Soli Pompeiopolis Belgeseli HD
3500 Yıllık Soli Pompeipolis Antik Kenti Havadan Görüntülendi
Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde, tarihi M.Ö. 1500 yılına uzanan Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları sona erdi. 19'uncusu gerçekleştirilen bu yılki kazılarda da önemli mimari kalıntılara ulaşılırken, 1700 yıllık birde portre büst bulundu.
NetGazete YouTube Kanalına Abone Olmak İçin
►
İlki 1999 yılında başlayan ve bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilen Soli Pompeipolis Antik Kenti kazı çalışmaları, bu yıl sütunlu cadde de ve Soli Höyüğü'nün güneyinde bulunan hamamda gerçekleştirdi. 9 Temmuz'da çalışmalarda özellikle sütunlu cadde için bir restorasyon projenin hazırlanması için çalışmalar yürütüldü. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı'nın başkanlığında yürütülen çalışmalar titizlikle yürütüldü. Aralarında arkeolog, harita mühendisi, restorator, öğrenci ve işçilerin olduğu 30 kişilik ekip, Soli Pompeipolis antik kentte yer alan sütunlu cadde, höyük alanı ve Roma villasında kazı çalışmaları yaparak, Soli'nin yeniden ayağa kaldırılmasını sağlamaya çalıştı.
Gerekli maddi destek sağlanırsa buradaki kazılar 2-3 yıl içinde bitmiş olur
Yaptıkları çalışmalarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan kazı Başkanı Remzi Yağcı, kazılara 9 Temmuz’da başladıklarını söyledi. Bu yılki kazı çalışmalarını da bitirdiklerini belirten Yağcı, “Soli Pompeipolis’de bu yıl 2 yerde çalışma yapıldı. Çalışmalar sütunlu cadde ve Soli Höyüğünün güney tarafında bulunan hamam binasında. Hamam binası epey bir temizlendi. 1 veya 2 kazı sezonundan sonra burayla ilgili bir proje hazırlayacağız. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra bu hamamı ayağa kaldıracağız. Sütunlu caddede epey bir ilerleme oldu.Oda eğer maddi yönden gerekli katkı sağlanırsa orayla ilgili de 2-3 yıl içinde gelmiş olacağız. Bu arada yayın çalışmalarımız da sürüyor. Pompeipolis kazılarının 20. Yılında bu yayınları gerçekleştireceğiz” dedi.
Burası bulunmaz bir hazine
Bu yılki kazılarda da önemli ilerleme gösterdiklerini belirten Yağcı, “B,c, d serisinden bir portre büst çıktı. Bu portre büst işçilik açısından kendi alanında dünya çapında bir eser. Bu eser yakın zamanda Mersin Müzesinde sergilenecek. Bu eser M.Ö. 2. yüzyılın sonu ve 1. yüzyılın başına tarihleniyor. Özel bir kişiye ait. Rütbe olarak ,konum olarak kime ait olduğu yönünde araştırmalarımız sürüyor. Bununla ilgili yayın yapılacak. Bununla ilgili uzman bir hoca çalışmalara başladı. Büst dışında burada önemli mimari kalıntılar var. Şu anda kazı yapmadan tanım yapamayacağız ama önümüzdeki yıl bu yapıları da açığa çıkaracağız. Sütunlu cadde sadece bir yürüyüş yolundan ibaret değil, sanat galerisi niteliğinde. Gördüğünüz gibi birçok heykel, büst, küçük heykelcikler ve önemli seramik parçaları çıkıyor. Dolayısıyla Mersin’in kültür mirası için burası bulunmaz bir hazine” diye konuştu.
Burada M.Ö. 1500 yıllara kadar geldik
Bölgenin projelendirilmesi için kazı çalışmalarının bitmesi gerektiğini vurgulayan Yağcı, “Bunun için yeterli destek bulunursa 2-3 yıl içinde burası biter. Sütunlu cadde de proje aşamasına gelebilir. Ondan sonra sadece projeye ağırlık vererek, mevcut devrilen sütunları ayağa kaldırılması işlerine başlanmış olur. Bu bizim kazı programımızda yer alıyor. Ancak bizim dışımızdaki etkenlerin de göz önüne alınması lazım. İnsanlar sadece burada kentin ana caddesini görüyorlar .Halbuki 2 taraftan da girişleri var, dükkanlar var, başka anıtsal yapılar var. Gerekli kamulaştırmalar olduğu taktirde oraları da açma imkanımız olacak. Yani sütunlu caddenin çevresinde yer alan kamu yapılarına da açığa çıkarıp, höyükle bağlantısını kurabiliriz. Bu demektir ki bir kent ölçeğinde Soli Pompeipolis görülür hale gelecek. Buranın turizme daha fazla katkısı olacak. Biz burada M.Ö. 1500 yıllara kadar geldik. Bu daha da devam ediyor. Buranın neolitik döneme kadar gitmesi gerekiyor. Höyükte de kazılacak çok kültür katı var” ifadelerini kullandı.
NetGazete Resmi Web Sitesi
►
NetGazete Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
NetGazete Haber Yayın Akışı
►
MERSİN TARİHİ - SOLİ POMPEIPOLIS - Antik liman - Viranşehir - Güneşkent
Mersin Mezitli de bulunan Viranşehir harabeleri, Bölgeye Soli denme sebebi. Kent neden Pompeipolis olarak anılıyor. Antik Liman ve bölgedeki yerleşim yerleri ile Uzuncaburç arasındaki bağlantı. Pompeipolis antik kentinin hikayesi Mirza Turgut anlatımıyla.
3 Bin 500 Yıllık Soli Pompeiopolis’te Kazı Çalışmaları Başladı...
Tarihi yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine dayanan, Mersin’in ve dünyanın en önemli değerleri arasında yer alan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde bu yılki kazılar başladı. Merkez Mezitli ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Remzi Yağcı, bu yıl sadece sütunlu caddede çalışacaklarını belirterek, “Heykel galerisi niteliğinde bir anıtsal cadde olan sütunlu caddedeki heykelleri ortaya çıkarmaya çalışacağız” dedi.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde yer alan ve sütunlu caddesi, höyüğü, antik limanı, su kemerleri, hamamı ve akropolleri ile dünya tarihi miraslarından birini oluşturan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde, 1999 yılında başlayan kazı çalışmalarının bu yıl 20’ncisi gerçekleştiriliyor. Tarihi M.Ö. 1500 yılına uzanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde bu yılki kazılar 8 Temmuz’da başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında sürdürülen kazılar 9 Ağustos’a kadar devam edecek. Kazılar, bu yıl sadece sütunlu caddede 12 kişilik ekiple gerçekleştirilecek.
“Amacımız, sütunlu caddedeki heykelleri ortaya çıkarmak”
Kazı Başkanı Prof Dr. Remzi Yağcı, bu yılki çalışmalara ilişkin İHA muhabirine açıklama yaptı. Bu yıl sadece sütunlu caddede çalışacaklarını belirten Yağcı, “Sütunlu cadde, orijinalinde 200 sütunluk anıtsal bir cadde. 2017 ve 2018 yıllarında bulduğumuz heykellerin eksik parçalarını bulmaya ve restorasyona yönelik bir çalışma yapıyoruz. Amacımız; mimari kalıntıları açığa çıkarmak ve restorasyonu gerçekleştirmek, aynı zamanda bir heykel galerisi niteliğinde olan sütunlu caddede, bu mimariye bağlı heykelleri ortaya çıkarmak ve var olan koleksiyonu zenginleştirmek” diye konuştu.
“Bulduğumuz eserler giderek zenginleşiyor”
Soli Pompeiopolis’te bugüne kadar aralarından heykeller ve büstlerin de olduğu birçok eseri ortaya çıkardıklarını dile getiren Yağcı, “Bulduğumuz eserler bir grup halinde şu anda Mersin Müzesinde sergileniyor ve bu giderek de zenginleşiyor. Sütunlu caddede gerçekçi bir restorasyon olabilmesi için kazıların bitmesi lazım. O yüzden biz şu anda kazılara ağırlık vermiş durumdayız. Bu bittikten sonra buranın çevre düzenlemesiyle ilgili de çalışmalar yapacağız. Çünkü kazıların amacı sadece restorasyon değil, aynı zamanda çevre düzenlemesinin yapılmasına da katkıda bulunmak. Yani tarihi çevreyi gerçek işlevine dönüştürmeye çalışacağız. O zaman bir arkeopark haline gelecek. Bazı bölümlerde kazılar çerçevesinde ince bir çalışma gerekiyor. Verilen desteğe göre tabi ki kazıların ivmesi artabilir. Artarsa daha çabuk biter” ifadelerini kullandı.
“Hem tanrılar hem de imparatorlara ait heykeller var. Özellikle geçen yıl bulduğumuz büst, dünya çapında bir eser”
Antik kentte, dünya tarihini ilgilendiren çok önemli buluntular olduğuna dikkat çeken Yağcı, geçen yılki kazılarda buldukları 1700 yıllık portre büstü bunlara örnek verdi. Yağcı, “Mersin’in hem dip tarihi için hem de Roma arkeolojisi için çok çok önemli buluntular var. Özellikle geçen yıl bulduğumuz büst, dünya çapında bir eser. Diğerleri de öyle. Hem tanrılar hem de imparatorlara ait heykeller var. Ayrıca bizim Hitit arkeolojisine ilişkin de önemli buluntularımız var ve Soli’nin kolonize edildiği M.Ö. 7’inci yüzyıla ait, oryantalizan ve arkaik dönemlere ait de çok önemli buluntular var. Kısacası Soli, her dönemde bir uygarlık merkezinin bir parçası ve hatta çevresini etkileyen bir arkeolojik merkez. Konumu itibariyle ticaret ağlarının üzerinde yer alıyor ve önemli bir liman kenti. Bu konumuna uygun, bu coğrafyaya uygun olarak da önemli eserler veriyor. Yani çok korunması gerekli, hassas bir yer. Soli’deki çalışmaların herkes tarafından izlenmesi ve iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
#haber #sondakika #gündem
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►
Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Sona Erdi
MERSİN'İN MERKEZ MEZİTLİ İLÇESİNDE, TARİHİ M.Ö. 300 YILINA UZANAN SOLİ POMPEİPOLİS ANTİK KENTİ'NDE KAZI ÇALIŞMALARI SONA ERDİ. 19'UNCUSU GERÇEKLEŞTİRİLEN BU YILKİ KAZILARDA DA ÖNEMLİ MİMARİ KALINTILARA ULAŞILIRKEN, 1700 YILLIK BİRDE PORTRE BÜST BULUNDU.
Soli Pompeipolis Ezgisini Buldu
Mersin Uluslararası Müzik Festivali (Merfest) kapsamında düzenlenen beste yarışması sonuçlandı. Mersin'in tarihi dokusunda önemli yere sahip Soli Pompeipolis antik kenti için düzenlenen yarışmayı Sonat Mutver kazandı
Originally published at -
Soli Pompeiopolis Antik Kenti Şubat 2019 Mersin VLOG'u
Mersin | Soli Pompeiopolis Antik Kenti ;
Pompeipolis/ Soloi / Soli (Viranşehir) Örenyeri
Mezitli'nin yaklaşık 2 km. güneyindeki Viranşehir semtindedir.Mahallesindedir.
Kentin erken tarihi konusunda bilinenler azdır. Soli’de bulunduğu öne sürülen ve bugün Berlin Staatliche Museen’de bulunan Luwice yazıtlı mühürler ve silahlar Orta Tunç Çağı’na tarihlenmektedir. Filozof Chrysippos ile matematikçi ve astronom Aratos’un İ.Ö. 3.yy.da burada yaşadığı sanılmaktadır.
Strabon’a göre Soloi-Pompeiopolis antikçağda Kilikia Trakheia (Dağlık Kilikia) ile Kilikia Pedias (Ovalık Kilikia) ‘ın sınırını oluşturmaktadır.
SOLİ POMPEİPOLİS'DE 1700 YILLIK PORTRE BÜST BULUNDU
3 BİN 500 YILLIK SOLİ POMPEİPOLİS HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
MERSİN SOLİ POMPEİOPOLİS KAZILARI BAŞLADI
MERSİN'İN MERKEZ MEZİTLİ İLÇESİ'NDE YER ALAN SOLİ POMPEİOPOLİS ANTİK KENTİ'NDE 2014 YILI KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI.
SOLİ POMPEİOPOLİS'İN DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ
MERSİN MEZİTLİ DE BİRÇOK MEDENİYETİN İZLERİNİ TAŞIYAN UNESCO KÜLTÜR MİRAS LİSTESİ’NE ADAY OLAN 3 BİN YILLIK POMPEİOPOLİS ANTİK KENTİ LİMANI’NIN ORTAYA ÇIKARILMASI AMACIYLA SU ALTI ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Pompeiopis Antik Liman Kenti , SOLİ GÜNEŞ FESTİVALİ'NE HAZIRLANIYOR
11 Haziran Cumartesi saat 21.00’da “Emre AYDIN”, 12 Haziran Pazar akşamı da yine aynı saatte 'Candan Erçetin ve Kardeş Türküler'i festivalimiz kapsamında sizlerle buluşturacağız.
Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde Çalışmalar Başladı
Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde Çalışmalar Başladı
Başkan Tarhan,''Tarihimize Sahip Çıkıyoruz''
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Soli Pompeipolis Antik Kenti yanında yapımı devam eden Sütunlu Cadde, yürüyüş ve bisiklet yolunda incelemelerde bulundu.
BAŞKAN KOCAMAZ YUMUKTEPE KAZILARINI İNCELEDİ
2019 CAPPADOCIA TURKEY - TRAVEL INFORMATION 14 FEB 2019
#cappadocia #kapadokya #urgup #goreme #peribacalari
Youtube kanalım için - Менің Youtube арнам - Мой канал на Youtube
Orta Asya Gezisi Tarihleri
Азия саяхат күндері
Центральная Азия, даты путешествия
16.03.2019 #Kazakhstan
14.04.2019 #Kirgizhistan
13.05.2019 #Uzbekistan
08.08.2019 #Azerbaijan
Instagram : Ozgurce.Geziyorum
Facebook : Ozgurce.Gezi
HIRÇIN VE GÜZEL ATLAR ŞEHRİ YANİ KAPADOKYA 14 şubat 2019 sevgililer günü Gezimiz .
SOLİ POMPEİOPOLİS’TE KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde bulunan ve Neolitik, Helenistik ve Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon çalışmaları başladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında yürütülen çalışmalara, arkeoloji bölümü öğrencileriyle birlikte yaklaşık 100 kişilik bir ekip katılıyor. Şu ana kadar yürütülen çalışmalarda, Sütunlu Caddede Afrodit heykel parçası ve mimari buluntulara rastlanırken, 45 gün boyunca devam edecek olan kazılar, Sütunlu Caddenin, Höyükün ve Roma Hamamının belirli noktalarında sürdürülecek.
Höyükte yapılan çalışmalarda, orada kalan tek Helenistik dönem tabakasında kazı çalışması yapılırken, Arkaik döneme inilmeye çalışılıyor ve Höyükte 1 arkeolog, 1 öğrenci, 7 işçi çalışmalarını sürdürürken, Roma Hamamında ise 1 arkeolog, 2 öğrenci ve 8 işçi çalışıyor.
Büyükşehir Belediyesi destek veriyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Viranşehir Mahallesi’ndeki Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde devam eden kazılara, 2015 yılından bu yana verdiği maddi desteği bu yıl da sürdürdü. Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl vermiş olduğu 300 bin TL’lik maddi destek sayesinde, yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait antik kentin tarihi gün yüzüne çıkacak.
Yerli yabancı çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday olan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve parasal desteği, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sunmuş olduğu maddi destekler ve Mezitli Belediyesi’nin 1999 yılından bu yana verdiği lojistik destekler ile devam ediyor.
Büyükşehir’in desteğiyle kazılar ivme kazandı
Kazı Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, 1999 yılından bu yana Soli Pompeipolis’teki kazıları sürdürdüklerini
belirterek, “Biz 1999’dan 2015’e kadar çok sınırlı bütçelerle bu kazılarımızı yürüttük. Ama 2015 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği büyük destekle kazılar bir ivme kazandı ve çok daha geniş alanları açmaya başladık” dedi.
Mersin’in tarihi açığa çıkıyor
Sürdürülen çalışmaların restorasyona yönelik olduğunu ifade eden Yağcı, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, Mersin’in ortasında kalmış Soli Pompeiopolis Ören Yeri için çok önemli bir destek. Burası zaten protokol yeriydi ve halen de bu konumunu sürdürüyor. Mersin’e gelenlerin ilk karşılaştığı ören yeri Pompeipolis. Mersin’in en gözde yerlerinden birisi, büyük bir limanı var. Dolayısıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi bu destekle Mersin’in tarihinin açığa çıkmasında çok büyük bir katkıda bulunuyor” diye konuştu.
“Mersin’e çok büyük bir turistik değer kazanacak”
Amaçlarının Sütunlu Caddenin temizliğini yapıp, restore etmek ve eski görünümüne kavuşturmak olduğunu dile getiren Yağcı, “Mersin’in kültürel mirası ve çeşitliliği açısından Soli Höyük’te de arkeolojik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2 alanda çalışmalar sürdürüyoruz ve Soli Höyük ile güneyindeki Roma Hamamı anıtsal bir hamam. Her yıl değişik mekânları ortaya çıkıyor. Bu alanı restore edersek Mersin çok büyük bir turistik değer kazanacak. Bu çalışmalar sonucunda amacımız 3 boyutlu planını çıkarmak, bunu kamuoyuyla paylaşmak, en sonunda da restore edip ayağa kaldırmak ve ziyarete açık hale getirmektir. Çalışmalarımız ağustos ayının sonuna kadar sürecek. Yine geçen yıl olduğu gibi yaklaşık bin metrekarelik bir alan temizlemeyi planlıyoruz Sütunlu Caddede. Bir de hamamı mümkün olduğu kadar açığa çıkarma çabası içindeyiz” ifadelerini kullandı.
Verimli bir kazı dönemi geçirmeyi hedeflediklerini belirten Yağcı, kazı şartlarını kolaylaştırıcı yönde maddi ve lojistik destekler aldıklarını ve bu desteklerin çok işlerine yaradıklarını ifade etti.
Mersin’in dip tarihi ortaya çıkıyor
Arkeolog Gözdem Güler de Mersin’in dip tarihini tekrardan Mersin’e kazandırma yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirerek, şu bilgileri verdi; Kazının bu sene 18. yılındayız. Biz 2015’ten beri Büyükşehir Belediyesi’nden bu desteği alıyoruz. Daha önce çok daha küçük bir ekiptik ve çok daha kısıtlı sürelerle çalışma yapıyorduk. Destek alındıktan sonra daha geniş bir ekip ve daha geniş bir uzman ekip ile buraya gelerek, daha büyük anlamlandırmalar yapıyoruz. Ayrıca çok daha küçük alanlarda ilerleyebilirken, biz burada 40 günde çok daha büyük adımlar atarak caddenin nerdeyse yarısına ulaşmış durumdayız. Sütunlu Caddede 30 öğrenci ve arkeolog, 50 işçi ile çalışıyoruz. Bu bizim için gerçekten büyük bir imkân demek. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.”
Mersin Üstü Sera, Altı Aratos'un Mezarı
Tarihi ve kültürel zenginliği Türkiye’ye kazandırmanın son derece önemli olduğunu belirten Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Dünyaca ünlü Helenistik dönem astronom ve şair Aratos’un memleketi Soli’deki anıtsal mezarı tarım arazisinde. Özel mülkiyet içinde kaldığından ziyarete açık değil. Sütunların yanında bulunan portakal bahçesinin altında kalmış olan dünyanın en büyük astroloğu ve filozofu Aratos’un mezarı var ama yeryüzüne çıkarılabilmiş değiliz. Bu da maalesef bu tür değerlere devlet olarak gereken değeri vermediğimizin açık göstergesidir” dedi.
Soli Pompei Ancient City Mersin Turkei
Roman streets of ancient Soli gradually unearthed
This year’s excavations will start next week in the ancient city of Soli Pompeipolis, located in the southern province of Mersin’s Mezitli district.
The work will focus on uncovering the rest of a Roman-era street lined with columns.
Dokuz Eylül University Head of Museum Department Professor Remzi Yağcı said the first excavations in Soli Pompeipolis were initiated by Mersin University Archaeology Department in 1999, with much significant data obtained since then.
A very active harbor in the past
During last year’s 37-day excavations, the ancient city was found to be a very active harbor in the 1st B.C. and 1st A.D., said Yağcı, adding the work in 2013 unearthed the columned street and Roman stores in an architectural order.
He said that with a team of 80 people, including archaeologists, architects and students, they would start two-month excavations next week.
Yağcı said the team will work on the restoration of the columned street area and the Roman shops, with most of the team working to uncover the columned street.
“Our goal is to reach the continuation of the street. We will see if restoration can be done in the newly excavated areas and if we can do further projects in this area,” he added.
Yağcı said they also wanted to find early Roman-era artifacts and continue work at Soli Mound with a team.
“Last year, we started a project there related to the 6th and 7th century colonization periods. We want to maintain this project and reveal history,” he said.
Soli, a gate to the world
Mezitli Mayor Neşet Tarhan said the district was home to rich archaeological findings, as Soli Pompeiopolis was an important ancient harbor city.
“All of the Pompeiopolis columns have not been unearthed yet. This place was damaged during a large earthquake but almost 40 percent of the columns still survive,” he said, adding that the city would continue to support archaeological works.
“Soli Pompeiopolis is Mezitli’s gate to the world. We organize festivals here. The richness underground should be uncovered as soon as possible.
They are a world heritage that everyone has right to see,” the mayor said, adding the artifacts unearthed would help promote Mezitli abroad.