Hamsilos Fiyordu Hamsilos Tabiat Parkı Saklı Cennetler Belgeseli - Sinop
ISBN: 978-605-88104-0-2
Hamsilos Fiyordu Hamsilos Tabiat Parkı Saklı Cennetler Belgeseli - Sinop
Kiraladığım bir küçük taka tekne ile, yaklaşık 4 saatlik bir çalışma ile bu çekimleri seslendirilmiş
olarak tüm insanlığa sunuyorum. Yapılması planlanan nükleer santral ile bu muhteşem doğa yok olmadan
bu cennet köşesi doğanın görüntülerini gelecek nesillere aktarayım dedim.
Hamsilos Tabiat Parkı
Hamsilos Tabiat Parkı, Türkiye'nin 22. Tabiat Parkı olup, Sinop'un, en özel alanlarından biridir. Sinop’un diğer cazibe merkezlerinden olan İnceburun ve Sarıkum Gölü dışında şehre gelen ziyaretçilerin en az %85'inin mutlaka uğradığı bir alandır. Oksijen yoğunluğu açısından bakıldığında ülke genelinde birinci sırada değerlendirilmektedir.
Jeolojik ve coğrafi bir terim olan, Fiyord buzulların oluşturduğu vadilerin, deniz suyu ile dolmasıyla oluşan, dik yar ve kayalıkların arasındaki, çok dar deniz koycuklarına verilen bir isimdir. Dar koylar, buzullar tarafından aşındırılmış ve deniz seviyesinin çok altındaki taban, deniz yüzeyinin epey altına kadar devam eden ilk duvarlar, kara tarafında ve ortada deniz tarafına göre, daha çok olan derinlik ve açık deniz ile bağlantılı fiyordların tipik özellikleridir.
Dolayısı ile, Hamsilos fiyordu, son buzul çağında, Karadeniz'in tamamen donduğu dönemde, buzullar erirken oluşmuştur. Genellikle, kuzey ülkelerinde görülen bu coğrafi oluşumun, Türkiye'deki tek örneği Hamsilos fiyordudur.
Fiyord içinde, deniz, sanki bir nehir gibi karanın içine giriyor. Devecik deresi adlı küçük bir akarsuyun ağzında bulunan, 300-400 metrelik bir deniz girintisi. Sinop merkezine, 11 km. uzaklıkta olan bu muhteşem doğa sahası, 1991 yılında doğal SİT alanı olarak ilan edilmiştir. Tam bir doğa cennetidir. Dünyada tek örneği, Norveç ve Sinop şehrinde bulunuyor. Ayrıca Türkiye'nin tek fiyordu (ria tipi) kıyısıdır.
Fiyord muhteşem doğası, çiçek ve ağaçlarla bezenmiştir. Koyda balık tutulabilir dalgıçlık yapılabilir ve denize girilebilir. Koy bugün bir milli park statüsündedir. Sinop şehir merkezine çok yakın olduğu için, Sinop halkının en önemli piknik alanıdır.
Kuzeyinde Karadeniz ve Kara Ahmet yatağı Mevkii, doğusunda Karadeniz, güneyinde Abalı Köyüne bağlı Akliman ve Soğucalı Mahalleleri yer almaktadır. Doğu tarafı deniz, güneyi yerleşim alanları, batı yönü ve kuzeyi ise oldukça geniş ormanlık alanlar ile çevrilidir.
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 21.11.1991 tarih ve 1198 sayılı kararı ile; Sinop ili Merkez İlçe sınırları içerisinde kalan, Hamsilos Fiyordu’nun bulunduğu alan 1. derece doğal sit alanı, Akliman mevkii 2. Derece doğal sit alanı olarak belirlenmiştir.
Alana adını veren denizin bir nehir gibi kara içine girdiği Karadeniz’deki ria tipi kıyı oluşumunun en güzel örneklerinden biri olan Hamsilos Koyu (Hamsaroz) ile Akliman Koyu gibi iki eşsiz güzellikteki doğal limanı, bataklık-kumul-deniz ve ormanlık alanları ile zengin biyoçeşitliliği bir arada barındıran doğa harikası bir alan olup İl Merkezine 14 Km. uzaklıktadır.
Hamsilos Mevkii İskandinavya'daki fiyortlara benzerliğinden yola çıkılarak birçok yayında fiyort olduğu belirtilen bir doğal liman olan Hamsilos Limanı ve yakın çevresini kapsamaktadır. Hamsilos; görünüş itibariyle bir fiyort'a benzemekle birlikte, aslında Deveci Deresi Vadisi'nin daha derin kazılmış bölümlerinin denizin yükselmesi sonucunda boğularak limana dönüşmesiyle oluşmuş bir yer şeklidir.
Hamsilos Fiyort’u olarak anılan bu oluşum, ziyaretçilerine; deniz, koy ve yeşilin bir arada yer aldığı eşsiz ve doyumsuz bir görsel peyzaj zenginliği sunmaktadır. Birçok faktörün etkisi altında çeşitlenen sit alanının bitki örtüsü de zengin bir biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapmaktadır.
Muhteşem fiyord sahası zengin biyoçeşitliliğe sahip olmakla, alanda, yabani karanfil, kastamonu soğanı, deve dikeni, teke sakalı, sütleğen, sinop çiğdemi gibi 6 endemik ve bir çok tehlike kategorisi sınıfı içerisinde değerlendirilen korunmaya değer bitki türü bulunmaktadır. Kuşlar açısından bakıldığında da yaban hayatı özellikli bir alandır ve 150 sayıda kuş türünün barınmak, konaklamak ya da göç amaçlı tercih ettikleri bir alandır.
------------------------------------------------
Kamera : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Sökmen
Metin Düzenleme : Mehmet SÖKMEN
Çekim Tarihi : 08.07.2012
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 24.02.2015
Video Prodüksiyon Yapım,
Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
Web: mehmetsokmen.tv