ROERMOND: BISSCHOPSSTAD AAN MAAS EN ROER
Video en muziek: Harry Winthagen, opgenomen in BM-Studio Lanaken.
Roermond ligt in de Nederlandse Provincie Limburg aan de samenvloeiing van de Roer en de Maas. De stad is de zetel van het bisdom Roermond en is de stedelijke kern van de gelijknamige gemeente Roermond, die circa 58.000 inwoners telt. Roermond werd in 1130 Ruregemunde genoemd. In 1232 verkreeg deze plaats stadsrechten van graaf Otto II. In de late middeleeuwen was het een Hanzestad en een van de vier hoofdsteden van het oude Hertogdom Gelre. In 1559 kreeg de stad een bisschopszetel met de heilige Geestkerk als kathedraal. Na haar sloop in 1661 werd de Sint Christoffelkerk tot kathedraal verheven. Roermond kent een interessante geschiedenis met tijdelijke overheersingen door Spaanse, Oostenrijkse en Franse legers. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog veroverde Willem van Oranje Roermond en liet zijn soldaten 13 monniken vermoorden in het Kartuizerklooster. Na de verdrijving van de Fransen werd Roermond in 1815 bij het nieuwe Verenigd Koninkrijk der Nederlanden gevoegd. Bij het Verdrag van Londen in 1839 ging Roermond over van Belgisch naar Nederlands Limburg en bleef tevens tot 1867 lid van de Duitse Bond. In 1853 werd Roermond opnieuw een bisdom en een centrum van kerkelijke kunstnijverheid. De spoorlijn Venlo-Maastricht van 1865, de Maasbrug van 1867 en de IJzeren Rijn van 1879 zorgden voor industrialisatie en economische opbloei. Tijdens WO II werd de stad zwaar beschadigd en op 1 maart 1945 door het 9e Amerikaanse Leger bevrijd. In de herstelperiode na de oorlog werd een tunnel onder de spoorlijn gebouwd, waardoor het centrum in 1956 met de nieuwe oostelijke wijken werd verbonden. In 1964 kwam de 176-meter hoge TV-toren gereed. Door gemeentelijke herindelingen groeide de stad gestaag en werden er havens en industrieterreinen aangelegd. De belangrijkste gebouwen en bezienswaardigheden zijn: Sint Christoffelkathedraal, Munsterkerk met plein, Stadhuis met plein, Natalinitoren, Ernst Casimirtoren, Kazerneterrein, Kantoortoren Stationspark, woontoren Toerist, Gemeentehuis, brug over de Roer, diverse kerken, kloosters, kapellen, kerkhoven en woningen.
Designer Outlet Roermond ligt slechts 500 meter van het centrum van Roermond en is met 150 winkels en 200 designermerken een paradijs voor iedereen die graag een dagje wil shoppen: van beeldbepalende modemerken zoals Prada, Gucci, Armani, Burberry en Moncler tot en met sportlabels, zoals Puma, Reebok, Asics, Nike en Adidas, en gangbare merken, zoals Guess, Diesel, Superdry en Desigual.
Herdenking Roermond
De ruim 6200 jonge mannen en vrouwen, die in de jaren 1945-1962 het leven lieten tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, zijn op 3 september 2011 herdacht. Dat gebeurde door meer dan 20.000 veteranen en nabestaanden van de slachtoffers bij het Nationaal Indië-monument in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond.
HALLO NEDERLAND | NPO2 | 21 april 2017
Op vrijdag 21 april 2017 is in het stadspark de Kartuis te Roermond het bronzen kunstwerk De weg naar verzoening onthuld en ingezegend. Uitgevoerd door de drie betrokken partijen, de vicaris-generaal Hub Schnackers namens het bisdom, Bert Smeets namens de slachtoffer-organsiatie Mea Culpa United en initiatiefnemer Pierre Habets namens Flow Art.
De langste merklap ter wereld wordt in Nagasaki opgehangen
De merklap, die een beeld geeft van dorpen en steden in Zeeland rond het jaar 2000, heeft een lengte van ruim 125 meter en is 45 cm hoog.
Wie op internet zoekt op langste merklap ter wereld vindt een schat aan informatie.
Deze merklap werd midden december tot in januari tentoongesteld in het historisch museum in Nagasaki