Bölüm 01 / 11 - Sarpıncık Deniz Feneri
Keşke Karaburun'da Olsaydın 1. bölümün tamamını izlemek için: keskeburadaolsaydin.tv
Sarpıncık Deniz Feneri
Karaburun / İZMİR
SARPINCIK DENİZ FENERİ ( KARABURUN İZMİR)
Sarpıncık Deniz Feneri
4 Km görünme erişimi olan, denizden 97 Mtr yüksekte olan 12 Mtr yüksekliğinde ki fener, 1938 yılında kurulmuş olduğu yılından bu yana, İzmir Çeşme Yarımadası Urla-Karaburun yönünde hizmet vermektedir. Karaburun merkezinde bulunan Yeni iskele'den sonra 12 km daha ileriye, yarımadanın uç noktasına yaklaşınca önce Sarpıncık Köyüne, sonra da tepelere çıkıp en uç noktada Sarpıncık Deniz Feneri tabelalarını takip ederek toprak patika yollardan inişe geçiyorsunuz. Yarım adanın yalnızlığında masmavi Ege Denizinin fon oluşturduğu manzara içinde, beyaz kulesi ve bahçe içinde fener evi ile Sarpıncık Deniz Feneri ile karşılaşıyorsunuz. Çevrenizde uzun boylu bitkilere rastlamıyor fakat genziniz kuvvetli kekik otu kokusuyla yanıyor. Bu güçlü kokuya denizden süzülerek gelen yosun kokulu, iyot yüklü kuvvetli ve sık esen Ege rüzgârı karışıyor. Yarımadanın deniz seviyesinde biçimli kayalar ilgi çekiyor. (Alıntı: Kıyı Emn. Mdr.)
Denizden 97 metre yükseklikte bulunan Sarpıncık Feneri güneş enerjisi ile çalışıyor.
Serdar ŞEN drone ile havadan ve yerden çekim tanıtım ve eğlence videoları kanalıdır.
Yaşadığımız ve Seyahat ettiğimiz yerleri, havadan ve yerden görüntülemek, görüntülerimizi daha fazla kişiye ulaştırmak için oluşturduğumuz kanalımızdır.
Kar amacı gütmeden, ülke ve şehir tanıtımları için, sosyal proje bazında çekimlerimizi sizlerin görüş ve beğenilerinize sunmaktan, mutluluk duyarız.
Turkey-Karaburun-Seferhisar-izmir-sarpıncık feneri-ege-aegean sea-lighthouse-маяк-منارة-faro-灯台
Turkey-Karaburun-Seferhisar-İzmir-sarpıncık feneri-ege denizi-aegean sea-lighthouse-маяк-منارة-faro-灯台
Turkey-karaburun-seferhisar-izmir-sarpıncık feneri-ege denizi-aegean sea-lighthouse-маяк-منارة-faro-灯台
Sarpıncık feneri
İzmirin en uç noktası ,körfeze giren gemileri ilk selamlayan mükemmel yer Sarpıncık burnu
Sarpıncık Deniz Feneri - Karaburun İzmir
Sarpıncık Deniz Fenerinde Hafta sonu yaptığımız kamptan büyüleyici manzara.
Karaburun Deniz Feneri, Liman ve Sahil
DJI Spark ile Karaburun Deniz Feneri, Liman ve Sahil
SARPINCIK DENİZ FENERİ DRONE 4K KARABURUN İZMİR
1938'den beri gemilere yön tayin eden, karşısında Sakız ve Midilli Adası bulunan tarihi fener.
Karaburun Sarpıncık Gönsüz Koyu
Kimselerin olmadığı bir koy, masmavi bir deniz ve toprak yolların arasında Renault Kadjar ile ufak bir hafta sonu gezintisi!
Tüm çekimler GoPro Hero3+ Black ile yapıldı.
Sarpıncık Deniz Feneri - Duster 4WD
Duster 4WD ile Karaburun Sarpıncık Deniz Feneri
Karaburun Deniz feneri çıkış
Şile Feneri - Türkiye'nin en büyük aktif deniz feneri by tatilizle.com
Tatilizle, güzel ülkemizin tüm güzelliklerini videolarla tanıtmaya devam ediyor.
Göz alıcı yapısı ve yüksekliği ile eski Şile evlerinin üzerinden yükselerek Şile’ nin siluetini çizen fener, Şile’nin ilk akla gelen sembolleri arasındadır.150 yaşındaki Şile Deniz Feneri, dünyanın aktif olarak görev yapan en büyük ikinci feneri, ülkemizin ise aktif en büyük feneridir.
Deniz seviyesinden 60 m yükseklikte yer alan 19 m yüksekliğindeki kulesi ile ışığını 35 mil uzağa gönderen bu devasa bina, farklı yapısı ve olağandışı özellikleri nedeniyle Şile’nin dışında da tanınır.
Şile Feneri, Kırım Harbi’nde, Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na girecek gemilerin yollarını bulabilmeleri için yapılmış fenerlerden biridir. Bu amaçla Boğazlar civarında 1856 yapılan Anadolu Feneri’nden sonra Sultan Abdülaziz tarafından 1858-1859 yılları arasında inşa edilmiştir. Taş kısmını Türk Mimarlar tasarlarken, metal aksamı ve mercek kristal sistemi de Paris’ten bir fabrikadan gelmiştir.
Fener kulesi, yapısının orijinal halini günümüzde de koruyabilmiştir. Sekizgen şeklinde ve 110 cm kalınlığında taştan yapılmış olan kule, gündüz iyi görülebilmesi için siyah ve beyaz enlemesine bantlar çizilerek boyanmıştır. Etrafı çiçeklerle süslü olan fenerin tepesine 72 basamakla çıkılır.
İnşa tarihinde ışık kaynağı olarak 3 fitilli gaz lambası kullanılan fener, 1968 yılında elektriğe çevrilmiştir. Bir dönüşünü 120 saniyede tamamlayan fenerin ışığı, sekiz adet göz biçimli mercekten yayılırken, fenerin çalışması duvar saatlerinde kullanılan sarkaç sistemi ile gerçekleşir ve dişli tertibatı bekçisi tarafından iki saatte bir saat gibi kurulur. Zamanında kullanılan, bugün artık antika değerini almış eşyalar ve gaz lambaları kuleyi daha da ilgi çekici kılar.
Şimşekli deniz fenerleri grubunda olan Şile Feneri dakikada 4 defa çakar ve 1000 mumluk elektrik lambası ile aydınlanır. Uluslararası standartlarda birinci sınıf deniz feneri olan Şile Feneri, açık gecelerde yaklaşık olarak 35 mil mesafeye ışığını yayabilir ve açık havada İstanbul Boğazı’ndan görülebilir. Ulaştırma Bakanlığı, deniz fenerlerini müze olarak değerlendirerek turizme kazandırmak ve halka açmak amacıyla başlattığı projede, ilk uygulamayı bu tarihi fener üzerinde yapma kararı almıştır. Pilot fener olarak seçilen Şile Feneri, Ulaştırma Bakanı Bin Ali Yıldırım’ın katılımıyla yapılan bir törenle müze olarak turizme kazandırılmıştır. Fenerin eski aksamları, eski sistemlere ait lambalar, gaz lambaları, teknik cihazlar müzede yer alır.
Anadolu'nun en batısı sarpıncık feneri karaburun nergis festivali bozköy göleti
Abone olmayı unutmayın...
Merhabalar dostlar.
Gezip görmek yöresel yaşamları incelemek adına deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak için.'Biz bi önden gidelim'' dedik sizleri de bekliyoruz.
Assos doğa gezginleriyle birlikte yaptığımız çok güzel bir pazar gezmesi oldu
Bir sonraki macerada görüşmek üzere.
İzlediğiniz için teşekkür ederiz.
Bizlere destek olmak isterseniz beğenip paylaşabilirsiniz...
#bizbiöndengidelim
Karaburun Feneri ve Yelkenlimiz...
Urla'dan Çeşme'ye geçerken her zaman önünden geçtiğimiz Karaburun Fenerini bu sefer farklı açılardan kayıt ettik.
İşte o mükemmel manzara ve yelkenlimiz...
Anadolu Feneri
Kavak uçuşları
Karaburun liman’deniz feneri. sahili
Aslında İstanbulluların da bu yeri tam olarak bildikleri söylenemez.Fakat maceracı bir kimliğe sahip olan yamaç paraşütçülerinin vazgeçilmez adresidir. Karaburun sahili, Yeniköy’e kadar olup toplam mesafesi 5 km dir.Uzun bir plaja sahiptir,sahil şeridinin ucu Sarıyer’e kadar varmaktadır.Aynı zamanda yazları denize girmek isteyenlerin mavi bayrak ödüllü temiz bir suya sahip olan Karaburun Yeniköy sahili bu özelliği ile de ön plana çıkmaktadır.
Fenerin hikayesine gelince..
Karaburun Deniz Feneri Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü, Rumeli Karaburun Tahlisiye İstasyonunun hizmet verdiği fener, Karaburun eski kale ucunda yer alıyor. Fener ışık gücü bakımından dünyanın üçüncü güçlü feneri. Fenerin ışık gücünü uzaklara yansıtması için kristal mercekler kullanılmış. Tavan ve yan cephelerde bulunan kristal aynaların (24 adet) yansımaları orta mercekte toplanarak güçlü bir ışık elde edilmiş. Şile fenerinden sonra Türkiye’nin ışığı en uzun erişime sahip feneri olarak biliniyor. Orijinal bakır kubbenin yanlarında yer alan yağmur suyu saçakları aslan kafaları ile süslenmiş. Yağışlı havalarda saçaklarda biriken sular, aslanların açıkağızlarından aşağı akıyor.
Mercekler gündüz güneş ışığı yansımasından zarar görmesin diye de kristallerin üstü örtü ile kapatılıyor. Fenerin denizden yüksekliği 54, kule yüksekliği 10 metre. Çakar fener 15 mil mesafe görünüme sahip.
Bahçe içinde bulunan direk ve direğe gerili bulunan uzun halat, kötü hava şartlarında sığ zemine oturan bir gemi mahsur kalırsa, roket tarzı ip, geminin üzerinden aşacak şekilde atılıp bağlandıktan sonra, teleferik sistemiyle yolcular kurtarılıyor. Deniz fenerinin denize doğru eteğinde tel örgü ile çevrili “Kimsesizler Mezarlığı” yer alıyor. Tarih boyunca denizden çıkan, kim olduğu bilinmeyen, sahipsiz cesetler buraya gömülmüş. Fenerin bulunduğu burun önceki yıllarda daha ilerdeymiş, liman yapımı için dinamitle patlatılan kayalar buradan alınıp kullanılmış. Kıyıdan deniz fenerine doğru veya fenerden aşağı bakanlar, burun çıkıntısının törpülenmiş yerlerini görebiliyorlar. Bu arada eski fener yerinin temel kaidesi kalıntıları da yeni fenerin biraz önünde olduğu fark ediliyor. Yöreyi ziyarete gelenlerin görmeden geçmedikleri, Karaburun’un simgesi olan ve burunda kuğu gibi duran fenerin çevresini, Mart ayında başlayıp Nisan ortasında kaybolan çiğdem çiçekleri süslüyor. Haziran 2008 itibarıyla önceleri beyaz boyalı bakır kule kubbesi orjinal rengine kavuşmuş.
Fenerlerin ortak özelliğidir, bulundukları yerler soğuk, rüzgarlı, rutubetli ve uzaktır. Uzaklık, yalnızlığı getirir. Soğuk ve rüzgar onları dayanıklı kılar. Karaburun Feneri‘ne vardığımızda aklıma bunlar geldi. Denizden yüksekliği 43 buçuk metre olan bu fener, betonarme yapısı ve çepeçevre donatılmış pencereleriyle gerçekten dikkat çekici. Gemileri selamlayan bu yakışıklı yapı, 1964’ten bu yana hizmet veriyor ve 10 mil öteye göz kırpıyor. Saldığı ışık sadece denizi değil karayı da aydınlatıyor. Karayı yalayan ışık huzmesi köyde oturanları rahatsız etmesin diye merceğin karaya bakan tarafı perdelerle örtülmüş. Bu bir denizci inceliği.
Karaburun'da Satılık Yüksek Doluluk Oranına Sahip Deniz Kenarı Butik Otel
İzmir Karaburun İskele mahallesinde,
Denize 50 metre, mavi bayraklı İncirlikoy plajına 100 metre mesafede,
Deniz ve ada manzaralı,
İlçe merkezine 2 km, iskeleye ve balık restoranlarına yürüyüş mesafesinde,
700 m2 arsa içerisinde,
18 odalı 40 yataklı,
Restoran ve havuzlu,
10 yılın üzerinde aktif işletmeye sahip,
Trivago, tripadvisor, otelz, etstur, google travel gibi sitelere kayıtlı ve yüksek puanlı,
Sezonda yüksek doluluk oranına sahip,
Karaburun'un popüler ve önde gelen butik otellerinden biri
Arya Butik Otel satılıktır.
Ayrıntılı bilgi, yer görme ve tekliflendirme için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
EO Turkey - Lighthouse Event
Jreppy - Deniz Feneri (2018)
İstanbul/Ümraniye'de çalışmalarını sürdüren Jreppy yeni duygusal parçası Deniz Feneri ile karşınızda. Dinleyip, like atıp, paylaşarak destek olabilirsiniz. Keyifli dinlemeler.
Studio Argon 2018
İnstagram: berkeekorkut
Sözler;
Bugün biraz farklıyım yine içimde bi korku var
Karanlıktan korktum diye gündüz beni sorgular
4 yaşındaydım henüz hayatla bağım koptu bak
Aile tablom olmadı hiç, maneviyata arzu var.
Sorunları çözerim ben dostum bak keyfe
Beklentim yok artık dostum ah neyse
Oturup dertleşiriz dostum kahveyse
40 yıllık hatır biter dostlar sahteyse
Gökyüzünden umut bekledim karanlık çöktü
Yarinlar benim artık saat gecenin dördü
Huzur istedim sadece kusuru gördüm
Mikrofonu aldım elime içimi döktüm
Tebessümün arkasında mutsuzluğu görmüştüm
Bugünlere olan küfrümü dunlerime gömmüştüm
Yolculuğa başladım bitmeden dönmüştüm
Jreppy umudu kestiyse Berke ölmüştür
Hayatımda var boşluk, kafam biraz mayhoştu.
Gözlerinde sarhoştum, içip içip şart koştum.
Doğrularin hepsi yanlışlardan ibaret
Hayat çok yalancisin yalanlarina kim alet
Kafam biraz bulanık her şeyi boş verdim.
Ay geceyi aydınlatırken güneşe loş der mi?
Bunların hepsi birbiriyle döngüdeyken,
Geçmişte koş şimdi ise boş derdim.
Nakarat x2
Deniz fenerim ol bugün bana yol göster
Anlatıcam seni ama yetmiyordu sözler
Kalplerimiz birde uzaklıktan kavga olur
Gülüşünün kıyısında dudaklarım dalga olur
Gökyüzü artık bana gün yüzünü göstermez
Umutlarım söndü bugün yarin için söz vermez
Doğru yola gitmek için yolum sırattı
Hayallerimi gemi yaptım denize bıraktım
15'imde kırıldım, 16'ımda vuruldum
17'imde mutsuzum 18'den umutluyum
Onca darbe geldi gözlerinle korundum
Güneş açmıyor bugün sanırım somurttun
Yavaş yavaş soluyordu filizlenen hislerim
Gökyüzüne bakıp biraz umut isterim
Kacmak istiyorken kanamıştı dizlerim
Sen bir kere gül ben yakamozu izlerim
Hayata tutundum gecenin dördüydü
Biz bir kelimeydik heceyle böldün mü?
Bir kez olsun bu yolda pişmanlığımı gördün mü?
Sana ömrüm diyordum, bugün öldün mü?
Sanırım nedenlerin bedellerini ödüyorum
Tamam kabul artık sonrasını görüyorum
Neden sırası bende ama sormuyorum
Umutlarımı karartma karanlıktan korkuyorum.
Özlemine içmiştim, başlamadan bitmişti
İkimizde bitmiştik doğru yolu seçmiştim
Sonuna gelemem hayatımda bitmişlik
Zaten seni 29 Nisan kadar sevmiştim.
Nakarat x2
Deniz fenerim ol bugün bana yol göster
Anlatıcam seni ama yetmiyordu sözler
Kalplerimiz birde uzaklıktan kavga olur
Gülüşünün kıyısında dudaklarım dalga olur