Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi açıklamalı full çekim
Şanlıurfa arkeoloji müzesi hakkında bilgi isteyenler ve şanlıurfa müze kompleksi arkeoloji müzesi meraklıları için bir video ayrıca şanlıurfa arkeoloji ve mozaik müzesi olarak bilinir Şanlıurfa Arkeoloji müzesinin tüm salonları videoya alınıp açıklamalı bilgiler bu videoda sizlerin hizmetine sunulmuştur, Ayrıca Şanlıurfa arkeoloji ve mozaik müzesi merkez/eyyübiye/şanlıurfa müzesinin Gezilen ve videoya alınan bölümler aşağıdaki açıklamalara eklenmiştir, umarım beğenirsiniz
Şanlıurfa Müzesi
2015 yılında Haleplibahçe’de hizmete açılan Müzemiz, 60.000 m2 alanda, eski Arkeoloji Müzesinin 12 katı büyüklüğünde, 31.000 m2 kapalı alana sahip ve 3 katlı olarak inşa edilmiştir. Şanlıurfa Müzesi “Türkiye’nin En Büyük Müze Kompleksi”’dir. Müzemiz, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Helenistik, Roma, Bizans, İslami ve Peygamberler salonu olarak düzenlenmiştir. Müzemize gelen ziyaretçilerimiz, İnsan Boyutunda Yapılmış Dünyanın En Eski Heykelini, Göbeklitepe “D” Tapınağı’nın imitasyonunu, Nevali Çori Tapınağının orijinalini, çok sayıda dönem canlandırmasını, Hz. İbrahim Animasyonunu, Müzemize özel yaklaşık 4.000 eseri ve dünyanın en estetik mozaiklerini görme imkânı bulabilir.
PALEOLİTİK DÖNEM SALONU
M.Ö. 18.000-9.500 tarihleri arasında Şanlıurfa’nın yoğun bir şekilde yaşam alanı olarak seçildiği, Bozova ilçemizde yer alan Biris Mezarlığı, Söğüt Tarlası ile Birecik ilçesinde bulunan Hortum ve Gazvek Höyüklerinden ele geçen buluntulardan anlaşılmaktadır. Salonumuzda; Kaya Altı Sığınağı, Şanlıurfa’nın Paleolitik Doğal Habitatı (florası), av sahnesi, küçük gruplar halinde açık hava yerleşim alan canlandırmaları ve el baltaları sergilenmektedir.
NEOLİTİK DÖNEM SALONU
M.Ö. 10.500-6.000 zaman aralığını kapsayan Neolitik Salonda; Göbeklitepe, Nevali Çori, Akarçay Tepe, Mezra Teleilat kazı buluntuları sergilenmektedir. Özellikle Nevali Çori ile Göbeklitepe “D” Tapınağı imitasyonu bu dönem avcı ve toplayıcı insanının anıtsal mimarisini kanıtlar niteliktedir.
KALKOLİTİK DÖNEM SALONU
M.Ö 6.000-3.300 zaman aralığını kapsayan ve ticaretin sistematik bir şekilde yapıldığı bu dönemde öne çıkan höyüklerimiz; Çavi Tarlası, Hacı Nebi Höyük, Hassek Höyük ve Kurban Höyük’tür. Öne çıkan eserlerimiz ise Halaf Seramiği, asgari ücret ödemelerinde kullanılan devrik ağızlı pişmiş toprak kaplarımız, göz idollerimiz ve pişmiş toprak mozaik çivilerimizdir.
TUNÇ DÖNEMİ SALONU
M.Ö. 3.300-1.110 zaman aralığını kapsayan bu dönemde öne çıkan höyükler; Lidar Höyük, Titriş Höyük, Kurban Höyük ve Gre Virike Höyük’tür. Çocuk lahdi, oyuncaklar ve mezar buluntuları önemli eserler arasındadır. Müzemizin en güzel pişmiş toprak eserlerini bu salonda görmek mümkündür.
DEMİR ÇAĞI SALONU
M.Ö. 1.100-330 zaman aralığını kapsayan Demir Çağında, ilimizde öne çıkan höyüğümüz Harran Höyük’tür. Demir Çağı Salonunda sergilenen çivi yazısı ile yazılmış Babil Nabunid Stelleri buna en iyi örnektir. Hitit Krallığının yıkılması ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kurulan Geç Hitit izlerini bu dönem salonumuzda Şanlıurfa ve çevresinden getirilen büyük boyutlu
HELENİSTİK – ROMA – BİZANS SALONU
M.Ö. 281 yılında General Lysimakhos’a karşı gerçekleştirilen Kouroupedion Savaşı sonrası, Seleukos yönetimi artık Anadolu ve Mezopotamya topraklarının tek hâkimidir. Urfa (Orhay) kenti Makedonya’daki başkent “Edessa” adı ile yeniden bir kale-kent olarak güçlendirilir. Edessa Krallığı, Birtha(Birecik), Batnae (Suruç) ve güneyde Karrhae (Harran) gibi önemli şehirleri de kapsayan topraklarıyla varlığını M.S 244 yılına kadar devam ettirecektir. M.S. 296 yılında Edessa merkezli Osrhoene ve Mezopotamya olarak ikiye ayrılan bölge, Sasani ve Roma İmparatorluğu arasında bir kale-kent olarak işlevini sürdürür. Bu salonda; Roma Dönemi Cam Atölyesi ve Roma Caddesi gibi önemli canlandırmalarımız bulunmakta olup ayrıca şarklı üslupta yapılmış heykeltıraşlık örnekleri, seramik kaplar ve takı grupları önemli buluntuları arasındadır.
( kaynak: + )
Sanliurfa archeology museum
Sanliurfa Museum
#arkeolojimüzesi
#urfa
#açıklamalı
VİDEODA KULLANILAN MÜZİKLER
Music provided by
Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Diğer videolarımız için Oynatma Listelerimize göz atabilirsiniz...
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi
Haleplibahçe Mozaik Müzesi Şanlıurfa 2018 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Haleplibahçe Mozaik Müzesi Şanlıurfa 2018 4K UHD
Haleplibahçe'de ortaya çıkan mozaiklerin sergileneceği 5 Bin m²’lik alanda Mozaik Müzesi ve her iki müze arasında da deneysel arkeolojik çalışmaların da yapılabileceği Arkeopark Projesi’nin temeli Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2012 yılında atılmıştır.
Şanlıurfa ili merkezinde Balıklıgöl’ün kuzeyinde yer alan Haleplibahçe mevkiinde, tessera dizilişi ve av sahneli mozaiklerde merkezi figür etrafında diğer figürlerin avlanmasının tasvir edildiği mozaikler M.S. 5. ve 6. yüzyılda Edessa antik kentinin önemli bir semtiydi.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 30.05.2018
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 04.06.2019
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
Müzelerin Yıldızları | Şanlıurfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi | 36. Bölüm
Müzelerin Yıldızları'nın bu bölümünde, M.S. 6. yüzyıla dek Haleplibahçe yakınlarında hüküm süren güçlü Roma şehri Edessa Antik Kenti'nin 2007-2009 yıllarında ortaya çıkarılan eserlerinden oluşan, Şanlıurfa'nın arkeolojik tarihini gözler önüne seren sanat geçidi, Şanlıurfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi'ndeyiz.
#müzelerinyıldızları #şanlıurfa #haleplibahçemozaikmüzesi
Müzelerin Yıldızları'nın diğer bölümlerini izlemek için:
TRT 2 YouTube kanalına abone olmak için:
Tüm bölümler ve daha fazlası için bizi takipte kalın:
ŞANLIURFA ARKEOLOJi MÜZESİ & HALEPLİBAHÇE MOZAİK MÜZESİ /GEZİ REHBERİ
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Haleplibahçe Mozaik Müzesi Gezi Rehberi listesinde...
2015 senesinde açılan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi kompleksi 34.000 metre karelik alana yayılmaktadır. Türkiyenin en büyük, dünyanın üçüncü büyük müzesidir.
Arkeoloji Müzesinin önemi, dünyada hiç bir yerde olmayan kimi tarihi eserleri barındırmasıdır. Tarihi en eski olarak tespit edilen, tarihin sıfır noktası diye ifade edilen Göbeklitepe'den çıkan eserlerin de sergileniyor olması, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinin değerini arttırmaktadır. Bölgenin coğrafi yapısına dair ipuçları verir. Neolotik döneme dair eserleri ile uluslararası bir önem taşır. Ve Harran'da MÖ 3 ile MS 15.yy arası kesintisiz yaşamış medeniyetlerden kalma eserlerin sergilenmesi de Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinin önemine işaret eder. Urfa Adamı (Balıklıgöl Adamı) isimli heykel ise Neolotik Dönemde görülen, insan boyutlarında tek örnektir ve Urfa Müzesinde sergileniyor olması da müzeye bir değer katar.
Haleplibahçe Mozik Müzesi ise Dünyada eşi benzeri olmayan Amazon Mozaiklerinin ve ülkemizden ABD'ye kaçırılan ve sonrasında geri alınan Orpheus Mozaiğinin sergilenmesi ile eşsiz bir müze alanıdır. Yerinde (insitu) sergilenen mozoikler MS 3.yy'a işaret eder. 2016 senesinde Haleplibahçe'de park yapımı esnasında harfiyatta ortaya çıkan Roma saraylarının mozaikleri şahane mozaiklerdir. Dice ve Fırat toplanan orjinal taşlardan yapılan mozaiklerden en dikkat çekici olanı Amazon savaşçı kadınlarının av sahneleridir.
Tüm detaylar videoda işlenmiştir.
İyi seyirler...
GEZİ İÇERİK VİDEOLARININ BAZILARININ LİNKLERİ
GÖBEKLİTEPE;
ESKİ VAN;
VAN KALESİ
VAN AKDAMAR ADASI, AKDAMAR KİLİSESİ
VAN GÖLÜ EKSPRESİ (GİDİŞ-DÖNÜŞ) LİNKİ
TARİHİ EĞİRDİR GARI VE ATATÜRK
ISPARTA AYA PAYANA KİLİSESİ
FETHİYE KAYA KÖY
BURSA CUMALIKIZIK
ANKARA HAMAMÖNÜ
AYVALIK
.................................................................
Facebook;
Özlemin Sesi
#Şanlıurfaarkeolojimüzesi #haleplibahçemozaikmüzesi #şanlıurfa
MOZAİKLER ŞEHRİ URFA-1
Mozaikler, Şanlıurfa, Edessa Güzeli, Amazon Kraliçeleri, Objectif Ajans, Kültür, Turizm
Şanlıurfa Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müze Gezisi
Şanlıurfa Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi Şanlıurfa’da bulunan içerisinde sergilenen tarihi eserlerle Türkiye’nin en büyük ve en önemli müzelerinden biridir. Mutlaka gidip gezilmesi gereken müzede paleolitik, neolitik, kalkolitik dönemlerden, tunç ve demir çağlarından, Roma, Sümer ve Helenistik dönemlerden binlerce yıllık tarihi taş eserler, sikkeler, eşyalar vardır. Nevali Çori tapınağının kendisi bu müzede sergilenmektedir. Ayrıca Göbeklitepe’nin D yapısının birebir kopyasını müzede görebilirsiniz. Haleplibahçe Mozaik Müzesinde ise Roma döneminde mozaikten yapılmış büyük yer resimleri vardır. Mozaiklerin bulunduğu alan müzeye çevrilmiştir.
#urfamüzesi
Göbeklitepe İnsanlık Tarihi Hakkındaki Bilinen Ezberleri Nasıl Değiştirdi? - Göbeklitepe Bölüm 1
Mahmut Yıldız Göbeklitepe’nin Bulunuşunu Anlatıyor - Göbeklitepe Bölüm 2
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı 1 - Göbeklitepe Bölüm 3
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı 2 - Göbeklitepe Bölüm 4
Göbeklitepe’nin Birbirinden Muhteşem Fotoğrafları (2019)
Kanala Abone OL --
İnstagram Hesabım :
Web Sitem:
Müzik
Disco Lounge - Kevin MacLeod
Kevin MacLeod sanatçısının Disco Lounge adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
Antarctica – Audionautix
Audionautix sanatçısının Antarctica adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Sanatçı:
Cipher - Electronic Light - Kevin MacLeod
Kevin MacLeod sanatçısının Cipher - Electronic Light adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
Alican Akhan 2019 Videoları
Bu videolar ilginizi çekebilir:
Şanlıurfa Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müze Gezisi -
Şehzadeler Şehri Amasya Gezisi ve Kentte Gezilecek Yerler -
Ankara Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Gezisi -
Sivas Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler -
Erzurum Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler -
Gürcistan Batum Gezisi -
Rize Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler -
Samsun Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler! -
Sinop Hakkında Bilgiler ve Gezilecek Yerler -
Türkiye’nin Başkenti Ankara’da Gezilecek 36 Yer -
Göbeklitepe İnsanlık Tarihi Hakkındaki Bilinen Ezberleri Nasıl Değiştirdi? - Göbeklitepe Bölüm 1 -
Mahmut Yıldız Göbeklitepe’nin Bulunuşunu Anlatıyor - Göbeklitepe Bölüm 2 -
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı 1 - Göbeklitepe Bölüm 3 -
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı 2 - Göbeklitepe Bölüm 4 -
Roma Dönemi Kaya Mezarları bulundu - Şanlıurfa Kızılkoyun Nekropolü
roma yeraltı kaya mezarları ve şehri ni yada kaya mezarları hakkında bilgi isteyenler vekaya mezarları açılmış halde görmek isteyenler için faydalı bir video Şanlıurfa Müze Müdürlüğü denetiminde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yürütülen Çevre Düzenlemesi Projesi çalışmaları kapsamında kaya mezar cesitleri Kızılkoyun Nekropolü’nde kaya mezarları ve kaya mezarlarının içinde 2 adet Roma Dönemi heykel ve 1 adet kireç taşı lahit bulunmuştur.Arkeologlar tarafından keşfedildiği andan itibaren büyük ilgi duyulan ve şanlıurfa'ya türizim ve tanıtım yönünden büyük katkı sunan, roma dönemine ait kaya mezarları Urfa Kızılkoyun Nekropolü'nü sizler için tarihsel geçmiş ve özelliklerini videoya aldık roma dönemi zemin altı kaya mezarları , iyi seyirler...
Şanlıurfa’da Roma Dönemi Kaya Mezarı
Şanlıurfa'nın Kızılkoyun ve Kale Eteği bölgesinde, Edessa Krallığı Dönemi'ne ait neredeyse 2 bin yıllık olduğu düşünülen 133 adet kaya mezar bulundu. Mağaraların içerisinde bulunan mezarların ortaya çıkması ile kent merkezindeki bölge açık hava müzesine dönüştü...
Büyük heyecan yaratan lahit ve heykellerin bulunması üzerine Şanlıurfa Müzesi’nce acilen kurtarma kazısı çalışmaları başlatılmış, kaya mezarı arkeolojik açıdan değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalarda 1.85 cm. uzunluğundaki heykellerin M.S.3-4. yüzyıla ait Roma Dönemi asker heykelleri olduğu; yekpare kaideli, şark giyimli ve askeri teçhizatla donatılmış tarzda betimlendiği; yapılış yönüyle aynı stili taşıdıkları ve bölgenin tipik taşı olan kalkerden yapıldığı anlaşılmıştır.
Arkeologlar, ana mezarın sağında ve solunda yer alan asker heykellerinin, mezarın korunması amacıyla yapılmış olabileceğini ifade etmekte olup, bilimsel belgeleme çalışmalarının ardından lahit ve heykelleri yeni mekânları olan Şanlıurfa Müzesi’ne taşımışlardır.
Arkeologlar, buluntu mekânının defineciler tarafından tahrip edilmemesinin büyük şans olduğu; ilk defa uzmanlarca açılan ve kurtarma kazısı çalışmaları devam eden mezarın arkeoloji dünyasına sürpriz yeni buluntular sunabileceğini belirtmektedirler.
From the moment it was discovered by the archaeologists, we have video of the historical background and features of Urfa Kızılkoyun Necropolis, which has a great interest and contributed greatly to the genealogy and promotion of şanlıurfa.
133 rock tombs were found in the region of Şanlıurfa's Kızılkoyun and Kale Oke. With the emergence of the graves inside the caves, the district in the city center became an open-air museum ...
#kayamezarları
#roma
#kızılkoyun
VİDEODA KULLANILAN MÜZİKLER
Music provided by
Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Diğer videolarımız için Oynatma Listelerimize göz atabilirsiniz...
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi Video - yakupcetincom
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi Video - yakupcetincom
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi (eski ismiyle Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi), mevcut eserlerin 1948 yılında toplanmaya başlanması ile birlikte ilk olarak 1969 yılında açılmıştır.
Yeni müze, 24 Mayıs 2015 tarihinde açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından gerçekleştirilen eski Şanlıurfa Müzesi'nin yerine geçen Türkiye'nin en büyük müzesidir. İçerisinde 73.800 arkeolojik ve etnografik eser bulunmaktadır.[
Haleplibahçe'de bulunan müze kompleksi, eski binaya göre 10 kat daha büyük bir alana inşa edilmiş olup, 3 katlı olan Şanlıurfa Arkeoloji Müze'si 24 bin metrekare alana, Edessa Mozaik Müze'si ise 33 bin metrekare alana konuşlandırılmıştır.
Müze kompleksinin içerisinde Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Demir çağlarından tarihi eserler yer almaktadır. Bu eserler içerisinde dünya'nın bilinen en eski heykeli olan Balıklıgöl Heykeli, Göbeklitepe ve Nevali Çori'ye ait tarihi eserler yer almaktadır.[
Edessa Mozaik Müzesi'nde ise oradaki arkeolojik kazılarda çıkarılmış mozaikler ile 1950'li yıllarda ABD'ye kaçırılmış ve 2012'de Kültür Bakanlığınca Türkiye'ye getirilen Orpheus Mozaiği sergilenmektedir.[5][6] Müze'de ayrıca çok amaçlı tanıtım merkezi, amfi tiyatro, hediyelik eşya reyonları, rekreasyon alanı ile 750 araçlık açık ve kapalı otopark yer almaktadır. Mevkii bakımından Balıklıgöl'ün neredeyse karşısında bulunmaktadır.
2016 yılında 3.'sü gerçekleştirilmiş olan 3. Çukurova Turizm Ödülleri'nde Türkiye'nin en iyi müzesi ödülünü almıştır.
#yakupcetincom #Şanlıurfa #Müze #Arkeoloji #Mozaik #Gezi #Seyahat
Şanlıurfa Neolitik Arkeoloji Müzesi 2019 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Şanlıurfa Neolitik Arkeoloji Müzesi 2019 4K UHD
Paleolitik Çağ Salonu
Geziye ilk olarak insanlık tarihinin başlangıç noktası olan Paleolitik Çağ Salonu ile başlayan ziyaretçiler, burada insanların avlanma şekli, ateşi nasıl yaktığı ve toplayıcılık faaliyetlerini anlatan canlandırmalarla karşılaşıyor. Geçmişe yönelik fikir ediniyorlar.
Güzergahı takip eden ziyaretçiler, milattan önce 9 bin 500'lü yıllara tarihlenen ve dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk eseri olarak bilinen 180 santimetre boyundaki Balıklıgöl heykelini görme imkanı buluyor. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi sergi salonlarında kronolojik olarak önce Paleolitik Döneme ait yüzey buluntuları ve canlandırmalar uyarlanmış.
Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe kazı buluntuları ve canlandırmaları, Nevali Çori Tapınağı, Kalkolitik, Tunç, Demir, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami dönemlerine ait en önemli eserler bölümler halinde sergilenmektedir
Neolitik Çağ Salonu
Daha sonra Neolitik Dönemi inceleme şansı yakalayan ziyaretçiler, burada Göbeklitepe, Nevali Çori gibi insanlık tarihine yön veren dönemlere ait eser ve imitasyonlarla geçmişe yönelik fikir edinebiliyor. Neolitik Döneme tarihlenen İnsan boyutlarında yapılmış dünyanın en eski heykeli Balıklıgöl Adamı bulunuyor.
Sanlıurfa Arkeoloji Müzesi Neolitik Dönem eserleri açısından dünya müzeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe'ye ait eserler Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Ayrıca Savaşçı Amazon Kadınlarının dünyada ilk olarak mozaiğe resmedilmiş hali Şanlıurfa Mozaik Müzesinde sergilenmektedir.
Kalkolitik Çağ Salonu
Kalkolitik Çağ Salonu'nda ise dönemin öne çıkan ticaret faaliyetleriyle ilgili canlandırmaları ve bölgede bulunan o döneme ait eserleri görebilen ziyaretçiler, Tunç Çağı'nda da Lidar Höyük'ten çıkan eserleri inceleme şansı yakalıyor.
Demirçağı Salonu
Milattan önce 3 bin 500'e tarihlenen oyuncak ve düdükleri yakından inceleme fırsatı bulanlar, ardından bazalt malzemeden yapılmış eserlerin yer aldığı Demir Çağı Salonu'nda Roma Caddesi'nde yürüyerek, canlandırması yapılan cam atölyesiyle karşılaşıyor.
Müze içerisindeki sergi salonları kronolojik bir sıra içerisinde canlandırmalarla birlikte ziyaretçiyi sıkmadan ve yormadan zamanda yolculuk seklinde gezilmektedir.
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark ve Edessa Mozaik Müzesinden oluşan Haleplibahçe Müze Kompleksi, 34 bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 30.05.2018
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 04.06.2019
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ARKEOLOJİ VE MOZAİK MÜZESİ AÇILDI
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi 2
Türkiye'nin en büyük müzesi.
Urfa mozaik defilesi
Urfa mozaik defilesi
Şanlıurfa Müzesinde yaptığımız uygulamalar
Şanlıurfa Müzesinin interaktif uygulamaları, mapping ve oyun uygulamaları, arkeoloji filmi, 3D-2D film içerikleri Küp Prodüksiyon tarafından yapımıştır. Uygulamalarımızın tamamını Şanlıurfa Müzesinde görebilirsiniz.
Şanlıurfa Museum's interactive applications, mapping and game applications, archeology film, 3D-2D film environment was produced by Kup Production. Our applications are for Şanlıurfa Museum.
3D modellerimiz için:
Küp Prodüksiyon'u Takip Edin!
Şanlıurfa Müzesi, Şanlıurfa, Türkiye / Erke Medya
Şanlıurfa Müzesi
Şanlıurfa, Türkiye
Erke Medya
28.11.2019
Şanlıurfa Mutfak Müzesi Bir Tarihin Müzesi
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi - Medeniyetin Doğduğu Yer - Gizemli mezar / Urfa Balıklıgöl /Bellied Hill
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi - Göbekli Tepe / Urfa Balıklıgöl
Göbekli Tepe dünyanın en eski yerleşim alanlarından ve tapınaklarından biridir. Sanılanın aksine insanların ilkel olmadıklarını eskiden de günümüzdekine yakın heykel ve taş oymacılığı sanatına sahip olduklarını göstermektedir.
Müzik (Soundtrack)
Chris Zabriskie sanatçısının CGI Snake adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
ŞANLIURFA MÜZESİ AÇILIYOR
24 05 2015
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
Nisan 2016
Instagram çekimi
ŞANLIURFA HALEPLİBAHÇE MOZAİK MÜZESİ VE ARKEOLOJİ MÜZESİ
Haleplibahçe Mozaik Müzesi
Şanlıurfa Müze Kompleksi içinde yer alan Haleplibahçe Mozaik Müzesi belediyenin park yapmak için yürüttüğü hafriyat çalışmaları esnasında keşfedilmiş ve bulunduğu yerdeki Roma villası üzerine inşa edilmiştir. Villa tabanında bulunan mozaikler M.S. 3. ve 4. yüzyıllara tarihlenmektedir. Müzenin en meşhur mozaiği Amazon kraliçelerinin av sahnelerinin bulunduğu 3 m x 9 m büyüklüğündeki taban mozaiğidir. Bu mozaikte Amazon kraliçelerinden Hippolite, Thermodosa, Melanippe ve Penthesileia aslan ve leopar avlarken tasvir edilmiştir. Bu mozaik mitolojide isimleri sık sık geçen, ama tam olarak neye benzedikleri pek de bilinmeyen Amazon savaşçılarının mozaiğe resmedildiği bilinen tek örnektir. Müzenin diğer meşhur mozaiği ise yurt dışına yasadışı yollardan kaçırılan ve Şanlıurfa’ya, yani evine 2015 yılında dönen Orfeus (Orpheus) mozaiğidir. M.S. 194 yılına tarihlenen bu mozaikte birçok yabani hayvanın ortasında oturan Orfeus onlara lir çalmaktadır. Mozaik, üzerinde mozaiği yapan sanatçının adının da yazılı olması nedeniyle çok önemli bir parçadır. Şanlıurfa ve çevresinde bulunan birçok mozaik de yine bu müzede sergilenmektedir.
ŞANLIURFA ARKEOLOJİ MÜZESİ
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark ve Edessa Mozaik Müzesinden oluşan Haleplibahçe Müze Kompleksi, 34 bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor
Bereketli Hilal olarak kabul edilen böl- gede, uygarlığın doğduğu toprakların en önemli merkezi olan Göbekli Tepe’ye ve diğer Neolitik alanlarla birlikte yüzlerce höyük ve antik kente ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın en çok ihtiyaç duyduğu yeni bir müzeydi. Dünyanın en eski heykeli “Urfa Adamı”, son dönemlerin en görkemli mozaiklerini oluşturan Haleplibahçe ve Edessa Krallığı mozaiklerine de sahip olan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Müze Kompleksi 24 Mayıs 2015 tarihinde ziyarete açıldı.
Göbekli Tepe, Nevalı Çori, Akarçay Tepe, Hassek Höyük, Gre Virike, Lidar Höyük gibi höyüklerin her biri uygarlık tarihinin mihenk taşlarını oluşturuyor. Şanlıurfa’da özellikle 1960’lı yıllardan beri yapılan Baraj Kurtarma Kazıları ile çok önemli arkeolojik eserler keşfedildi. Çağdaş müzecilik anlayışı ile kurulan yeni Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde bu höyüklerin her biri, gerek kazı hikayesi gerekse eserleri ile, bölgede uzun yıllar çalışmış ve bu kazılarda görev almış deneyimli bilim insanlarının desteği ve katkısı ile özel tasarlanan bir mekân içerisinde sergileniyor.
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi; sergileme alanı, yeme - içme mekânları ve ticarî mekânlar, depo alanları, servis alanı ve fuaye olmak üzere toplam üç katlı olarak tasarlanmış. Müzede ayrıca toplantı salonu, çocuk oyun alanı, kütüphane, ticari birimler, araştırma ve uzman odaları ile laboratuvar alanı da yer alıyor. MÖ 9500’lü yıllara tarihlenen ve “dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk insan heykeli” olarak bilinen 180 santimetre boyundaki Urfa Adamı heykeli, Şanlıurfa Müzesinde özel olarak ayrılan bir bölümde sergileniyor. Şanlıurfa Müzesi hem bölge tarihi hem de çağdaş müzecilik anlayışı açısından büyük önem taşıyor. Burası, bölgedeki arkeolojik alanları ziyaret etmeden önce mutlaka uğranması gereken ilk durak. 1950’li yıllarda kaçak kazılar ile yağmalanan Edessa Krallığı’na ait mozaiklerin en önemlilerinden biri olan Orpheus Mozaiği, yine Aktüel Arkeoloji Dergisinin başlattığı kampanya ve Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri ile ABD’den geri istenmiş ve mozaik 2012 yılında ülkemize iade edilmişti.