2017 11 25 In gebruikname van de klokjes Speeltoren Edam
In gebruik name van de klokjes Speeltoren Edam
Henk de Lange met de Speeltoren
In dit lied wordt de speeltoren bezongen het middelpunt van de stad (vroeger was het de OLV Kerk) een lied dat een ieder kent, vanaf het water onder de Kwakel brug doorgaat en de mooie grachten panden vanuit het water kan zien op door reis -Edam door de grachten van edam
verder zingt Henk de lange O Edam mooie stad, mijn Edam,terug naar mijn Edam, het boegbeeld van Edam,kermis in Edam, en de kermis in Volendam nu ook voor haar , Frans Halsema,en ik zou wel eens willen weten.Jules de Corte, nieuwe uitvoering op de Love TV Volendam Edam
Nijlganzen op Speeltoren in Edam
Ook in Edam zijn Nijlganzen gesignaleerd.
Edam 1943 en 1949
Edam, 2e wereldoorlog, 1943, speeltoren, scheepswerf Manus Groot, tram, Tramplein, Egbert Snijderplein.
Edam 1949, kaasfabriek, kaaspakhuizen en kaasmarkt.
Op doorreis - Edam
Edam straalt handelsgeest uit. Niet zo gek als je bedenkt dat de stad al op 16 april 1526 van Keizer Karel V het recht van vrije weekmarkt en Waag kreeg. Een recht dat in 1594 door Prins Willem I eeuwigdurend werd vergeven.
Aan het eind van de Schepenmakersdijk ligt de Kwakelbrug. Eén van de weinige houten wipbruggen van Edam, waarbij een juk de omlaaghangende ketting verdeelt in twee delen. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op de Speeltoren.
Aan het Damplein - bij de dam over de Voorhaven - liggen het oude stadhuis en het Edams Museum. Een voormalig koopmanshuis uit circa 1540. Met een wel heel bijzondere kelder -- één die op het grondwater drijft.
Aan het einde van de Eilandsgracht staat het 'oudste houten huis' van Edam. Stadsbranden trokken aan dit huis voorbijen daarmee dus ook het voorschrift om houten gevels door stenen wanden te vervangen.
De kaasmarkt is altijd belangrijk geweest voor Edam bepaald. Ronde kazen werden door de boeren per boot naar Edam gebracht en verkocht. Natuurlijk is de kaaswaag op de kaasmarkt te vinden.
Van de in 1882 grotendeels gesloopte kerk staat alleen de speeltoren nog. De slanke laat-gotische toren met zijn oude -- deels buiten de toren hangende - carillon is zeer beeldbepalend. Je zult het zien op doorreis door Edam.
Edam-Volendam.1916 tot heden
Nederland EDAM 650 JAAR DEEL 1
Edam is een plaats met stadsrechten in de provincie Noord-Holland. Samen met Volendam vormt Edam de gemeente Edam-Volendam. De stad telt ongeveer 7380 inwoners. De gehele gemeente Edam-Volendam telt 28.492 inwoners. Oorspronkelijk lag het aan het riviertje de E en heette het ook wel IJedam. Daar is ook Edam van afgeleid.
Edam ontstond bij een dam aan de Ye of E die in de Zuiderzee uitmondde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw, haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei.
Volgens een legende zouden de Edammers in 1219 op een kruistocht de Haarlemmers te hulp zijn gekomen bij de belegering van Damietta in Egypte. Als beloning voor hun dappere optreden mochten de Edammers van de Duitse keizer drie sterren in hun wapen opnemen.
Graaf Willem V verleende Edam in 1357 stadsrechten, niet in de laatste plaats uit eigenbelang. In deze tijd woedde namelijk de strijd tussen de Hoeken en de Kabeljauwen: een gevecht om de macht tussen het grafelijke gezag en de regenten in de steden. Het was voor Graaf Willem V belangrijk om de steden aan zijn kant te krijgen. Maar ook voor de inwoners stond veel op het spel. Zo nam de rechtszekerheid voor de burgers toe, omdat schout en schepenen nu zelf recht konden spreken. Heel belangrijk is dat Edam toestemming kreeg om een nieuwe haven naar zee te graven. Dit werden er twee: de Voorhaven en het Oorgat. Daarmee ontstond niet alleen een veel betere scheepvaartverbinding met de stad, maar binnen- en buitenlandse handelsschepen konden nu veel makkelijker via het Purmermeer naar andere grote Noord-Hollandse steden varen. Ook mocht driemaal per jaar een markt worden gehouden. Al deze gebeurtenissen droegen bij aan de economische groei van de nieuwe stad.
De kaasmarkt had vanaf de zestiende eeuw in belangrijke mate de economie van Edam bepaald. Op 16 april 1526 kreeg Edam van keizer Karel V het recht van vrije weekmarkt alsmede het recht van Waag, waarvoor jaarlijks 90 gulden aan de Grafelijkheid moest worden betaald. Op 2 maart 1574 werd dit recht van Waag door Willem van Oranje eeuwigdurend vergeven als dank voor de goede samenwerking tijdens het beleg van Alkmaar.
In 1544 bepaalde Karel V dat de open verbinding van Edam met de Zuiderzee moest worden gesloten om het achterland te beschermen tegen de werking van eb en vloed. Edam was hier zeer fel tegen gekant, omdat men vreesde dat zonder de schurende werking van het getij de haven zou kunnen dichtslibben. In 1570 vernielden de Edammers dan ook de sluisdeuren. De sluis betekende het einde van de ambities van Edam om nog eens tot een grote havenstad uit te groeien.
Het centrum binnen de oude vesting is thans aangewezen als beschermd stadsgezicht door de rijksoverheid.
Monumenten in het beschermde stadsdeel zijn o.a.:
de laat-gotische Grote of Niklaaskerk, een bouwwerk uit 1626, met een 15e-eeuwse speeltoren.
De lutherse kerk, gebouwd tussen 1739-1741 met fronten in Lodewijk XIV-stijl.
verschillende oude woonhuizen.
stadhuis, daterend uit de 15e eeuw.
Kaasmarkt in Edam, augustus 2006.Na de toekenning van het recht op een kaaswaag is er in Edam tot 1922 een commerciële kaasmarkt geweest waar de boeren uit de omtrek hun kaas kwamen verhandelen. De Edammer kaas werd naar de markt vervoerd met kleine bootjes. Na het lossen op een speciale loswal werd de kaas door kaasdragers naar de markt gebracht. Daar werd de kaas te koop aangeboden aan handelaren. Na eerst te zijn gekeurd werd door middel van loven en bieden, het handjeklap, de kiloprijs van de kaas vastgesteld. Vervolgens werden de kazen weer op een berrie geladen en naar de waag gebracht waar het gewicht werd vastgesteld. De kaas werd tenslotte met paard en kaasbrik naar het kaaspakhuis vervoerd om daar nog enige tijd te rijpen.
De kaasmarkt werd in 1989 weer nieuw leven ingeblazen. In de zomer (juli en augustus) wordt elke woensdag tussen 10.30 en 12.30 een toeristische versie van de kaasmarkt gehouden.
De stadsrechten die in 1357 aan Edam werden toegekend werden in 2007 uitgebreid gevierd. Ter ere van het 650-jarig bestaan waren er het hele jaar door diverse activiteiten. Van 19 juni tot en met 1 juli vond er een feestweek plaats met vele activiteiten.
Kaasmarkt in Edam Juli 2012
Impressie en sfeerverslag van de kaasmarkt in Edam anno 2012.
Een majestueus Godshuis in Edam
St.Nicolaas- of Grote Kerk in Edam
Keurslager Johan Taam Edam Bedrijfspresentatie
Ook zo'n professionele bedrijfsclip op uw site? neem dan contact met ons op -
3D visit to Monnickendam - The Netherlands
3D HD visit to Monnickendam - The Netherlands. Monnickendam (usually Monnikendam in English) is a city in the Dutch province of North Holland. It is a part of the municipality of Waterland, and lies on the coast of the IJsselmeer, about 8 km southeast of Purmerend. It received city rights in 1355 and suffered a lot of damage during the fires of 1500 and 1513. The town still harbours a lot of historical buildings together with a nice little harbor.
Footage shot in May 2013 with Sony HDR-TD20.
Edam, Holland
Short clip of downtown Edam, Holland; where Edam cheese comes from. Edam was founded in the 1200's.
Rondleiding Waterlandsmuseum De Speeltoren
Woensdag 4 januari was Omroep Waterland te gast in Waterlandsmuseum De Speeltoren. Daar wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het museum dat medio april/mei zijn deuren zal openen. Presentatrice Nienke Dobber praat met voorzitter van het museum Frans Fontaine over het museum.
Edam, Mooie stad door Henk de Lange
Henk de Lange zingt al vanaf z'n prilste jeugd en heeft meerdere liedjes over Edam op zijn naam staan,het nieuwe volkslied van Edam ,O Edam mooie stad,De Speeltoren,mijn Oud Edam' en 'het Boegbeeld van Edam'en in 2012.Kermis in Edam,2013Kermis in Volendam,ik zou wel eens willen weten,en voor Haar
En in 2010. O Edam en Mooi Volendam in het leukste blad van Nederland 100 % NL
Henk de Lange vormt nu samen met Hans Timmer het duo De Heeren van 't Yij met eigen Nederlandstalige nummers. De liedjes die op hun laatste cd 'Klosje Breien' te horen zijn gaan over de dagelijkse dingen van het leven.en de Cd Koeien jongens
Voor de nieuwe CD komen o.a. de volgende nummers
voor Haar,en ik zou wel eens willen weten,2015 deze is nu uit met de titel van vroeger tot later 15 liedjes
'Edam, mooie stad' komt uit ter gelegenheid van Edam-Volendam 650 jaar met in het laatste complet de meermin van edam
--------------------------------------------------------
Copyright Henk de Lange - Artimare Productions
All rights reserved
ZichtOp: Edam (NL)
De geschiedenis van Edam gaat terug tot in de 12e eeuw, toen boeren en vissers zich vestigden op de oevers van het riviertje de Ye. Op 19 november 1357 verkreeg Edam stadsrechten. In de daaropvolgende eeuwen nam de betekenis van Edam toe en en gebouwen als de Grote Kerk en de Speeltoren getuigen van bloei. Vooral de scheepsbouw en de handel in kaas floreerden. In de Staten van Holland behoorde Edam, net als Monnickendam en Purmerend, tot de zogenoemde stemhebbende steden, wat de Edammers in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden enige invloed gaf op gewestelijk, en daarmee ook landelijk, niveau. In de 17e eeuw begon de groei te stagneren, mede door het verzanden van de haven. Wel bleef de Kaasmarkt tot in de 20e eeuw van betekenis.
7e ronde van Edam 1 september 1943
Amsterdam-Edam-Holland.
film von otto heinz.
DE DAM - EDAM, MIJN PAREL- (EDAM, VOLENDAM)
Ton Bluekens schreef voor Edam dit schitterende lied, welke door iedere Edammer wordt beschouwd als het volkslied van Edam. De tekst schreef Ton op een Italiaanse melodie. Luc Bond en Ludo Voorn van De Dam hebben met deze tekst de muziek gemaakt in vorm van een wals. Op 23 augustus 1998 was de presentatie van dit lied in de Gevangenpoort. Tom Bluekens nam de eerste cd met dit lied in ontvangst. Op 12 juli 2011 is Ton overleden. Gelukkig heeft Ton nog veel van de roem van zijn lied mogen meemaken.
Onze opname en uitvoering willen we graag aan Ton opdragen.