşık 50 milyon liralık müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırıldığını aktardı. Söz konusu 50 milyon liranın 10 milyon lirasını Büyükşehir Belediyesinin, 40 milyon lirasını da Kültür ve Turizm Bakanlığının sağladığını belirten İpekdal, şöyle devam etti:
Müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hayata geçirdiği yaşayan müzelerden biri olacağını ifade eden Sarıalioğlu, Hedefimiz, Samsun gençliğini müzeye getirip hem tarihi bilinci aşılamak hem de coğrafyayı sevdirmek. Müze konsepti içerisinde tarihi, arkeolojik ve etnografik bilgilerin yanı sıra dinozorlar çağına kadar coğrafya bilgilerinin de içerisinde bulunduğu sunum gerçekleşecek. Gelen ziyaretçiler müzeyi gezerken kütüphaneden de yararlanabilecek. Restoranında misafiri ağırlayabilecek. ifadelerini kullandı.
Samsun'da, 7 bin 400 tarihi eser depolarda bekletiliyor
Samsun'da, yetersiz alanı olduğu gerekçesiyle kapatılan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi için İlkadım ilçesinde başlatılan yeni müze binası inşaatı, müteahhit firmanın ekonomik sorunları nedeniyle durduruldu. Kentte, depoya kaldırılan 7 bin 400 tarihi eserin turistlerce 4 yıldır ziyaret edilememesi, turizmcilerin tepkilerine neden oldu.
Samsun'da, 38 yıllık Arkeoloji ve Etnografya Müzesi binasının yetersiz olması nedeniyle yeni müze yapımı için proje hazırlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi tarafından müze kapatılırken, 4 yıl önce İlkadım'da 22 bin metrekarelik alan üzerinde, 9 bin 500 metrekare kapalı alana sahip, 39 milyon 700 bin TL'ye mal olacak yeni müze binasının yapımına başlandı. Yüzde 60'ı tamamlanan bina inşaatı, müteahhit firmanın ekonomik sorunları nedeniyle durduruldu. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde kayıtlı yaklaşık 7 bin 400 tarihi eser de kaldırıldığı depolarda korunmaya başlandı. Sadece müzenin dışında, açık alanda az sayıda tarihi eser görülebiliyor. Tarihi eserlerin turistler tarafından ziyaret edilememesi de turizmcilerin tepkisine neden oluyor.
'TARİHİ ESERLER DEPODA BEKLİYOR'
Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği Başkanı Murat Toktaş, Samsun'un arkeolojik açıdan zengin yer olduğunu söyledi. Kentte müzenin fiziki şartları nedeniyle kapalı olduğunu hatırlatan Toktaş, Şehrimize yeni ve modern bir müze kazandırılacaktı. Var olan tarihi eserlerin sergilenmesiyle ilgili iyi proje ile müze inşaatına başlandı. Ancak son 1 yıldır inşatta bir faaliyet yok. Eski müzemizin de yaklaşık 4 yıldır kapalı olması nedeniyle şehrimize gelen misafirlerimizi çok uzun süredir bu güzelliklerle bir araya getiremiyoruz. Turizm ve şehrin imajı anlamında sıkıntı yaşıyoruz. Bir an evvel modern müzenin yapılıp aktif hale getirilmesini bekliyoruz dedi.
Uzun zamandır depolarda sergilenemeyen birçok tarihi eser olduğunu kaydeden Toktaş, Bu eserlerin yeni müzede sergilenecek olması da son derece heyecan verici. İnanıyorum ki müzemiz açıldığı zaman Türkiye'de gerçekten sayılı müzeler arazına girecek. Müzemiz şehre de büyük katkı sağlayacaktır diye konuştu.
YouTube kanallarımıza abone olun:
► DHA:
► DHA Plus:
Demirören Haber Ajansı(DHA)'nın en güncel haberlerini 'den takip edebilirsiniz.
Sosyal Medya
►
►
►
►
Samsun'da gezilecek yerler: Samsun'un müzeleri!
Samsun'a gelen müze severlerin gezip Samsun tarihi hakkında bilgi alabileceği 8 adet müzesi bulunuyor.
Samsun'a gelen turistler şehir merkezinde 4, Alaçam'da 1, Havza'da 1 ve Tekkeköy'de 2 müzeyi gezebilir.
İşte Samsun'un müzeleri:
Alaçam Mübadele Müzesi:
Samsun'un Alaçam ilçesinde bulunan müze. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi ile Samsun'a yerleşen mübadillerin günlük eşyaları, belgeler ve fotoğraflar gibi etnografik parçaların yer aldığı müze Türkiye'deki mübadele temalı ilk müzedir. Her gün 8:00 ve 17:30 saatleri arasında açık olan müze yılda 10 binden fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Günümüzde müzeye çevrilen bina 19. yüzyılın son çeyreğinde iptidai mektep olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş, ilerleyen yıllarda farklı kurumlar tarafından devralınarak kullanılmıştır. 2010 yılında Samsun İl Özel İdaresi olarak restore edilen yapı 16 Nisan 2016 tarihinde Alaçam Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneğinin de katkıları ile Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından müze olarak kullanıma açılmıştır. Resmî açılışıysa 18 Eylül 2012 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılmıştır.
Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi
19 Mayıs 1919'da 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun'a ayak basan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaktığı Cumhuriyet ateşini ve dönemim şartlarını en iyi anlatan müzelerden biri ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi Samsun'a gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi, Samsun'un Canik ilçesinde bulunan ve 18 Mayıs 2003 tarihinde Bandırma Vapuru Müzesi adıyla açıldı.
Müze projesi, 13 Kasım 1999 tarihinde Samsun Valiliği'nin orijinal Bandırma Vapuru'nun boyutlarına sadık kalınarak tekrar inşa edilmesi kararıyla başladı. 2000 yılında Doğupark'ta başlayan inşa aşaması Taşkınlar Tersanecilik tarafından üstlendi. Vapurun yapımı 1960 yılında gün ışığına çıkan ve günümüzde İstanbul Deniz Müzesi'nde muhafaza edilen orijinal vapurun projesi kaynak alınarak 15 Nisan 2001'de tamamlandı. 18 Mayıs 2003 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmî açılışı yapılan müzenin iç çalışmaları Abdi Güzel, alan çalışması ise 2000 ve 2001 yıllarında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı.
Ayrıca yine Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 2002 yılında Kurtuluş Savaşı'nı ve genelgeleri betimleyen on kabartmadan oluşan Millî Mücadele Panoraması ile Türkiye'nin yedi bölgesini temsil eden yedi figürlü Millî Kurtuluş Anıtı da müze alanına eklendi.
MÜZENİN BÖLÜMLERİ
Müze tefriş ve yatak odası, sergi salonu, kaptan köşkü, kaptan kamarası ve mutfak olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır. Tefriş salonunda aralarında Mustafa Kemal de olmak üzere beş balmumu heykel ile 1870'li yıllarda imal edilen gemici saati, telefon, yangın tüpü, ölçüm saati gibi eşyalar yer almaktadır.
Mustafa Kemal'in yatak odası olarak dizayn edilen odada yine Mustafa Kemal'e ait orijinal bir radyo yer almaktadır
Sergi salonuna vapurun her tarafından giriş ve çıkış yapmak mümkün olup yenileme çalışması öncesi ambar olarak kullanılmaktaydı. Salonda vapurun orijinal çizimleri ve tarihçesi, Mustafa Kemal'e ait koleksiyon fotoğrafları, Mustafa Kemal'e ait orijinal beylik silahı, yine Mustafa Kemal'in el yazısıyla yazdığı kongre kararnamelerinden nüshalar sergilenmektedir.
Ayrıca sinevizyon gösterimi yapılmasını sağlayan sistem ve oturma grupları da yer almaktadır.
Kaptan köşkünde vapurun kaptanı İsmail Hakkı Durusu'yu temsilen bir balmumu heykel ve 1887 yılına ait denge pusulası yer almaktadır. Kaptan kamarasında ise özel eşyalar yer almamaktadır. Vapurun son bölümü olan mutfakta ise kömür sobası yer almaktadır.
Gazi Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ilk gelişinde 6 gün kaldığı Mıntıka Palas, 1998'ten bu yana Gazi Müzesi olarak ziyaretçileri ağırlıyor.
Gazi Müzesi, İlkadım, Samsun'da, Mecidiye Caddesi'nde bulunan bir müze. Mustafa Kemal'in Samsun'a ilk gelişinde kaldığı Mantıka Palas adlı otelin restore edilmesi ile 1940 yılında ziyarete açılmıştır. Bina tam olarak Mecidiye Caddesi, 25 pafta, 273 ada, 3 parselde yer almaktadır. İki katlı olan tarihi yapının dış duvarları yığma tuğla, iç bölmeleri bağdadidir.
Samsun Müzesi - Samsun Museum
Samsun Müzesi
Öz Antalya Tur İle Gezi Çekimleri
ozantalyatour.com.tr
Çekimler: Mehmet SÖKMEN - 14-23.07.2010
mehmetsokmeninyeri.com
mehmetsokmeninyeri.com/masaj
05325258493
Samsun Museum
With Öz Antalya Tour Travel Photography
ozantalyatour.com.tr
Shot: Mehmet Sökmen - 14-23.07.2010
mehmetsokmeninyeri.com
mehmetsokmeninyeri.com/masaj
05325258493
İl İl Türkiye:SAMSUN Hakkın'da Genel Bilgiler
İl İl Türkiye:SAMSUN Hakkın'da Genel Bilgiler
Türkiye hakkında bilgiler,illerimiz, genel bilgiler, en güncel nüfus bilgileri,
yüzölçümü, ilçeler, ilgi çekici yerler,müzeler, telefon numaraları,, şenlikler,
festivaller, resimler,tarihi yerler, konaklama, oteller,
gezilecek görülecek yerler, faydalı telefonlar kısacası il il Türkiye.Müzeler,Manastırlar,kaleler,plajlar,Tarihi Yerler,
SAMSUN'UN TARİHİ VE GİZEMLİ TEPESİ:AMİSOS
Samsun Panorama 1919 Müzesi
Samsun Panorama 1919 Müzesi Tanıtım
Samsun Temel Kazısından Tarihi Mezar Çıktı
Rum Dimitri'nin Konağı'dan Bafra Müzesi'ne!
Bafra Gazipaşa Mahallesi'nde bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 159 yıllık tarihi binasında ilgi çekici eserlerle yerli ve yabancı turistlerin ziyaretini bekliyor.
Bafra Gazipaşa Mahallesi'nde bulunan ve 1858 yılında inşa edilen müze binası yöresel özellikler taşıyan sivil mimari örneklerinden. 2002 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edildikten sonra yapılan teşhir ve tanzim çalışmalarının ardından 2011 yılında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmış.
RUM DİMİTRİ'NİN KONAĞI
Samsun Canlı Haber ekibine müzeyi gezdiren Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Sanat Tarihçi Rafet Karaçal, müzede sergilenen eserlerin tamamen yöreden çıkarılan ve derlenen eserler olduğunu söyledi. Müzenin 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış ve Osmanlı tebaasından tütün ticareti yapan Rum Dimitri Ağa'ya ait bir konaktan ibaret olduğunu belirten Karaçal şu bilgileri verdi:
İKİZTEPE ESERLERİ
Mübadele sonrasında farklı amaçlarla kullanılan konak 2011 yılında müze olarak hizmete açıldı. Müzenin ilk katında etnografik eserler, ikinci katında ise arkeolojik eserler bulunmaktadır. Etnografik eserler Samsun Müze Müdürlüğü uzmanlarınca Bafra çevresinden toplanan ve bağışçıların getirmiş olduğu, Osmanlı'nın son dönemlerde Bafra'da yaşayan insanların kullandığı yöresel kıyafetler ve gündelik hayatta kullandıkları eşyalardan oluşmaktadır. İkinci katta ise 1974'te İkiztepe'de başlayan ve yapılan kazılarda çıkan eserler bulunmakta. Bu bölümde kemik, taş, bronz gibi materyallerden yapılan aletler görmekteyiz. Aynı zamanda müzemizde en çok dikkat çeken eserler arasında milattan önce 3200 yıllarına ait ve yapılan incelemeler sonucu beyin ameliyat geçirmiş ve sonrasında da bu kişinin yaşadığına dair bulguların olduğu kafatası bulunuyor dedi.
VATANDAŞLAR MÜZE KAFE İSTİYOR
19. yüzyılda yapılan tarihi konak vatandaşların Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren yapının muhteşem bir bahçesi de bulunuyor. Vatandaşlar ise yetkililerden müzenin bahçesinde bir kafe açılmasını istediklerini belirterek Burada bir dinlence alanı olsun vatandaşlar hem gelsin burada çaylarını içsin hem de müzeyi görsünler, Bafra'yı tanısınlar dedi.
Haber: Merve İLHAN / Yasin YILDIZ
Samsun'da gezilecek yerler: Amisos Tepesi!
Samsun Amisos Tepesi'nde hem tarihin derinliklerine gizemli bir yolculuk yapabilir, hem de muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Amisos Tepesine Batıpark'tan Teleferik ile şehri tepeden kuşbakışı izleyerek kısa ve zevkli bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Karadan ulaşım ise, şehrin hertarafından sorarak dahi ulaşabilleceğiniz kadar bilinmektedir. Atakum,Baruthane ve Batıpark klavuz noktalardır.
HELENİSTİK DÖNEME AİT
Amisos Tepesi ya da eski adıyla Baruthane Tepesi, MÖ 3. yüzyıla tarihlenen ve 28 Kasım 1995 tarihinde keşfedilen sit alanı. Tümülüslerdeki mezar odaları korumaya alınmadan önce defineciler tarafından keşfedilmiş ve soyulmuştur. Bu nedenle mezar yapılarının bazı kısımları hasarlı durumdadır.
2004-2005 yıllarında yapılan kazılarda tümülüsün Helenistik Dönem'e ait olduğu saptanmış ve Pontus Krallığı'nın üst düzey yönetici ailelerinden birine ait olduğu düşünülen bir mezar yapısı olduğu tespit edilmiştir. Mezar odalarında yapılan kurtarma kazılarında Amisos Hazinesi adı verilen bir takım gömütler de bulunmuştur ve bu buluntular günümüzde Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilenmektedir.
2008 yılında tamamlanan çalışmalar sonrasında turizme hizmet edecek şekilde yeniden düzenlen tümülüslere Amisos Tepesi adı verilmiş ve mezar odaları ziyaretçilere açılmıştır.
Amisos'un kuruluşu ve gelişmesi tarihi kaynaklara ve arkeolojik verilere göre başlıca dört aşamada gerçekleşmiş;
1.Dönem (M.Ö.6.yy başı): Sinop'ta bir koloni oluşturan Miletosluların küçük bir yerleşim olan Amisos'a egemen olup Karadeniz ile Anadolu'nun içlerini bağlayan ticaret yolunun başlangıcıolarak kullanılması.
2.Dönem (M.Ö.6.yy ilk yarısı): Kapadokyalıların Amisos'a yerleşmesi.
3.Dönem (M.Ö.6.yy ortası): Kapadokyalı liderin Phokaialılara (Foça) yerleşme izni vermesi ve kentin adının Peiraieos olarak değiştirilmesi.
4.Dönem (M.Ö. 437): Sinop'tan gelen Atinalıların Amisos'a yerleşmesi ve kentin adının Peiraieos olarak değiştirilmesi.
Miletoslular Toraman Tepe sırtlarında ilk kenti kurmaya başladılar(Yukarı Kent). Kent surları yapıldı. Caddeler, sokaklar, meydanlar oluşturuldu. Dini yapılar, evler kuruldu. Tepenin doğusunda liman bulunuyordu. Buluntular, limanın gerisinde bir Aşağı Kent kurulduğunu gösteriyor. Buluntulara göre Toraman Tepe'nin sırtında kurulan Yukarı Kentin 44 hektarlık bir alanı kapsadığI söylenebiliyor. Kentin doğu, batı ve güneyindeki yamaçlar nekropolis(mezarlık) olarak kullanıldı.
Yukarı Kent yönetici, asker, tüccar, din adamları, toprak sahibi gibi varlıklı sınıfların yaşadığı yerdi. Bulunan mozaik, fresko ve heykeller bu görüşü doğruluyor.
Liman yakınındaki Aşağı Kent'te ticari depolar ve limanda çalışan denizciler, köleler ve diğer çalışanlar bulunuyordu. Malları Anadolu'nun içlerine götüren arabalar ve katırların ahırları, görevlilerin barınakları da buradaydı. Amisos Tepesinde tümüs ziyaretlerinden sonra Amisos hazinelerini görmek için Samsun arkeoloji müzesini de mutlaka gezmelisiniz.
KUZEY TÜMÜLÜSÜ
8 metre yüksekliğinde ve 3 metre çapında olan tepenin altında yer alan arka arkaya sıralanan üç mezar odasından ibaret olan kuzey tümülüsü konglomeranın kazılması ile oluşturulmuştur ve doğu-batı yönünde uzanmaktadır. Uzunluğu 18 metre, genişliği 2.25 metre, yükseliği ise 2.5 metre olan tümülüsün oda duvarları yalancı sütunlar ile süslenmiş ve sıvasızdır.
GÜNEY TÜMÜLÜSÜ
Güney tümülüsü, 15 metre yüksekliğinde ve 40 metre çapındaki yığma tepenin altındaki iki odalı bir mezar yapısından oluşmaktadır. Kuzey tümülüsünde olduğu gibi konglomera tabakasının oyulması ile oluşturulmuştur ve yine doğu-batı yönünde uzanmaktadır. Uzunluğu 6 metre, genişliği 2.5 metre, yüksekliği ise 3 metre olan tümülüsün altındaki oda duvarları, tabanı ve tavanı 3 metre kalınlığındaki krem renkli sıva ile kaplıdır.
Tümülüsteki ön odanın duvarlarına taş örgü görüntüsü vermek için yatay çizgiler çekilmiş ve laciverde boyanmıştır. Bu yalancı taş örgünün üst tarafına ise kırmızı renkli boya ile iki yatay şerit kazınmıştır. Arka odaya açılan kapının üst tarafına, sağına ve solunda ise sarı renk boya ile boyanmış nişler yer almaktadır.
Tümülüsün arka odasındaki batı duvarı önünde bir kline yer almaktadır. Kline'in ön yüzünde kırmızı ve siyah renklerle süsleme yapılmıştır. Odanın duvarları ise kırmızı boya ile yatay şeritlerle süslenmiştir.
AMİSOS CAFE - RESTAURANT
Bu bölgede çevre düzenlemeleri sonucunda yapılan park ve Amisos Kafe vasıtasıyla yerli ve yabancı ziyaretçilere nefis bir manzara karşısında dinlenme fırsatı sağlanmıştır. Gerek karayolu ve gerekse teleferikle buraya gelen ziyaretçiler tarih ve doğayla içiçe güzel bir zaman geçirmektedir. Amisos kentinin metropol alanı olan Baruthane’de halen keşfedilmemiş mezarların var olduğu düşünülmektedir.
Samsun Tarihi Burada 1 Ekim 2015 Bakış
Samsun, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık on altıncı şehri. Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alır ve bölgenin en kalabalık şehridir.[2] On yedi ilçenin bulunduğu Samsun'un genel yönetimi Samsun Büyükşehir Belediyesi ve valilik tarafından sağlanmaktadır.[3][4] Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Ordu, güneyinde Tokat ve Amasya, batısında ise Çorum ve Sinop illeri ile çevrilidir.[5]
Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden[6] olup Karadeniz'in Başkenti ve Atatürk'ün Şehri olarak tanıtılmaktadır.[7][8] Karayollarıyla Karadeniz Bölgesi'ni İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne bağlayan Samsun aynı zamanda bir liman şehridir ve geniş hinterlandı ile bir lojistik merkezidir.[9]
Yerleşim geçmişi MÖ 60000 yılına dek uzanan[10] Samsun'a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır.[11] Kaşkaların ardından Hitit ve Amazon dönemlerini yaşayan şehir MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında sürekli el değiştirmiş ve bu yıldan itibaren Pers hakimiyetine girmiştir.[12] Perslerin ardından Pontus, Roma, Bizans egemenliği gören Samsun bunların ardından bir Ceneviz kolonisi haline gelmiştir.[13] Bu dönemde Danişmendliler Beyliği tarafından kuşatılan Samsun alınamamış ve şehrin hemen yanına Müslüman Samsun adıyla yeni bir şehir kurulmuştur.[14] I. Mehmed dönemine dek iki Samsun şehri de varlığını sürdürmüş, bu dönemde her iki şehir de Osmanlı Devleti topraklarına katılarak birleştirilmiştir.[15] 1422-1428 yılları arasında Osmanlı hakimiyetinden çıkan[16] Samsun tekrar Osmanlı toprağı olmuş ve 1923 yılında Türkiye Cumhuriyetinin ilanına dek bu durumunu sürdürmüştür.
Türkiye'nin kurulmasına dek uzanan ve 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışıyla başlayan sürecin başlangıç durağı olması nedeniyle özel bir konumu bulunan Samsun 19 Mayıs Kenti olarak anılmakta[17][18] ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na ev sahipliği yapmaktadır.[19] Ayrıca 1938 yılında resmî bayram ilan edilen 19 Mayıs günü 1926 yılından beri Samsun'da Gazi Günü adıyla kutlanmaktaydı.[20] Mustafa Kemal Atatürk de 19 Mayıs'a verdiği önemi o günü doğum günü olarak kabul ederek göstermiştir.
Kaynak :
Samsun'daki Tunç Çağı Kadın Tarak Ve Tokaları Sergiye Çıkıyor
Karadeniz'de insanlığın ilk yerleşkesi olduğu belirtilen Tekkeköy Mağaraları'nda bulunan ilk Tunç döneminde yapılmış tarak ve saç tokaları uluslararası kongrede sergilenecek.
ABD'de yayımlanan bir makalede Nuh Tufanı'ndan sonra insanoğlunun yaşamaya başladığı üç yerden biri olduğu ifade edilen, Karadeniz'de insanlığın ilk yerleşkesi olduğu belirtilen Samsun'un Tekkeköy İlçesi'ndeki 'Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi'nde ilk Tunç döneminde kadınlar için yapılmış tarak ve saç tokaları bulundu. Arkeoloji Vadisi’nden çıkarılan tarihi eşyalar hakkında bilgi veren Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, İlk Tunç döneminde kadınlar için yapılan tarak ve saç tokaları bulundu. Onlar da kendi dönemlerine ait eşi bulunmayan ender materyallerdir. Bu tarak ve saç tokalarının üzerindeki işçiliğin, kendi dönemindeki en yüksek işçilik olduğu söyleniyor. Arkeoloji Vadisi’nden çıkarılan tarihi eşyaları 22- 29 Ekim tarihleri arası gerçekleştirmeyi planladığımız uluslararası kongrede sergileyeceğiz dedi.
Alanda 17 farklı katman bulunduğunu ve Türkiye'de bir eşinin olmadığını söyleyen Başkan Hasan Togar, Arkeologlar ve bilim adamlarının tabiriyle burasının diğer yerlerden farklı bir özelliği var. Burada 17 katman yer alıyor. Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Kalkolitik, İlk Tunç, Finike, Hitit, Helenistik, Arkaik, Danışment, Ceneviz ve Osmanlı’ya da uzanan toplam 17 katman bulunuyor. Buranın Türkiye’de eşi ve benzeri yok. Daha da yeterince kazı yapılmadığı halde bu kadar bulguya ulaşıldı. Hollandalı arkeoloğun yaptığı araştırmada burada İlk Tunç dönemine ait mezarlar buluyor. Biz belediye olarak buraya çok değer veriyoruz diye konuştu.
Tekkeköy mağaralarının iç liman özelliği taşıdığını ve Hititler'in de uç bölge olarak kullandığını söyleyen Başkan Hasan Togar, Burası askeri amaçlı bir bölge olarak kullanılıyormuş. Burada uç kaleler bulunuyormuş. Hititlerin merkezi Çorum Hattuşa’dır. Burayı uç bölgesi olarak kullanmışlar. Burası bir kale, iç deniz, iç liman özelliği de taşıyor ifadelerini kullandı.
Samsun Arkeoloji Müzesinin Bahçesinden Bir Kesit
Bafra Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi
ISBN: 978-605-88104-0-2
Bafra Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi
Bafra Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi Müze 3 kattan oluşmaktadır. Zemin kat idari kısımdır.
1. katta etnografik eserler sergilenmektedir. Bu eserler müze envanterinde hibe ve satınalma
yöntemi ile Bafra merkez ve köylerinden toplanan eserlerden oluşmaktadır. Etnografik eser
teşhir salonlarında sergilenen eserler Bafra ve yöresinde tarihi 19 y.y a kadar giden gelin
odası, şark köşesi ve Bafra mutfağı ile bu dönemde kullanılan silah araç ve gereçler
sergilenmektedir.
2. katta arkeolojik eserler sergilenmektedir. bu eserler ağırlıklı olarak Bafra ikiztepe
Köyünde yer alan İkiztepe Höyüğünden çıkan eserler olan figürünler, ikiztepe metal silahları,
ağırşaklar, tezgah taraklarıdır. Yine amphoralar, Hellenistik Roma ve Doğu Roma dönemlerine P.T
ve cam eserler,Helenistik döneme tarihlenen altın eserler ile birlikte islami ve gayri islami
sikkeler sergilenmektedir. Ayrıca tüm bu eserler içerisinde Bafra da ikamet eden koleksiyonerlik
yapamn Muharrem Ceylan, Hüseyin Sönmez ve Hamit Genç adlı şahısların hibe ettiği eserler de
sergilenmektedir. Bafra Arkeoloji Ve Etnografya Müzesinde toplam: 280 adet arkeolojik eser
bulunmaktadır. bu eserlerden 257 adedi müzenin teşhirinde, 12 adedi ise bahçenin teşhirinde
sergileniyor. Geri kalan 11 tanesi ise müze deposunda muhafaza altındadır. Sikke seksiyonunda
ise toplam 902 adet sikke bulunuyor. 61 tanesi envanterlik islami sikke ve 794 tanesi de define
(etütlük) sikke ile 47 adet gayri islami sikke müze teşhirindedir. Ayrıca etnografik eser olarak
toplam 338 adet eser olup 179 tanesi teşhirde kalan 159 tanesi de müze deposunda saklanmaktadır.
Müzede toplam 1520 tane arkeolojik sikke ve etnografik eser vardır.
----------------------------------------
Seslendirme Sunum: Müze görevlileri
Organizyon Bafra Kültür ve Sanat Etkinliklerini Destekleme Derneği Başkanı:
Gülseren Akdaş - Dernek Üyesi Recep Akdaş - Sponsor: Recep Akdaş
Çekim Tarihi 05.07.2012 - Çekim ve Yayın Mehmet SÖKMEN - 0532 5258493
mehmetsokmeninyeri.com
OKU ! Evrimi değil tüm evreni, hücreden uzaya... Tekkeköy Mağaraları Samsun'dan örnekle
OKU ! Evrimi değil tüm evreni, hücreden uzaya... Tekkeköy Mağaraları Samsun'dan örnekle
Web: AdnanSensoy.com
Mail: adnansensoycom@gmail.com
facebook.com/AdnanSensoy
twitter.com/AdnanSensoy
youtube.com/AdnanSensoyResmi
instagram.com/AdnanSensoy
Adnan Şensoy عدنان شنسوى