Şeyh Edebali Türbesi Bilecik 4K UHD
ISBN: 978-605-88104-0-2
Şeyh Edebali Türbesi Bilecik 4K UHD
Bilecik’e girdikten 5 kilometre sonra otobüs terminalinin hemen karşısında, sol tarafta türbeye giden yol ayrılıyor. Halk arasında Türbe Yolu olarak bilinen bu yoldan 2 kilometre kadar gittikten sonra Anadolu’nun en eski camilerinden biri olan Orhan Gazi Camii karşımıza çıkıyor.
Caminin sol tarafındaki geniş merdivenleri takip edip yukarı çıkınca Şeyh Edebali Türbesi’ne ulaşılıyor. Burası oldukça güzel manzarası olan ufak bir tepe, bulunduğu vadiye yukarıdan bakıyor.
Türbenin girişinde Ertuğrul Gazi’nin oğluna hitabı olan ve Şeyh Edebali’den bahseden yazı duruyor. Oldukça mütevazı olan bu yapının içinde bir salon, mescit, Şeyh Edebali’nin sandukasının olduğu oda ve ayrı bir bölümde kızı ve eşinin sandukaları bulunuyor.
Ziyaretiniz bittikten sonra türbenin bahçesindeki çiçekli çardaklarda mola verebilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu’nun başlangıcı burada olmuştur. Osmanlı Devletinin manevi kurucusu olarak görülen Şeyh Edebali, Bilecik şehrine defnedilmiştir. Orhan Gazi tarafından yaptırılan Şeyh Edebali Türbesi, günümüze kadar korunmuştur.
Bilecik’in en önemli kültür mirası olarak görülen türbe, Orhan Gazi Cami‘nin üst kısmında kalan tepe üzerinde kuruludur. Yapılış tarihi hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte Orhan Gazi tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.
Türbenin içinde Şeyh Edebali‘nin yanı sıra kimler yatıyor; kendi nesline ait olduğu sanılan 6 büyük ve 4 küçük mezar daha vardır. Sandıkların durduğu bölüm dışında iki odaya daha sahip olan türbe, son olarak 2012 yılında aslına uygun olarak tadilattan geçmiştir.
Türbenin hemen yanında Osman Gazi‘nin eşi Bala Hatun ve annesinin mezarlarının yer aldığı küçük bir yapı daha vardır. Her iki türbenin de yapılış tarihinin birbirine çok yakın olduğu sanılmaktadır.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 28.04.2018
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 07.08.2018
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
BİLECİK Şeyh Edebalı Türbesi Havadan Çekim HD
medyadrone.com
Hava fotoğrafçılığı ve video..
Bilecik Hamsu Vadisi - Şeyh Şeyh Edebali Yolu - Bilecik Gezilecek Yerler
Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı, din bilgini, Ahi şeyhi, Osman Gazi'nin kayın babası ve hocası, Osmanlı Devleti'nin fikir babası. 1206 yılında doğduğu tahmin edilmektedir. 1326'da 120 yaşlarında Bilecik'te vefat etmiş, dergâhının zikir odasına gömülmüştür
OSMAN GAZİ VE ORHAN GAZİ TÜRBESİ BURSA TOPHANE #OSMANGAZİ #ORHANGAZİ #BURSATOPHANE
OSMAN GAZİ VE ORHAN GAZİ TÜRBESİ BURSA TOPHANE
osman ve orhan gazi türbelerini ziyaret ettim bursa tophaneye yolunuz düşerse mutlaka uğrayın hem türbeler hemde manzara çok güzel kesinlikle tavsiye ediyorum o tarihi dokuyu o yaşanmışlığı hissetmeniz lazım bunlar gerçekten şahane duygular düşünün 600 yıllık bir tarih var orda muhteşem.
#osmangazi #orhangazi #bursatophane
Rehber: Ertuğrul Gazi Türbesi
Rehber bu hafta Bilecik’i sizler için gezdi! Ertuğrul Gazi türbesinden dirilişin hikayesi... Şeyh Edebali’nin hayatı ve öğütleri...
Bilecik - Sheikh Edebali
Sheikh Edebali was a highly influential Turkish Sufi Sheikh, who helped shape and develop the policies of the growing Ottoman State.
The Most Beautiful Places in Bilecik [TURKEY]
00:22 - Turbin Park
00:36 - Sogut Museum
00:51 - The Shrine of ertugrul Ghazi
01:12 - The Shrine of Seyh Edebali
01:23 - The Shrine of Dursun Fakih
01:36 - Chelebi Sultan Mehmet Mosque
The Shrine of ertugrul Ghazi:
TURKEY Playlist:
Google+:
Facebook:
Twitter:
Osmanli#devleti#kuruluş#yeri#Ottoman#empire#Bilecik#Edebalı#османская#империя#
Osmanli#devleti#kuruluş#yeri#Ottoman#empire#Bilecik#Edebalı#османская#империя#
Şeyh Edebali’nin Osman Bey'e Nasihati / Osmancık
Ünlü Osmanlı tarihçisi Cenabi'nin Cenabî Tarihi adıyla da bilinen el-Hâfilü'l-Vâsıt ve Aylemü'z-Zâhirü'l-Muhît adlı Arapça eserinin Süleymaniye Kütüphanesi'nde kayıtlı bir nüshasında mevcuttur. Mustafa Cenabi, 1540-1590 yılları arsında yaşamıştır, kendisi bütün kaynaklara göre Arap'tır, ondan önce kimse Edebalı'nın böyle bir vasıyetinden söz etmemiştir.
Ey Oğul!
Beysin! Bundan sonra öfke bize; uysallık sana... Güceniklik bize; gönül almak sana.. Suçlamak bize; katlanmak sana.. Acizlik bize, yanılgı bize; hoş görmek sana.. Geçimsizlikler, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize; adalet sana.. Kötü göz, şom ağız, haksız yorum bize; bağışlama sana... Bundan sonra bölmek bize; bütünlemek sana.. Üşengeçlik bize; uyarmak, gayretlendirmek, şekillendirmek sana..
Ey Oğul!
Yükün ağır, işin çetin, gücün kıla bağlı, Allah Teala yardımcın olsun. Beyliğini mübarek kılsın. Hak yoluna yararlı etsin. Işığını parıldatsın. Uzaklara iletsin. Sana yükünü taşıyacak güç, ayağını sürçtürmeyecek akıl ve kalp versin. Sen ve arkadaşlarınız kılıçla, bizim gibi dervişler de düşünce, fikir ve dualarla bize vaat edilenin önünü açmalıyız. Tıkanıklığı temizlemeliyiz.
Oğul!
Güçlü, kuvvetli, akıllı ve kelamlısın. Ama bunları nerede ve nasıl kullanacağını bilmezsen sabah rüzgarlarında savrulur gidersin.. Öfken ve nefsin bir olup aklını mağlup eder. Bunun için daima sabırlı, sebatkar ve iradene sahip olasın!.. Sabır çok önemlidir. Bir bey sabretmesini bilmelidir. Vaktinden önce çiçek açmaz. Ham armut yenmez; yense bile bağrında kalır. Bilgisiz kılıç da tıpkı ham armut gibidir. Milletin, kendi irfanın içinde yaşasın. Ona sırt çevirme. Her zaman duy varlığını. Toplumu yöneten de, diri tutan da bu irfandır.
İnsanlar vardır, şafak vaktinde doğar, akşam ezanında ölürler. Dünya, senin gözlerinin gördüğügibi büyük değildir. Bütün fethedilmemiş gizlilikler, bilinmeyenler, ancak senin fazilet ve adaletinle gün ışığına çıkacaktır. Ananı ve atanı say! Bil ki bereket, büyüklerle beraberdir. Bu dünyada inancını kaybedersen, yeşilken çorak olur, çöllere dönersin. Açık sözlü ol! Her sözü üstüne alma! Gördün, söyleme; bildin deme! Sevildiğin yere sık gidip gelme; muhabbet ve itibarın zedelenir...
Şu üç kişiye; yani cahiller arasındaki alime, zengin iken fakir düşene ve hatırlı iken, itibarını kaybedene acı! Unutma ki, yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir.
Haklı olduğun mücadeleden korkma! Bilesin ki atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli (korkusuz, pervasız, kahraman, gözü pek) derler.
En büyük zafer nefsini tanımaktır. Düşman, insanın kendisidir. Dost ise, nefsi tanıyanın kendisidir. Ülke, idare edenin, oğulları ve kardeşleriyle bölüştüğü ortak malı değildir. Ülke sadece idare edene aittir. Ölünce, yerine kim geçerse, ülkenin idaresi onun olur. Vaktiyle yanılan atalarımız, sağlıklarında devletlerini oğulları ve kardeşleri arasında bölüştüler. Bunun içindir ki, yaşayamadılar.. (Bu nasihat Osmanlıyı 600 sene yaşatmıştır.) İnsan bir kere oturdu mu, yerinden kolay kolay kalkmaz. Kişi kıpırdamayınca uyuşur. Uyuşunca laflamaya başlar. Laf dedikoduya dönüşür. Dedikodu başlayınca da gayri iflah etmez. Dost, düşman olur; düşman, canavar kesilir!..
Kişinin gücü, günün birinde tükenir, ama bilgi yaşar. Bilginin ışığı, kapalı gözlerden bile içeri sızar, aydınlığa kavuşturur. Hayvan ölür, semeri kalır; insan ölür eseri kalır. Gidenin değil, bırakmayanın ardından ağlamalı... Bırakanın da bıraktığı yerden devam etmeli. Savaşı sevmem. Kan akıtmaktan hoşlanmam. Yine de, bilirim ki, kılıç kalkıp inmelidir. Fakat bu kalkıp-iniş yaşatmak için olmalıdır. Hele kişinin kişiye kılıç indirmesi bir cinayettir. Bey memleketten öte değildir. Bir savaş, yalnızca bey için yapılmaz. Durmaya, dinlenmeye hakkımız yok. Çünkü, zaman yok, süre az!..
Yalnızlık korkanadır. Toprağın ekim zamanını bilen çiftçi, başkasına danışmaz. Yalnız başına kalsa da! Yeter ki, toprağın tavda olduğunu bilebilsin. Sevgi davanın esası olmalıdır. Sevmek ise, sessizliktedir. Bağırarak sevilmez. Görünerek de sevilmez!.. Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez.
Osman! Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın.
Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın.
Şeyh Edebali 13. Yüzyıl, Söğüt-Bilecik-Türkiye
Bilecik Şeyh Edebali Drone Çekim
Kuruluş Osman Şeyh Edebali Gerçekte kimdir? İşte Şeyh Edebalı'nin Gerçek Yaşamı
Videoyu Beğenip Önerilenler Kısmına Çıkmasına Yardımcı Olabilirsiniz. Abone Olduktan Sonra Bildirimleri Açarsanız Yeni Videolardan Haberdar Olursunuz. Daha Fazlası İçin Kanala Abone Olmanızı Önemle Rica Ederiz.
Sponsorluk, Reklam, Gönüllü İş Görüşmeleri (METİN YAZARI) için;
tarihinisevenadam1453@gmail.com (Mail Gönder)
twitter - @islamibuluslar (Mesaj Gönder)
Kuruluş Osman Şeyh Edebali kimdir? sorusu arama motorunda yoğun olarak aranıyor. ATV ekranlarının iddialı dizisi Kuruluş Osman seyirici ile geçen hafta buluştu ve büyük ilgi gördü. Dizide Şeyh Edebali'yi oyuncu Seda Yıldız canlandırıyor. Diziyi seyredenler Kuruluş Osman Şeyh Edebali kimdir? merak ediyor. İşte yanıtı..
KURULUŞ OSMAN ŞEYH EDEBALİ KİMDİR?
Şeyh Edebali 1206 yılında doğmuş ve 120 yaşına kadar yaşamıştır. 1326 yılında vefat eden Şeyh Edebali yaşamı boyunca İslami eğitim vermiş ve Osman Bey' in yanında uzun yıllar hoca olarak bulunmuştur. Şeyh Edebali Osmanlıda İslami Edebiyatçı olarak bilinirmiş. Yapılan araştırmalara göre Şeyh Edebali dini konularda da bilgin ve ilim sahibi olarak bilinirmiş. Osmanlı döneminde İslami konular hakkında eğitim veren Şeyh Edebali Osman Beyin padişahlığında da akıl danıştığı kişiymiş. Türkiye' de Bilecik sınırları içinde mezarı bulunmaktadır ve bu mezar Şeyh Edebali Türbesi olarak bilinmektedir. Kurtuluş Osman dizisinde de Osmanlı da olduğu gibi Şeyh Edebali hem Osman Bey' in hocası hem de Osman'ın karısı Bala Hatun' un babasıdır.
Ertugrul Gazi Türbesini Ziyaret
İstanbul (Golden Bridge News – Höküme Halilova, Ramiz Meşedihesenli) İstanbul’da bulunan Yusufiyye Kültür Vakfı, Kardeşlik Kültür ve Dayanışma Yörük Türkmen Derneği Başkanı Yusuf Ezel’in desteği ile Bişkek ve Almatı Merkezli TÜRKEL Yayın Grubu olarak gerçekleştirdiğimiz cami ve türbe ziyaretlerimiz sırasında Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi'nin türbesine, türbenin etrafında yatan diğer Alplere geldik.
Kapsamlı bilgi aktaran Ezel, ‘Oğlu Osman Gazi'ye küçük bir beylik ve askeri olarak tecrübeli kumandanlar bırakan Ertuğrul Gazi aynı zamanda iyi bir siyaset adamıydı. Hayatını milletine adamış büyük bir dava adamıydı. Ertuğrul Gazi, cömert, şefkatli, asil, fedakar, heybetli, adil, sabırlı ve dindar biriydi. Oğlu Osman Gazi´ye yaptığı vasiyeti ile altı asır boyunca ayakta kalacak olan bir devletin idarecilik ruhunun temellerini atmıştır’ dedi.
13. yüzyıl sonlarında inşa edilen yapının yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İlk olarak Osman Gazi tarafından açık mezar olarak yaptırılmış, daha sonra I. Mehmed tarafından türbe haline getirilmiştir. Sultan III. Mustafa zamanında 1757'de yeniden yapılırcasına onarılmış ve ilk yapıldığı hali değişmiştir. 1886 yılında II. Abdülhamid tarafından yeniden onartılmış ve yanına çeşme eklenmiştir.
Ertuğrul Gazi Türbesi altıgen planlı, üzeri kubbe örtülü olup, dikdörtgen bir girişten sonra içeriye ulaşılmaktadır. Bu girişin yanlarında ikişer pencere bulunmaktadır. Türbenin duvarları bir sıra taş ve iki sıra tuğladan örülmüştür. Sandukanın bulunduğu türbenin içindeki batı ve güneydoğu duvarlarına dikdörtgen pencereler açılmıştır.
ERTUĞRUL GAZİ'DEN OSMAN GAZİ'YE VASİYET'İ ŞÖYLEDİR;
Bak oğul!
Beni kır, Şeyh Edebali´yi kırma.
O, bizim boynumuzun ışığıdır. Terazisi dirhem şaşmaz. Bana karşı gel ona gelme... Bana karşı gelirsen üzülür, incinirim; ona karşı gelirsen gözlerim sana bakmaz. Baksa da görmez olur.
Sözümüz Edebali için değil, şenceğiz içindir.
Bu dediklerimi vasiyetim say!
Osmanlı'nın Doğduğu Şehre Özel Klip!
Tarihte pek çok kavmin uygarlık ve egemenliğine sahne olan, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin kuruluş merkezliğini üstlenen Bilecik şehri adına özel bir klip hazırlandı.
Bilecik Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, yönetmenliğini Hamza Peşteli´nin üstlendiği, 2 dakika 16 saniyelik videoda, Bilecik´in tarihi ve manevi değeri anlatılıyor.
Başta Söğüt olmak üzere Bilecik´in farklı ilçelerinde yaklaşık 10 gün boyunca gerçekleştirilen çekimler kapsamında videoda Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi, Bilecik Şeyh Edebali Türbesi, Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, Kuyulu Mescid, Saat Kulesi, Dursun Fakih Turbesi, Osmaneli Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Kilisesi, Kayı Anıtı, Harmankaya Kanyonu, Kınık, Vezirhan Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı, Bozüyük Metristepe, göletler ve tarihi camilerin görüntüleri yer alıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen yönetmen Peşteli, 3 kıtada 623 yıl hüküm süren Osmanlı Devleti’nin kurucularının geldiği ve yerleşerek cihan devletinin tohumlarını attığı Bilecik´i çok sevdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: “Bilecik, önemli bir tarihi değere sahip, bizim de manevi duygular beslediğimiz bir şehrimiz. Bu minvalde görsel anlamda bir katkımız olsun istedik. Sayın Valimiz de bu konuda gerekli izinleri verdiler. Çekimlerimizin tamamlanmasının ardından kurgu ve montajını da bitirdiğimiz tanıtım filmimizi, hiçbir kar amacı gütmeden, bu toprakların değerini gelecek nesillere anlatabilmek ve bir farkındalık oluşturmak amacıyla tamamlayıp, Bilecik Valiliğimize teslim ettik” #Bilecik #OsmanlıDevleti #OsmanlıKuruluşDönemi #Tarih #kültür #Değer #SöğütErtuğrulGaziTürbesi #ŞeyhEdebaliTürbesi #AyaYorgiRumKilisesi #KısaFilm #TanıtımFilmi
--------------------------------
Akşam TV Youtube Kanalına Abone Olmak İçin:
NESL-İ TARİH
TARİHİ GÜN
BİR EFSANE OLMAK
DOKTORUNUZ ANLATIYOR
GALAT-I MEŞHUR
Akşam TV Resmi Web Sitesi:
Akşam TV Sosyal Medya Hesapları:
Twitter:
Instagram:
Facebook:
Bilecik Şeyh Edebali Türbesi Yol Güzergahı
Bu video özellikle ilimize yeni gelmiş misafirlerimizin Bilecik Şeyh Edebali Türbesine nasıl giderim, yolunu bilmiyorum gibi sorunlarında dolayı hazırlanmış bir videodur.
Son kısmında Şeyh Edebali sözleri tarafımca seslendirilmiştir.
Osman Beyin Hocası Şeyh Edebali Kimdir ? - Kızı ve Bilinmeyenleri
Şeyh Edebali, Osmanlı'nun kurucusu Osman Gazi'yi Allah nice insanın İslam'a kavuşmasına senin soyunu vesile edecektir. diyerek müjdelemiştir. Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısıdır. İşte Şeyh Edebali hakkında merak edilenler...
Rabia Bala Hatun kimdir, ne zaman öldü? Rabia Bala Hatun Şeyh Edebali'nin kızı mı? İşte detaylar...
ATV ekranlarında başlayan Kuruluş Osman dizisinin ardından tarihimizde yer alan önemli ismlere ilişkin detaylı bilgiler merak edilmeye başlandı. Dizide bulunan bu isimlerden Rabia Bala Hatun'un kim olduğu, ne zaman öldüğü ile Şeyh Edebali'nin kızı olup olmadığı yoğun olarak merak edilerek arama motorlarında Rabia Bala Hatun kimdir, ne zaman öldü ve Şeyh Edebali'nin kızı mı?
➤HERKESE MERHABA PARLAK FİKİR KANALINDAN MERHABA !!!
➤DİĞER SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ !!!
➤Twitter :
➤İnstagram :
➤Ücretsiz Abone OL:
➤Önerdiğim Videolar:
Katar Hakkında Sizi ŞAŞIRTACAK Bilgiler
Kuzey Kore ve Güney Kore Arasındaki 7 Fark
TÜRKİYENİN EN ZENGİNLERİ (Ali Ağaoğlu'nun bile olmadığı liste)
Hapise Giren 6 Ünlü Kadın
Zika Virüsü Türkiye'de
Mafya Lideri Olan 5 Kadın
Kaynakça:
Etiketler :
#YOUTUBE #İLGİNÇ #BİLGİ #BELGESEL #FİLM #DİZİ #TEKNOLOJİ #TELEVİZYON #SPOR
Bilecik Eskişehir İslam Kimdir Nice öğrenci
şeyh edebali kızı
şeyh edebali türbesi
şeyh edebali kuruluş osman
şeyh edebali eserleri
şeyh edebali nasihatı
şeyh edebali hayatı
şeyh edebali kimdir
şeyh edebali nereli
şeyh edebali kim
Sheikh Edibali tomb visit
Visiting Sheikh Edibali Tomb #Ertugrultour #DirilisErtugrul
Bilecik Şeyh Edebali Türbesi Kuran-ı Kerim Okutulması
Bilecik'in Eşsiz Güzellikleri CNN Türk Ekranlarında(Yeşil Doğa)
Günüören Köyü tarihi ipekböceği konakları, Osmaneli köşe pencereli konaklar, İnhisar şelalesi ve Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi ile Kuyulu Mescit
ERTUGRUL GAZI TURBESI BILECIK SOGUT
Anadoluda siyasi birlik moğol saldırıları sonucu Türk selçuk lu devleti nin yıkılmasıyla bozulmuştu bundan sonra anadoluda bir çok beylik ortaya çıkmıştı bu beylkiklerden biri osmanogulları idi osmanogulları oguz ların bozok kolunun kayı boyundandandır ertugrul gazinin başında bulunduğu kayılar türk selçuklu sultanı tarafından sögüt ve domaniç bölgesine yerleştirildi türk selçuklu devletinin zayıflaması üzerine diger türk beylikleri gibi Osmanoğulları da bağımsızlıgını ilan etti (1299).böylece osmanlı beyligi osman bey tarafından kurulmuş oldu Osmanlı beyliği kurulduğu sırada balkanlar ve anadolu nun durumu karışıktı balkanlarda birden fazla devlet vardı bir siyasibirlik yoktu anadoluda bir cok beylik vardı Bizans da eski gücünü kaybetmişti bu ortam osmanlıların topraklarını genişletmesini kolaylaştırmıştır osmanlı beyligi nin Başlangıçda genişleme siyasetini bizans üzerinde yoğunlaştırması nedeniyle onları Türk lerin gaza geleneginin (islam dini ve anodolu yu korumak için savaşmayı amaç edinme ) yeni temsilcisi durumuna getirmişti böylece diğer beyliklerdeki türkmen savaşcılar için osmanlı beyligi çekim merkezi haline gelmiştir osman bey osmanlı beyliğinin bağımsızlığını ilan etmesine rağmen beylik henüz devlet aşamasına geçememişti beyliğin topraklar genişleyip ihtiyaçlar artıkça osmanlı ordusu ve bürokrasi ile tam bir devlet yapısına ulaşacaktı artık her gecen gün osmanlı imparotorlugu kazanmış oldugu savaş larla büyük bir güc olmuştu osmangazi yaşlandıgı için 1320 yılından sonra oğlu Orhangazi ye bırakmıştı imparotorlugu 1326 yılında vefat eden Osmangazi yerini oğlu Orhangazi ye bıraktı Osmangazinin sekiz cocuğu vardı bunlar orhan bey pazarlı bey hamit bey alaeddin bey melik bey savcı bey ve kızı fatma hatun dur.
ŞEYH EDEBALİ TÜRBESİ'NDE ZİYARETÇİ SAYISINDA HEDEF 1 BUÇUK MİLYON
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin kayınpederi ve devletin manevi olan Şeyh Edebali Türbesi’nin 2018 yılında 1 milyon 6 bin 310 kişi ziyaret ederken, 2019 hedef 1 buçuk milyon ziyaretçi.
TRT 1 ekranlarında izlenme rekorları kıran ’Diriliş Ertuğrul’ dizisi 5’inci sezonun yaşarken, dizi sonrası Bilecik’te bulunan Şeyh Edebali Türbesi ve Söğütte bulunan Ertuğrul Gazi Türbesine ziyaretçi akını oldu. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin kayınpederi ve devletin manevi olan Şeyh Edebali Türbesi’nin bulunduğu Bilecik’e 2018 yılında 1 milyon 6 bin 310 kişi gelirken, bu sayı 2019 yılında 1 buçuk milyon olması tahmin ediliyor.
BİLECİK, ERTUĞRUL GAZİ’NİN ALNININ TERİ, ŞEYH EDEBALİ HAZRETLERİNİN GÖZÜNÜN FERİ, OSMAN GAZİ’NİN ATININ AYAK İZLERİNİN BULUNDUĞU YER
Şeyh Edebali Türbesi Alan Sorumlusu Bilecik Belediyesi çalışanı Engin Beyce, 2018 yılında 1 milyon 6 bin 310 kişinin bu bölgeye geldiğini anlatarak, Şeyh Edebali Hazretlerinin metfun bulunduğu bu bölgedeyiz. Dolayısıyla Bilecik’imizin de aynı zamanda eski yerleşim alanı. Ertuğrul Gazi’nin alnının teri, Şeyh Edebali Hazretlerinin gözünün feri, Osman Gazi’nin atının ayak izlerinin bulunduğu, diriliş kuruluş ve kurtuluşun şehri Bilecik’imizde bu güzide topraklarda Türkiye’mizin tüm illerinden gelen, yurt dışından gelen yurttaşlarımızı ağırlamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz. Turizm açısından da değerlendirecek olursak 2018 yılı Aralık ayı sonunda 1 milyon 6 bin 310 kişiyi burada, bu topraklarda misafir ağırladık. 2019 yılında başladığımızda Nisan ayına kadar 120 bin gibi rakamlara ulaştık. Hedefimiz 2019 yılında bu rakamların 1 milyon 500 bin kişiye çıkarmak inşallah. Mart ayında özellikle Bilecik ilimizde bulunan okullardaki öğrencilerimiz tarih derslerini bu bölgede görmeleri de ayrı bir gurur yaşattı tabi ki bizlere burada dedi.
MİSAFİRLERİMİZ BİLECİK’E GELİNCE DOLU DOLU BİR GÜN GEÇİRECEKLER
Beyce, Bilecik’e il dışından gelen misafirlerin dolu dolu bir gün geçirerek, kentten ayrılacaklarını anlatarak, Şeyh Edebali Hazretlerinin metfun bulunduğu bu bölgeye geldiklerinde tabi ki Şeyh Edebali Hazretlerinde dualarını ettikten sonra hemen yan tarafta da Şeyh Edebali Hazretlerinin kızının ve eşinin kabirleri var. 36 basamak aşağıya indikten sonra Şeyh Edebali Hazretlerinin dizinin dibinde 36 padişahımızın hayat hikâyesini anlatan Osmanlı Padişahları Tarihi Şeridi’ni gezecekler. Burada rehberlerimizle beraber gelen misafirlerimize tarihimiz hakkında bilgiler veriyoruz. Şeridimizi gezdikten sonra onları 9 dakika sinevizyon salonumuzda misafir edeceğiz. Sinevizyon salonunda da Şeyh Edebali Hazretleri Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu anlatacak kendilerine. Yine bizler Bilecik’i anlatırken ilklerin şehri diye anlatıyoruz çünkü Osmanlı döneminde yapılan ilk yapılar bu bölgeye yapılmış. Yol boyundan aşağıya inerken sol tarafta Osmanlı Camisini gördükten sonra Orhangazi Camisi hemen vadinin içersin de Karacalar Cami, Emirler Cami, Emirler Hamamı, Süleyman Paşa Hamamı, yine Osmanlı döneminde yapılan ilk aş evi imalathane dediğimiz yapı ipek yolunun üzerinden geçen imalathaneyi de ziyaret etme fırsatları var. Yine bu bölgeden ayrıldıktan sonra hemen şehir merkezimizde de belediyemiz tarafından şehrimize hizmete kazandırılan Yaşayan Şehir Müze’mizi ziyaret edecekler. Yine Kültür Müdürlüğümüze ait de şehir merkezimizde tekrar bir müzemiz var onu da ziyaret etme fırsatları var. Bu bölgemizden ayrıldıktan sonra da Söğüt ilçemize giderken yol boyunda Küre beldesinde koyluk bir tepe üzerinde Dursun Fakıh Hazretlerini de ziyaret etme fırsatları var. Hemen ilerledikten sonra kendilerini karşılayan yapıda Söğüt’ümüzün girişinde Ertuğrul Gazi Hazretlerinin türbesini ziyaret edecekler. Yine çarşı merkezinde 2. Abdülhamit Külliyesi, Kaymakam Çeşmesi ve Ertuğrul Gazi’nin Söğüt’e gelip ilk kazma vurup yaptığı Kuyulu Mescit. Caminin içerisinde bir kuyu. O tarihimizi de orada anlatan rehberlerimizle beraber dolu, dolu bir gün geçirme fırsatları olacak misafirlerimizin dedi.
(İHA)